Šta je novo?

Downclock ;)

MaNiAcK

Čuven
Učlanjen(a)
11.02.2003
Poena
619
Jedno pitanjce: Sta bi se desilo ako procesoru Pentium 3 na 650 mhz smanjim brzinu (i mnozilac i fsb) da dobijem 433 mhz? Da li bi to moglo da prouzrokuje kojekakve bagove i zaglavljivanja aplikacija?

p.s. Nemojte da me pitate zasto bi to neko radio, jednostavno mi treba da znam dali me prave ******om.

Da,moguce je downclockovati procesor i bagova nebi trebalo da bude barem ih kod mene nije bilo kada sam to jednom uradio cisto probe radi,ali nista na neke duge staze jer se ja ne bavim downclockovanjem procesora vec overklokovanjem istih :smoke:

Neće biti bagova... možeš da ga 'srozaš'...

mene je jedna ploca zezala pa je spustala FSB na 100 iako CPU fabricki radi na 133 (ploca ***** - ne podrzava ceci FSB od 100)

Radice ti bez problema, naravno mnozilac ces moci da spustis samo ukoliko je otkljucan, a fsb do minimlane vrednosti koju ti ploca dopusti ...

Jedina teoretska mogucnost bi, cini mi se, bila da npr. aplikacija koja treba da se pokrene, prepoznaje aktuelni takt procesora, pa zbog toga npr. nece da se pokrene (citaj "zaglavljivanje aplikacija") na bilo cemu sto ima manje od npr. 500MHz, a hoce npr. na istom procesoru koji je 650. Detalje oko ovoga ne znam, ali pretpostavljam da programerima nije previse tesko da ovo naprave ukoliko zele, odnosno da je postoje neki programi (igre?) koje i tako funkcionisu. Striktno gledano, u tom slucaju bi neko mogao da (debilno) zakljucuje da downclock moze da dovodi do "zaglavljivanja aplikacija", ali tesko da bi iko mogao da tvrdi da downclock moze da indukuje bug-ove sam po sebi, koji vec ne_postoje/ne_mogu_da_se_izazovu sa "normalnim" procesorom.

Inace, downclock procesora, koliko sam se ja uverio (a siguran sam i ogromna vecina ovde), nema ich nikakve negativne posledice, izuzevsi sporiji rad racunara.

1) Ne kaze se downclock vec "underclock"! 😉

2) Problema neces imati, jedino sto mozes da osetis je (ne)zatno usporenje sistema, ada sve zavisi kakva je konfiguracija...

3) Mnozioci su na Pentium 3 procesorima zakljucani na taj nacin da ih je nemoguce otkljucati. 😉

4) Jedinu bitku dobijas po pitanju zagravanja / buke. Ne znak kakav kuler imas ali mozada ces imati mogucnosti da skines ventilator sa njega, odnosno da pasivno hladis procesor. Za mene bi to bio 1 veliki + kad vec radim tako nesto.

ne znam kako je na intelu, ali na AMD-u underclock ide bez problema, kad bolje razmislim, intel je uvek underclokovan 🙂 to vam garantuke stabilnost :d

Pa Moze Da Ti Izazove Zaglavljivanje Samo Zbog Manje Brzine 🙁
I To Definitivno Mozes Uvek I Na Svakom Procesoru Slicnog Tipa I Na Svakoj Postojecoj MB, Sa 6.5*100 na 6.5*66.66 = 433. Tj. na Intelu (99%) Klock Ne mozes da menjas ali fsb mozes na svakom!

To o zaglavljivanju je nonsense. Nisi naveo koju plocu imas, ali recimo na mojoj bivso 815-ici (asus), prilikom montaze novog proc-a ploca je sama spustila fsb na 66 (safe vrednost, siguran boot). Bez obzira sto je uboden p3 866, prvi put je bio prijavljen kao 433. To radi i svaki put kad iz nekog razloga ne moze da se "probudi", fsb ->66 i vejki, vejki...

Ne bi bilo logike da to radi a da postoji mogucnost neke brljotine na hardverskom nivou (ako su komponente ispravne naravno).

Meni je spustanje mnozioca pomoglo jer mi jedan program za render stalno zakucavao. Po spustanju sve radi bez problema, jeste da je sporije ali radi.

Kod:
Da, ali na AMD-u...

Uopste neznam o cenu se radi, drugi programi rade kako treba. Kada spustim magistrali na 100 sve radi ok, kada je normalna neradi.
Dali je mozda do drajvera ili procesora(imam xp2000+ kupljenog pre skoro 2 godine)?

Ako je do procesora dali je ovo ispravljeno na bartonu, posto treba da uzmem mobile.

sta stavis kad je "normalno" kako ti kazes ?! Koju plocu imas ? koju memoriju ? daj malo vise detalja, ovo "xp2000+" ne znaci mnogo ako ne kazes ostatak

Normalno je po defaultu znaci fsb na 133mhz. Nista nije klokovano. Imam epox 8rda+. Koliko se secam neki cudni problemi su se javljali i sa kt4v(kt400) sa ovim programom dok ga nisam spaio.
Mislio sam da je problem u memoriji posto imam 2x256mb na 266mhz NCP i 1x512mb na 400mhz PQI, ali nije ni to jer se problem javlja kada koristim jedan slot.bilo koje od navedenih.
Cudno je da je problem samo u jednom programu, ostali rade bez problema i vise od 24h na 100% procesora.
Problem nestaje kada oborim fsb na 100mhz. Probacu sa novim drajverom za plocu da vidim da nije do toga a i na Intelu pa cu javiti.

BTW. procesor je zakljucan i moze da se naklokuje do 144mhz fsb. Medju prvima koji su su se pojavili kod nas pa sumljam da nije neka losa serija ili slicno.

cekaj cekaj, polako. Ako hoces da teras na 100FSB-a moras na ploci na prebacis jedan mali jumper koji se nalazi blizu procesora, on sluzi magistrale 100-133 i 133< FSB. Bice da je tvoj problem u windowsu, je si li ga probao reinstalirati skroz (format c🙂 ?!

Jumper mi je kao kada sam ga kupio, sta nisam dirao. FSB na 100 sam prebacio u biosu, win mi prikazuje 1250mhz. Ovo sve radim na optimal performance.
Inace sinoc sam formatirao hdd sa najnovijim drajverom i isto se dogadja.

za STABILAN i normalan rad MORAS da prebacis jumper na ploci za frekvenciju od 100, iako ne bi trebalo da mora, MORA ! kad kupis plocu dobijas ga na plozaju za 133/166/200, to sto on moze iz bezbednosnih razloga da butuje na 100fsb je nseto drugo, ja probao pa ti kazem.

radojko je napisao(la):
Jumper mi je kao kada sam ga kupio, sta nisam dirao. FSB na 100 sam prebacio u biosu, win mi prikazuje 1250mhz. Ovo sve radim na optimal performance.
Inace sinoc sam formatirao hdd sa najnovijim drajverom i isto se dogadja.

Poslusaj choveka iznad 🙂 U pravu je...

Niste razumeli, meni na 100mhz fsb radi stabilno i bez problema, dok mi na 133mhz jedan jedini program pravi probleme dok ostali rade ok.
Pokusao sam i da prebacim jumper ali isto.

Sada sam provalio jednu zanimljivu osobinu, a to je da mi program nezakucava kada TT vulcano 7+ stavim na 6000 obrtaja plus je kuciste otvoreno i temperatura je oko nesto manja od 50 stepeni, dok na nizim brzinama zakucava jer se verovatno procesor zagreje iznad odredjene tacke. Slicni programi koji opterecuju masinu na 100% rade bez problema satima na najmanjoj brzini.

Za ovo nemam objasnjenja sem da program poziva neke instrukcije ili deo procesora cije izvrsavanje je problematicno na visim temperaturama.
Pokusao sam sa celeronom na 1.7 i sve radi ok.

Ako neko ima predstavu za ovaj problem neka se javi cisto da budem miran, ja usvakom slucaju narucujem mobilca.

promeni CPU, ili , najjeftinija varijanta, promeni kuler 😉 bar si locirao problem 🙂 mada mi je malo cudno to sto ti se desava na tom TT-u, a da probas ponovo da stavis pastu ?!

Nazad
Vrh Dno