Šta je novo?

DSLR za portrete u low light uslovima

hunder

Slavan
Učlanjen(a)
06.12.2008
Poena
465
Prvo da naglasim da tek treba da udjem u ove vode pa mi treba preporuka sta uzeti za slikanje decice u kucnim uslovima naravno bez blica. Znaci treba mi nesto sa min ss 100 a da iso bude u granicama normalnog. Naravno bez suma. Budzet je skroman i merko sam sl modele

Sony alpha 3000
Canon 550d
Canon 600d
Nikon d3200

Cene su tu negde ima polovnih ima novih tako da...
Pretpostavljam da ovi kit objektivi ne dolaze u obzir i koji preporucujete. Tj koji je min f blende za ovo sto meni treba. Hvala

Polovan canon 500d/550d i 30mm F2.0 ili 50mm 1.8, ali 50mm u kuci moze i tesno da bude.

Canon 600d polovan za ispod 300e sa kitom. Nije losa kupovina? Koliko moze da se dobije za ovaj kit objektiv pa da se doda za neki bolji?
Edit:
Ovaj canon 50f1.8 ima za 20tak evra da se kupi. to mi nesto malo ...?

Poslednja izmena:
Ajde nisam bas strucan da postavim pitanje ali valjda cu biti jasan. Jel ima d550 depth of field preview. I da li je to ono da se na ekranu pokazuje live stanje podesavanja. Znaci ako podesavam iso ss i f blende da mi pokaze kako ce slika da izgleda. I da li video isto to ima

U low-light uslovima, pa još deca, tj. pokretni objekti, hm... gledaj ti dobar blic pa usmeri ka plafonu. Objektiv 50mm je predugačak za prosečne sobe, sem ukoliko pod portretom misliš samo lice jedne osobe.

Predugacak - znaci da uzan ugao hvata, znaci da nece mnogo dece stati u kadar, cesto ni celo jedno dete ako je soba/prostorija mala (morao bi da se odmaknes 5-6 metara, mozda i vise). Treba ti sirok (kraci) objektiv, manje od 50mm... 35, 30, 28... a velike blende. Tesko da ces to naci za male pare. Zato je savet za blic jedino realno resenje.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Nije 50mm za zatvorene prostore tj. stambene prostorije. Kao da zelis da slikas s velikim zoom-om. Posto je objektiv fiksne daljine moraces da se odaljis da bi uhvatio uopste kadar koji zelis ali onda ce ti zidovi praviti problem. Meni je 50mm bio previse uzak pa sam svojevremeno kupio 30mm.
Sa 50 1.8 ne ocekuj ostre slike na 1.8 blendi. Tek posle 2.5 dobije detalje, zato objektiv i kosta toliko koliko kosta.

Dobar je Tamron 17-50, samo gledaj da bude verzija sa stabilizacijom (VC). Nemas veliki izbor za tvoje potrebe, obzirom na budzet. Nikon ima 35mm 1.8 koji je dosta dobar pa mozes da razmotris i tu varijantu. Najbolje pogledaj privatne galerije korisnika koji koriste ova stakla pa da steknes blizu sliku sta pruzaju.

Ja spomenuh 30mm F2.0 fin je to objektiv. Ili Sigma F.1.4 isto ... Mislim da svakako treba da juriš prajm, ili da investiras u blic koji će da šibaš u plafon

Jel ima neko canon 500,550,600d da mi ucini uslugu i da opali tri slike sa razlicitim iso vrednostima u indoor uslovima smanjene vidljivosti. Znaci dnevna soba i objekat pozeljno portret ali i ne mora sa istim ss u vrednosti 80-100 i iso vrednostima 200,400,800. Sa kit objektivom sa f35 koliko je max. Samo da stvorim sliku koliko ima suma i koliko je zatvoren taj f35 u odnosu na f2.0.

Ma na netu je konfuzija. Bio bih vam jako zahvalan. Mozete da okacite ovde ili da mi na pm date link odakle da skinem i pogledam primere. Taj canon me i zanima eventualno 600d ali u pitanju su konzmeticka unapredjenja.
Edit:
U kom rangu je Sony Alpha SLT-A58 vidim da je za nijansu bolji tj manje suma ima od 600d. Ili mozda gresim

Poslednja izmena:
Mnogo si se uhvatio te price oko suma, prvo nauci da eksponiras pravilno pa ce onda svaki dslr napravljen u proteklih 5-6 godina da ti daje fenomenalno dobre velike printove do iso3200... sokocalo se ne bira na osnovu toga koliko suma pravi na kojoj iso vrednosti, sve je to u prakticnim uslocima manje vise jednako dobro... bolje nauci kako se fotografise! ;)

Na osnovu cega ste ustanovili da ne znam da pravilno eksponiram. Naveo sam primere koje me zanimaju i zanima me kolika je razlika izmedju digitalaca sa 1/2.3 senzorom. Kao i koliko je upotrebljiv taj kit objektiv. Napomenuo sam na pocetku da tek treba da udjem malo ozbiljnije u ove vode. A komentar prvo nauci da fotografises je tipicno za prepotetne ljude koji misle da su pokupili svo znanje ovog sveta. Ako ne zelite pomoci ili dati koristan savet zaobidjite ovakve postove. Ili je potreba da se na svakom postu gde se pomene fotografija potreba da se upisete...

Sto si tako osetljiv, smajli na kraju, ovde smo svi sa komentarima da ti pomognemo a tebi sujeta radi. Obzirom kakva pitanja postavljas zakljucujem da ima da se uci i radi, jer ako ne znas kakva je razlika izmedju f2 i f3.5, upotrebljivost kit objektiva i sl... ako gresim, nema da se ljutis jer ako se ljutis, na pogresnom si mestu.

Nema ljutis naravno nisam od juce na forumu ;). Da se uci ima i to dosta. Covek citav zivot uci i uvek nesto novo nauci. Pokusavam da udjem u filozofiju dslr i objektiva tj kako to sve funkcionise. Znam kako se ponasa f3.1 na 1/2.3 senzoru pa sam zato i zamolio da neko okaci svoje semplove sa razlicitim iso vrednostima. Nemam bas nikog da pozajmim dslr pa da vidim koliko to meni zavrsava posao. I da li je uopste potrebno ici trenutno na objektiv ispod f3.5.

Ubedljivo najpovoljnija varijanta koja će ti dati upotrebljive rezultate je neki Canon aparat od tih koje si naveo i Canon 50mm f1.8 objektiv.
50mm na toj veličini senzora jeste "usko", ali je za pojedinačne portrete upotrebljivo, plus je razlika u low light uslovima između f3.5 i f1.8 nebo i zemlja.

Poslednja izmena:
A ti objektivi kostaju Boga oca. Evo primer sad trenutno u datom osvetljenju u prostoriji moram na senzoru 1/2.3 i f3.1 da postavim iso min 1600 a ss da smanjim na 1/30 da bih dobio iole jasnu sliku. Ali zato suma koliko hoces a detalja malo. Znam mali senzor previse zatvorena blenda... mene zanima sta 4x veci senzor moze tu da uradi sa boljim procesorom za sliku.

Nazad
Vrh Dno