Šta je novo?

Dokumentarci

Trainwreck: Woodstock '99

Odličan dokumentarac o festivalu koji je sa trećim svojim spektaklom bio drugačiji kako sa izborom bendova, tako i sa publikom, drugačijom kulturom, smenom generacija u odnosu na onaj iz '69, te svojim poslednjim nastupom prerastao u nasilje i haos i time završio sa svojim postojanjem.

Drugi po redu Woodstock sam uhvatio te '94 mislim da je bio direktan prenos da li na 3K ili možda čak na ovoj usMranoj RTS, dosta zuvučnih imena, nešto od tih bendova se slušalo, u stvari, osim Metalike vrlo malo, mada se hvatalo po tv-u svašta od njih i do pre par godina nisam imao pojma da se održao i ovaj potonji, ipak je bila to traumatična godina kod nas u Srbiji, da bih ga tada registrovao.

Ovaj treći Woodstock je sa izborom bendova za moj ukus bio previše opor, iako sam kasetu prvog albuma Korna iz '94 intezivno slušao i jedini imao u gradu i nemilice davao na kopiranje svima. Pravim digresiju sad, ali njihov nastup je u meni probudio takvo osećanje da sam brže bolje na spotify pustio taj album i na žalost jedva da sam dogurao do treće pesme. Prošlo babu zviždanje, mada retko mi se to desi sa bilo kojim drugim bendom iz te dekade ili ranije koje sam slušao, ali taj NU metal kako su ga kasnije nazvali i cela paleta tih bendova kod mene nije imala prođu. Mada su za svoje vreme bili originalni i posebni.

Nebitno za celu priču, ali ono što je bitno, u dokumentarcu je obuhvaćeno više odgovornih strana počev od glavnih producenata, preko šefova volonterskih službi obezbeđenja, članova bendova i svako je na svoj način negirao deo odgovornosti kroz date intervjue. Ne bih da spojlujem bilo šta zbog čega je sve krenulo po zlu, najbolje da se pogleda jer ima samo tri epizode i svakome će biti jasno ko je tu najviše kriv za ono što je usledilo.

Dobar.

Jeffrey Epstein: Filthy Rich (2020)

Nije da trpam ovde baš svaki koji pogledam, mora malo zavrediti pažnje, tako da ovaj sa Epstein-om, niti je vrhunski,niti me toliko očarao ili ne znam ti šta, ali više zgranut pojedinim stvarima viđenim u njemu.

Ko nije bio nešto preterano upoznat sa dotičnim, kao i ja uostalom, reč je o perfidnom manipulatoru i predatoru, narcisoidnoj osobi koji je gajio sklonost ka određenim opsesivnim seksualnim afinitetima, prosto rečeno, radi se o seksualno devijantnoj osobi.
I gledajući sa te strane, a i onog viđenog u ove četiri epizode nije mi on bio tu toliko interesantan koliko njegove žrtve. Pa čak i to što je radio, ne bi bilo ništa loše u tome da je tražio usluge od profesionalnih dama svoga zanata svih mogućih vrsta i podrvrsta, jer je čovek bio basnoslovno bogat, ali to ga kao prvo nije "radilo", jer problem nastaje zato što je to upražnjavao sa maloletnim osobama i osobama koje su inače dolazile iz loših sredina. Tipa, gde je bilo nasilja u porodici, upotreba droga, bežanja od kuće, za koje je znao kao i svi drugi u tom uskom krugu oko njega i koji su radili Ponzija umesto njega. Treba pogledati svakako ali nije da cela stvar ostavlja bez daha.

Gledajući intervjue sa žrtvama, ženama koje su postale punoletne i koje su govorile o svojim iskustvima, dolazim do zaključka da je čak i njihov rezon za doktora. Neshvatljivo je, ali razumljivo donekle za maloletnice ko je od njih bio u to vreme, da ti iskusiš nešto loše, mislila si da si dobra maserka i da se tu završava tvojih sat vremana sa 200 doalra u džepu. Ali ti vidiš da se tu radi o drugim stvarima i umesto da sve sa petama u dupe odeš, ti nastavljaš da dolaziš godinama, čak vrbuješ svoje drugarice, sestre i posle petnaest godina se čudiš da ne samo što je spavao (one kažu silovao), sa tobom nego i sa tvojom sestrom. Otprilike to je rezon svake od njih. Sve bih razumeo da je on njih držao u nekom zatočeništvu, da se stvorio Stokholmski sindrom odnos između žrtve i zlostavljača, ali ovde su sve do jedne uživale u društvu bogatih i verovatno kada je sve to krenulo da se obmotava od strane tužilaštva, onda daj da se zarozam i da izvučem neku odštetu. Bukvalno ni sa jednom prikazanom žrtvom nisam saosećao. Sve drugo što se tiče njega stoji od toga da je bio pedo, koji je na kraju, kada je video da ni astronomska ponuđena kaucija ne prolazi, sam sebi (bar tako kažu) presudio u istražnom zatvoru.

Zapadnjacima se mora priznati da umeju da organizuju protest ✔

The Vietnam War ,ima ga na Netflixu od skoro, fenomenalno. Ovako detaljan dokumentarni film se retko vidja. Ostar kao zilet bez farbanja i gadja tamo gde treba...

Više članova ga je preporučilo i dugo se krčkao na listi te dođe na red konačno i da, odličan dokumentarac u svakom aspektu.
Hvala za preporuku

Ovog dokumentarca nema na Netfliksu, makar ne na našem regionu.

To ne znam, citirani post je stariji

Da, ja sam ga gledao na netfliksu tada ali to je bilo pre 5+ godina

Supernova: The Music Festival Massacre

Vezao sam tri jako dobra i vrlo potresna dokumentarca, dva sa Dox TV, s tim što za ovaj Supernova više ne postoji stranica na dox tv web-u (?), nisam kući pa da proverim da li ga ima na kanalu, ili je skinut, opet ne znam koji bi bio razlog.
Kao i za dokumentarac o Mariupolju, teško čovek može nešto više reći posle ovoga. Taj nivo brutalnosti od Hamasa ničim izazvan je meni neshvatljiv i dok sam ovo gledao, kroz glavu su mi prolazile misli za ovo što sada radi Izrael - tipa, ma trsi samo! Apatija.Onda pogledaš snimke iz Gaze i paf! nalet empatije sa sve mukom. Ali jedno je sigurno, dok god se palestinski narod veže za Hamas i dok god se Hamas ne svede na proste činioce, tu mira neće biti. Stasavaju nove i nove generacije Palestinaca sa sve većom mržnjom, tako da...

Zatočen na dnu mora

Radnja prati dramatičnu priču o preživljavanju brodskog kuvara zarobljenog u mehuru vazduha unutar potonulog broda na 30m dubine. Dokumentarac je uglavnom sastavljen od autentičnih snimaka sa ronilačkih kamera u misiji izvlačenja tela utopljenih mornara. Podsetio me na jeziviji, mada oba su jeziva bez ikakve dileme, takođe dokumentarac Last Breath kojeg sam pominjao već ovde.

Oklahoma City

Ovaj trećii dokumentarac obrađuje najozloglašeniji domaći teroristički napad u istoriji SAD-a. Nisam očekivao složenu priču, ali sam se prevario. Režiser vrlo vešto povezuje događaj s vremenom buđenja belačkih suprematista, vraćajući nas u rane osamdesete. Kroz slučajeve opsade u Ruby Ridge-u i napada na Waco, naizgled nepovezani događaji (u suštini i jesu bili odvojeni), koji su bili ključni za motivaciju Timotija Mekveja i razjašnjavaju obrazac koji je doveo do napad na federalnu zgradu.

Morate pogledati na netflixu The Remarkable Life Of Ibelin...

Odvalio me sinoć, teško je za gledanje, ali jedna od najboljih stvari koje je netflix ikad snimio...

Potonuce Titanika u realnom vremenu. Ne znam dal' bas spada u klasicne dokumentarce ali drzi paznju i moze se saznati dosta detalja o samom brodu i sta se zaista odigralo te noci

Poslednja izmena:
Morate pogledati na netflixu The Remarkable Life Of Ibelin...

Odvalio me sinoć, teško je za gledanje, ali jedna od najboljih stvari koje je netflix ikad snimio...
Hvala za predlog,upravo ga zavrsio.Ne pamtim kada sam pogledao ovako tezak i emotivan dokumentarac.Zivot bas pise neverovatne price.

LA homicide, odlicne price, ono sto mi je fascinantno kod jednog slucaja da li je ubistvo ili samoubistvo skuzio sam da u USA uopste ne rade parafinsku rukavicu, sto mi je nevjerovatno...pa onda ljekar forenzicki patolog pise da li je homi ili suicide, sto kod nas nije slucaj

Cunami: Trka protiv vremena, ide na NatGeo, gledajte.

Taj Cunami sam zaboravio da čekiram u podsetnik. Gledaće se.

Gladbeck: The Hostage Crisis (Netflix) 10/10

Nevera od dokumentarca koji se sastoji od arhivskih snimaka i fotografija jedne od najvećih talačkih kriza (pljačka banke) u Nemačkoj koja se zbila 1988 godine. Od 54 sata koliko je trajala kriza, ono najbitnije upakovano u ovih sat i po vremena. Poželjno je što manje znati o događaju i trejler zaboraviti naravno, ne zbog toga što mislim da ima spojlera, već računam, ako je mene ovako spucao bez ijedne dodatne informacije, da će i vas.
Sinoć sam bio pod utiskom, pa sam tek jutros malo više pretraživao po internetu i saznao da je dosta ključnih detalja izostavljeno u dokumentarcu, verovatno iz razloga što nema narativnog voditelja koji bi pojasnio neke momente, već je u pitanju baš sirov materijal, montiran od ko zna koliko footage snimaka i fotografija. Ono što mi je posebno pogodilo celoj priči što sam uspeo da markiram dve talačke osobe u autobusu, koje su mi se izdvojile (bratić koji drži zagrljenu sestricu i devojka na prvom sedištu, od njih dvadeset i nešto koliko su se oni zajedno pojavljivali u masi snimaka i fotografija sa mesta događaja i za koje u tim trenucima nisam imao predstavu da su im to u stvari bili poslednji sati života.
Baš zbog tog osećanja i pijeteta prema njima, kao i zbog neverovatnih postupaka i nesklada, kao i ponašanja policije i medija ovo sam ocenio sa najvećom ocenom.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno