Šta je novo?

drndavi cooler na NF7-S :P

joriq

Čuven
Učlanjen(a)
04.01.2004
Poena
795
Poz!

Prije nepuna 2 mjeseca sam pazario comp, sa NF7-S maticnom. Elem, posle nekog vremena, comp je poceo da se bas cuje, narocito prilikom paljenja... A poslije i non stop. Prvo sam se zabrinuo da nije HDD... Onda moj raptor... Da bi na kraju provalio da je onaj coolercic na maticnoj! :crash: Drndao je tako nekoliko dana, dok konacno nisam nabavio dovoljno mali krstasti srafciger. Skinuo sam ga, produvao, i OK, sad je dosta tishe, ali, pri paljenju, kad sam vratio cooler, nisam do kraja utakao napajanje, i taj cooler nije radio. Nevjerovatno koliko mi je comp bio tih! :smoke:
Ispade da mi je taj coolercic najglasnija komponenta! :p
1) Ima li nacina da ga utisam, kako? Treba li on da se podmazuje, ili da se samo produva?
2) Moze li da se zamijeni nekim drugim tishim coolerom, ili nekim pasivnim hladjenjem? (abit radi na 400MHz)

PS Ranije mi je iz Abit EQa pokazivao RPM za CHA (valjda chasis), oko 1600rpm, al je posle par dana drndanja, taj pokazivac sad stalno na off. Jel to rpm od tog coolera, ili od napajanja? I sto je sad na off?

1) Treba da podmazesh cooler mashinskim uljem ;)

2)Naravno da moze, stavi telo (bez ventilatora - znachi neshto pasivno), ali neko vece telo, pogledaj Zalmanov program ;)

Genghis Khan je napisao(la):

2)Naravno da moze, stavi telo (bez ventilatora - znachi neshto pasivno), ali neko vece telo, pogledaj Zalmanov program ;)

1) skinuo sam sam cooler, al nisam uspio da skinem elisu i otvorim sam mehanizam. Postoji neki mali bijeli osigurac, nisam uspio da ga skinem (a tek ne znam kako bi ga vratio :p ), jel se neko bavio s tim? Ako sjebem cooler, nema teorije da cu ovdje (PG) nac zamjenu bilo kakvu?
2) imas li predstave koliko bi neki zalmanov pasivni cooler kostao... +/- 10e recimo? I jel to sigurno odvoljno dobro hladjenje za NF7 S na 400MHz?

Genghis Khan je napisao(la):

Po mogućnosti ga prethodno rasklopi i očisti (prilično pipav posao).

Odnedavno imam Zalman NB47J, temperatura je ista (ili čak malo niža) nego dok sam imao fan. Preporuka za pomenuti model.

koja je cijena tog zalmana i gdje ga ima??

joriq je napisao(la):
koja je cijena tog zalmana i gdje ga ima??
To su se neki useri snabdeli kad je neki Vrobec-ov drugar isao u Madjarsku pa je bilo narucivanje ko sta hoce. Bice opet narucivanje u martu pa ti onda obezbedi sebi ako ti treba. Inace pasivni Zalman je kostao 8 evra

Upravo kako je Mladen rekao (hvala vrobecu i njegovom drugaru :) ).
Ovde ih je bilo u par firmi jedno kratko vreme i u vrlo maloj količini. :(

joriq je napisao(la):
1) skinuo sam sam cooler, al nisam uspio da skinem elisu i otvorim sam mehanizam. Postoji neki mali bijeli osigurac, nisam uspio da ga skinem (a tek ne znam kako bi ga vratio :p ), jel se neko bavio s tim? ?

To se, u principu, radi sa dve igle ili veoma tankom pincetom. Posto je osigurac (najcesce) presecen sa jedne strane, i ulazi u zleb na osovini elise - onda treba iglom jednu stranu gurati na dole, a drugom iglom drugu stranu na gore. Najcesci problem je sto osigurac izleti pa covek izgubi najvise vremena dok ga nadje po sobi.
U principu, kod malih ventilatora moze da pomogne i ako se samo kane ulje (rece Gengis) ili wd40, dakle bez skidanja osiguraca. Ja licno, sipam cist benzin (koji malo rastvori i razmeksa nakupljenu necistocu) u otvor gde je osigurac (medicinski ili npr. zippo), a visak tecnosti pokupim cigaret papirom, ostalo ionako ispari - a zatim kanem wd40, ili ulje.

Poslednja izmena:
Ja sam juce uzeo novu NF7-SL (v2) i ventilator je "drndao" kao lud....ali je posle nekog vremena prestao....bucniji je nego sto je bio prvih 10 minuta (pre nego sto je poceo da se cuje), ali sada radi manje-vise OK....

U narednom periodu, ne mogu da vam obecam bas tacno kada(mozda kroz 15-ak dana), stizu mi Zalman NB47J pasivni hladnjaci pa cu da vam resim probleme ;)

Ja sam stavio isti plavi Zalman pasivni hladnjak i resio problem elegantno... Kakvo bre masinsko ulje? Mir i tishina (samo jos da se oslobodim ovog hard diska buchnog i eto ;))

npetar je napisao(la):
U narednom periodu, ne mogu da vam obecam bas tacno kada(mozda kroz 15-ak dana), stizu mi Zalman NB47J pasivni hladnjaci pa cu da vam resim probleme ;)

upisi ovaj mail na vrh liste: ____ , dogovoricemo se ;)

Samo mi recite: jel montiranje za'ebano za amatera (tj. mene)? Kako ide taj proces??

Poslednja izmena od urednika:
npetar je napisao(la):
Bio bih ti zahvalan ako bi i mene stavio na listu.

joriq je napisao(la):
Samo mi recite: jel montiranje za'ebano za amatera (tj. mene)? Kako ide taj proces??
Nije neka filozofija. Imas detaljno objasnjenje na sledecem linku: http://www.zalman.co.kr/english/product/zm-nb47j.htm

joriq je napisao(la):
upisi ovaj mail na vrh liste: [email protected] , dogovoricemo se ;)

Nije problem samo sto ces morati da vadis plocu iz kucista. ,)

Zamolio bih vas da ne rezervisete nesto unapred sto nije sigurno. Ako ipak zelite da se "osigurate ", posaljite mi info na pm da se ovaj thread ne bi pretvorio u mali oglas. Ali jos jednom, nista ne obecavam...treba da stignu, kada tacno- ne znam.

hocu i ja sto pre zalmana nbj 47j pasivni cini mi se, rezervisem ,javi mi otprilike kad ce da stignu pozdrav.

npetar je napisao(la):
Zamolio bih vas da ne rezervisete nesto unapred sto nije sigurno. Ako ipak zelite da se "osigurate ", posaljite mi info na pm da se ovaj thread ne bi pretvorio u mali oglas. Ali jos jednom, nista ne obecavam...treba da stignu, kada tacno- ne znam.
I ja bix uzeo, ali za ozbiljno.
Treba mi hladnjak za CPU model CNPS 3100 plus (to je onaj bakarni)
Treba mi i hladnjak za NB model NB47J
Iz Novog Sada sam pa me interesuje kako bi se mogli naci, recimo na z. stanici u BG
Molim te napisi mi cene i evo ti moj mobilni 063/584-636 :type:

Ovako...Jos jednom, saljite mi privatne poruke a ne ovako.
Hladnjake jos nisam dobio jer je covek koji treba da mi posalje na sluzbenom putu po Aziji. Kazem, bice ali ne mogu da preciziram tacno kada.
Jos jednom, nije ovo mali oglas vec mi svoje podatke posaljite privatnom porukom...
Pozdrav!

byMaX je napisao(la):
Ja sam stavio isti plavi Zalman pasivni hladnjak i resio problem elegantno... Kakvo bre masinsko ulje? Mir i tishina (samo jos da se oslobodim ovog hard diska buchnog i eto ;))
Ja sam stavio zlatni... lepsi je! :D

A i slaze mi se uz Mosfet hladnjake, i hladnjak na NB-u... sve u zlatnim tonovima ;)
Inace, ja ne znam koja je razlika izmedju ova dva Zalmana sto ih spominjemo (NB47J i NB32J), mislim sa stanovista hladjenja... mislim, jedina razlika je u boji i tome sto je plavi Zalman (NB47J) nesto visi na sredisnjem delu.
Sta, jel' zbog toga hladi koji stepen bolje?

Sve ostalo (dimenzije, oblik, materijal...) je identicno.

Imao sam isti problem sa Abit KX7-333. Ja sam stavio neki deblji kuler istih dimenzija sa kuglicnim lezajem i radi kao sat :banana:

OK, podmazah ga, radi nekako :)

Nego, kolika je vama default temperatura?? Meni se krece oko 27' C trenutno, ide do 32... Kako je stanje sa aktivnim default, a kakvo sa pasivnim hladjenjem?

joriq je napisao(la):

Nego, kolika je vama default temperatura?? Meni se krece oko 27' C trenutno, ide do 32... Kako je stanje sa aktivnim default, a kakvo sa pasivnim hladjenjem?

To su ti sasvim OK vrednosti. Sa pasivnim bi mozda dobio samo 1-2 stepena nizu vrednost.
Pozdrav!

joriq je napisao(la):

Meni je najvise sto sam video 28,sa nekim kulerom od pentium dvojke

A kako vi merite te temperature NB-a? Ne mislite valjda da je ona druga ocitana temperatura u HW Doctor-u (ili EQ-u) ustvari temperatura NB-a?

Ako je nekom sondom, onda OK, ali ako je ovako...

OKi, sta tacno pokazuje onda ona druga temperatura?? I kojeg drugog ventilatora EQ mjeri broj obrtaja?? Ja sam mislio da je to taj za maticnu, al i kad sam ga skinuo, pokazivao je da radi (istina, ne eq, on mi evo neko vrijeme pokazuje samo rpm od CPU coolera, ne znam zasto, probah reinstralaciju EQ i ni'ta :p), nego sam iz SpeedFana gledao...

Ljudi jos jednom: ta temperatura nije temperatura NB-a nego je ocitava termistor koji se nalazi na otpr. 2cm od NB-a i pokazuje temperaturu vazduha u tom delu kucista. Prema tome potpuno je nebitno koje je velicine kuler na NB-u posto topao vazduh sa cipa preko tela kulera odlazi ovoj sondi na merenje. Znaci ta temp (system temerature) je manja ako je kuciste bolje provetreno a veca ako je slabije provetreno.

Nazad
Vrh Dno