Šta je novo?

Domaci VPN

Aj malo blize sta ti treba..
Crash Owerride je napisao(la):
Sorry ako tema vec postoji, samo me zanima da li postoji neki domaci provajder koji pruza uslugu VPN-a, znaci ono - totalno anoiman.

Unapred hvala na odgovorima :)

Pa, treba mi VPN umesto proxija, znaci - totalna anonimnost [http, ftp ...]
I - bilo bi dobro da nema logova :D ili bar da nisu dostupni nikom osim provajderu-tj da provajder ne daje logove nikome :)

Znas li ti sta je VPN?

Evo ti jedan mali dokument, procitaj pa posle postavi pitanje o VPN-u.

Prilozi

• ADSL i VPN pristup.rar
    49.7 KB · Pregleda: 1,448
da, i jedno bas i nema neke preterane veze s drugim...

VPN je Virtual Private Network i omogucava raznim korisnicima da preko interneta naprave Virtuelnu Privatnu Mrezu kojoj samo oni mogu da pristupaju..

npr. da od kuce pristupas mashini na poslu i odradish nesto bitno, da ne palish auto u nedelju u 19h, da bi procitao hitan mail... (slikovit primer, koji ocigledno treba)
programi koji se koriste za VPN su RealVNC, Remote Desktop, itd.

A sto se tice postovaoca topica... ono sto njega zanima su anonimni proxy serveri koji sprecavaju povratnu informaciju odakle nash topic starter koristi rachunar... znachi, celokupni saobracaj se rutira ka nekim proxy serverima i koji omogucavaju anonimusu da sav saobracaj izgleda ko da je potekao iz neke druge zemlje...
primer programa je Hide IP Platinum...

jel ovo bilo od pomoci?

IzNoGooD je napisao(la):
....
programi koji se koriste za VPN su RealVNC, Remote Desktop, itd.
jel ovo bilo od pomoci?

Pa ne baš... ovo su sve programi za remote pristup drugim računarima preko mreže (lokalne ili interneta).

VPN je, najprostije rečeno, lokalna mreža koja koristi javnu infrastrukturu (internet). Znači ponaša se kao običan LAN ali su segmenti mreže previše geografski udaljeni da bi LAN bio tehnički moguće postaviti tako da se koristi internet za prenos podataka. I nema nikakve veze sa VNCom i sličnim programima.

naveo sam banalan primer VPN mrezhe i njene prednosti, kao i programe koji se koriste za ovaj primer...

jedan od poznatijih primera VPN mreza koriscenjem raznih programcica je poznati Hamachi ...

IzNoGooD je napisao(la):
jedan od poznatijih primera VPN mreza koriscenjem raznih programcica je poznati Hamachi ...

IMHO, mislim da je Hamachi mnogo bolji primer VPNa od programa za remote administraciju. Meni se čini da je to kao da objašnjavaš nekome o mreži na primeru dva računara. :wave:

ok... slazhem se da nije naj naj naj bolje objashnjenje... ali chovek je pod VPN podrazumevao anonimno surfovanje netom i chatovanje...
a, verovatno i neke ilegalne radnje :p

hteo sam da mu banalnim primerom navedem shta mozhe da podrazumeva VPN...
namerno nisam hteo da mu objashnjavam CISCO VPN Client i shta se sve sa tim mozhe...

Crash Owerride je delimicno u pravu - za "anonimiziranje" svog IP saobracaja jedino resenje je koriscenje VPN-a. Postoje i proksi anonimajzeri, i mejl anonimajzeri, sve su to parciijalna resenja, jedino preko VPN-a moze se sa sigurnoscu preusmeriti sav saobracaj prvo na neku drugu lokaciju pa onda i dalje.

Glede terminologije:
Cisco VPN aka road-warrior VPN (kako to oni vole da kazu) je nuspojava koja je dosla kasnije. Prvobitno su se VPN-ovi koristili na prirodan nacin, tj da se povezu 2 geografski udaljena LANa tunelom, cime se ofc postize privid da se svi racunari nalaze u istoj mrezi (ne mora nuzno internet, moze i preko point-2-point veze napr dsl modemima, ISDN-om, obicnim modemima, wirelessom). A posle su dosle i enkripcije, i multipoint VPN-ovi, i road-warrior VPN itd.

Da se vratim na pitanje - siguran sam da u nasoj zemlji ne postoji ovakav servis jer za razliku od Bahama kod nas postoji zakonska regulativa koja to sprecava.

Poslednja izmena:
Pristupa se i KBCNet-u preko VPN-a ali niko od njih ne nudi 'anonimajzing' servis.

Pristupa se preko VPNa valjda da ne bi svako mogao da ti snifuje wireless saobraćaj, a ne da bi ostao anoniman.

Tema topica je : postoji li servis u nasoj zemlji slican onome na Bahamima, a ne da li provajderi nude VPN ili ne. Podrazumeva se (barem ja podrazumevam) da je servis nezavisan od provajdera.

Wireless pristup sa VPN-om je samo jedna tehnika za zastitu wireless saobracaja, moze to tako, mada se VPN-ovi u principu ne koriste za takve stvari zbog skalabilnosti.

salac je napisao(la):
Tema topica je : postoji li servis u nasoj zemlji slican onome na Bahamima, a ne da li provajderi nude VPN ili ne. Podrazumeva se (barem ja podrazumevam) da je servis nezavisan od provajdera.

Wireless pristup sa VPN-om je samo jedna tehnika za zastitu wireless saobracaja, moze to tako, mada se VPN-ovi u principu ne koriste za takve stvari zbog skalabilnosti.
Apsolutno si u pravu.
VPN nazalost [raspitao sam se do sada] ne postoji kod nas, bar ne onakav kakav ja trazim.
To sto provajderi wireless-a nude nije ono "kako treba da bude" - tu nisi anoniman - provajder te "nadgleda" u svakom slucaju.
Mada, ovo je Srbija - i jos moze da se radi kako i ko sta hoce.
Zakoni ? - neeee, nema reda jos.
Dakle, da zakljucimo - nema u Srbiji VPN anonimnosti, pa braco - koristicemo proxy jos 1000 godina :)

Poslednja izmena:
Po zakonu provajderi su duzni da cuvaju logove par meseci unazad, i isto tako po zakonu su duzni da podatke iz logova predaju policiji u slucaju da tako nalozi sud.

Ovo je vec iskorisceno barem u jednom slucaju za koji ja znam, bez dvojbe u ispravne svrhe (u pitanju je bio slucaj internet decije pedofilije).

Ok, za takve stvari stvarno treba da se reaguje - pedofilija treba da se iskoreni.
VPN postoji na mnogim mestima na net-u ali sam pitao za Srbiju dali postoji zbog nacina placanja [platim postom i safe money ;)]

Pitanje je od koga/cega ti zelis da se sakrijes. Ako zelis da se sakrijes od svog provajdera, najbolje ti je da nadjes neku masinu na netu (prijatelj na univerzitetu i slicno). Na tu masinu mozes da instaliras na primer OpenVPN, takodje i na tvoj PC i to je to. Druga varijanta je da na toj masini imas SSH server, na svoj pc stavis ssh client koji podrzava port forwarding. Onda se lepo sa ssh-om povezes, podesis da recimo lokalni port 12345 preusmeris na IP:pORT nekog "anonimnog" proxy servera u belome svetu, i u svoj browser podesis localhost:12345 da ti bude proxy. Onda ce tvoj provider da vidi ili SSL enkriptovan saobracaj (openvpn) ili SSH, u zavisnosti sta izaberes. Naravno, administrator te druge masine na netu ce moci da vidi sve.

Ne znam da li je ovo sta ti trazis...

Evo definicije:
A VPN is technology using hardware, software, or both, to protect data across a network, usually the Internet, by building what techies call an “encrypted tunnel.”

Data passes through this “tunnel” which protects it from anyone who tries to intercept it. Even if the data is intercepted, it is hopelessly scrambled and useless to anyone without the key to decrypt it.

You probably know this, but you can be tracked quite easily by the IP address assigned to you when you go online. Where you are connecting from and sites you visit are all captured by your Internet provider and can be tied directly to the account holder. The websites you visit also capture your IP address. Other than the obvious privacy concerns, this can potentially expose you to certain attacks and SPAM.

personalVPN™ is not just a VPN service. It's an Internet privacy solution. Beyond encrypting all your data to gateway, exchange your IP address for otherone.
To everyone on the Internet you are an anonymous user whose traffic originates in our data center. Even your own Internet provider cannot track you or see your traffic.

E sad, meni treba ovo kod nas ako ima ... hvala :)

Nazad
Vrh Dno