Šta je novo?

Doslo vreme i za UPS!!!

simoleon

Slavan
Učlanjen(a)
07.07.2005
Poena
309
Ovo je trebalo kupiti kada i komp ali kako to vec ide kod nas na periferije se najteze daju pare. Budzet mi je oko 85€, shodno tome sam nasao 2 modela, odgovarajuca po ceni, 1. je koliko videh losijeg kvaliteta a drugi je mozda preslab za moju konfu a evo i linkova do istih:
http://www.itsvet.com/proizvod/mustek-powermust-1000-usb/comp_comp_ups/36/14
http://www.itsvet.com/proizvod/powercom-black-knight-pro-bnt-800ap/comp_comp_ups/110/52
Uvek je prisutna prica dodas 10, 20€ mozes da kupis ovo, mozes da kupis ono, nasao sam jos jedno interesantno ali skuplje za nekih 50% od ova 2 gore navedena:
http://www.itsvet.com/proizvod/mge-nova-avr-1100-serial/comp_comp_ups/147/81
UPS ce da se koristi za konfu iz potpisa, sa monitorom naravno. Vole bih da cujem utiske vas koji imate doticne modele a mogu i neki drugi modeli ako su mi promakli!!!

Sve sto ti mogu reci da su ove preporuke na mjestu.
Narocito prvi predlog jer smo ga testirali ( probijanje uzemljenja ) a vjerovatno i ovaj drugi je extra!
Ja licno imam INFORM GUARD 600VA 360W, na kojem sam promjenio vec 2 konfiguracije, trenutno mi konfa iz popisa radi na njemu bez problema, sluzi me extra evo vec 1.5 god.
Kada kazem extra mislim na stvari koje su se desavale i ovaj UPS nije podbacio na pr. probijanje napona, jako slabo uzemljenje itd.
Za Mustek ne znam al samo znam da ga niko ne hvali i to je to.
Mada na ovome linku mozes vidjeti koliko ti trosi koji hardver i na osnovu toga vidis koji UPS ili APC da uzmes.
http://www.extreme.outervision.com/index.jsp
Sto se tice izbora izmedju APC ili UPS pa ovako, svako manje izoblicenje napona ili manje povecanje i dolazak i nestanak napona na mrezi UPS ( brendirano ) bez problema regulise a neka veca havarija na mrezi, ili bas neki abnormalni skok i pad napona, kao sto je bio slucaj kod mene ( max imjereni napon 262V!! ) e tu vec preporucujem APC, ne zato sto neki kvalitetniji UPS to nece ispeglati nego ce vjerovatno pri pokusaju crci a APC ( do sada nije ) nece.
Pa eto izaberi sta ces uzeti na osnovu kvaliteta mreze koja je u tvojoj blizini.

Cek cek cek....oprezno sa ovim modelom jer sam ja u firmi uzeo tri komada i posle godinu dana samo jedan je ostao funkcionalan. Nije APC ono sto je nekada bio, mogu slobodno reci da su jeftiniji modeli u rangu sa Mustekom.

Edit@Nitro

Ja ti o abnormalno velikom naponu mogu pricati 25 godina koliko ga imam u kuci...elem...meni je trafostanica na 5 metara od ograde i kod mene je napon konstantno
oko 240-250v, svake nedelje ode gro sijalica prilikom ukljucivanja a i neonke su pocele da posustaju, ovaj Powercom koji ja imam na ulazu dobija 240-248v a na izlazu daje 220v i za period od 3 godine nije bilo nikakvih problema.

Poslednja izmena:
Ja ti o abnormalno velikom naponu mogu pricati 25 godina koliko ga imam u kuci...elem...meni je trafostanica na 5 metara od ograde i kod mene je napon konstantno
oko 240-250v, svake nedelje ode gro sijalica prilikom ukljucivanja a i neonke su pocele da posustaju, ovaj Powercom koji ja imam na ulazu dobija 240-248v a na izlazu daje 220v i za period od 3 godine nije bilo nikakvih problema.

Pa da, to. Meni je isto trafostanica bila na 150m od stana i to je bila ludnica, pucanje sijalica, crkavanje tranzistora na pojacalu, naponska mreza na televozoru itd itd
Ali sam tada stvarno bio bez UPS-a iskreno nisam ni znao sta je to, davno je to bilo a opet eto na tom naponu comp mi je ostao citav i za divno cudo no name napajanje!!
Ali to su bili medju prvim racunarima i cisto sumnjam da se danas ni priblizno ne rade bar ta no name napajanje sto su se radila, dok nije pocela jaka komercijalna proizvodnja.
E ako taj Powercom to stabilise toliko vremena onda je on i moja preporuka, zato sto odlicno znam, kao i ti sta radi visok a jos nestabilan napon pa tek koliko znaci UPS-APC koji to stabilise.

E ako taj Powercom to stabilise toliko vremena onda je on i moja preporuka, zato sto odlicno znam, kao i ti sta radi visok a jos nestabilan napon pa tek koliko znaci UPS-APC koji to stabilise.

Da stabilise bez problema to garantujem, moracu da mu menjam bateriju posto je ova posle 3 godine akanja pocela da slabi i drzi mi duplo manje vremena autonomiju nego prve dve i po godine, sve ostalo je za cist respekt jer da sam za to vreme otkrio neke probleme svi na benchu bi znali :D a UPS bi leteo napolje u rekordnom vremenu.

svake nedelje ode gro sijalica prilikom ukljucivanja
Sijalice odu i zato šti su takve kakve su (kao da ih sve pravi Mustek :d). Meni je nedavno pregorela sijalica u dnevnoj sobi stara oko 20 godina, i sijalice u kuhinji i špajzu stare oko 25 godina. Sve sijalice koje sad kupujem (a isprobavao sam svakojake proizvođače) retko kad izdrže mesec dana, nekad ne izdrže ni dan-dva.

Cek cek cek....oprezno sa ovim modelom jer sam ja u firmi uzeo tri komada i posle godinu dana samo jedan je ostao funkcionalan. Nije APC ono sto je nekada bio, mogu slobodno reci da su jeftiniji modeli u rangu sa Mustekom.
kako ti imas "srece". evo kod mene backups 500ei radi vec tri godine, baterija i dalje ok drzi, nikakvih problema nisam imao sa njim. malo je glupo porediti apc sa mustekom.

Sijalice odu i zato šti su takve kakve su (kao da ih sve pravi Mustek :d).

Zato i kaskade cesto odlaze pretpostavljam. :D:D

@illidan

Ti si uvek bio cudo od coveka sa unikatnim primercima HW-a tako da si no match for me....previse si superioran posto za mene jos uvek vaze klasicni zakoni fizike :D:D:p:p

Poslednja izmena:
Prema onom kalkulatoru potrosnja je manja od 400w, ako sam dobro uneo sve parametre, + monitor tako da bi mi onaj Powercom zavrsio posao. Cim prodam graficku kartu uzecu POWERCOM Black Knight Pro BNT-800AP. Njega su mi preporucili i ortaci sa mreze.

Pa i ja mislim da bi to bio odlican izbor, kao sto rece STORM toliko godina stabilise onaj haos od napona!!

Sijalice odu i zato šti su takve kakve su (kao da ih sve pravi Mustek :d). Meni je nedavno pregorela sijalica u dnevnoj sobi stara oko 20 godina, i sijalice u kuhinji i špajzu stare oko 25 godina. Sve sijalice koje sad kupujem (a isprobavao sam svakojake proizvođače) retko kad izdrže mesec dana, nekad ne izdrže ni dan-dva.

A sta bi tek te sijalice radile kod tebe da ti je napon 250V!!!
ne bi se smelo ulaziti bez 12-ice pancira:d:d:d

A sta bi tek te sijalice radile kod tebe da ti je napon 250V!!!
ne bi se smelo ulaziti bez 12-ice pancira:d:d:d
Već mi treba. :S: Jednom sam kupio seriju sijalica koje su bile u nekim reflektorkama i stakleni balon je na njima ponekad uz eksploziju izletao kao iz topa. Jednom je udario u zid udaljen oko pola metra, odbio se do drugog zida, odbio se i od njega i udario u treći zid (a nije se razbio). Ej, zamisli da te to pogodi u glavu?! :d

Da te prvo pitam sta ce ti UPS? Radis nesto jako bitno, pa ako nestane struje, a nisi sacuvao, ode 2-3 sata mukotrpnog rada? Imas jako ceste resete zbog ucestalih padova napona u mrezi? Ako to nije razlog preskoci nabavku UPS-a. Bez cca. 100eura nema kupovine. Danasnje masine sa 2 jezgranim procesorima i brzim grafikama trose podosta. U staroj firmi smo imali Chieftec Big tower, C2D6400 2GB i 7300GT grafike, sa TFT 20" monitorima i crtalo se u ACAD-u. Prvo su bili Mustek 800VA, radili jedno 3 meseca, probano kad su kupljeni cupanje kabla iz zida i sve radi. Posle 3 meseca u sred radnog vremena nestaje struje. Puff, svi piste... ne drze masine. Svi vicu ******, ne valja, ja cutim (takva usrana firma, mora da se cuti, sef najpametniji). Donesu 10kom APC, a ove vrate na reklamaciju. APC 500VA montirani, steker i cupanje iz zida i puff... drzi nekako. Pokrenem nesto u ACAD-u i puff.. opet dole. Dolazi momak iz servisa firme koja im je prodala kompove, vidi me sa vrata i vise gde si "p*cko"! Stari drug iz firme, ovi gledaju, sef gleda, nista im nije jasno. Kaze on da sam radio sa njim 3god. Pitaju oni: "Pa ti znas oko kompova, sto nisi rekao?" Kazem niste me pitali, pa reko da se ne mesam (kakva atmosfera tako se i postavis). Pita mene taj drugar sta da radimo. Lepo idite po Mustek 1000VA, doplatiti, doneti, montirati i zaboraviti na UPS-ove.
Zasto sve ovo pricam? pa zato sto sam pre 3-4 godine rastavljao 3 APC-a, 500, 800 i 1000VA, musteke 600, 800 i 1000VA. APc jeste dobar ali ovaj mali je nedovolne snage. mora 800+, a to je 150eura. Mustek 600VA i 800VA su dva ista ******, ne valjaju, tj. nemaju deklarisanu snagu. Kvalitetni su im delovi, ali nema "corbe". Mustek 1000VA je vec ozbiljna sprava, ima aktivno hladjenje, deklarisan kapacitet, 2 baterije. Svi UPS-ovi su probani na auto trafou na promenu ulaznog napona i opterecenje. Pisao sam tada o tome. Nasi sajtovi i casopisi koji testiraju UPS-ove kao da vise brinu o imenu i izgledu UPS-a, a ne o radu. Sramota. Doticni 1000VA je nosio 19"CRT, Bartona dobrano nazuvanog, 9800pro nazuvan, gomilu ventova, 2 HDD-a, 2 optike. cela masina je pri punom opterecenju (tada u FarCry-u) vukla 1.12A pri 230V napona. To je 260W. Ako pogledate testove potrosnje po netu to je kao danas 3870 i neki C2D na 3Ghz. Mustek 600 i 800VA su resetovali masinu u FarCRyu kada treba da preuzmu, a 1000VA nije. U WIn je sve bilo OK. E tako su oni lepo doneli Musteke 1000VA i sve je radilo. Terao sam Prime 95x2 i onu dlakavu kocku iz ATI tool-a.

Sad da predjem na doticni 1000VA Mustek. Ima 2 baterije i aktivno hladjenje. Mana mu je sto nije tih, ali je hladan kao spricer. Baterije traju 2-3 godine i moraju se menjati. Za 100eura nema bolje kupovine. Znam ja da je kutiji crklo sta je crklo, ali niko, pa cak ni on ne moze 100% tvrditi da je do UPS-a. Moze pretpostavljati, ali ne znaci da tako i jeste.

Poslednja izmena:
Sad da predjem na doticni 1000VA Mustek. Ima 2 baterije i aktivno hladjenje. Mana mu je sto nije tih, ali je hladan kao spricer. Baterije traju 2-3 godine i moraju se menjati. Za 100eura nema bolje kupovine. Znam ja da je kutiji crklo sta je crklo, ali niko, pa cak ni on ne moze 100% tvrditi da je do UPS-a. Moze pretpostavljati, ali ne znaci da tako i jeste.

Mudro zboris i ne mogu da se ne slozim sa tim :) ja mogu da pretpostavljam sta je bilo (sada sam bez UPS-a totalno i planiram nabavku novog).

Mustek je golo ****** to sto jedan model od 1000VA radi ne znaci nista ako 50% ostalih crkava ili ne radi po specifikaciji....
posto je kod nas u selu problem sa strujom izrazen (ucestali prekidi napona koji traju deo sekunde) vidjao sam gomilu musteka koji ne reaguju uopste, reaguju ali kasno ili gase komp dok neki rade OK a redi se o istim serijama i slicnim konfiguracijama... sto samo govori da uopste nemaju proveru kvaliteta i da ugradjuju unutra sta stignu
A znam i koji su goreli srecom moj je samo gasio komp a sa reklamacije stigao drugi 100% neispravan dok se vlasnik maloprodaje gde sam ga kupio pravda da sam ja kriv jer sam kupio skart ;)
APC 500VA drzi ovu konfiguraciju iz potpisa + sempron 2800+ bez problema vec vise od 5 godine (uzeta nova baterija veceg kapaciteta)

Ne razumem se bas nesto u struju da bi se upustao u raspravu, ali imam mustek na poslu gde komp radi 24h, nikada nikakvih problema nije bilo. Bezbroj puta je spasio stvar.

Ja bih se ipak klonio Musteka ali i APC-a...iskustvo me naucilo da kada nesto sto je nekada bilo ultrakvalitetno kao APC dodje na Istocnoevropsko trziste to moze biti samo ***** umotano u zlatni papir (TM).

Ako vam od UPS-a zaista zavisi posao, zaboravite sve navedene UPS-eve (Mustek, Powecom, InformGuard) i kupite APC SmartUPS 1000 (za jedan racunar ili dva racunara, zavisno od "jacine" istih) ili 1500 model (za 2-3 računara).

Robustni, pouzdani i naravno relativno skupi, ali rade ono što se od njih traži i očekuje.

Pa i taj 1500 model, koji košta oko 500e i opslužuje 2 quad-core računara bez problema (od kojih svaki košta recimo 1200e sa monitorom), košta dakle 20% cene istih. Pa jel' to mnogo? Nije ako vam posao od toga zavisi... A ako vam je mnogo, onda to što radite se verovatno i ne bi moglo nazvati poslom nego hobijem, pa pravac ka PowerCom-u, Musteku i sl., oni su za tu ciljnu grupu i namenjeni.

Poslednja izmena:
Za te pare, bolje od tog Inform Guard-a teško da ćeš naći... Inform Guard još nisam čuo da je nekome napravio toliko kuršlusa koliko razni Musteci... Naravno APC SmartUPS je bolji, ali košta nekoliko puta više i ili je za one koji imaju puno para, ili za one kojima posao na računaru donosu hleb na sto...

ni apollo ni cyberpower se nemoze naci kod nas, izgleda uvoznici jako slabo uvoze ove modele (kimetk i rhs) a steta koliko sam saznao po netu uopste nisu losi a bolji su od musketa, trust-a, kme-a, sweex-a kojih kod nas imas na kilo po istim ili vecim cenama!!!
zato sam uzeo powercom black knight 600VA boljih nema u tom cenovnom rangu...

meni PC drzi nekih 8minuta (mada sam probao odma po ukljucenju pa neznam jel baterija bila bas puna) dali neko ima slican model 400/600/800VA i zna koliko mu izdrzi?

Nazad
Vrh Dno