Šta je novo?

dual boot karanija

• Začetnik teme Začetnik teme Spils
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Spils

Čuven
Učlanjen(a)
16.04.2003
Poena
619
e ljudi nishta ne kontam....imao sam dual boot winxp i win 98, pa sam skinuo winxp i stavio uemsto njega win2k...sve je radilo lepo par dana a onda se sje*** win2k i morao sam da ga iunisntaliram..medjutim odpochetka postoji problem taj , da mi u boot meniju stoje sve tri opcije, winxp , win 2k i win .98....i nema shanse da ih obrishem...inache boot.ini mi ne postoji nigde na hardu...pomozite, kako da obrishem win2k i winxp iz boot menija?

desni klik na my computer, properties, advanced, startup and recovery settings, pa pod system startup klikni Edit

u win2k imam sve to sem edita, mogu samo da biram ako hocu pojedinachni sistem a ne mogu da obrishem treci recimo...

Onda otvori boot.ini iz C:\ ali pre toga ukljuci prikazivanje sistem protected fajlova.
Edituj ga u notepadu i snimi promene... Obavezno napravi backup, ako nesto s*ebes iz dosa vrati stari boot.ini na mesto. (samo ga overwrituj)

al ne shvatash, chitaj gore, boot.ini ne postoji......niti mi je ikad postojao , to je ono najchudnije

Koji su ti operativni sistemi trenutno instalirani?

Nemoguce!
Otvori notepad>File>Open>kucaj BOOT.INI
Obrisi liniju u kojoj se pominje Windows XP.
I onda Save.

Moguce je da nema boot.ini fajl. U to sam se uverio kada me je drug zamolio da mu promenim boot screen na XP-u. Kad sam video da ga nema napravio sam novi i to je bila sva mudrost.
Mene zanima kako je moguce da ti daje boot meni pri podizanju, a da nemas boot.ini fajl.

Pogledaj da li su ti ukljucene opcije za skrivanje system protected fajlova... Odes u folder options...

Mora da ima, samo je skriven.
Mozes ovako:
run>kucaj msconfig>boot.ini
pa onda ga izmenis kako sam ti vec rekao.

e ljudi pa nisam retard da ne znam da otkrijem system fleove a ni da pokrenem preko runa.....file jednostavno ne postoji...imam win2k i winme....kada napravim novi onda mi skroz izbrishe ovaj boot i izbrljavi pa moram da ga dizhem preko u command prompt pa opet dabrishem file...nikad nishta slichno nisam video

ako nije problem, samo javi odgovor na sljedecu komandu iz prompta:
dir c:\ /a s

ok?

too many parameters - s

to je odgovor na komandu 🙂))

Jel si koristio neki boot manager program ?
Pregledaj sistemske fajlove, imao sam taj slucaj na jednom masini odavno, da se posle brisanja win2k pri podizanju samo 98-ice na sistemu jos uvek vidi boot screen...

Ocigledno nisi kucao tacno kako sam ti napisao...bez uvrede, mozda grijesim, ali probaj ponovo! U drugom slucaju, probaj bez s !
Inace, ispada kao da uopste nemas nijednog sistemskog file-a...pa, ...ne cini se moguce, jel tako?!
Razlog iz kojeg ti ovo kazem je sljedeci: da bi se pojavio boot many na samom pocetku procedure startup-a, moras da imas ntldr file koji se automatski loaduje u memoriju, prebacuje CPU u 32-bitni flat mode, startuje drivere za File System i proziva boot.ini. Znaci, bez ova dva file-a ti ne mozes uopste doci do startup procedure izbora OS-a! Kod 98-ice, to je malo drugacije, ali opet slicno!
Drugo....ako zaista nece da ti odgovor na komandu....idi u compmgmt.msc, pa idi u disk managment....pa javi koja ti je particija aktivna! Moguce je da si nekim cudom prebacio boot.ini na neku drugu particiju....probaj da aktiviras tu particiju
I na kraju: probaj da izvedes istu komandu, ali nad drugim drive-om....npr.: dir d:\ /a s

U protivnom, ne ostaje ti drugo nego da bootujes sa Win2K diska, ides u repair, podignes recovery consolu, pa tamo zoves fixboot...
System-protected file-ove ne mozes naci pomocu search-a! (Sem ako vec nisu otkriveni)

e, da...umalo da zaboravim (ne vjerujem da je ovo slucaj, ali hajde da pokusamo, za svaki slucaj).....Da nisi nekim slucajem logovan kao obican User?

E sad sam i ja zbunjen.
Mora da ima BOOT.INI fajl da bi inicirao boot.
Pokusaj sa Boot Magicom, ne znam...

1. Da li su ti ovi OS-ovi instalirani na razlicitim diskovima ? (mozda je Win2k na primer na D:\ disku... ako jeste- boot.ini potrazi tamo...)

2. Win98 i Win2k (ili XP) imaju malo drugacije kontanje oko rasporeda slova za diskove... Ponovo savet - proveri i ostale diskove. boot.ini jednostavno mora da postoji negde

Sasavo, u svakom slucaju :S

+- je napisao(la):
... moras da imas ntldr file koji se automatski loaduje u memoriju, prebacuje CPU u 32-bitni flat mode, startuje drivere za File System i proziva boot.ini ...

Samo jedno kratko pitanje. Prijatelj mi ima instalirana dva OS-a (98 i XP). Pri podizanju mu prijavljuje da fajl ntldr nedostaje i kao sto je +- rekao ni ne dolazi do boot menija. Da li se ntldr moze prekopirati sa nekog drugog racunara?

Mislim da ce ti za to najbolje posluziti Recovery consola....a inace, mislim da moze. NTLDR je primarni file i nema mnogo veze sa kojeg je racunara uzet!

Poz

Nazad
Vrh Dno