Šta je novo?

Dual boot Win + Ubuntu

MladjaNS

Cenjen
Učlanjen(a)
09.02.2011
Poruke
136
Poena
169
E ovako, imam na laptopu dual bood, Win7 i Ubuntu. Zveknuo mi windows i sada hoću reinstall da uradim.
Moje pitanje je da li mogu opušteno da pokrenem instalaciju windowsa i da li će mi prikazati samo particije od windows-a ili će da mi prikaže i praticije od Ubuntua? Ne bi bilo baš dobro da izgubim podatke sa Ubuntua :)

Dakle samo se bojim da ne zeznem Ubuntu sa reinstalacijom widowsa
 
Trebalo bi da pokaze samo particije od windowsa... Mozes iz linuxa da vidis na kojim particijama ti je linux... A i ako znas kolika ti je bila particija za win, siguran si...

Jedino sto mislim da ce ti se grub izgubiti...

Sent from mTalk via "bad" WP
 
Prikazaće se particije od Ubuntu-a i kroz Windows instalaciju, ne bi trebalo da to možeš da pomešaš. Što se GRUB-a tiče, sve zavisi gde si ga instalirao. Ako je na posebnoj particiji ili na root particiji nema problema. Koji ti je prvi boot loader, Windows-ov ili GRUB? Mada, i GRUB može da se vrati.
 
Poslednja izmena:
Pregaziće win taj grub. Prilikom dual boot-a uvek se prvo instalira win pa linux baš zbog grub-a.
Ali posle samo podigneš live linux sa fleške i uradiš povratak grub-a.
Ja sam koristio ovo uputstvo sa minta za povratka grub-a. Ubuntu ili Mint nebitno iste su komande u terminalu.

https://community.linuxmint.com/tutorial/view/245
 
A imaš i iz Wina EasyBCD pa možeš i odatle da središ

Mislim da sa njim ne može GRUB da se sredi. On je fino rešenje kada je Windows boot manager primarni boot loader, a GRUB na posebnoj particiji ili uz root.
 
Проблем је решен али само да додам да ја за то користим supergrub (под условом да у компу немам други хард на коме је неки линух) и са њим нема потребе да се тражи неко упутство или памте потребне команда.

Какогод, често је јаве проблем и страх због инсталације неког ОС преко тј поред линуха, то може да се ради без проблема, под условом да се гледа шта се бира и где се инсталира. Уз напомену да је потребно да се баш пажљиво гледа јер се понекад деси превид, другачије означавање партиција и после тога нема кајања. ;)
 
Nazad
Vrh Dno