Šta je novo?

Doom 3 Konacno!

PINHEAD je napisao(la):
Sve u svemu doom3 je otaljan kao igra jer momci iz Id-a pre svega planiraju da zarade pare na engine-u.Pa pogledajte koliko dugo je razvijan engine a koliko igra!Engine jedno 4 godine a igra jedno 4 meseca.

Doom3 je cista prezentacija i nista vise.doom3 nije igra.

A odigrao sam ga celog,nisam ga pretrcao.
Nije tacno! Engine je bio gotov jos prosle godine (tek u poslednjih 6 nedelja pred izlazak igre, JC se vratio programiranju i ubacio haze efekat i izbacio NV30 path, unificirajuci sve programabilne GPU-ove u ARB2). najvise vremena je otislo na izradu tekstura i modela (mukotrpno pravljenje bump i normalnih mapa), kao i sasvim drugaciji princip dizajniranja nivoa u odnosu na Quake serial...
Najveca mana D3 endzinajeste uslovljenost ka mukotrpnom i dugotrajnom dizajniranju i mapiranju nivoa. Sledeci engine, ciji ce tehnoloski demo biti promovisan na iducem QuakeConu, ce kao najvecu novinu doneti laksi zivot dizajnerima i maperima! To je bila i ideja vodilja Tima Swinija kad je zapoceo razvoj Unreal Tech 3 endzina!
Poz
nedjo

aaaaaa.....zato je sve onako bangavo kad se priblizis vratima ili necem drugom...slican trip je imao i prvi unreal cini mi se......
Obratite paznju na scenu kada kamera prelece preko ledja glavnog glavonje na kraju igre,pre nego sto pocne sibanje.Ukljucio sam sve na ultra.....texture na njemu kao da su 2x2 pixela!!!

problem je u tome shto danashnje igrice nisu nimalo naivne kada se posmatraju iz perspektive grafichara i 3d dizajnera - u vreme quake 2 i unreal-a mogli su da se rade modeli do 800 poligona sa texturama max 256x256 pixela i okruzenjem koje je bilo uglavnom sastavljeno iz raznih primitiva (kocke, cilindri, sfere i izlomljene nisko poligonalne ravni). Taj posao je ishao jako brzo.
Na danashnji dan, texture su vec daleko od 512x512 pixela (shto je vec detaljno), a modeli idu na 5 000 - 10 000 poligona, da ne pricam shto jos treba modelirati okruzenje - u doom3 i far cry se to pogotovo vidi. Kapiram da su dizajneri iz id-a potroshili svih ovih 5 godina modelirajuci onu mashineriju, crtajuci texture klozeta i sl :)
Ubuduce ce biti jos teze praviti kvalitetne igrice - onaj unreal3 engine dovodi nas maltene do toga da uopshte nema razlike izmedju renderinga u 3ds max-u i igrice, a to znaci da ce svaki detalj morati da se radi i da ce 3D dizajneri da se odvale od posla...

ja kad sam video Q3 prestao sam da se bavim modelingom, sad kad sam video unreal3 engine, siguran sam da se istom vise nikad necu vratiti sem za potrebe slovnih resenja/lightning efekata isl.

Unreal 3 je nesto zaista jezivo - jako brzo ce biti gotov, a ne znam hoce li JC imati vremena da ih u onome dostigne na vreme...

nece - on je ipak jedan, a njih je mnogo ;)
problem je u sledecem - grafika koju moze da potera unreal3 engine je novi nivo realistichnosti - igrachima to znaci vishe poligona, mnogo lepshe okruzenje i kvalitetnije texture, a za deizajnere koji prave grafiku to znaci posla na kvadrat... doshli smo do momenta gde glavni faktor za izbacivanje igre na vreme nije vishe programiranje i hardver, a vreme koje je potrebno da se "nacrta" 3D world u kome ce se odvijati igra (ovo je mnogo teze nego svi holivudski efekti i sve shto smo do sada videli). Za nas 3D dizajnere je to super posto ce posla biti jaaakoo mnogo i valjda ce biti vishe para, ali ce u pocetku igrice kasniti - doom3 i hl2 su tek pocetak ovog trenda!

Poslednja izmena:
Ne bih bas rekao... Nekada je trebalo dosta vremena da se napravi igra kao sto je HL1 zato sto su i alati bili takvi kakvi su bili. Kao sto su engine-i napredovali, tako je napredovao i modeling softver, level editing softver i programi za crtanje tekstura. Modeli se sada prave u max-u i slicnim programima, naprave se verzije sa 20 miliona poligona i 80 hiljada, pa se na osnovu razlike kreira normal mapa - sve to radi program, modelar samo napravi hi-detail model na osnovu skica umetnika... To je njegov posao. Takav umetnik uz pomoc svog crtacha, moze da napravi 20 najboljih modela za 6 meseci, za to isto vreme, dva animatora mogu da srede motion captured animaciju ili je naprave od nule, a par dizajnera tekstura da im obezbede color mape. Ostatak tima treba da radi na level dizajnu - ako imas tim od 10 ljudi, neka svaki napravi tri nivoa za 6 meseci... Kapirate? Nego timovi ne rade sve vreme na jednoj igri, u tome je problem.

Doom III moze da se napravi za godinu dana... Ok, tim iDSoftware je zaista mali, pa mozemo da im damo 2 godine - ali 4???

Pa 2 godine su potrosili na *******ciju, cirkanje, uzivanje u uslugama prostitucije i ostalim sportskim aktivnostima koje vole mladi :smoke:

Max : Ne bih bas rekao, ima razlike izmedju pravljenja na primer, mosta koji je sacinjen od par primitiva i dve teksture i mosta u dumu 3. Editor mapa za doom se nije promenio mnogo od quakea 3.

mislim da je zerbah hteo da kaze da ce biti ogroman posao da bi se napravili dobri, interesantni, inovativni, detaljni i mastoviti nivoi i modeli. Oni koji budu pravili nivoe itd iz level editora ce biti osudjeni na lose ocene slabu prodju na trzistu jer to u danasnje vreme "nije to" ... Ipak se trazi sve vislji kvalitet i hodnici napravljeni od 4 plane-a i sa nalepljenim teksturama (primer maxpayne) jednostavno vise nece zadovoljavati igracku populaciju, pogotovo posle doom3-jke i njihovog level designa...

OptiPlex je napisao(la):
Pa 2 godine su potrosili na *******ciju, cirkanje, uzivanje u uslugama prostitucije i ostalim sportskim aktivnostima koje vole mladi :smoke:

Upravo tako. I to im je za te aktivnosti platio NV, čisto dok se izvuku iz go*ana, i izbace neki ljudski GPU, pa je igra ispeglana da bolje radi sa pre pomenutim. :D

P.S. Napisao kao zezanje, ali me ne bi iznenadilo da tu ima bar malo istine.

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
mislim da je zerbah hteo da kaze da ce biti ogroman posao da bi se napravili dobri, interesantni, inovativni, detaljni i mastoviti nivoi i modeli. Oni koji budu pravili nivoe itd iz level editora ce biti osudjeni na lose ocene slabu prodju na trzistu jer to u danasnje vreme "nije to" ... Ipak se trazi sve vislji kvalitet i hodnici napravljeni od 4 plane-a i sa nalepljenim teksturama (primer maxpayne) jednostavno vise nece zadovoljavati igracku populaciju, pogotovo posle doom3-jke i njihovog level designa...

To sam teo da kazem i ja al si ti to mnogo bolje srocio :):):)

Sto se aktivnosti koje je nvidija platila tice, ima ih, zove se ultrashadows II koje koristi doom3, a implementiran je na nove nvidija GPU, na ATI-ju se "prevodi" kroz engine i tu gubi na fps, mada nije strasno, nema potrebe da ljudi sa x800pro i PE kukaju...

Poslednja izmena:
Dobro si obavesten :D UltraShadow II nije aktiviran u Doom-u III. Cist marketing. Isto tako, ni 3Dc - kompresija normal mapa, glavni novitet X800 kartica, nece biti aktiviran, tj. iskoristen u Half Life 2.

da da, naravno, ja im verujem na rec sto god oni rekli :D Isto kao i sto politicarima verujem, samo jos da daju "open source" da to i proverimo i sve ce biti ok :)

ako govorimo o tehnologijama implementiranim u nove graficke, meni se jako svidjaju 3Dc i geometry instancing - pogotovo ova druga poshto s njom mogu da se rade gomile objekata koji ce biti u sustini isti, ali ce ih hardver malo randomizovati i praviti scene kao u crowd holivudskim filmovima :)

Jedina firma koja prati trendove i implementira ih je CryTek - oni razvijaju polako svoj engine i reklamiraju ga kroz i dalje popularni FC. U 1.3 ce podrzati 3Dc i geometry instancing, a trebalo bi da ozvanice podrsku za HDR mod... (sad ce muzzy da kaze da je to fake, ali whatever).

za dve godine ce u drajverima za karticu biti opcija "run&gun generator" ... pozdravljam sve nove "horizonte" i tehnologije

I`m Back.

Sto brrre ne stavite ovaj thread za Sticky??? Ipak ima preko 460 posta i preko 12 view-a? Ajde podrska malo...

Kakav bre sticky, ovom thready treba ukloniti svaki trag postojanja! :d

bash tako ;)
bedak je shto se ne koriste neke tehnologije koje kartice podrzavaju vec odavno - kao primer cu navesti trueform - radi kao meshsmooth iz 3ds max-a i ne ubija karticu. Ispada zaista da se sve te nove tehnologije svode uglavnom na marketing proizvodjacha kartica... Nadam se da nece biti tako sa 3Dc-om i g. instancing-om...

A shto se tiche engine-a, samo neka prave i neka budu shto ludji - meni je bilo malo smor kada sam kupio dx9 karticu, a igrice koja radi u dx9 nije bilo :)

ovo nema smisla, nikad nije ni imalo, kad izadje dx 10 kartica i neko je kupi igra mu nece raditi dobro u rezoluciji u kojoj je ocekivao da mu radi i to je cela poenta novog HW-a. Zadnje sto mije prkosilo svemu ovome je bila ti4x00 serija...pod "igra" mislim na aktuelnu igru tada...doom3 i 6800 je prijatno iznenadjenje i izuzetak...za 300 i vise evra (letovanje u grckoj ?! )

Pa nisi valjda lood da letujes u Grckoj kad mozes da kupis kartu koja ce te sluziti 2 godine ? :D :smoke:

Uvek je tako bilo i tako ce biti, niko vas ne tera da jurite za proizvodjacevim specifikacijama, uvek se znalo da efekti koje donese 4. generacija nekih karti realno postaje upotrebljiva tek sa 5. ili cak 6. A uostalom nismo mi na ovom forumu mutavi da to ne shvatamo, o tome stalno pricamo...

Ja znam samo da kupujem kompletno nov komp za Unreal 3 makar iamo samo 2h gameplaya :smoke:

doom3 je prva igrica (pri tom ne dx9 a opengl :)) koja mi radi relativno sporo na kartici kojoj je po tehnologiji vec 2 godine! Setite se kako je bilo kada je izashao prvi unreal koliko je kartica moglo da ga tera kako treba - cak se voodoo2 sli tada kocio...
Od dx9 igrica, jedina koja je bila dovoljno zahtevna da namuci karticu je bila far cry. NFSU, Prince of Persia, X2, Freelancer (ne znam da li je dx9?!?) i ostale su letele... Sad cekam josh HL2 pa da kazem da je vreme da se menja kartica.

hmm....dok je 3dfx radio sve je bilo ok ;) kad je izasao unreal ja sam menjao voodoo2 i s3virge-a (sa 4mb !!!) i doplatio malo za voodoo3 2000 i unreal je radio u 1024x768 ! Sto je momci secate se tada bila OGROMNA rezolucija, vecina monitora nije ni imala tu rezoluciju :D na ovoj kartici sam terao i UT kasnije i q3... e to je kartica koja je trajala 2 godine ! Sledeci step je bio GeF DDR koji kostao 500$ kad se pojavio pa ga necu racunati u "srecniji izbor" tog vremena ali je kartica radila skoro kao punokrvni gf2, a bolje od mx400, sve posle GeF DDR-a (ko ga je kupio) je po meni sluzilo da se preskoci, znaci gef2, gef3, sve do ti4200 kartica, ovo kazem jer je gef DDR sve lepo gurao. Eonda je ti4200 dosao na red i on je trajao, evo meni do pre mesec dana (iako sam u medjuvremenu menjao dosta kartica), jednostavno sve bolje je bilo preskupo (do pre 4 meseca), a sve za iste pare je bilo losije (r9000pro...). E po mom misljenju (kako Lane Gutovic rece: misljenje je ko dupe, svako ima svoje) sad te 6600,6800, x700,x800 sve treba preskociti i sacekati jos 2 generacije pa onda tek menjati karte (ovo vazi za ljude sa ogranicenim kesom koji trenutno imaju fx5900 ili r9700, r9800)...

toliko o mom misljenju :wave:

GF DDR !!! Kartica koja je najduze trajala, takodje sam je zamenio sa ti4200 a nju sa 5900ultra.

Ipak mislim da je Voodoo2 neprevazidjen. Dok je postojao Glide, sve je mogao da tera. I igre koje su novije 4-5 godina od kartice. Nisam imao GF DDR, ali mislim da nije imao toliko visok fps dve tri godine kasnije, koliko je V2 to imao. Secam se da sam na Celeron500 i Voodoo2 igrao UT sa 50-60 fps-a, a karta je tada vazila za "matoru". Posle sam presao na GF2MX400 i razaocarao se.
Posle Voodoo2, najdugotrajnije karte mislim da su sve GF sa oznakom Ti.

da, ja sam voleo voodoo-a - i dan danas imam voodoo3 3000 u jednoj makini :)

imam i ja vudu dva :)

čekam da se smorim, pa da ga ubacim i igram q2 the way it was meant to be played..

Vrh Dno