Šta je novo?

Dual boot problem, XP & Vista

demios

Čuven
Učlanjen(a)
07.12.2003
Poena
770
Htedoh da instaliram vistu na hdd na kom je vec bio instaliran XP SP2. Risajzovo sam jednu particiju, i napravio jednu od 70 giga za vistu ultimejt. To sam sve radio sa partishn medzikom 8 u instaliranom XP-u. Butovo sam sa vistinim instalacionim diskom i najnormalnije instalirao. Problem se javio posle poslednjeg restarta na butovanju kad je samo izbacio poruku:

Booting Vista
ACPI
Vista Boot Loader 2.1.2

i tako stoji i nishta se ne deshava. Probao sam da reinstaliram i opet isto.
Takodjer, da napomenem da ne mogu nikako da odaberem sad ni da startujem stari XP. Shta da radim sad? Mashina mora da je spremna za sutra ujutru.
I josh da kazem da sam isto ovo uradio i na svojoj mashini, sa istom vistom i da radi bez ikakvih problema. Problematichna mashina je X2 4200+, Biostar TA690G, 2GB.

Hvala u napred na odgovorima!

edit: pokushao sam u cmd promtu viste da kucam fixboot, fixmbr i druge komande ali mi uvek izbacuje poruku u fazonu "unrecognized internal or external command"

Poslednja izmena:
Isti problem sa istom plocom se i meni uvek desi kod vista instalacije. Resenje ti je da boot-ujes uz pomoc dvd-a i izaberes repair opciju kada ti je ponudi, tu izaberi command prompt i kucaj "bootrec.exe /fixboot", bez navodnika naravno :), pukni enter i restartuj, to bi bilo to...

...a da, a ako hoces da vratis da se boot-uje samo XP onda takodje uz pomoc cd-a i opcije repair udji u xp recovery console i kucaj "fixboot" pa "y" da potvrdis udri enter, pa opet kucaj ali ovaj put "fixmbr" pa opet potvrdi sa tasterom "y" enter, restartuj i to je to, samo u tom slucaju ces imati samo xp od instaliranih OS-ova...

Poslednja izmena:
provalio sam do chega je. ukljuchi ACPI XSDT Table u power management-u, radi 100%, Pozdrav!

Poslednja izmena:
Ako se dobro secam, ta opcija je za 64-bitne operativne sisteme, i ima upozorenje ili tako nesto, da ne treba ukljuciti tu funkciju ako radis pod w2k ili xp-om...jel ti imas dva OS-a na toj masini ili kako...?

Pa ne znam, nisam gledao na netu chemu sluzi, al bash mi bila frka. I reko, znam da ima u biosu neke ACPI opcije pa da probam. Sa iskljuchenim ACPI jem nece ni u bios da udje, pa je bio pao clear cmos, sledece shto sam uradio je ono gore napomenuto i opushteno mi izbaci da biram izmedju xp-a i viste.
Evo sad instaliram sve zivo i radi kao zmaj, nisam nishta neobichno primetio, probacu posle da ga iskljuchim pa da vidim shta ce da bude. Pozdrav!

Evo malopre probah da ga iskljuchim i stane opet na istom mestu, chim ukljuchim, proradi.

e sad naravno da me zanima da li kada sa viste hocu da probam da predjem na xp, moram da iskljucim ovu opciju !

Isti problem sa istom plocom se i meni uvek desi kod vista instalacije. Resenje ti je da boot-ujes uz pomoc dvd-a i izaberes repair opciju kada ti je ponudi, tu izaberi command prompt i kucaj "bootrec.exe /fixboot", bez navodnika naravno :), pukni enter i restartuj, to bi bilo to...

...a da, a ako hoces da vratis da se boot-uje samo XP onda takodje uz pomoc cd-a i opcije repair udji u xp recovery console i kucaj "fixboot" pa "y" da potvrdis udri enter, pa opet kucaj ali ovaj put "fixmbr" pa opet potvrdi sa tasterom "y" enter, restartuj i to je to, samo u tom slucaju ces imati samo xp od instaliranih OS-ova...

Znaci da je do ploce...Ja sam sve mislio da sam nabavio "pogresnu" verziju ali su me ,sa druge strane,zbunjivali komentari korisnika kojima ista verzija Viste radi sasvim normalno.Moracu da isprobam nesto od ovoga...

Gde god sam gledao na netu da su pisali o dualboot viste i XP-a nalazio sam napomene da se obavezno instalira prvo Vista, pa onda XP. Navodno u suprotnom slučaju ide igranka..... Lično nisam probao jer mi nije trebalo.

Gde god sam gledao na netu da su pisali o dualboot viste i XP-a nalazio sam napomene da se obavezno instalira prvo Vista, pa onda XP. Navodno u suprotnom slučaju ide igranka..... Lično nisam probao jer mi nije trebalo.

Ja sam bas video obrnuto...:)
U svakom slucaju ovo radi, e sad sta ce biti za mesec dana kad bude potrebna aktivacija videcemo...:p

A kako radi instalacija XPa ako vec imash Vistu ? Hoce on napraviti dual boot ? (XP na drugi HDD)...

Nazad
Vrh Dno