Šta je novo?

Dual boot = Veliki Belaj

buyjoon

Slavan
Učlanjen(a)
15.04.2008
Poena
319
Danas sam nesto bio raspolozen da jedem 60\/na, pa rekoh ajd da instaliram vistu.
Vec imam instaliran xp a vistu sam instalirao na drugi hard da nebi poremetio ovaj xp koji koristim. E sad, sve je to proslo lepo, vista radi, instalirao sam neke stvari, ali vista mi je promenila imena drajvova (u stvari adrese ili sta je to vec) drajv e: na koji sam vistu metuo je sada c:. I sada nece xp da butuje jer je vista promenila putanje (verovatno). Probao sam sa Easybcd-om da namestim, znaci dodao sam xp u bootmenu i stavio mu da se butuje sa harda e: na kojem je sada posle promene, ali on cim krene da butuje sledi restart racunara. Kako to da popravim, pomagajte? 😡

Vista promeni samo drive leters i to samo dok je ona podignuta jer particija na koju se vista instalira je uvek 'C' ali tako je samo pod Vistom pod XP je kao pre. Ja sam se igrao sa Vistom skoro 3 godine i to u vecini sluchajeva dual boot i nikad nisam imao takvih problema da mi XP ne butuje. Pokushaj da pomocu XP instalacionog diska odradish repair, odnosno da upishesh novi MBR i rebuildujesh boot order.

Poslednja izmena:
E sad sta sam uradio ni bog sveti ne zna?! Procitao sam sta si mi napisao, i krenem da instaliram xp ponovo. Krenem instalaciju na drajv na kojem je i bio xp, i na pola "installing devices" (mozak kasni mnoooogo) se setim da sam trebao u easybcd da stavim za xp da se ucitava sa c: drajva (kao sto si mi i rekao). E onda sam se iznervirao jer sam shvatio da sam tek sad napravio $r4nje, i popizdim pa restartujem komp u sred instalacije. Onda u biosu promenim first boot na pata disk, u nadi da cu bar ovu vistu uspeti da sacuvam, kad ono ucita stari xp bez ikakvih problema.

***** sam najveci na svetu. Nisam znao ono sto si mi rekao u vezi viste (dok ona radi hard na koji je instalirana je c🙂, a sad vidim da sam mogao laganica da imam funkcionalan dual boot, samo da sam podesio xp da se butuje sa c:.

Uchitao ti je XP jer je instaler napravio novi boot record, jeste da nisam mislo da tako to odradish ali ipak si uspeo da vratish XP 😉

Ja stvarno nisam imao problema pri butovanju niti viste niti xp-a. Znachi nikakav dodatni SW nisam koristio Vistin boot loader je bio sasvim dovoljan tako da mi nije jasno odakle toliki problemi kod tebe 😉

Ali fora je u tome sto je meni xp bio instaliran na sata drajvu, i tu sam i drugi put probao da ga instaliram. A sad mi sa pata (na njemu je bila vista) drajva ucitava taj xp??????

Poslednja izmena:
znachi da ti je upisao boot loader na PATA disk. Boot loader je program koji sadrzi informacije o istaliranim operativnim sistemima i njihovim lokacijama na disku(diskovima) i on ih pokrece. Shto ce reci boot loader je upisan na pata disk ali je detektovao XP na sata disku i pokrece ga sa tog diska. Nema potrebe za menjanjem redlosleda diskova u biosu kad sve moze da se reshi sa nameshtanjem boot loadera.

E hvala ti na pomoci,

A postoji li nacin da ja sad nabudzim i onu vistu koja stoji na hardu?

Jel' istina da na dual bootu Vista redovno uništava system restore XP-ja?

...auuu taj system restore je bas preterani *feature* kod XP-a... i btw i kad ga drzim da radi nisam primetio da ga Vista pokopava... mada na system C: (Win XP) upisuje sve i svasta (a jos pogotovu kad vas mrzi da instalirate krsa programa koji su Live u XP-u, pa samo dovucete linkove u Vistu). anyways Vista je junk teske kategorije (za sada) i ne vidim razlog za prelazak. eeeventualno da odigras par igrica (ako bas NECE u XP-u, ili da se divis DX10-ci) al bukvalno nista drugo. ono djubre dok ne podesis da ljudski radi - osedices... sto onda to i raditi ?

Mislim da je pisalo na MS-ovom sajtu da ne moze da radi System restore od XP-a na dual boot masini sa Vistom, al ne mogu sad da nadjem link.

Ne nego je obrnuto na dual boot računaru se Vistin System Restore briše svaki put kada startujete XP, što je lepo objašnjeno u samom helpu Viste...
Ovo se dešava i u slučajevima kada je na dva fizički odvojena hard diska intalirano dva OS-a, bez ikakvih dual boot menija i sličnih stvari. Pošto baš takav sistem koristim (jedan hard XP SP3, drugi hard Vista SP1) gde prilikom startovanja računara pomoću [F8] (na nekima je to [F12]) biram sa kog diska dižem sistem - mogu da potvrdim da XP pobriše Vista Restore Point, dok Vista ne dira ništa na XP disku. Na oba sistema mi je isključen monitoring drugog diska.

Poslednja izmena:
Znači, ako imam klasičan dual boot, nezavisno od toga da li su Windowsi na jednom ili dva HDD-a, nema tih problema?

Dok god vidis vistinu particiju iz XP-a imaces tih problema.

moze mali savet .....
imam 2 harda , na prvom je xp , a na drugom sam hteo staviti vista x64 , stavim u dvd vistu i restart podignem sistem sa dvd-a i krene prvi ekran gde vista javlja problem boot loader, mozete li reci kako je najbolje da instaliram vistu na drugi hard ?
hvala

Nazad
Vrh Dno