Šta je novo?

Dual boot

jorgovan

Čuven
Učlanjen(a)
13.03.2002
Poena
825
Imam problem koji se sastoji u tome da sam imamo Win XP pa naknadno instalirao Win ME i imao neko vreme dual boot ali sam u medjuvremenu obrisao XP cak sam i obrisao particiju ali mi prilikom podizanja i dalje stoji opcija odlaska u XP naravno kad probam da podignem XP on mi prijavi da ne moze da nadje neki fajl. Zna li neko na koj nacin mogu da resim ovaj problem????

pronadji boot.ini fajl, otvori ga u tekst editoru i izbrisi liniju koja se odnosi na windows xp

I ja sam pretpostavljao da treba tako nesto da uradim ali gde da nadjem taj fajl (pretpostavljam da je skriven jer search ga ne nalazi).

Miroslav je napisao(la):
pronadji boot.ini fajl, otvori ga u tekst editoru i izbrisi liniju koja se odnosi na windows xp

milos1985 je napisao(la):
I ja sam pretpostavljao da treba tako nesto da uradim ali gde da nadjem taj fajl (pretpostavljam da je skriven jer search ga ne nalazi).

Naravno da je skriven i to na C:

Lepo sto mi rece da je na c:\ ali gde na c:\ tamo ga nema da nije u c:\win... i ako jeste gde malo preciznije???

otvori notepad, idi na file/open pa kucaj u file boxu: c:\boot.ini

to bi trebalo da ga otvori

Lepo sto mi rece da je na c:\ ali gde na c:\ tamo ga nema da nije u c:\win... i ako jeste gde malo preciznije???

Nemoguce,mora da bude na C-u.Nema gde drugde da bude.

Otvorih ga nekako

Nekoko sam uspeo da ga otvorim ali neznam bas sta da obrisem. Cilj koji zelim da postignem je da mi odmah bez pitanja startuje Win ME. Evo kako glasi

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
C:\="Microsoft Windows Millennium Edition"

Sta bi sad trebao da obrisem/prepravim???

Re: Otvorih ga nekako

Nekoko sam uspeo da ga otvorim ali neznam bas sta da obrisem. Cilj koji zelim da postignem je da mi odmah bez pitanja startuje Win ME. Evo kako glasi

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

Sta bi sad trebao da obrisem/prepravim???

A sta ce tebi uopste onda Win XP!!??Najbolje ga izbrisi i onda ti ostane samo WinMe.

Izvini ja sam zaboravio da si reko da si briso XP.Sorry!!
Samo izbrisi sve sto ima veze sa Win XP-om u boot.ini fajlu!
Pozdrav!

Re: Otvorih ga nekako

tvoj novi boot.ini

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
ovo bi trebalo da je to

E pa je**** ja vec promeni taj boob.ini i to pogresno. Napravio sam ja rezernu kopiju ali nisam mogao da je vratim:-(. Pa sam onda lepo format c:\ i sredih ga. A steta taman sam lepo imao instalirane Commandose 2 (srecom prvo sam iskopirao snimljene fajlove;-). Hvala svima sledeci put cu biti strpljiviji.

Instalacijom ME-a posle XP-a si zeznuo i mbr a ne samo boot.ini fajl , koji u sustini samo zadaje putanju pri podizanju sistema gde se koji nalazi, naravno u zavisnosti od broja diskova i particija, po tvom prvom se vidi da si "oba" sistema instalirao na drugu particiju, sto znaci da si blago receno ubio jedan sistem.
Ako hoces multi boot ta dva sistema, lepo sve formatiraj pa prvo instaliraj ME na recimo C particiju, a posle pokreni XP instalaciju, izaberi nov sistem, dakle ne upgrade i izaberi drugu particiju (ntfs). Boot.ini fajl ce se sam napraviti, ti posle mozes samo da promenis default vreme (30 sekundi) za podizanje sistema na koliko tebi odgovara.

Kako bi izgledao boot.ini u sledecem slucaju:

- Dva HDD-a uparena na HPT370 RAID kontroleru u RAID 0 tj. striping sa XP-Professional OS-om [jedan NTFS disk tj. C:].
- Treci HDD sa Win98 [FAT32 E:] na primary master

Imaju po jednu particiju.
BootMagic 7 ne pomaze, jer valjda ne podrzava NTFS...a i da podrzava vjerovatno bi problem bio HPT.

NBM je napisao(la):
Kako bi izgledao boot.ini u sledecem slucaju:

- Dva HDD-a uparena na HPT370 RAID kontroleru u RAID 0 tj. striping sa XP-Professional OS-om [jedan NTFS disk tj. C:].
- Treci HDD sa Win98 [FAT32 E:] na primary master

Imaju po jednu particiju.
BootMagic 7 ne pomaze, jer valjda ne podrzava NTFS...a i da podrzava vjerovatno bi problem bio HPT.
Boot.ini fajl ne kreiras ti, vec operativni sistem pri instalaciji, nije u pitanju samo taj fajl za boot-ovanje sistema...
Ne razumem u cemu je problem u tvom slucaju... mozda si previse cackao pa zeznuo MBR ... ?

RamOne je napisao(la):
Boot.ini fajl ne kreiras ti, vec operativni sistem pri instalaciji, nije u pitanju samo taj fajl za boot-ovanje sistema...
Ne razumem u cemu je problem u tvom slucaju... mozda si previse cackao pa zeznuo MBR ... ?

Ne, ne sve radi bez problema.
Instaliran je XP na HPT370 RAID 0 (dva uparena diska) kao NTFS.
Naknadno je Ghost-om Win98 prebacen na treci FAT32 disk koji je na UDMA33 kontroleru na ploci. Ploca je Abit BX-133 tj. ima 2xUDMA33 na ploci kao i HPT370 (2xUDMA100). U BIOSU je podeseno da se sistem dize sa HPT kontrolera tj. XP. Kad god hocu da se sistem podigne sa Win98 moram u BIOS-u da podesavam - Firs Boot Device...sto je zamorno. Mnogo bi elegantnije bilo da se moze sa boot.ini rijesiti podizanje OS-a...(bez ponovnog instaliranja OS-a).

NBM je napisao(la):
Ne, ne sve radi bez problema.
Instaliran je XP na HPT370 RAID 0 (dva uparena diska) kao NTFS.
Naknadno je Ghost-om Win98 prebacen na treci FAT32 disk koji je na UDMA33 kontroleru na ploci. Ploca je Abit BX-133 tj. ima 2xUDMA33 na ploci kao i HPT370 (2xUDMA100). U BIOSU je podeseno da se sistem dize sa HPT kontrolera tj. XP. Kad god hocu da se sistem podigne sa Win98 moram u BIOS-u da podesavam - Firs Boot Device...sto je zamorno. Mnogo bi elegantnije bilo da se moze sa boot.ini rijesiti podizanje OS-a...(bez ponovnog instaliranja OS-a).
I kod tebe je ista prica kao i za predhodni problem, znaci ubacio si win98 posle instaliranog XP-a, nema veze sto je na raid-u, po hiljaditi put to se moze srediti uz korekcije ne samo boot.ini fajla, znaci kada se radi multiboot i ako je win98 u kombinaciji uvek se on prvi instalira.
Da li ti se uopste podize windows-ov multiboot izbor iz boot.ini fajla?
...
Probaj da u boot.ini fajlu u putanji za win98 u delu "rdisk" stavis 1, ako je podeljen na particije "partition" ti oznacava redni broj particije predhodno oznacenog diska.
multi(0)disk(0) neka ostanu ovako, "multi" pri instaliranju vrsi identifikaciju kontrolera kao multi ili scsi, a "disk" je scsi bus broj, za multi vrednost je uvek 0.

Ne ide, tj. boot.ini je sledeci:

[boot loader]
timeout=5
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Win 98"

Kada izaberem XP bez problema se podize, dok za Win98 javlja da nedostaje ili je koruptovan fajl u <Windows root> system32/hal.dll.
Izgleda da je neophodna instalacija XP-a...

U principu(tj.kao sto vec rekose) prvo se instalira win9x/me a onda win2k/xp.
Ali ako ba shocete moze i drugacije,ali:
nakon toga ako hocete da ostanete bez 9x/me obrisete stavku u c:\boot.ini
a ako zelite da ostanete bez xp-a onda(kao i u slucaju ubijanja lilo-a) pomaze cuveno
fdisk /mbr u win9x command promptu.
Probajte!

NBM je napisao(la):
Ne ide, tj. boot.ini je sledeci:

[boot loader]
timeout=5
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Win 98"

Kada izaberem XP bez problema se podize, dok za Win98 javlja da nedostaje ili je koruptovan fajl u <Windows root> system32/hal.dll.
Izgleda da je neophodna instalacija XP-a...
ova kombinacija ti nikako nece raditi iz jednog razloga: prvi disk ti je NTFS. ukoliko imas OS koji ne podrzava ntfs, boot disk MORA biti fat32

Miroslav je napisao(la):
ova kombinacija ti nikako nece raditi iz jednog razloga: prvi disk ti je NTFS. ukoliko imas OS koji ne podrzava ntfs, boot disk MORA biti fat32
Tacno tako, to je obicno C particija na koju se obicno prvo instalira win9x sistem pa posle neki drugi na drugu particijiu ili disk.
Pri podizanju win98 sistema trazi fajlove na default sistemu boot-a , a ne vidi ih jer se nalaze na drugoj particiji (tj. disku) zato moras da se zezas u bios-u.
Lepo ti to formatiraj i instaliraj ponovo ako te mrzi da se zezas u bios-u.

RamOne je napisao(la):
Tacno tako, to je obicno C particija na koju se obicno prvo instalira win9x sistem pa posle neki drugi na drugu particijiu ili disk.
Pri podizanju win98 sistema trazi fajlove na default sistemu boot-a , a ne vidi ih jer se nalaze na drugoj particiji (tj. disku) zato moras da se zezas u bios-u.
Lepo ti to formatiraj i instaliraj ponovo ako te mrzi da se zezas u bios-u.

Mislio sam da je "stvar" jednostavnija tj. da je moguce bar nekim boot managerom uraditi...
Ipak cu se zadrzati na BIOS-u tj. podesavati iz njega, ili ako bude izvodljivo prebaciti treci disk na HPT pa sa CTRL+H definistai boot disk.

Nazad
Vrh Dno