Šta je novo?

Drugi hard disk u laptopu umesto optickog drajva, hdd caddy mod [how to]

markozutic

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2010
Poena
319
Nakon sto sam slomio usb konektor iz prenosivog usb 3.0 hdd-a ostao sam sa 2,5` hard diskom, i jedina opcija mi je bila da dam 1500 dinara za novu usb fioku. ali sam se odlucio da napravim Caddy za hdd koji ce ici na mesto optickog drajva.

hdd bi po dimenzijama savrseno trebalo da se uklopi u unutrasnjost optickgo drajva
02072012615.jpg

kupio sam kupindu pokvareni SATA DVD drajv za 250 dinara, po dimenzijama savrseno odgovara onom koji se nalazi u mom laptopu
06072012633.jpg

povadio sam sve delove iz optickog drava tako da mi ostanu samo plasticni nosaci i klizaci, njh sam isekao u obliku da hard disk moze savrseno da `lezi` unutar kucista.

ali sam primetio da kada se povezu napojni i sata kabl na hdd, ne bi bas moglo da stane u kuciste pa sam morao da osakatim plasticne konektore za satu i da ih skratim za po ceo santimetar. (ogulio sam plastiku sa konektora)

02072012621.jpg

02072012620.jpg

hteo sam da iskoristim postojeci SlimLine Sata konektor koji se vec nalazio u optickom drajvu i da na nejgove krajeve samo zalemim drugi kraj sata i napojnog kabla koji ce se prikljucivati na hdd.

02072012617m.jpg

plocicu sa elektronikom sam isekao taman toliko da hdd moze lepo da lezi u kucisti i da mi ostanu rupice za srafove tako da konektor bude savrseno poravnat kada ga ubacujem u laptop.

zice su samo nalemljene na pinove sa unutrasnje strane.

06072012624.jpg

takodje su zice zalepljene `vrucim` lepkom iz pistolja kako se ne bi pomerale u delu gde su zalemljene za konektor i tako sprecava odkidanje ili kratke spojeve medju zicama.

06072012625.jpg

06072012626.jpg

sve se savrseno uklopilo, i gornji poklopac naleze bez ikakvih problema:

06072012631.jpg

plasticni poklopac sa originalnog dvd drajva iz laptopa savrseno naleze na ovaj u koji je ubacen hdd, tako da sve izgleda `fabricki` i nikako se spolja ne moze naslutiti da je unutra caddy sa hard diskom umesto optickog drajva.

takodje treba sa originalnog dvd-a prebaciti i metalni deo koji osigurava dvd rom i zasrafljuje ga u kuciste kako bi stojao u mestu.

06072012633.jpg

06072012632.jpg

Disk je prepoznat iz prve, i savrseno dobro radi, temperatura je 2 C niza od primarnog hard diska evoi benchmark testa:

hddbenchn.png

po oglasima sam samo par puta naisao na hdd caddy za 40ak evra a ovo se moze napraviti za manje od 500 din.

to je to :)

Svaka čast kako si ga odradio, +1 za fantastičnu stvar koju si izveo.

Vidim da si stavio hard od 320 GB, da li ima nekog ograničenja zbog debljine HDD-a ? Jer pojedini modeli od 750 GB su debeli 9 mm a po nekim specifikacijama standardno je 7 ili 7.5 mm, tako nešto.

opticki drajv je debljine 12,5 mm tako da sve sto je te ili manje debljine moze da stane ;-)
ja mislim da su svi diskovi 2,5 debljine 9mm ali nisam siguran, proveri na internetu :p

Bila je skoro tema... ima za 10$ na eBayu da se kupi gotov za sve laptopove ;)

9mm je standardna velicina, slim je 7.5mm, ali 1TB diskvoi su recimo 12.5mm.

Kupio prije par mejeseci na ebay-u, hdd caddy, sa sata-->ata konverorom, za stariji HP laptop.
Ekstra stvar, stavio novi ssd, a postojeci 500GB hdd na mjesto optike (koju sam koristio 2x godisnje). Brzina jeste ogranicena na ~30MB/s (vjerovatno zbog starijeg ata interfejsa), ali taj disk ionako sad sluzi za storage te nije nesto bitno, a laptop se zbog ssd preporodio...

Jedno 35 puta si rekao "savrseno" xD
just saying :D

***, neko nema mogucnost da naruci preko ebay-a ili ga mrzi da ceka po mesec dana, ovo je stvar koju mozes napraviti za manje od 500 dinara. znam da su mnogi pre par meseci trazili te caddyje i da masa nije mogla da nadje povoljno, ja sam napravio sebi resenje i reko da podelim sa masom :)
ti univerzalni caddyiji za 9$ ne mogu da nakace ovuj plasticni cover od cd roma vec imaju svoj pa npr ako ti je laptop bele sive crne boje taj deo ce mu biti kakav je na caddyiju, po mom resenju kao i ovi skuplji caddyiju mogu da se nakace ti plasticni coveri tako da laptop izgleda 'fabricki' i nikako se ne moze naslutiti da se u njemu umesto optickog drajva nalazi 2nd bay.
za pocetak cu probadi da ih stavim u RAID0 a kasnije kad skupim kesa za neki sdd od bar 250 gb on ce uleteti u masinu.

Nisu univerzalni, za svaki tip laptop posebno (recimo za dv7 seriju HP laptopova ili slicno) - i tacno im se uhvati ona maskica od optickog.

Svejedno... i ovo je za pohvalu! Pre bih rekao da nije vredno smaranja ako se moze preko eBay-a a isporucuje se ovako nesto u Srbiju (HK shippers :))

meni cini zadovoljstvo kad nesto sam napravim :p ili u ovom slucaju uz pomoc drugara koji je vest sa lemilicom ali svejedno ;-)
najlakse je sesti za net i kliknuti BUY ofc :)

I ja podrzavam to da covek nekad sam nesto napravi, svaka cast.

meni cini zadovoljstvo kad nesto sam napravim :p ili u ovom slucaju uz pomoc drugara koji je vest sa lemilicom ali svejedno ;-)
najlakse je sesti za net i kliknuti BUY ofc :)

Ti si se bas potrudio, mislim da je za svaku pohvalu sto si nesebican, eto sjajna ideja za koju ja licno nisam znao, svaka cast,

pozzz

DV7 ima mesto za drugi hdd, kao i vecina HP-ovih 17-ica

A sto se tice majstorisanja, svaka cast za trud:smash:

DV7 ima mesto za drugi hdd, kao i vecina HP-ovih 17-ica

Ima i poneki ASUS i Toshiba (verovatno i drugi za ova dva znam...).
I naravno dosta Clevo subbrand laptopova (Schneker, RockDirect...) - ima cak i varijanta sa 3.... jedino sto mi smeta je sto nije fino integrisana grafika nego djubre od GTX675... (koj ce mi :D)

Kod nekih Laptopa postoje fabričke fijoke za ove zamene i kod njih je moguće vaditi HDD odnosno DVD "naživo", dor računar radi. Fujitsu Lifebook serija npr. to podržava a ta (oni je zovu modular bay) dodatna fijoka za drugi HDD kod njih nije skupa. Ima to i kod nekih DELL i Lenovo mašina. Imaju opciju da se svašta strpa u taj otvor umesto optike, dodatna baterija ili projektor npr.

E sada, napraviti tako nešto na mašini koja fabrički nije planirana za to, bravo! :)

Napravih i ja sebi ovo juce kada sam video, nije mi palo na pamet ranije :D Thumbs up za ideju :)

sad ih ima za 5 dolara na aliexpressu, pa se i ne isplati ali više je dobar projekat zbog nekog hobija i to :D

imam asus laptop iz serije k53t i zanima me da li postoji neki odredjen model caddy koji moram da trazim ili je sve jedno
kupio bih sa aliexpress

planiram da hdd stavim na mesto optickog drajva,a umesto hdd neki ssd

Poslednja izmena:
Videh ja to neki dan na KP kad sam trazio nesto pa baci oko , mislim da nije bilo ni skupo ...

znaci ta 12.7 varijanta
hvala

video sam i ja na kp za oko 1900,dosta je to skuplje nego 7 dolara na aliexpress,ali bar se ne ceka i nema carinu

nego,jel se ssd samo ukaci umesto starog harda ili moraju neki drugi nastavci da se kupuju
jeste glupo pitanje,ali nisam nikad koristio ssd

Nema nastavaka, samo zameniš HDD sa SSD-om.

Ja sam narucio preko aliexpress. Stiglo je za nekih 10 dana.

Sto se tice nastavaka u laptopu nije potrebno. Nastavci se koriste ako se ssd ubacuje umesto 3.5 hdd-a

jel su ti naplatili carinu?
ja bih najradije isto narucio sa aliexpress,ali ne znam da li ce mi ocariniti,posto su mi ocarinili nesto sto sam narucio prosli put
a kada bih kupovao kod nas jel bi ovaj odgovarao http://www.kupindo.com/Hard-diskovi/18203213_Hard-disk-caddy-univerzalni-nosac-12-7mm
vidim da je 12.7mm kao onaj ko je neko preporucio

inace,uzeo bih neki 64gb ssd,samo za sistem,jel ima neka posebna firma koju treba da gledam ili nije toliko bitno?
tipa neki transcend,kingston

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Nisu mi naplatili carinu. Ja sam uzeo 120gb zato sto koristim dual boot. Sistem zauzima oko 20gb ako ti je 40gb dovoljno uzmi od 64gb.

ma dovoljno mi je 40 gb,ali gledam mozda bolje da dam jos 2000 din i uzmem od 120gb

sta mislis koji da uzmem od gornja dva? jel bilo nekih problema kad si montirao caddy?
ja vidim ovde na laptopu da nemam nikakve srafove,nego izgleda moram da skinem celu zadnju masku da bih dosao do njih :/

Nazad
Vrh Dno