Šta je novo?

Dosta pitanja u vezi linuxa

SeeBeen

Jež
Učlanjen(a)
10.01.2005
Poena
380
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD ThreadRipper 3960X
Matična ploča
Asus ROG Zenith II Extreme Alpha
RAM
8x8GB Corsair Vengeance RGB Pro @ 3600MHz
GPU
MSI GeForce RTX 3090
Storage
4x Samsung 980 Pro 1TB
Zvuk
Integrale + Logitech Z-5500
PSU
Asus ROG Thor 1200W
Kućište
Lian Li PC-011D XL
Monitor
3x 27"
Miš & tastatura
ZSA Moonlander + Logitech MX Master 3
Laptop
MBP 14 M1
Mobilni telefon
Samsung S22 Ultra
Pametni uređaji
Smartwatch
Steam
coola_m
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam stari komp, koji bih koristio kao jednu vrstu mini servera... Na zalost zbog nekog misticnog kvara ne zeli da instalira XP. Ali Linux hoce. (Probao).

Zanima me:

1. Koja je najbolja (ako uopste postoji) distribucija za pocetnika
2. Da li ce lepo da sljaka na sledecoj konfi
Kod:
AMD Duron 1100+
Gigabyte GA-7ZXE
256 SDRam-a na 100MHz
GeForce 4 MX440
3. Da li su drajveri unificirani? Tj Da li su isti za svaki linux. Poimenice potrebni su mi za NIC

To bi bilo to...

Unapred hvala!

P.S Naravno i linkovi ka nekom korisnom stivu nisu naodmet!

Poslednja izmena:
1. Обично се за почетника препоручује једна од следећих дистрибуција: PCLinuxOS или Ubuntu.

2. Не сећам се на колко ради тај дурон али код мене линукс сасвим лепо ради на следећој конфигурацији: целерон 1.2GHz, 256 SDRam-a na 100MHz и Voodoo 3. Значи и код тебе би требало да ради сасвим ОК.

3. Код линукса драјвери се "везују" за верзију кернела а не за дистрибуцију. Како се сада махом користи верзија кернела 2.6.x (ретко ћеш наћи неку дистрибуцију са верзијом кернела 2.4.x) слободно се може рећи да су драјвери унифицирани тј. исти за сваки линукс.

4. Корисно штиво за шта конкретно? Можда је најбољи извор информација рецимо http://www.linuxquestions.org/

Poslednja izmena:
Probaj xubuntu. Ne zahteva jak hardver kao (K)Ubuntu i kao svaki ubuntu based distro lak je za početnike.
Za dokumentaciju o linuxu svrati na http://tutoriali.org . Ima korisnog štiva i to na srpskom.

Kod mene se do pre par meseci vrteo PCLinuxOS na jednoj trojci slabijoj od Tvoje konfe i to bez ikakvih problema - to sve sa ukljucenim Beryl-om :)

Trojka je prodata zajedno sa PCLinuxOS-om i covek koji nikad nije koristio linux i dalje koristi tu 3-ku sa tim istim PCLOS-om (jos jedan preobraceni ;) )

POZDRAV

Treba probati neku distribuciju koja koristi XFCE kao Window manager, na masinama sa 256MB rama radi bolje nego KDE i GNOME. Moja preporuka za takvu masinu je ZenWalk ili DreamLinux

Treba probati neku distribuciju koja koristi XFCE kao Window manager, na masinama sa 256MB rama radi bolje nego KDE i GNOME. Moja preporuka za takvu masinu je ZenWalk ili DreamLinux

Са овим се потпуно слажем, али питање је било: "Која је најбоља дистрибуција за почетника?", а то су обично дистрибуције које имају GNOME (Ubuntu) или KDE (PCLinuxOS).

Конфигурација коју сам навео тера Slackware са KDE-ом и то ради сасвим ОК иако је у питању KDE верзија 3.4 која је приметно спорија од верзије 3.5. Е сад ово ради ОК, али не и оптимално што значи да може и боље. XFCE би ту решио проблем али ја просто волим KDE.

Значи за ову конфигурацију коју је CooLa навео моја топла препорука је ZenWalk иако то можда није дистро за почетника, али мислим да вреди пробати.

Kakav je server u pitanju?

Ja sam 3 mjeseca uspjesno tjerao "server" za web based aplikaciju - BlueDragon 6.0 server (baziran na javi....jede resurse :) i MySQL 5.0 na Fedora 4, P III 550MHz i 256MB, sa 10-tak korisnika koji su non-top nesto radili i unosili podatke u bazu.
Sad su su se prosirili na 25+ korisnika, pa sam im stavio celeron 2GHz i 512MB, CentOS 5, a ovaj PIII je ostao kao "backup" varijanta.
Naravno, sve se jednom podesi, pa se prebaci u runlevel 3 (bez GUI), posto je server u pitanju.

Tjerao sam jedno vrijeme LAMP na pII za 64 MB sa DSL linuxom - kada ga upalis u grafickom okruzenju "pojede" samo 16 MB!. Kolega i ja smo radili joolma sajtove, super je radilo, tako da sve zavisi za sto je server namjenjen.....
Pozdrav!

Moze opusteno da stavi i mandrivu 2007 - izvanredan OS "out-of-the-box", dok kod ubuntua mora da se svaki cas konektuje na net da bi skinuo odgovarajuci program/kodek/update. Ako je masina 100% vremena na netu onda ubuntu, ako je kucna radinost - onda definitivno mandriva.

:wave:

Edit: Zaboravio sam da spomenem da sam drugaru instalirao mandrivu na laptop sa PIII 600 i 192MB RAMa i radila je perfektno

Poslednja izmena:
Moze opusteno da stavi i mandrivu 2007 - izvanredan OS "out-of-the-box", dok kod ubuntua mora da se svaki cas konektuje na net da bi skinuo odgovarajuci program/kodek/update.

A koji to, konkretno? :)
Ne kapiram, ja setujem Ubuntu 7 za max 25 minuta. Uostalom, Ubuntu dolazi na 1 CD-u koji je ujedno i live. I to ima dobrih strana sto instalacija traje 15 min i sam biras sta zelis da stavis. Ako se dobro secam, na Windowsu vam smeta IE, WMP a kad imate tu mogucnost na drugoj strani, onda to sux :D
Da ne piracamo da su apt-get i yum dva neprevazidjena package managera.

Ako se dobro secam, na Windowsu vam smeta IE, WMP a kad imate tu mogucnost na drugoj strani, onda to sux :D

Мени се чини да је ова реченица погрешно конструисана :D. Хајде Кудита шта си хтео да кажеш овде? Можда овако нешто: "Ako se dobro secam, na Windowsu vam smeta IE, WMP a kad nemate tu mogucnost na drugoj strani, onda to sux :D"?

2. Da li ce lepo da sljaka na sledecoj konfi:
AMD Duron 1100+
Gigabyte GA-7ZXE
256 SDRam-a na 100MHz
GeForce 4 MX440[/code]
Pre jedno pola godine doneo ortak neki stari laptop, nisam siguran ali mislim da je 486 na 100 MHz, 32 MB ram-a i ko zna koja praistorijska grafička. Na njemu je bio Windows 98 i radio je extra sporo. Instalirali smo DSL (Damn Small Linux) i sa njim je bio dosta brži. Jeste da smo se malo patili oko konfigurisanja iz konzole (stara zvučna i grafička ...) ali je na kraju sve radilo super. DSL koristi FluxBox grafičko okruženje koje radi dosta brzo na starim konfiguracijama.

A koji to, konkretno? :)
Koji? Recimo necu da koristim bezvezni totem za pustanje mp3a - hocu preko amaroka ili xmmsa. Znaci, skidam te pakete i instaliram. Kodeci za MP3 nisu integrisani u FF, vec moraju da se dodatno skinu. Slicno vazi za WMA/WMV. Umesto dronjavog GAIMa, hocu kopete - opet moram da skiram dodatne programe. Zazelim se starih igara i resim da instaliram dosbox (ciji sam source prethodno vec skinuo) - cvrc, fale biblioteke. Drajver za graficku (nvidia)? Nema ga - mora da se skine. Serveri? Apache? SSH? Nema - apt get, pa ce biti. Sve u svemu - Ubuntu je VRLO lep OSNOVNI i potpuno prazni operativni sistem koji se uz dobru konekciju izvanredno da doterati. Ali SAMO ako imas dobru konekciju. U suprotnom toplo preporucujem mandrivu koja ima skoro sve u samom startu na DVDu.

Ne kapiram, ja setujem Ubuntu 7 za max 25 minuta.

Druze, setujem i ja ubuntu za 5 minuta, na 100Mbitnom internetu, ali objasni molim te, kako da setujem ubuntu na lokalnom kompjuteru koji nema broadband pristup netu, vec modemski? Pa jos ako ubuntu nema drajver za njega... :S:

Hvala puno na odgovorima, ali imam jos gomilu pitanja. Sestra je uspesno instalirala 7.04 na komp i sljaka bez problema. Svidelo mi se kako to izgleda, pa 'ocu i ja ubuntu (ne live).

U sustini zelim ubuntu kao sekundarni OS. U kompu imam 2 HDD-a:
1. HDD sa 2 particije. Na C: se nalazi windows i programi (29.3 Gb), a na D: igrice (47Gb - 22 slobodno).
2. HDD sa jednom particijom (153 Gb). Ali on ne dolazi u obzir.

Zelim da izdvojim jedno 10Gb na D: disku i tu da instaliram Ubuntu. Ali takodje zelim multiboot. Windows XP/Ubuntu. Pitanja:

1. Da li da izdvojim mesto na pocetku ili kraju D: particije
2. Koji FS da koristim za formatiranje.
3. Koliko vidim linux koristi jos neke SWAP particije. Da li to znaci da su mi potrebne dve linux particije
4. Kako konfigurisati Dual Boot!

Unapred hvala

Poslednja izmena:
1. Мислим да је боље на крају партиције.
2. Највише препоручују ext3.
3. Да, потребне су ти најмање две Linux партиције.
4. Ово би требало аутоматски (одговориш на неколико питања) да ти одради setup (ја користим Slackware па не знам како иде на Ubuntu-у).

Poslednja izmena:
Ok. Hvala na brzom odgovoru!

Ok. Hvala na brzom odgovoru!

Немој још да се захваљујеш на одговору. Сачекај да још неко одговори можда добијеш боље информације ;) .

Dual boot se slaže automatski, mislim da te samo pita (po defoltu) hoćeš li boot loader na MBR prvog diska i ti potvrdiš. Samo Slackware ide u detalje po tom pitanju ;).

Malo upozorenje što se tiče instalacije: nije preporučljivo raditi resize NTFS particija iz linux installera. Napravi to normalno sa PM-om ili nečim sličnim pa onda instaliraj.

Ace Rimmer ima pravo - bolje sam pripremi particije nego da dozvolis da bilo koji automatski skript to uradi. Iako bi to trebalo da funkcionise, zasto rizikovati? U svakom slucaju - ostavi 10GB unallocated space na jednom od hardova i pusti linux da napravi svoje particije u tom prostoru. Recim 1GB swap i 9GB root (to su dve potrebne particije).

Za Filesystem... Probao sam i ext3 i ReiserFS i mogu vam reci da RaiserFS ipak radi brze. ext3 mnogo sporije brise fajlove od ReiserFS-a. Recimo, za brisanje fajla od 1GB u ext3 je potrebno dobrih 6-7 sekundi, dok ce se taj isti fajl obrisati za manje od sekunde u ReiserFSu.

[pretpostavka]
Ne znam sta se tu tachno deshava, ni zashto je to tako, ali mogu da predpostavim da ReiserFS radi na FAT principu - tj. da ne brise fajl totalno, vec samo prvi bajt, a ostatak ostavi na raspolaganje za rewrite. Chini mi se da ext3 brise totalno, kad mu treba toliko vremena...
[/pretpostavka]

Poslednja izmena:
Hvala. Sutra ili prekosutra cu da izdvojim vreme.

Moze li neki link o osnovama linuxa. Znaci ono: user, root, okruzenje, konzola.. Posto nigde to da nadjem na jednom mestu!

Poslednja izmena:
bolje sam pripremi particije nego da dozvolis da bilo koji automatski skript to uradi

Са овим се слажем у потпуности. Што је сигурно, сигурно је.

Probao sam i ext3 i ReiserFS i mogu vam reci da RaiserFS ipak radi brze. ext3 mnogo sporije brise fajlove od ReiserFS-a. Recimo, za brisanje fajla od 1GB u ext3 je potrebno dobrih 6-7 sekundi, dok ce se taj isti fajl obrisati za manje od sekunde u ReiserFSu.

Ја сам му препоручио ext3 зато што је овај фајл систем у некој од тема, још једном почетнику препоручио чиними се silverglider, па рекох човек има више искуства ...

Иначе и ја му дођем као почетник (не баш апсолутни) а ипак користим ReiserFS :D .

Moze li neki link o osnovama linuxa. Znaci ono: user, root, okruzenje, konzola.. Posto nigde to da nadjem na jednom mestu!

Рецимо http://www.slackbook.org/. Знам да не користиш Slackware али је ова књига поприлично општа, сем дела о инсталацији.

Poslednja izmena:
Evo upravo kopira fajlove... A nije me pitao za multiboot. Ja sam za svaki slucaj iskopirao boot.ini na jos jedno mesto, pa ako nesto zase*em onda cu da se vadim.. (pu pu, daleko bilo :))

Radi! Radi! Ali imam par problema...

1. Nisam migrirao podesavanja za FireFox. Kako to sada da uradim? (bookmarks, ekstenzije, itd...)
2. Nemam rezolucije vece od 1024x768, a i refresh rate je cudan, imam 50,53,54,55,56,57. Sada je 50. Ali je to ustvari 85. Kako da dodam rezoluciju i sredim refresh rate...
3. Zvuk radi, ali nemam surround zvuk... Kako to da namestim. Zvucna je Realtekova ALC850.

To je to za sad!

Poslednja izmena:
Nemam rezolucije vece od 1024x768

Ово може да буде проблем са подешавањем монитора или графичке, али ми више личи на монитор. У датотеци /etc/X11/xorg.conf у одељку за мониторе (Section "Monitor") провери да ли се HorizSync и VertRefresh поклапају са спецификацијама за твој монитор.

a i refresh rate je cudan, imam 50,53,54,55,56,57. Sada je 50. Ali je to ustvari 85.

Ако користиш NVIDIA драјвере (значи не генеричке него оригинал) ово није ништа необично. И мени се дешава исто. Ако покренеш NVIDIA X Server Settings видећеш да су тамо очитавања херцаже исправна.

Zvuk radi, ali nemam surround zvuk... Kako to da namestim. Zvucna je Realtekova ALC850.

Ако користиш ALSA (а вероватно користиш) куцај у терминалу:

$ alsamixer

и покренуће се апликација за подешавање звука (миксета или како год се зове). Са курсорским тастерима одеш на подешавање за Surround канал и са тастером m га активираш. Изађеш са Esc, затим у терминалу куцаш:

$ sudo /usr/sbin/alsactl store

Ово би требало да упали.

Poslednja izmena:
Ако користиш NVIDIA драјвере (значи не генеричке него оригинал) ово није ништа необично. И мени се дешава исто. Ако покренеш NVIDIA X Server Settings видећеш да су тамо очитавања херцаже исправна.
Ovo se rešava tako što se u xorg.conf-u, u Device delu doda:
Option "DynamicTwinView" "false"

P.S. "херцаже" -> фреквенције :)

Radi! Radi! Ali imam par problema...

1. Nisam migrirao podesavanja za FireFox. Kako to sada da uradim? (bookmarks, ekstenzije, itd...)
2. Nemam rezolucije vece od 1024x768, a i refresh rate je cudan, imam 50,53,54,55,56,57. Sada je 50. Ali je to ustvari 85. Kako da dodam rezoluciju i sredim refresh rate...

1. Za bookmarkse je skroz jednostavno.
Bookmarks-> Organize bookmarks -> File -> Export (u bookmarks.html)
Na isti način ih importaš na linuxu.

2. Odgovor bi trebao biti u ovoj temi:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=124200

Sredio sve... Hvala!

Vrh Dno