Šta je novo?

Dual boot pitanje

petar.ostoja

Cenjen
Učlanjen(a)
08.08.2012
Poena
170
Imam instaliran windows 8.1 i hteo bih da pored njega imam i XP (alternativno W7) na istoj konfi. Da li je to moguce tj izvodljivo bez ikakve promene na W8.1?
Takodje bih hteo da taj sekundarni sistem bude instaliran na mom HDDu (tj njegovoj particiji) umesto na SSDu, i da jedan sistem ne vidi drugi (u samom windowsu). I da mi W8.1 bude na default-u, tj da cim se startuje komp, da mi daje opciju da za 5-10 sekundi izaberem ovaj sekundarni, a u suprotnom da sam startuje W8.1.
Ovo sve detaljno pisem jer sam takvu kombinaciju imao davne 2003 sa W98 i W XP. Samo mi sada treba detaljno uputstvo nekog strucnijeg...
Unapred zahvalan kolegama clanovima

Da li bi isto radilo kao i ovde, s' obzirom da kombinujem W 8.1 i W XP, a na linku je W7 i XP?

Mlogo je to komplikoivano na tom sajtu. Pravilo je da prvo instaliraš XP pa onda na drugu particiju 8.1. Još je dobro barem ja tako radim da odvojiš jednu malu particiju od 500 mb nazoveš je boot recimo postaviš je kao aktivnu pomoću nekog partition managera. Tako da prilikom instalacije OSa na toj particiji upiše taj boot loader. Ako već imaš 8.1 onda moraš da instaliraš na drugoj particiji xp pa posle instaslacije da digneš osmicu sa diska i upotrebiš system repair opciju da bi popravio boot manager. To je princip ostalo su nijanse. Dešavalo se da xp neće da se instalira tako pa onda moram da ga brišem ručno sve vidljive foldere i nešto nevidljivih i ručno risajzujem particiju na tih 500 mb pa ga reinstaliram.... Ali tada radi i ubuduće sto posto samo se više ne sme formatirati ta malena particija.....Inače radiće ti i to kao na tom linku ako tako radiš...

Vec imam Win 8.1, sve lepo podeseno stavio startisback itd. I da li ce tom popravkom W8.1 sve biti vraceno na default? Jer bih najradije da mi W8.1 ostane netkanut, veliki mi je cim da ga opet setujem prema sebi. Ili ona fora sa image diskom, da sada kreiram image disk od W8.1 pa ako negde zezne da mogu uvek da ga vratim ovako svezeg. Mada bi mi i tu trebala mala pomoc, jer nisam to nikada radio

Vec imam Win 8.1, sve lepo podeseno stavio startisback itd. I da li ce tom popravkom W8.1 sve biti vraceno na default? Jer bih najradije da mi W8.1 ostane netkanut, veliki mi je cim da ga opet setujem prema sebi. Ili ona fora sa image diskom, da sada kreiram image disk od W8.1 pa ako negde zezne da mogu uvek da ga vratim ovako svezeg. Mada bi mi i tu trebala mala pomoc, jer nisam to nikada radio

Postoje jos jedna *******cija, tvoj hardware nisam siguran da uopste radi sa XP.
Mislim da nema drajvera.
A i sta ce ti uopste XP?

Druze ne pitaj me nista, mislio sam da idem i na W95 ili W98, ali ne nadjoh diskove. Matorci ne mogu da se snalaze na W7 a posebno na W8.1, sve mi pokarabasise za vikend, i nemam drugog resenja nego dual boot. Imam neki XP iz 2009 sa svim zivim drajverima, pa ce valjda da odsljaka pos'o.
Da, i kako ce da radi 32-bitni XP na masini koja je 64-bitna (hardverski)? Znam samo za ono ogranicenje rama na ~3.5GB, a u cemu je jos razlika u konkretnom slucaju?
I konacno, kako da sacuvam image ovog sistema, za ne daj Boze?

Mozes slobodno 32bitni. A image probaj sa acronis-om.

Ne razlikuje se Win 7 drasticno od XP. Napravi im drugi nalog na Win 7, bez administratorskih prava.
To je lakse i efikasnije.

E ljudi hvala na pomoci, odradio sam ga i sve sljaka OK. E sada jos jedno pitanjce. Kako ja mogu da ucinim sve ostale HDD-ove (i njihove particija) nevidljivim u XP-u?
Tipa kad udjem u MY computer da se vidi samo jedan HDD, tj sistemski. Da li to moze ovako:SSD.JPG
I da li je normalno da mi je sistem na XP-u na lokalnom disku I? Da li to moze da zasmeta sistemu nekako?

Ako neko zna, kako da resim problem drajvera za Video Controller (u device manager-u)?
Updateovao sam XP, instalirao drajver za grafu a on ga i dalje ne vidi. Aj ako mi moze neko pomoci?
Inace grafu na XP-u sigurno necu koristiti za igre, samo mi treba fluidna slika koje nema posebno pri skrolovanju stranica.
Evo tacno problema:
Device Manager.JPG

Pokreneš neki program tipa Device Identifier, tu nađeš svoj device, tj video karticu, skineš drajver i gotovo

Vrh Dno