Šta je novo?

dual boot + virtual box

dusko_m

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
660
da li je moguca ova kombinacija tj. da li je moguce instalirati linux pored Win7 (dual boot) i mountovati tu particiju kroz virtual box iz win-a?

Naravno da je moguće instalirati linux pored Win7 i naravno da je moguće mountovati tu particiju u virtual box

planiram da ubacujem jos jedan disk u komp pa mi palo ovo na pamet. tranutno ubuntu koristim kroz virtualbox a hteo bi da imam mogucnost da ga poteram u punoj brzini s vremena na vreme. da ne bi imao dva ne sinhronizovana sistema znacilo bi mi kada bi se dual boot ubuntu mogao podici i u virtualnoj masini na Win7.

imas li negde neki link? kako se resava razlicita hardwerska konfiguracija kada se ubuntu startuje kroz virtual box ili nativno? uspeo sam da nadjem neke tutoriale gde je linux host masina ali ne uspevam ni jedan da pronadjem u kome je windows host masina.

sta se prvo instalira? dual boot ili se kroz virtual machine instalira linux pa se naknadno instalira i konfigurise grub? da li mi je bolje da particionisem jedan disk za instalaciju operativnih sistema ili da svaki bacim na poseban disk?

@ciki022

Hajde molim te ako znaš odradi neki tut kako montirati OS u virtual boxu a koji je instaliran van virtual boxa. To mi malo deluje neusaglašeno sa samom ulogom virtual boxa jer kako recimo podesiti grub u tom slučaju. Malo mi je to sumnjivo

danas sam nasao neki link sa kompletnim procedurom. nemam ga kod sebe (okacicu ujutru). jedan detalj sam zapamtio da grub za pokretanje virtualne masine baca na butabilni iso koji mountuje u virtualbox-u

U vmware-u je moguce uraditi i ovo:

http://www.vmware.com/support/ws55/doc/ws_disk_dualboot.html

Interesantna stvar koju sam koristio dok sam imao dual-boot sistem - u linuxu se instalira vmware workstation i startuje se postojeca instalacija windowsa instalirana u dual boot-u i obratno - u windowsu se instalira vmware workstation i startuje se postojeca instalacija linuxa iz dual boota. Vrlo efektno i interesantno ukoliko nekoga mrzi da stalno restartuje racunar da bi zavirio u windows/linux.

Nemam pojma da li je ovo moguce uraditi i u virtualboxu.

evo linka sa uputstvom
http://cargowire.net/articles/seamlessubuntuwindows

tek se spremam (za sad samo mentalne pripreme :)) da utrcim u ovo tako da nemogu da iz prve ruke posvedocim o kvalitetu ovog vodica al' videcemo. svakako prednosti ovoga opravdavaju malo muke da se ovo natera da radi

Hvala ti za link sad nemam vremena za ekperimentisanje ali ako bude uspešno bacam rezultate

da li je moguca ova kombinacija tj. da li je moguce instalirati linux pored Win7 (dual boot) i mountovati tu particiju kroz virtual box iz win-a?
Moguće je. Radio ja to, samo u obrnutoj varijanti. Linuks domaćin, a WinXP gost. Elem... ako hoćeš da sve radi kako treba to uopšte nije jednostavno, barem ne pod Vindousom.

U svakom slučaju prvo instaliraš oba operativna sistema, pa onda montiraš particiju gosta u virtualnoj mašini kao RAW disk. Kada je Vindous gost, moraš kreirati dva različita hardverska profila - jedan za bare metal i drugi za virtualnu instalaciju. To bi još bilo i veoma prosto, ali problem nastaje ukoliko koristiš Guest Additions, koji donosi funkcionalnost čiji je značaj teško ignorisati. U tom slučaju moraš ishakovati način da u prvom hardverskom profilu onemogućiš podizanje programa, servisa i drajvera koje instalira Guest Additions, jer to pravi konflikt.

Ispostavilo se da to sve uopšte nije jednostavno, pogotovo što apdejt virtualne mašine i tih drajvera pokarabasi celu stvar, pa se već duže vreme razmatra uvođenje takvog fičera u VBox, čime bi se cela procedura značajno pojednostavila.

Pošto ne koristim Linuks u paravirtualizacijskom okruženju ni nemam iskustva sa obrnutom situacijom, ali mi se čini da bi je bilo mnogo lakše rešiti. Potrebna ti je posebna kernel instanca u but louderu, odnosno drugi set kernel modula, kao i poseban ran level (4?) koji bi isključio nepotrebne a podizao neophodne servise i skripte za Guest Additions.

Poslednja izmena:
Slicnu kombinaciju sam ja napravio i taman sam hteo da pitam u cemu je problem kada sam video ovu temu.

Instalirao sam dual boot Win7 i Ubuntu. U win7 sam instalirao WMplayer i napravio virtualnu Ubuntu masinu kojo sam kao harddisk dodelio particiju na kojo je instaliran ubuntu, a problem je sto to nekad radi a ponekad ne:d.

Kada bootujem Ubuntu i kopiram fajlove (ISO 2-4GB) sa NTFS particije na ext4 particiju ubuntu se zaglupi i zamrzne ili izbaci samo prazan ekran i vrti ona tockic u nedogled.

Kada podignem win7 i kroz WMplayer probam da podignem Ubntu neki put radi bez ikakvog problema, ali desi se i da nemoze da prepozna ext4 particiju i nece da se digne.

Ima li neko pojma u cemu je kec? Gde gresim?

@vmagick

Ako si ovo uspešno radio i ako imaš vremena baci mal odetaljniji info o tome

Nazad
Vrh Dno