Šta je novo?

Doom3 Benchmarking na nV40 i R420 i roundup aktuelnih kartica

gx-x :wall: Pa bas sto se cene tice i jeste razlika u korist Nvidie! Pa zar nije ocito da je 6800gt i bolja i brza katica od xt800pro. Osakacena 800pro se u velikoj vecini slucajeva ne moze otkljucati, a sa 12 pipeline je u odnosu na 9800xt nista specijalno...
Pazi sad evo ti logicno objasnjenje koje ce nadam se malo pomoci da shvatis na sta mislim... 800PRO je spora tj neigriva kad se namesti visoka rezolucija
tj normalna rezolucija i ostala podesavanja u novim igrama kao sto je doom3, a stare igre lete i na 9800xt pa mi reci zasto bi prelazio na karticu koja ubrzava stare igre koje lepo rade i na duplo jeftinijim "starim" karticama?!!! :guitar:

Pozdrav :wave:

DADE je napisao(la):
gx-x :wall: Pa bas sto se cene tice i jeste razlika u korist Nvidie! Pa zar nije ocito da je 6800gt i bolja i brza katica od xt800pro. Osakacena 800pro se u velikoj vecini slucajeva ne moze otkljucati, a sa 12 pipeline je u odnosu na 9800xt nista specijalno...
Pazi sad evo ti logicno objasnjenje koje ce nadam se malo pomoci da shvatis na sta mislim... 800PRO je spora tj neigriva kad se namesti visoka rezolucija
tj normalna rezolucija i ostala podesavanja u novim igrama kao sto je doom3, a stare igre lete i na 9800xt pa mi reci zasto bi prelazio na karticu koja ubrzava stare igre koje lepo rade i na duplo jeftinijim "starim" karticama?!!! :guitar:
Trcis pred rudu ... polako sa zakljuckom da ako je nV bolja u Doom3 - bice bolja i u svim ostalim dolazecim igrama ... lepo ti gx-x napominje da je u pitanju optimizacija Doom3-ke za nV kartice (i da je to verovatno DEEEEBELO placeno).
Sacekajmo da vidimo ostatak price tj. pojavu HL2 i koja ce od tih dveju igara tj. njihovih engina, prevladati u masi novo dolazecih igara.
Ja za sebe mogu reci ovo: jedva cekam Quake 4 i ako ce u njemu (i njegovim derivatima) nV da bude osetno bolji (za ulozene pare) od ATi-ja ... eto mene opet u nV taboru :d (svi koji su videli onaj Q4 tech-demo koji sam ranije bio linkovao znaju zasto ovo kazem).

ma ocekivanje je da ce 6800ultra biti barem blizu XTPE u HL2!

A ne kao u doom-u gdje je i GT otprasio XTPE.

Milan je napisao(la):
Pa ti si stvarno NVpristrasan , a ja mislio da se zezas :d .Ovo je prva igra gde ce NV da kolje ATI-ja sa 80fps-a naspram 75 :party: ....hmmm da li da menjam kartu....ne , ipak u ostalih 99% igara je i dalje po starom ATI :smackbum: Nvidiju ( kojoj doduse treba crack za patch da bi imala barem 256 boja ) :D za nove karte a za stare DX8.76-skoro pa je stavrno DX9 compliant :p FX-ove ne zelim ni da komentarisem :d.
P.S.
O kojim drajverima pricas onim podesenim za 3dmark2K3 ili one za FarCry ali sa 1.2 patchom ili kojim?!? :S:

Jeste mi draza nV od ATi-a, ali nisam bas totalno pristrasan. Vise puta sam rekao da je ATi u brzinskoj prednosti. Pa i sad mi je u kucistu x800pro :d
Ali mi nije jasno kako ne kontate da onaj ko odnese pobedu u Doom-u nosi i ubuduce? Source jeste dobar engine, ali zna se ko ce imati vise prodatih licenci.
Dalje, o kakvim vi Dx9 kompatibilnostima pricate u vezi FX karti?? Dok sam imao SP koristio sam samo oficialne drajvere sa nV sajta i jedanput neke sa Guru3d.com, i apsolutno nikakvih problema nisam imao, sto ne mogu da kazem za ATi iako sam opet samo kostito Cataliste. izem ti brzinu ako mi se neiscrtavaju senke, lose mapira texturu, itd.

Poslednja izmena:
MAD_MUzzY je napisao(la):
... Pa i sad mi je u kucistu x800pro :d
Masala :bottle:
Ali mi nije jasno kako ne kontate da onaj ko odnese pobedu u Doom-u nosi i ubuduce? Source jeste dobar engine, ali zna se ko ce imati vise prodatih licenci.
Nisam u to uveren. HL je bio i ostao igra za siroke narodne mase a Doom3 ima da prodje kao Descent3 :d (mada sam ja taj serijal uvek obozavao ali sta to vredi kada drugi nisu a Descent je uvek bio ispred svoga vremena i sta mu to vredi ... otisao je "bogu na istinu"). Licno mislim da ce se to desiti i sa Doom3-kom.
Dalje, o kakvim vi Dx9 kompatibilnostima pricate u vezi FX karti?? Dok sam imao SP koristio sam samo oficialne drajvere sa nV sajta i jedanput neke sa Guru3d.com, i apsolutno nikakvih problema nisam imao,...
Kako bre o kakvim problemima ... pa ovde se je pljuvalo po nVidiji bar mesec dana ... zar si to vec zaboravio ???
... sto ne mogu da kazem za ATi iako sam opet samo kostito Cataliste. izem ti brzinu ako mi se neiscrtavaju senke, lose mapira texturu, itd.
Ja takvih problema sa Catalyst drajverima nikada nisam imao ali bas nikada. Izuzetno sam zadovoljan njima a ovi 4.7 su bas "do jaja".
Napomenucu da se moje iskustvo svodi na 6 do 7 fps igrica i rad u par osnovnih programa. Mozda su Catalyst-i bagovali u nekim drugim koje ja nisam koristio.
:angel:

@DADE: Pa vidi, sto se cene tice, ja sam vec pisao, doduse u nekom drugo tredu vezano za slicnu temu, da ne bih dao pare ni za jednu ni drugu ni trecu kartu (x800xt,x800pro i 6800u) jer jednostavno ne vidim da je skok u performansama vredan tolikih novaca i tolike pompe oko svega (aj za "all the fuzz" jos nekako mogu da razumem, nove su karte, brze su...). U doom3-jci za te novce bih ocekivao ba 120fps averige fps od tih najnovijih karti, a ne mucenje sa 70fps (sto ce reci da ide verovatno i do 200, ali i pada na 20fps (!) ) Voleo bih da su okacili grafikone FPS-a, da si vidi koliko pada i raste fps na kartama. Inace imam i neki cudan osecaj da su ove kartice uvod u nesto drugo, u directX 10, koji sledi 100% ! Ne znam kada ali svatate sta ocu da kazem, ako sad kupim karticu za 500e i za pola godine ili malo vise izadje dx10 i dx10 kartica sta sam onda uradio ?!
ovo je moje misljenje, trenutno. Ne tvrdim da sam u pravu. Pozdrav svima !

maxer je napisao(la):
Masala :bottle:

Koji ce biti zamenjen nekim nv40 ASAP :D

maxer je napisao(la):
Nisam u to uveren. HL je bio i ostao igra za siroke narodne mase a Doom3 ima da prodje kao Descent3 :d (mada sam ja taj serijal uvek obozavao ali sta to vredi kada drugi nisu a Descent je uvek bio ispred svoga vremena i sta mu to vredi ... otisao je "bogu na istinu"). Licno mislim da ce se to desiti i sa Doom3-kom.

Vrati se ti Vietnamu i uzivaj :D. Bukvalno svaki ID graficki engine ostaje na trzistu kao najiskorisceniji. Pocesvsi od prvog Wolfenstien-a pa do Quake3. Aman, HL je modifikovani Quake1 engine, o cemu pricamo?
Drugo, HL/CS je samo 1 igra. Jedina igra koja je posle HL-a koristila taj engine bio je onaj Trooper, ili tako nesto.
Trece, i Quake4 je pociva na Doom3 kodu...

maxer je napisao(la):
Kako bre o kakvim problemima ... pa ovde se je pljuvalo po nVidiji bar mesec dana ... zar si to vec zaboravio ???

Pricalo se o parcijalnoj preciznosti koja je malo uticala na kvalitet prikaza. To nema veze sa DX9 nekompatibilnoscu. Nadji mi jednog korisnika nV graficke koji se ikad pozalio da neka igra nije htela da mu se startuje, ili je radila toliko loze (vizuelno!) da nije mogao da se igra. Nemoj bre da me nerviras :p .

maxer je napisao(la):
Ja takvih problema sa Catalyst drajverima nikada nisam imao ali bas nikada. Izuzetno sam zadovoljan njima a ovi 4.7 su bas "do jaja".
Napomenucu da se moje iskustvo svodi na 6 do 7 fps igrica i rad u par osnovnih programa. Mozda su Catalyst-i bagovali u nekim drugim koje ja nisam koristio.
:angel:

Catalisti se jesu popravili drasticno, ali evo sa x800pro imam problema u Thief3ci i u DeusEX2... uglavnom vezano za stencil senke i osvetljenjima. Guess what? Na 6800(ok Ultra, al opet :D) je em islo brze em lepse :d.

Stvarno bih voleo da svi imaju prilike da se zezaju i sa jednim i sa drugim taborom(extra big thnks MaXonjo), pogotovo kad ovako dodju ganc nove igracke. Siguran sam da bi tada vecina delila moje misljenje.

Poslednja izmena:
Stvarno bih voleo da svi imaju prilike da se zezaju i sa jednim i sa drugim taborom(extra big thnks MaXonjo), pogotovo kad ovako dodju ganc nove igracke. Siguran sam da bi tada vecina delila moje misljenje.

I onda mene flejmuju kad "favorizujem" nV40 Ultra kada ga X800 Pro tuche sa AA i AF u par testova... nV40 je konacno prava igracka kartica iz nVidie. Drajveri su doneli prave optimizacije, svake dve do tri verzije izadje bitno brzi ForceWare, dok kod Catalysta vise nema sta novo da se kaze. Samo bug fixes... Sto se D3 tiche, verujem da cu ja igrati jednak broj DoomIII baziranih fps-ova, kao i ostatka drugih igara (voznji, fps-ova i tps-ova na drugim engine-ima) tokom 2005 i 2006. Pogledajte samo Q3 - izaslo je po nekim zvanicnim navodima oko 60 igara na njemu, od kojih je preko 30 bilo apsolutni hit. OD heavy metal fakk, preko starwarseva i star trekova, mohee i CoD-a... Svi ti studiji ce i dalje koristiti JC-evu tehnologiju...!

Maxer, i ti previdjas 1 cinjenicu - HL1 bi bio jos brze zaboravljen i penzionisan da se nije pojavio Cs :d Nijedan fps u sustini vise nema neki preteran vek trajanja i svaki ce vremenom da dosadi jer danas vise skoro nista ne moze da iznenadi. ALI !!! (ono najlepse :) ) na osnovu D3 endzina ce, kao sto Max i Maza :)P) vec rekose izaci jedno 80-100 igara (ukljucimo li tu i Q4 endzin koji ce u stvari biti nabudzen D3 endzin) i to bar 60% sjajne single a jedno 25% veoma dobre multiplej igre.

Na osnovu HL2 endzina ce se napraviti: Vampire Bloodlines i Arx Fatalis 2 - oba rpgovi :)

A i HL2 i D3 cemo posle mesec dana potpuno zaboraviti, podjednako, cim ih predjemo jednom-dvaput (doduse u nekim slucajevima po 7-8 puta :d :) )

zaboravljate na UT2 engine. Inace i na UT enginu je napravljeno mnogo igara, naravno meni je svaki id-ov engine bolji od svih ostalih :) ALI svaka cast svim tim coderima i programerima, ja me mogu ni da pocnem da shvatam kako se kodira engine i kako to graficka radi ono sto joj kazu :d

Sto se nv40 kartica tice, super je to, ali evo bas sad gledam, meni ta kartica ne bi mogla da stane u racunar posto su mi 4 PCI slota popunjena, a pretpostavljam da bi mi kartica nabila temperaturu chipseta i ploce svojim isparenjima toplote...Mogu da zamislim samo kakva ce im sledeca kartica biti, trebace joj posebno kuciste...I sa ovom bi se bojao da mi ne odvali AGP slot posle 3 meseca visenja... :D

U pravu ste Vi, nVidija je bolja, zato cu uzeti napokon radeon 9800pro MSI :D

MAD_MUzzY i OptiPlek:d mozda ste i u pravu ... videcemo ... potencijal HL2 je mnogo-mnogo veci nego HL1.
U jednoj stvari sebe moram da ispravim: nisam mislio na Quake4, vec na Unreal3 :smackbum:
Pojma nemam kako mi se omakao ovakav lapsus :bottle:

Pa naravno da je potencijal HL2 veci nego HL1 (sto i nije tako tesko :d ), ali potencijal D3 grafickog endzina je veci nego potencijal HL2 endzina u smislu dalje prodaje.

Naravno, drugo je fizika, realizam itd. Mada se i o tome moze pricati, ima ljudi koji jednostavno ne vole realno i smatraju da je Q1-Q2-Q3-D3 fizika upravo ona mera izmedju realizma i brze igrivosti (treba li pominjati da sam jedan od tih ? :) )

OptiPlex je napisao(la):
Pa naravno da je potencijal HL2 veci nego HL1 (sto i nije tako tesko :d ), ali potencijal D3 grafickog endzina je veci nego potencijal HL2 endzina u smislu dalje prodaje.
Slazem se: potencijal Doom3 endzina je veci od potencijala same Doom3 igre :p
OptiPlex je napisao(la):
Naravno, drugo je fizika, realizam itd. Mada se i o tome moze pricati, ima ljudi koji jednostavno ne vole realno i smatraju da je Q1-Q2-Q3-D3 fizika upravo ona mera izmedju realizma i brze igrivosti (treba li pominjati da sam jedan od tih ? :) )
I tu se slazem ... pa i sam povremeno upalim Q3 da odigram malo i uzivam u raznim mapama i grafici (posto imam ko zna koliko GB tih dodataka). Jedino i samo jedino sto ne volim kod Q2 i Q3 je "skakutanje" ... to me je oduvek nerviralo i nikada nisam uspeo da to prihvatim kao elemenat igre.

Nego jel ima nesto "konkretno" da se vidi za Q4 (filmic, kao onaj za Unreal3) ?

Imao je jedan clanak koji je brzom brzinom sklonjen :D, i u kome je bilo malo price od q4 enginu. U principu sve sto cemo videti u doom-u, samo 2x mocnije :). Plus mogucnost renderovanja ogromnih outdoor scena. Zapamtio sam podatak da je engine u stanju da izrenderuje 2km virtuelnog prostora sa sve objektima, shadingom itd. za 0.2sec ... impresivno zar ne? :)

zjuuuuu...impresivno ?! VISE OD TOGA ! Ocu VR kacigu !

hmm zanimljivo, kazete mali broj frejmova sa najjacim karticama, moze li neko da se od prilike priseti kolko je Q3 davao frejmova sa najacim karticama kad se pojavio na najboljim setovanjima za grafiku???

mogu ja, tada najjaca graficka GeForce DDR je davala sa defaults setinzima, kako se tada i merilo, na demo1 oko 75fps, a na crusher demou koji je kasnije izasao oko 45fps, voodoo3 2000 je davao 42fps, a na crusheru 23fps, TNT2 (koja je bila najrasprostranjeniija) je davala oko 38fps, na crusher demou oko 18fps :)
:d :d

Kad se q3 pojavio jos uvek nije izasla TNT2 karta ili je bila ... virtuelno/papirno prezentovana. average na p2 400 Mhz + Viper 550 + 320 mb rama = 30-50 fps.

M

kad se pojavio demo q3 igrao sam ga na voodoo2-jci, kad je igra izasla igrao sam je na voodoo3-jci, a moj drugar na TNT2-jci.

U pravu si, izvinjavam se, pomesao sam test i finalnu verziju evo datuma

As with the previous games in the series, a technology demo of the game was released to the public long before its commercial release. In this case, q3test was released for the Macintosh on April 24, 1999, and the Win32 version was release on May 10, 1999. The commercial version was released on December 3, 1999, contained 25 deathmatch maps, 4 CTF maps, and 30 bots to play against.

TNT2 je zvanicno/papirno najavljen 12. marta 1999 godine.

M

History repeating, barem sto se tice broja fps-a sa najjacim karticama. Ipak to su samo testovi za "odabrane" i verujem da ce se konacne cifre ipak razlikovati kad dodju do objektivnih testera. Uostalom setite se, vi koji pamtite toliko "dugo", kako je bilo onda sa igrama i gpu-ovima.

Poslednja izmena:
...but it should be noted that some of the ATI cards did show a performance drop when colored mip levels were enabled, implying some fudging of the texture filtering.

Chekajte samo ATI da izbaci neki drajver pa da vidite onda razliku. Tako je ATI radio kod hmmm... SKORO SVIH KARTICA! pa zato je uzeo tron nVidiji. To su samo drajveri u pitanju. :D

bogami, ja sam Creative Anihhilator DDR (GF1) vozio 2 godine i sve mi je radilo super, zatadasnje zahteve, tad se igralo u 800x600, 1024x768 je bio pojam za mnogo ljudi, ipak su se standardi pomerili (ja sam se maltene slogirao kad je deusex2 izasao i kad se ti4200 mucio sa 800x600 rezolucijom, a igra izgleda losije od vecine koje su izasle u protekle 2 god.)
Inace mislim da je X800 lose prosao na doom3 benchu bas zbog tog colored mips-a, a to moze i da se iskljuci i kako karamak rece, nema neke razlike osim ako ne znas sta gledas...

Iz vremena kada je Q2 bio "cudo nevidjeno":
Quake 2 (v3.05)
(test cim se udje na prvi nivo, pomocu komande: /timerefresh)

Intel 200MMX @ 200MHz/66MHz, nVidia 128 OpenGL-beta-1
-----------------------------------------------------
800 x 600 x 16 = 34 fps

Intel 200MMX @ 250MHz/83MHz, nVidia 128 OpenGL-beta-1
-----------------------------------------------------
800 x 600 x 16 = 39 fps

Nesto kasnije:
-------------------------------------------------------------
Za to vreme prava "budzena" masina:
Celeron 300A @ 450MHz, Viper V550 (mem/gpu:120MHz/108MHz),
RAM 64MB @ 100MHz
-------------------------------------------------------------
800 x 600 x 16 = 87 fps
800 x 600 x 32 = 61 fps
1024 x 768 x 16 = 56 fps
1024 x 768 x 32 = 36 fps
----------------------- Shokantno, zar ne :D

Za to vreme "standardna" masina:
Celeron 266MHz, Stealth G640-i740 (OpenGL drajver)
--------------------------------------------------
800 x 600 x 16 = 28 fps
1024 x 768 x 16 = 17 fps

Poslednja izmena:
da, shokantno :D , mada koliko se secam radio je i timedemo u q2, naravno i timerefresh..tada je najsokantnije bilo videti kako voodoo2 gura q3 u 800x600 na nekom intelu 266MMX :d

Hello, plasma, gx-x.. Znate li sta su uopste colored mipmaps? "Ati je lose prosao zbog colored mipsa" WTF? Colored mipmaps je mod u kome se bojama obelezavaju mipmap nivoi, da bi se lakse video kvalitet i tip filtriranja. Nije to neka funkcija, tipa bumpmapphing, koju igre imaju radi lepote...

pa to je caramack rekao ja sam ga samo preveo...

Alo zene, lakse malo, uvucite kandze ...

Sacekajte da dodje na sto taj Doom3 pa se onda tucite i svadjajte. Ovako pricate o tome sta bi bilo kad bi bilo.

M

Ko se svadja? Jedino cu se svadjati kad budem video "neke" ovde koji ce garant doci i lupati gluposti tipa: "ma sta se prepirete, ja imam Athlona 1600+, 512MB i GeForce 4 Ti4200 i teram Doom III na highest sa 4x AA i AF i radi mi preko 50fps :). GARANTUJEM da ce biti takvih likova...

Nazad
Vrh Dno