Šta je novo?

Dovoljno "jak" WiFi ruter

fox_87

Cenjen
Učlanjen(a)
07.12.2009
Poena
180
Pozdrav, prelazim na 20Mb/s ADSL internet, ruter ce stajati u prizemlju, a wifi mora da prodre do drugog sprata kuce. Trenutni ruter koji imam od provajdera tp-link td584w mi je odradjivao posao za prizemlje ali na prvom i drugom spratu je signal bas los.

Posto moram da uzmem neki o svom trosku, zanima me sta da gledam, da ima veci broj antena od recimo 5dB ili je dovoljna i jedna ali jaca antena? Nisam bas upucen u to, ali broj antena omogucuje valjda da na jednoj prima signal , sa druge salje , sto meni nije bitno jer signal stize preko telefona . ili da usmerava signal u vise pravaca

Ako moze pojasnjenje koji parametar da gledam prilikom odabira, i preporuka mozda za neki ruter, ko je vec probao kroz dve armirane ploce da salje signal. Odgovaralo bi mi da moze tel. kabl odmah u njega, ako ne povezacu stari sa njim preko utp-a.

ali nije stvar samo u ruteru, jer treba i taj uredjaj da salje nazad signal.

kupi mreznog kabla do drugog sprata i jos jedan ruter od njega napravi accespoint i imaces sve pokriveno.

Hteo bih da izbegnem busenje zidova i provlacenje kabla.

Uzeo sam na probu tp-link WR740N, zamenio svoj da vidim kakav je signal, i isti je. Tako da je moja integrisana antena verovatno isto 5dB kao i kod ovog sa antenom.
Popeo sam WR740N na prvi sprat posto nemam dovoljne duzine kabl do drugog, i signal na drugom je oko -80dB po wifi analyzer-u na najudaljenijoj tacki.

Tako da ili cu ici ovako, ili da uzmem duzi kabl, isti ovakav ruter uzmem pa stavim na drugi sprat, a prvi sprat u sredini kuce ce pokrivati oba rutera , pa koji daje jaci signa taj ce uredjaji hvatati
Ili da uzimam onaj sa vise antena pa da prima i odasilje wifi

Poslednja izmena:
1043nd je odlican, jos ako mu stavis jace antene i instaliras ddwrt, mislim da bi ti to bilo najbolje resenje.

Uzeo sam danas TL WR-841N, podesio ga u bridge mod i radi super,ne znam dal da mu updatujem firmware tj. ddwrt https://www.youtube.com/watch?v=LHNlTb5o82s
Jedino sto me zeza je sto se ruteru pristupalo sa 192.168.0.1 a ne 1.1 kao kod vecine, kada sam promenio u 192.168.2.2 i odradio sva podesavanja u njemu, nece da mi pristupi ponovo na toj adresi, ili on baguje ili ja nesto gresim.

Transfer fajlova izmedju 2 kompa je oko 7MB/s

841 je super. Ako mu ubaciš OpenWRT, imaš i "gostinsku" mrežu. DD nisam probao, ali verovatno i oni prate.

Iz nekog razloga mi komp ne pristupa vise glavnom ruteru na 192.168.1.1 , ne znam zasto ?
U tutorijalu sam video da je za ovaj drugi ruter lik promenio sa 192.168.0.1 na 192.168.2.2 , tako sam uradio i ja, ali koliko vidim kod drugih koji pokazuju podesavanja, kuca se 192.168.1.2

Ok, očigledno da nisi baš na TI sa umrežavanjem. Možeš li da opišeš ko je kako povezan u toj mreži?

Modem ---<LAN1>----<WAN>---WR740N---<LAN1>---<LAN1>WR-841N---<LAN2>KOMPJUTER

Ako je ovako, ili si kao prvi stavio 841, pa onda 740, onda...

Svaki ruter podešavaš posebno. Direktno povezan na komp.

Prvi u nizu, podesiš konekciju prema uputstvu koje si dobio od operatera.
Ruteru dodeliš adresu 192.168.1.1, uključiš DHCP u rasponu recimo 192.168.1.10-20.

Drugi ruter, poveđeš se direktno kablom, uđeš u podešavanja, podesiš adresu na 192.168.1.2, DHCP ISKLJUČIŠ.

Sad, na bilo koji od ova dva možeš kablom da se povežeš, i da tvoj kompjuter dobije adresu iz opsega 192.168.1.10-20

Onda u neki pretraživač uneseš prvo adresu od prvog, 192.168.1.1, pa podesiš WiFi sa imenom "MaliMokriLug", kanal 1, širina 20MHz, neka dobra šifra, u fazonu "JaSamNajveciParanoidNaSvetu".

Onda u pretraživač uneseš adresu od drugog, 192.168.1.2, pa podesiš WiFi sa imenom "MaliMokriLug", kanal 6, ili 11, širina 20MHz, ista šifra, "JaSamNajveciParanoidNaSvetu".

Sad i bežično kad se povežeš, imaš adresu iz onog opsega 10-20.

Ono za promenu na 2.2, možda si tamo isključio DHCP, pa kompjuter pamti prethodna podešavanja. Da se ne zezaš sa ubacivanjem statičke, pa posle da moraš opet da menjaš, resetuj ga na podrazumevane vrednosti, pa kreni ispočetka.

Ako nešto nije jasno, VIČI !!!

Nisam sa mrezama ni na Vi , evo sta sam tacno uradio korak po korak, valjda ces ukapirati sta sam zeznuo.

Prizemlje, priimarni ruter je koji je i bio je TD854W, ide na net preko tel. linije, znaci ADSL, umrezen sa kompom preko lan- kabla, ima wifi. Podesavanja su standardna za adsl i wifi koja svaki korisnik kuca. To nista nije menjano.

Prvi sprat, sekundarni ruter je WR841N, umrezen je sa prvim preko wireless-a.
Podesavanja ovog koja sam odradio su ista kao na sledecem snimku. https://www.youtube.com/watch?v=NA9QhjjTP2o
Isti je firmware pa sa pratio taj postupak, a ne one preko ddwrt i slicne.
Kada sam radio podesavanja tog rutera, ubo sam ga u zuti konektor, LAN a ne WAN, povezao na laptop i odradio podesavanja, kada sam mu promenio adresu sa 192.168.0.1 na 192.168.2.2 kao iz tutorijala, on je standardno zatrazio opet user i pass i morao sam da kucam novu adresu, ali kada sam izvrsio sva podesavanja ,sacuvao, i resetovao ga na kraju, nisam vise mogao da mu pristupim sa 192.168.2.2 , niti sada mogu da pristupim primarnom ruteru na 192.168.1.1.
Da, iskljucio sam DHCP na drugom, ali izgleda nisam pazio na ovaj opseg kod prvog. To kako je bilo tako je i ostalo, takodje vidim da se stavljaju oba rutera na isti wifi kanal , a ne rzlicite, znam da je bitno da ja ne budem na zauzetim kanalima u komsiluku.

PS. Ovaj korak sam preskocio izgleda ,to je po uputstvu iz ddwrt-a https://youtu.be/n7IS6kiApOc?t=8m40s

Poslednja izmena:
Ok, sad je malo jasnije. Zbunio si me totalno, rekao si da si menjao ruter i stavio 740, pa sam mislio da imaš posebno modem, posebno ruter. Posle si rekao da si kablom povezao 841, pa sam mislio da hoćeš da nastaviš tako. Ja bih ti i preporučio da ideš sa kablom. Razlog je prost, bežična mreža sa svakim novim klijentom u nizu prepolovi protok. Potpuno isti problem sa armiranim betonom imao i ja kući, prizemlje i dva sprata. Meni je isto bilo dovoljno jedan modem-ruter plus običan ruter. Evo ti predlog:

<ADSL>(TD854W)---<LAN1>----<LAN1>(WR-841N)---<LAN2>(KOMPJUTER)

Znači da koristiš kabl između TD854W i WR-841N.

Na tvom TD854W podesiš WiFi na kanal 1. Adresa je kako sam ukapirao 192.168.1.1, to ostaviš i DHCP ostaviš uključen. Dodaš opseg adresa 192.168.1.10-192.168.1.20
Na 841N na spratu, podesiš adresu na 192.168.1.2, isključiš DHCP, i podesiš WiFi, sa istim SSID koji si podesio na TD854W, i staviš na kanal 6( ili 11 ). Ovo ti omogućava da se šetaš kroz celu kuću, i da kad signal od 854 u prizemlju oslabi, tvoj telefon se automatski prebaci na drugi jači signal koji dolazi sa 841.

Za komšiluk ne treba da se plašiš puno, prvo što i sam kažeš da ni u kući nemaš dobru pokrivenost, kakva je tek napolju, a tek u komšijskoj kući. Ako proveriš onim WiFi Analizatorom, pa se poklapaju kanalii sa komšijom, možete da se dogovorite, kod tebe podesite ovako, kod njega gde se mešaju stavite onaj koji nije zauzet, pa onda on sa sledećim komšijom i tako redom. Ekstra možete i da smanjite jačinu direktno na ruteru, u delu za napredno podešavanje WiFi ( Advanced Wireless), ja držao ne srednjoj jačini. Sad sam pretumbao raspored, pa sam modem prebacio na prvi sprat, a ruter u prizemlju, pa mu ubacio OpenWRT, zbog gostinske mreže. I njega držim na pola, i odlično radi. Komšijsku mrežu mogu da vidim, ali je toliko slaba, da ne mogu da se nakačim na nju. On takođe na moju, tako da....

PS
Ovaj modem TD854W, nikako ne mogu da nađem, osim ovde

https://wikidevi.com/wiki/TP-LINK_TD854W

Velika mi je *******cija da vucem kabl do drugog rutera,ja sam u prizemlju povezao komp kablom, i imam wifi za mobilni, a prvi i drugi sprat su sada pokriveni wifi-jem pomocu drugog rutera, zato sam se i odlucio za ovo resenje. Kako mislis prepolovi se protok? Na speedtest-u pokazuje skoro istu brzinu kao i kada sam povezan kablom na prvi ruter. A transfer fajlova sa mog kompa na prvom ruteru i laptopa koji je na wifi na drugom ruteru je 7MB/s, to je za wireless valja ok.

TD854W nema ni na zvanicnom sajtu tp-link, to je neko ****** koje operater daje uz paket, ali da kucnem u drvo radi posao
https://www.google.rs/search?q=TD854W&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=EpObVve-Dom9sQGWqpewCw
http://itsvet.com/proizvod/tp-link-td-854w-4x-10-100/comp_comp_router/317/437

Zeznuo sam opseg adresa definitivno, pa sada komp ne vidi ruter, podesicu ponovo

Poslednja izmena:
Ako tebi radi, onda samo nastavi tako. Ako ne uspeš da se povežeš da bi ga podesio, samo ga resetuj, pa opet Jovo nanovo sa podešavanjem. A protok od 7MB, to mu je otprilike to, 7x8=56Mbit, taj 841, ako je širina kanala 20MHz, tera otprilike maks 130Mbit/s. Mada, pošto ti je ADSL "samo" 20, onda nećeš ni da primetiš razliku. A za kablove, pa znam da je zaHebano, ali vredi, veruj mi. Ja sam prolazio kroz utičnice, pa sam za svaki slučaj stavio svuda oklopljene kablove, i sad cela kuća umrežena. Server u potkrovlju, a doole i TV i PS3 i bežično iPhone, i Android, a sad i gosti koji dođu imaju internet, ali ne vide moju internu mrežu. Milina!!! ( al tri dana krvavog provlačenja kablova, sajle, sonde, štemovanje, beli bubrezi do kolena) :)

Sredio sam, pristupa glavnom ruteru na 192.168.1.1 i drugom na 192.168.1.2, ponekad se pogubi pa drugom nece da prostupi, ne znam u cemu je fora , mora da baguje nesto softver.
Ostavio sam ih na isti kanal, jer na TP linkovom sajtu tako stoji

Odlično! Ako je konekcija između bežična, naravno da treba isti kanal, kako bi se inače našli?!?

Neka te služi dugo....

Ne vredi, i dalje ovo sr anje ne radi :wall::wall::wall:, pristupi drugom ruteru a nece prvom, pa posle nece ni drugom , ja vise nisam pametan.
glupi tp-link forum dozvoljava registraciju a ne dozvoljava otvaranje teme, bolest :crash:

pinguje oba rutera, net radi, ali ovo me nervira

Kod:
Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation.  All rights reserved.

C:\Users\FOX>ipconfig /all

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : FOX-PC
   Primary Dns Suffix  . . . . . . . :
   Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
   IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
   WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet Con
troller (NDIS 6.20)
   Physical Address. . . . . . . . . : 6C-F0-49-63-40-BA
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
   Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::7466:47a0:11b7:fd4%11(Preferred)
   IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.100(Preferred)
   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Lease Obtained. . . . . . . . . . : Tuesday, January 19, 2016 9:18:33 PM
   Lease Expires . . . . . . . . . . : Friday, January 22, 2016 9:18:33 PM
   Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
   DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
   DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 242020425
   DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-1E-1A-6B-A8-6C-F0-49-63-40-BA

DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
   NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Tunnel adapter isatap.{0466258E-F76C-47B7-8A7A-1C204C7D82D6}:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter
   Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No

C:\Users\FOX>

Poslednja izmena:
Kako si ih povezao, jel je WDS bridge veza?

Idu u oba rutera IP & MAC Binding i onda u ARP List i obrisi sve i onda bi trebalo da imas pristup i jednom i drugom.

Ja ono tvoje što si okačio ne razumem baš najbolje. Po meni je sve kako treba. Evo ti moj Win7 i WinXP, kroz VirtualBox, ali se kače direktno na ruter, u bridge modu.

Kod:
Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : vb764
   Primary Dns Suffix  . . . . . . . : 
   Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
   IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
   WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
   DNS Suffix Search List. . . . . . : Home

Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix  . : Home
   Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) PRO/1000 MT Desktop Adapter
   Physical Address. . . . . . . . . : 08-00-27-CC-AD-4C
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
   Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::d2d:6dec:494f:16e7%11(Preferred) 
   IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.123(Preferred) 
   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Lease Obtained. . . . . . . . . . : Thursday, January 21, 2016 12:42:33 PM
   Lease Expires . . . . . . . . . . : Friday, January 22, 2016 12:42:33 PM
   Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
   DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
   DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 235405351
   DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-1D-C2-B4-6D-08-00-27-CC-AD-4C
   DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
   NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Tunnel adapter isatap.Home:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
   Connection-specific DNS Suffix  . : Home
   Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter
   Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No

Kod:
Configurazione IP di Windows

Nome host . . . . . . . . . . . . . . : vbox-xp

Suffisso DNS primario  . . . . . . .  : 

Tipo nodo . . . . . . . . .  : Sconosciuto

Routing IP abilitato. . . . . . . . . : No

Proxy WINS abilitato . . . . . . . .  : No

Elenco di ricerca suffissi DNS. . . . : Home

Scheda Ethernet Connessione alla rete locale (LAN):

Suffisso DNS specifico per connessione: Home

Descrizione . . . . . . . . . . . . . : Scheda Ethernet PCI AMD PCNET Family

Indirizzo fisico. . . . . . . . . . . : 08-00-27-8C-7F-A6

DHCP abilitato. . . . . . . . . . . . : SÏ

Configurazione automatica abilitata   : SÏ

Indirizzo IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.120

Subnet mask . . . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0

Gateway predefinito . . . . . . . . . : 192.168.1.1

Server DHCP . . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1

Server DNS . . . . . . . . . . . . .  : 192.168.1.1

Lease ottenuto. . . . . . . . . . . . : giovedÏ 21 gennaio 2016 12.26.44

Scadenza lease . . . . . . . . . . .  : venerdÏ 22 gennaio 2016 12.26.44

Jesi probao da resetuješ 841 na spratu, pa opet da probaš? Probaj i onaj WiFi Analyzer na tom mestu, čisto da vidiš kakva je situacija, koliko je jak signal odozdo.

Kako si ih povezao, jel je WDS bridge veza?

Idu u oba rutera IP & MAC Binding i onda u ARP List i obrisi sve i onda bi trebalo da imas pristup i jednom i drugom.

Jeste, WDS, Nemam tu opciju na prvom ruteru, na drugom sam obrisao, tamo imam pristup, ali na prvom nemam i dalje.
Ono sto sam jos primetio je da kada mi je telefon povezan na prvi ruter preko wifi-ja radi mi internet pretrazivac, ali aplikacije kao sto su google play, shazam,novine i tako dalje, ne rade, pa moram da predjem na drugu mrezu da bi radilo.

Hvata ruter na spratu signal od ovog bez problema

Poslednja izmena:
Koliko vidim na ovim skrinovima da ti telefon dobija 192.168.1.2 a ti si tu adresu stavio ovom ruteru na spratu u WDS modu.

Podesi na ovom ruteru u prizemlju da dhcp server daje klijentima adrese od opsega 192.168.1.100-192.168.1.254

To je to, svaka ti cast, dolazilo je do preklapanja ip adresa i zato sve ovo nije radilo. Sada rade aplikacije na telefonu i imam pritup na oba rutera, veliko hvala. :wave:
Primetio sam i ja da mi telefon dobija istu adresu ali mi nije bilo jasno kako, taj dhcp opseg bi valjda ruter sam trebao da regulise

U svakom slucaju problem je resen, i upamceno za ubuduce

To je to, svaka ti cast, dolazilo je do preklapanja ip adresa i zato sve ovo nije radilo. Sada rade aplikacije na telefonu i imam pritup na oba rutera, veliko hvala. :wave:
Primetio sam i ja da mi telefon dobija istu adresu ali mi nije bilo jasno kako, taj dhcp opseg bi valjda ruter sam trebao da regulise

U svakom slucaju problem je resen, i upamceno za ubuduce

Na svim ruterima je po default-u lan adresa rutera 192.168.0.1 ili 192.168.1.1 a dhcp serveri po defaultu 192.168.0.2-192.168.0.254 ili 192.168.1.2-192.168.1.254.

Kad ubacujes AP ili vise njih, uvek ga ubacujes u isti subnet kao glavni ruter da bi mogao da im pristupas ali moras da vodis racuna da ne dodje do konflikta ip adresa.

Cak ti je neki kolega i napisao na prvoj strani ovo za dhcp server pa nismo mogli da ti pomognemo jer smo racunali da si to uradio. Ali dobro da si resio problem, da si postavio ove skrinove bilo bi reseno odavno:D

Da ,evo sada bas citam, tuxserbia je to jos na pocetku rekao, ali ja sam nekako prevideo taj deo poruke.
Samo sto ovaj glupi ruter od provajdera nema postavku klasicnog opsega od - do, nego ukucas pocetnu adresu, pa valjda ip pool count predstavlja koliko adresa da bude "rezervisano", jedva sam i nasao a znao sam sada sta trazim. Hvala obojici

sss.PNG

A, lijo, lijo. Ne može baš SVE sam da reguliše, mora negde na gurku ;-)

Važno da je rešeno, lepo da te služi...

Vrh Dno