Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
Upload na mojoj konekciji je prilično slab, trebalo mi je oko dan da stavim ona 3 imidža, pa ako imaš nešto bolje, slobodno ih stavi na Internet Archive.
Imam priličnu količinu diskova koji su dolazili uz časopis Digital. Ako nekoga interesuje, može ih dobiti.
Vezano za novu verziju DOSZIP-a pomenutu koji post iznad: DOSZIP 2.57 podržava 286 i proširenu memoriju, ali ne radi na 8086, ako je verovati DOSBox-X emulaciji 8086. 🙂
DOS Game Jam Demo Disc 2023
Kolekcija DOS igara nastalih na Itch.io DOS Game JAM takmičenjima u 2023-oj. Mada, autor kaže u opisu da ima i nešto igara sa strane. Uglavnom, u pitanju su igre nastale u retro zajednici u poslednjih par godina. Igre, naravno, varijaju u kvalitetu.
HDAT2 is program for test or diagnostics of ATA/ATAPI/SATA, SSD, USB and SCSI devices.
www.hdat2.com
Autor Links tekstualnog web browsera redovno objavljuje DJGPP DOS portove novih verzija Links-a. Poslednja verzija je iz marta 2023. Port je bagovit pa ga autor smatra beta verzijom. Rade i tekstualni i grafički režimi (slike + UTF8).
Mininasm - fork tinyasm asemblera koji ima za cilj da implementira sintaksu sličnu NASM asembleru. Mininasm podržava 8086/80186/80286 instrukcije. Mini nasm je sićušan (oko 20kb) i radi na 16-bitnim DOS mašinama (za razliku od NASM-a koji zahteva 386 ili bolji). Poslednja verzija je iz decembra 2022. Posebno korisno za nove 16-bitne retro mašine kao što su NuXT i Book8088.
Takođe moja arhiva njegovih programa iz 2013 koja sadrži i poslednje (čiste) DOS verzije Micro-C (skorije verzije su objavljivane kao bytecode za DVM virtualnu mašinu - iako i to radi na DOS-u) (možda sadrži i alate koji više nisu dostupni za preuzimanje) :
A collection of DOS utilities by Dave Dunfield of Dunfield Development Services (including the famous Micro C). This post contains a snapshot of the old site...
archive.org
DosView - program za pregled slika za DOS koji podržava i moderne formate slika (WEBP, QOI, JPEG 2000) (novembar 2023)
A MS-DOS Creative Coding IDE/platform based on JavaScript - SuperIlu/DOjS
github.com
Bloček - nova verzija izašla u oktobru 2023. VGA/VESA Unicode editor za DOS Češkog autora. Nova verzija baš i ne radi najbolje pod DOSBox-om, ali bi trebalo da radi ok na novijim verzijama DOSBox-X. Nije testiran na pravoj mašini. Pisan u Trubo Paskalu.
Raptor Call of the Shadows - Izvorni kod originalne DOS verzije je objavljen pod GPL licencom. Poslednja aktivnost u repou april 2024. Bez podataka igre - samo izvorni kod.
FreePASCAL ide i korak dalje i pored podrške za DOS, nudi i opciju generisanja 16-bitnih exe datoteka za DOS (može se koristiti za razvoj 16-bitnih DOS programa i igara). Verzija 3.2.2 je objavljena u maju 2021.
Nasm 2.16.03 je izašao u maju 2024. Objavljena je i DOS verzija . DOS verzija zahteva 386 ili jači procesor za pokretanje, ali još uvek podržava targetiranje 16-bitnih platformi.
mTCP - Small and fast TCP/IP applications for DOS machines
www.brutman.com
Takođe je objavljen i MTCP NetDrive koji omogućava korišćenje udaljenog diska kao lokalnog u MS-DOSu preko TCP/IP konekcije (poslednja verzija jun 2024):
Leah Neukirchen je objavila DOS verziju popularnih Linuks programa za prikaz informacija o desktopu pod imenom DOSFetch (pisan u Turbo Pascalu). Poslednja verzija je objavljena u avgustu 2023
Please see the file NEWS for a detailed list of changes. Note: all versions are functionally equivalent, i.e. each version can handle all executable formats, so you only need the file that runs on ...
github.com
Necromancer's DOS Navigator je još u razvoju. Autor redovno objavljuje nove verzije na sajtu. Takođe je dosutpna i DPMI64 verzija koj navodno omogućava korišćenje preko 4 GB RAM na 64-bitnim procesorima sa više od 4 GB RAM (nisam testirao).
MicroWeb Web Browser za DOS i 16-bitne mašine (8088+).
Necromancer's DOS Navigator kopira izgled Norton Commandera i prepun je opcija i dodataka. Zahteva 32-bitni procesor.
Podržava ne standardne tekstualne režime kao što je 132x30.
Kao i promenu veličine fonta i tema boja.
DosZip ima mnogo čišći interfejs. Nema hiljadu opcija, ali sve najpotrebnije je tu. Radi na 80186/80286/v20/V30.
Takođe podržava šeme boja, ali dolazi sa samo 4 osnovne od čega su dve crno-bela i LCD.
Slike gore pomenutog Angband porta. Zahteva 386 ili jači procesor. Ruši se pod DOSBox i DOSBox-X zbog dugačkih naziva datoteka. Pod DOSEMU2 radi bez problema.
Uvodna "špica"
Izbor rase
Izbor karakteristika
Nakon kreiranja karaktera možemo da krenemo sa igrom.
DOG je alternativni shell za DOS. Težak je samo oko 30kb, ali ne koristi standardnu Command.com sintaksu. Većina komandi se sastoje od dva karaktera po uzoru na UNIX.
Elem, par sličica DosView (program za pregled slika baziran na Allegru). Iako nisam imao sreće sa pregledom WEBP datoteka, PNG je prikazao kako valja (verzija 1.5).
Pritiskom na "i" možemo da vidimo i informacije o slici.
Gore pomenuti SVED text editor. Vrlo minimalan, ali: ima samo 6 kb, vrlo je jednostavan za upotrebu, podržava DOS i UNIX krajeve linija i fajlove veće od 64kb. Autor navodi kao glavnu namenu za program uređivanje konfiguracionih datoteka (autoexec.bat, config.sys i Windows 3.x ini datoteke)
Hwinfo u DOS varijanti dolazi sa dve izvršne datoteke: jedna za 32-bitne procesore i jedna za 16-bitne procesore. Obe imaju isti datum izmene, ali 16-bitna verzija nosi broj 2.3 i ne podržava izvršavanje testova. Testirano pod DOSBox i DOSBox-X.
Astra 7.0 za DOS prepoznaje da je pokrenuta pod DOSBox-om:
Ovo je sažeti prikaz rezultata ispitivanja sistema pod DOSBox-om:
Gore pomenuti MTCP NetDrive je interesantno parče softvera. Sastoji se od servera koji se pokreće na Windowsu (64-bitnom) ili Linuksu (x86_64 i ARM64 - uključujući RPi 3, 4 i 5, kao i RPi Zero 2) i klijenta koji se pokreće na DOS mašini. Veza i komunikacija se vrši preko TCP/IP. Nakon što se klijnet poveže, DOS diskom upravljate kao da je lokalni. Rade sve standardne komande za rad sa datotekama i folderima.
Autor je postavio demonstracioni video kako to radi u praksi:
Autor nije objavio izvorni kod, a na sajtu se ne pominje namera da ga objavi. Windows i Linux serveri su pisani u Go programskom jeziku.
Klijent, server i protokol su open source. A podržava ga i RetroNAS.
Kako funkcioniše možete videti na sledećem Youtube videu:
Klijent je poslednji put ažuriran 22.06.2023., a server 03.02.2018. Server je implementiran samo za Linux, ali dolazi sa izvornim kodom pisanim u C programskom jeziku pa ga je moguće portovati na druge platforme. Nisam gledao izvorni kod, ali trebao bi da bude portabilan na sve platforme na kojima je Linux dostupan. Recimo RPi (kao u slučaju RetroNAS), a vrlo verovatno i Windows WSL.
Pominjao sam Bloček - unicode tekst editor. Bloček podržava uređivanje i unicode tekstova koji koriste srpsku ćirilicu, ali nema definisanu srpsku ćirilićnu tastaturu - tako da je unos karaktera nemoguć bez definisanja novog rasporeda tastature (nisam imao vremena da proučim kako to uraditi). Ali za brzi prikaz unicode tekstualnih fajlova je više nego dobar.
Link sam pomenuo nekoliko postova iznad, pa ako ste zainteresovani bacite pogled.
Pogledao sam malo sinoć i ovi kodovi nemaju nekog smisla. Ne odgovaraju kodovima za kodne strane o kojima je reč. Ni scan kodovi ne odgovaraju nekim scan codovima za PC koje sam našao na netu.
Dakle, ako ne grešim, verovatno su u pitanju kodovi specifični za sam Bloček. Videću da jednom kad uhvatim vremena (vrlo nizak prioritet) bacim pogled na izvorni kod da vidimo šta konkretno znače ti kodovi za scan codove i tastere.
Ne bi bilo loše osposobiti ga. Ne vidi se na slici, ali za razliku od većine drugih DOS tekst editora, Bloček u potpunosti podržava unicode: to znači da tekst može u isto vreme sadržavati latinicu, ćirilicu, kineski, grčki i štaveć. Jedino što je potrebno za prikazivanje bilo kojeg Unicode teksta je font koji podržava tu oblast Unicode-a (Unicode ima gomilu uključenih "tabela" za razlčita pisma i znake, ali ne implementiraju svi fontovi sve "tabele").
Bloček koristi svoj format fontova i dolazi sa editorom fontova, ali nisam petljao oko toga i ne znam da li je moguća konverzija iz i u njegov format. Uključeni su i Unicode i fontovi za određene kodne strane. Neki Unicode fontovi imaju manji opseg implementiranih oblasti Unicode karaktera (recimo, možda podržavaju samo latinicu i ćirilicu - ili u gorem slučaju samo latinicu).
Nakon relativnog svežeg Angband porta, Ben Collver je objavio i port Nethack 3.6.7 za DJGPP. Napravio sam par sličica, pa rekoh da postavim. Preskočio sam slike sa kreiranjem karaktera.
Uvod u priču
Klasični tekstualni interfejs. Ovo je povratak u prethodno sačuvanu igru.
Grafički VGA interfejs
Još malo VGA grafike
Da bi ste osposobili VGA grafiku morate izmeniti defaults.nh konfiguracionu datoteku: skinite tarabu sa linije
This is NetHack 3.6.7 for DOS built from the unmodified source release using DJGPP. This build includes the DJGPP libc.a drunken keys fix so it works...
I ovo je u međuvremenu ažurirano. Navodno mu treba samo 4 mb i ne zahteva koprocesor (znači radi na 386sx i 486sx). Postoji i manja verzija (koja možda troši i manje), ali ona ne podržava TLS 1.3.
Još jedna igra iz fabrike autora zvanog Cyningstan. Pominjao sam ga u CGA temi. Ovo je još jedna igra iz njegove "fabrike". Kao i druge radiće i na 8088 sa CGA grafičkim adapterom.
Greetings, cadet! It is three years since you entered the Star Academy. Your talents show you to be an excellent leader, and you're assured of a bright future commanding an elite squad of troops in missions of the utmost subtlety and importance. Your period of training is nearing its end, and soon you will be ready to go out into the field. All you need to do to qualify is to complete a number of missions in the combat simulator. Once you've completed these missions to an acceptable standard, your graduation is assured!
Eto ti ga... I DOS igre imaju DLC-ove. 😀 Ali ovaj je besplatan. Dodatak za igru Barren Planet iz fabrike autora koji se odaziva na Pri... Ovaj... Cyningstan. Barren World je DOS igra koja radi pod vrlo minimalnim uslovima: 8088 sa CGA adapterom.
Autor je objavio izvorni kod igre. Igra je pisana u C-u. Korišćeni kompajler je OpenWatcom. Uz izvorni kod dolazi nekoliko biblioteka koje bi mogle biti korisne za razvoj softvera ili igara za real mode DOS: cgalib, keylib, speaklib i loglib. Pored toga je tu i CWG - Cyningstan Wargame Engine - game engine za razvoj sličnih igara (RTS).
Video sam kasnije da je Tetro open source. Izvorni kod je dostupan pod uslovima GPL2 licence. Tetro je razvijen u C++ korišćenjem DJGPP kompajlera i Allegro grafičke biblioteke.