Šta je novo?

Dual boot (ali Win98 posle 2K)

voodoo_

Čuven
Učlanjen(a)
31.08.2003
Poena
920
Odmah da kažem, radio sam search & google, ali da sam našao nešto konkretno, ne bih sada otvarao thread.

Dakle, želim da instaliram Win98SE (ne pitajte zašto). Znam da bih prvo morao Win98, pa 2K, ali ne mogu da brišem dvehiljadarku (ne pitajte zašto). Da li mogu da udarim 98, pa onda sa diska dvehiljadarke da uradim fixmbr, a onda da stavim neki boot loader (pošto je boot informacija 98-mice uništena) i da li će to da radi?

Hvala.

Ako bi W98 instalirao na drugi HDD (kao jedini tokom instalacije), a onda reboot i dalje kao što si predložio, to bi moralo da radi.
Jelda imaš neki nepotrebni HDD i slobodnu granu?

Poslednja izmena:
Ako se dobro secam (davno bilo) imao sam Win2k na D:, a 98icu sam reinstalirao svaka 2 meseca na C:
Nisam siguran, al mi se manta po glavi da jedino 95ica bezuslovno brise sav boot info, a 98ica se samo ubacivala u boot.ini. A i bio je neki line u msdos.sys tipa multiboot=1 ili tako nesto.

Probaj po readme i help fajlovima od Win2000, mora da je bilo nesto na temu Dual Boot.
Poz.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Odmah da kažem, radio sam search & google, ali da sam našao nešto konkretno, ne bih sada otvarao thread.

Dakle, želim da instaliram Win98SE (ne pitajte zašto). Znam da bih prvo morao Win98, pa 2K, ali ne mogu da brišem dvehiljadarku (ne pitajte zašto). Da li mogu da udarim 98, pa onda sa diska dvehiljadarke da uradim fixmbr, a onda da stavim neki boot loader (pošto je boot informacija 98-mice uništena) i da li će to da radi?

Hvala.

Radio sam sve kombinacije redosleda instaliranja i win2k i 98ice i raznoraznih linuxa, sve uz pomoc programa BootIt NG. Pomocu njega mozes i da radis sa particijama i sa master boot zapisima.
Znaci, slobodno instaliras na slobodnu particiju (predhodno je napravis ako vec nisi u bootit-u ili cemu god hoces:) win98 pored dvehiljadarke, a posle u BootIt-u podesavas sta ce da ti se ucitava i kako... Za doticni program imam samo reci hvale...

Uzgred, postoji i BootIt Direct koji je samo boot menadzer, pa ti odaberi.

Poslednja izmena:
Instaliraj 98 na C a da bi dobio NT bootloader možeš da pokreneš instalaciju Win2000 sa CD-a i pustiš je da radi do prvog restarta, prekineš instalaciju, a ona će sama upisati dual boot i to je to.

Ma pitao sam ja svojevremeno isto, ali vecina ih je odgovarala sa "Prvo 98-ica, pa XP" a meni je trebalo bas obrnuto. NEgde sam svojevremeno procitao, mislim PCPress, ceo postupak oko toga, ali ...bilo nekada.... Krečana, bato, krečana....

Ne vredi sa onim BootIt-om, na obe particije mi je disejblovana "multi-os" opcija...
Videcu sa ovim OS Loaderom, pa sta bude...

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Ne vredi sa onim BootIt-om, na obe particije mi je disejblovana "multi-os" opcija...
Videcu sa ovim OS Loaderom, pa sta bude...

Pa i meni je, to nema nikakve veze... Nisam imao nikakvih problema s tim, a pravo da ti kazem ni ne znam cemu sluzi ,)

Evo šta je na kraju ispalo: instaliram 98-micu (čak sam uhvatio i jedan blue screen posle prvog boota :d ) i ona pregazi NTLDR. Uradim konzolni repair sa win2k diska, kucam FIXMBR ali ostaje isto. Međutim, FIXBOOT je pomogao, s tim što je upisao i 98-micu u BOOT.INI ali ona nije mogla da se digne. FIXBOOT je pregazio i OSL2000 loader (koji, btw, ne može da se izbori sa ovakvim situacijama, ali nema veze). Na kraju sam ručno uklonio 98-micu, sa porukom "daleko ti lepa kuća" :D
Ako ništa, bar sam nešto naučio - Win2000 je najbolji sistem ever! :)

goranki je napisao(la):
Instaliraj 98 na C a da bi dobio NT bootloader možeš da pokreneš instalaciju Win2000 sa CD-a i pustiš je da radi do prvog restarta, prekineš instalaciju, a ona će sama upisati dual boot i to je to.

Ja ti lepo napisao... :trust:

Naravno da je treba pokrenuti tako sto se podigne Win98, pa se ubaci CD od Win2k i kada pokrene instalaciju nastavi sa NewInstallation, a ne da se butuje sa Win2k CD-a

goranki je napisao(la):
Ja ti lepo napisao... :trust:
Upisala je ona boot (to isto uradi i FIXBOOT), samo što je sjebala Win98 boot informaciju na C: tako da se biranjem 98-mice iz boot menija ništa nije dešavalo...

Ovako: imao sam Win2K, instalirao 98, pokrenuo 98, radio u njoj. Sa BootIt diskete instalirao bootit, podesio boot meni i posle toga sam mogao da biram, ocu win98 win2k ili linux (koji je takodje bio instaliran).
A da je win2k najbolji, to stoji (ako racunamo samo MS OS-ove, bez Win 2K3 :)

Kod mene je sledeca konfiguracija:
Postojeci disk je podeljen na dve NTFS patricijie 15 i 25GB.
Mogu li ja (fizicki) da dodam drugi HDD koji bi bio formatiran u FAT32, i da na njemu podignem WIN98, a da nista ne menjam u strukturi postojeceg....

Mala pomoc s nekim upustvom bi dobrodosla...

Mogu li resiti problem uz pomoc BootIT?

Imam xp i 98se i problem resavam krajnje jednostavno (ne znam da li radi i za 2000).
Sve sto treba da se uradi jeste da se malo edituje fajl boot.ini koji se nalazi u rootu C particije (na c: je xp na e: je 98se) i sakriven je (hidden).

miodragz je napisao(la):
Kod mene je sledeca konfiguracija:
Postojeci disk je podeljen na dve NTFS patricijie 15 i 25GB.
Mogu li ja (fizicki) da dodam drugi HDD koji bi bio formatiran u FAT32, i da na njemu podignem WIN98, a da nista ne menjam u strukturi postojeceg....

Mala pomoc s nekim upustvom bi dobrodosla...

Mogu li resiti problem uz pomoc BootIT?

Hm, ne znam da li Win98 moze da se instalira na slave HD, ali to nije problem. Ukoliko ne moze kao slave uradi ovako:
1. Skines botit i napravis startup disketu za njega, pisace ti u uputstvu kako.
2. Otkacis master (taj sa NTFS-om), a stavis da ti taj drugi HD bude master.
3. Na njega instaliras Win98
4. Vratis da ti prvi HD bude master, a ovaj Win98 HD slave,
5. Startujes sa bootit diskete, i tu napravis boot meni kojim biras koji ce OS odakle da se ucita.

Ukoliko moze da se instalira na slave (ili secondary master/slave) HD situacija je jos jednostavnija:
1. Isto bootit->disketa
2. Instaliras Win98 na fat32 particiju, tj. drugi HD. NTFS particiju nece da vidi.
3. Isto kao pod 5 gore.

Ja bas ovakvu situaciju (kad Win98 ide na slave HD) nisam imao, pa ako neko vidi neku gresku nek me ispravi. U svakom slucaju struktura na prvom ti ostaje netaknuta, pogotovo zato sto Win98 ne poznaje NTFS (naravno, pazis da slucajno ne izformatiras te dve particije:). Jedino moze da pise po master boot record-u, ali se to lako ispravlja bootit-om.

Uh, aj valjda sam pomogo nesto...

Poslednja izmena:
andonovski je napisao(la):
Imam xp i 98se i problem resavam krajnje jednostavno (ne znam da li radi i za 2000).
Sve sto treba da se uradi jeste da se malo edituje fajl boot.ini koji se nalazi u rootu C particije (na c: je xp na e: je 98se) i sakriven je (hidden).

Kad instalira win98 on mu automatski upisuje svoj MBR, tako da se win98 automatski ucitava. A posto mu je Win2K/XP na NTFS particiji, ne moze iz 98 da edituje boot.ini, sem mozda pomocu nekih programa za to (za koje ja ne znam).

Ne znam kako si ti ovo uspeo, sem ako ti XP nije na fat particiji, ili si prvo instalirao 98 pa onda XP?

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Hvala puno,
Probam sutra vece, pa javljam rezultate.
Zna li ko da li WIN98 moze da radi na slave HDD-u?

poke je napisao(la):
Hm, ne znam da li Win98 moze da se instalira na slave HD, ali to nije problem. Ukoliko ne moze kao slave uradi ovako:
1. Skines botit i napravis startup disketu za njega, pisace ti u uputstvu kako.
2. Otkacis master (taj sa NTFS-om), a stavis da ti taj drugi HD bude master.
3. Na njega instaliras Win98
4. Vratis da ti prvi HD bude master, a ovaj Win98 HD slave,
5. Startujes sa bootit diskete, i tu napravis boot meni kojim biras koji ce OS odakle da se ucita.

Ukoliko moze da se instalira na slave (ili secondary master/slave) HD situacija je jos jednostavnija:
1. Isto bootit->disketa
2. Instaliras Win98 na fat32 particiju, tj. drugi HD. NTFS particiju nece da vidi.
3. Isto kao pod 5 gore.

Ja bas ovakvu situaciju (kad Win98 ide na slave HD) nisam imao, pa ako neko vidi neku gresku nek me ispravi. U svakom slucaju struktura na prvom ti ostaje netaknuta, pogotovo zato sto Win98 ne poznaje NTFS (naravno, pazis da slucajno ne izformatiras te dve particije:). Jedino moze da pise po master boot record-u, ali se to lako ispravlja bootit-om.

Uh, aj valjda sam pomogo nesto...

miodragz je napisao(la):
Hvala puno,
Probam sutra vece, pa javljam rezultate.
Zna li ko da li WIN98 moze da radi na slave HDD-u?

E, da, zaboravio sam, nikakvih problema nece biti ako ostavis Win98 disk na master a ovaj NTFS (Win2K/XP) na slave. Samo podesis boot meni u bootit-u i to je to.

Inace, skoro sam siguran da Win98 moze da radi kao slave (nakon odredjenog podesavanja MBR-a), ali nisam siguran da moze da se instalira na slave :S: pa ako neko zna nek se izjasni :)

Poslednja izmena:
poke je napisao(la):
Kad instalira win98 on mu automatski upisuje svoj MBR, tako da se win98 automatski ucitava. A posto mu je Win2K/XP na NTFS particiji, ne moze iz 98 da edituje boot.ini, sem mozda pomocu nekih programa za to (za koje ja ne znam).

Ne znam kako si ti ovo uspeo, sem ako ti XP nije na fat particiji, ili si prvo instalirao 98 pa onda XP?

Pozdrav.

Jeste, bas zbog takvih problema sam odustao od NTFS-a, mada mislim da cu u bliskoj buducnosti odustati od 98. Tu cinjenicu sam prevideo.
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno