Šta je novo?

Dothan Unleashed

Stvorenje

Čuven
Učlanjen(a)
07.02.2004
Poena
649
Konačno se desilo da je Dothan došao na desktop tržište, samo, cene su više nego paprene, CPU (2GHz) ~450$ + MB ~270$ = ~720$. Još mao kinte da se doda i može da se kupi neki laptop sa Pentium M (Banias jezgro). Videćemo šta će još da se izdešava sa ovim Intelovim kecom iz rukava, polako, ima dana.

Link: KLIK

Poslednja izmena:
Mislim da su malo preterali u nekim testovima. Super je Dothan, ali u LAME enkodingu o.c. na 2300 Mhz daje procentualno bolje rezulutate nego sto je o.c. u odnosu na 2 Ghz. To je nemoguce.
DOOM 3 je prilicno zahtevna po pitanju L2 kesa, a verovatno i Far Cry.
Jedno je sigurno, a to je da matora P6 arhitektura jos itekako ima sta da kaz po pitanju performansi, a i po pitanju smanjenog zagrevanja. Definitivno, NetBurst je cist promasaj.

Poslednja izmena:
Nisam odusevljen a i sumnjam u isto u sta sumnja i drfedja... Jedna stvar koje me odusevila je da ima dva frejma vise u doomacini od pentiuma koji ima 2x (dva puta) vise megaherca! E sad da li to govori koliko je dobar dotan ili koliko je los pentium ja ne znam...

Kada bi Intel napravio savremeniji čipset za Dothan (možda već jesu) onda bi stvarno ova varijanta bila jako, jako primamljiva, mada i ovako meni izgleda sasvim OK za korisnike koji nisu pretatrano hardwerski zahtevni. Možda će nadležni u Intelu da shvate da bi sa Dothanom u desktop varijanti imaju mogućnost da preuzmu AMD-u neki procenat tržišta koji je ovaj uspeo da osvoji zahvaljujuči ''uspešnosti'' P4 avanture. Ako se Dothan desktop varijanta kakva je sada trenutno primi na tržištu i započne masovna proizvodnja ploča od strane tajvanskih MB džinova može uskoro svašta da se izdešava, će vidimo, ima dana.

Procesor koji mora da bude "noseci" u smislu glavnog pravca razvoja, a.k.a. "perjanica", ne moze biti za "korisnike koji nisu preterano hardverski zahtevni" - za takve je dobar i barton. Takav cpu mora da bude dobar i odlican i da ima daha da se jos unapredi u narednom periodu.

Kada sam napisao da bi ova trenutna varijanta (CPU + MB) bila OK za nezahtevne korisnike mislio sam na trenutnu ploču sa zastaerelim čipsetom, dok je CPU po meni OK. Ali, ako su u Intelu odlučili da se fokusiraju na Dothan-u verovatno će i sam procesor da dorade, mada, Intel je Intel, pa može svašta da se desi. Ako su zaključili da je Dothan sa osavremenjenim čipsetom OK za desktop tržište i da će to da im popuni šupljinu u ponudi do pojave dvojezgarnih procesora eto.......

Ova kombinacija ploce i procesora je zverski skupa da bi sluzila za popunjavanje nekih rupa. Cudna je ovo kombinacija. Performanse su OK, preskupa, a los memorijski protok...hmmmmm. Ne znam mozda ako intel spusti cene....Mada, kad malo razmislim ja uopste ne vidim koji segment ce biti pokriven ovim procesorom?!

Jedno je sigurno, razvojem Pentium M platforme Intel bi mogao da sustigne A64. Isto tako, iz netbursta su izvuceni poslednji atomi snage, a usviravanje kloka dolazi polako do tehnoloskih limita samih materijala i vrsta hladjenja.
CPU na 4Ghz bi morao da bude tako napravljen da mu je dovoljno relativno skromno hladjenje. Sa PressHot-om to izgleda nije moguce.

Definitivno je to da Dothan procesori koriste vrlo slicnu filozofiju kao i AMD sa svojim K8 procesorima, a prednost Dothana moze da se ispolji u njegovom malom zagrevanju. S' druge strane A64 nudi iste ili bolje performanse - klok za klok, ali sa 512K L2 kesa plus sto je dosta bolji u multimedijalnim aplikacijama(za sta je kriv i memorijski protok i FPU jedinica), a i A64 radi na vecem taktu i moze da postigne vece freq. od Dothan-a. Zbog manjeg L2 kesa, A64 je relativno jeftinije napraviti, pa samim tim je CPU jeftiniji, a nudi bolje performanse. S' druge strane, bas sam danas imao prilike da testiram Toshibu sa Dothanom na 1.5 Ghz i zakljucio sam da taj CPU umesto masivnog niskolatentnog memorijskog protoka koristi ogroman 2MB, superbrzi L2 kes, koji radi na latencijama od 10 ciklusa. Svaki igracki softver koji zavisi od kolicine i kvaliteta L2 kesa ( citaj DOOM 3 i ekipa), imace znacajan boost u performansama, na takvom CPU. DOOM 3 ne ide ni par FPS bolje na A64 S939 u odnosu na A64 S754, ali na FX-u radi bolje. Ipak A64 dobro podnosi DOOM bez obzira na velicinu L2 kesa zbog niske latencije u radu sa memorijom.

Zagrevanje je ipak druga tema i ona je dosta bitna u barebonovima i notebookovima. Dothan bi bio idealan barebone CPU.

Poslednja izmena:
Žalim što ću vas razočarati ljudi, ali nema ništa od Dothan-based procesora za desktop mašine bar do 2006. godine. Nema ga u roadmap-u ni tada, mada ja mislim da će Intel nečim morati da zakrpi rupu između izlaska Smithfield-a i prelaska na 65 nm koji se očekuje 2007. godine

Debilno je dati 720$ za tehnologiju koja je predstavljena pre vise od 5 godina... Ja ne znam sta su izmisljali toliko godina u tom Intel-u? Toplu vodu? 🙂

MIsl'im man'te se tjorava posla - Winchester stize 🙂

delimir je napisao(la):
Debilno je dati 720$ za tehnologiju koja je predstavljena pre vise od 5 godina... Ja ne znam sta su izmisljali toliko godina u tom Intel-u? Toplu vodu? 🙂

MIsl'im man'te se tjorava posla - Winchester stize 🙂
Mislis tacnije tehnologija koja je predstavljena pre skoro 10 godina ! Pentium Pro !

Intel planira nešto slično Centrinu, ali za stone računare
----------------------------------------------------------------------
Iz izvora bliskih Intelu stižu vesti da ovaj proizvođač procesora priprema marketinšku strategiju koja će tržištu stonih računara ponuditi prepoznatljivu oznaku, sličnu Centrinu na polju prenosivih.

Nova strategija će ponuditi dve odvojene oznake, jednu namenjenu kućnim, a drugu kancelarijskim računarima. Potrošači će čuti za prednosti Intelove tehnologije u opsluživanju bežičnih mreža, emitovanju videa ili na polju bezbednosti, a poslovni korisnici za mogućnost upravljanja mrežama, bezbednost i sl.

Ovaj koncept je dao rezultate sa prenosivim računarima - Centrino je ime koje obuhvata tri Intelova proizvoda: skup čipova i855, procesor Pentium M i čip Intel Pro/Wireless. Za oglašavanje Centrina, neki prodavci su dobijali novac od Intela.

Intel je već govorio o tzv. "platformizaciji" kompanije, i planira da tu ideju predstavi na sastanku finansijskih analitičara sledeće nedelje u Njujojrku. Baš kao i Centrino, "stona verzija" kampanje će se više baviti stvaranjem prepoznatljivog imena nego samim procesorom.

Kampanja neće početi pre polovine 2005. godine, za kada Intel planira da počne sa proizvodnjom procesora sa dva jezgra i sa dodatnim poboljšanjima.
Sistemski čipovi za takve procesore takođe bi trebalo da se pojave u junu sledeće godine. Velike koristi od dva jezgra neće biti dok se ne pojavi softver koji ume da ih iskoristi (očekuje se krajem 2005. i 2006. godine), ali marketinški efekat biće postignut.

Kao i Centrino, novi paketi sastojaće se od delova - procesor i sistemski čipovi su očigledni, a Intel bi mogao da oživi svoje planove o ugradnji pristupnih tačaka za bežične mreže u sistemske čipove. U njih bi mogli da budu ugrađeni i grafika i zvuk.

Predstavnici Intela nisu mnogo komentarisali ove vesti - slažu se da lako može da se dogodi da Intel ponovi uspešnu kampanju Centrina, ali o tome nema nikakvih zvaničnih najava.

Uprkos mobilnim telefonima, prenosivim računarima, serverima i raznim digitalnim potrošačkim uređajima, čipovi za stone računare čine najveći deo Intelovog poslovanja.

Standardni način za prodaju prenosivih računara tokom godina bio je povećanje radnih taktova i kapaciteta. Međutim, Intel je shvatio da tu ne može predugo da se drži korak sa iskustvom korisnika, i da malo treba pomeriti pažnju sa performansi na nešto drugo.

Sada se pažnja posvećuje bezbednosti i upravljanju računaskim sistema u preduzećima - najčešće prodavani računari imaju odlične performanse, iako se njima pretežno krstari Internetom i pišu tekstovi. Intel veruje da će kupcima biti presudna mogućnost da ih novi računari zaštite od svih bezbednosnih pretnji, kao imogućnost da računar uklope u kućni multimedijski
sistem.

Izvor: Mikro Vesti

Intel objavio planove za 2005. godinu
----------------------------------------------------------------------
Odgovorni iz Intela su u utorak izjavili da će u 2005. godini njihovi proizvodi korisnicima neće doneti samo dobitak u performansama, već i mnogo više od toga.

Na prezentaciji namenjenoj finansijskim analitičarima u Nujorku, odgovorni su izjavili da je Intel u ovoj godini mnogo naučio. Proizvodnja procesora visokih radnih taktova je isuviše komplikovana, pa je Intel odustao od njih i okrenuo se procesorima sa dva jezgra.

Osim brzine, korisnici traže i malu potrošnju energije, pa će Intel više pažnje posvetiti štednji - u planu je procesor za stone računare sličan mobilnom Pentiumu M. Budući da bežično umrežavanje postaje standard, uz procesor će biti dostupan i ceo paket čipova nalik Centrinu.

Novi procesor će imati 2 MB keša i 64-bitno proširenje skupa instrukcija, a paket čipova je dobio ime Lyndon. Intel predviđa agresivnu 64-bitnu kampanju u prvoj polovini naredne godine, jer je i Microsoft najavio 64-bitni operativni sistem.

Krajem 2005. godine treba očekivati i procesor sa dva jezgra, radnog imena Smithfield. On je zasnovan na dva jezgra Prescott. Njega bi 2006. godine trebalo da nasledi 65-nanometarski Cedar Mill.

Isti izvor.

Znači Intelov desktop Centrino će se zvati Lyndon. Iskopaću sutra još detalja pa ću baciti u vesti.

Nazad
Vrh Dno