Šta je novo?

dodavanje Windows Viste

Nightwolf

Slavan
Učlanjen(a)
25.03.2008
Poena
304
Imam instalirane Windows XP 32bit pro SP2 i openSuse Linux 10.2 64bit (sve se bootuje preko GRUBa) i sad bih hteo da dodam i Vistu Ultimate. Interesuje me kako da zaobidjem da mi Vista prepravi GRUB i kako da nju ubacim u GRUB posle? Vec sam probao sa kombinacijom instaliram XP, pa Vistu pa Linux pa preko GRUBa postavim bootovanje, ali mi se tafa butuju XP i Linux, ali Vista nece (ima je u spisku, ali se ne pokrece).

Probaj XP, sakriješ XP particiju (partition magic-om ili sl.), instaliraš Vistu, pa Linux.

Poslednja izmena:
Imam instalirane Windows XP 32bit pro SP2 i openSuse Linux 10.2 64bit (sve se bootuje preko GRUBa) i sad bih hteo da dodam i Vistu Ultimate. Interesuje me kako da zaobidjem da mi Vista prepravi GRUB i kako da nju ubacim u GRUB posle? Vec sam probao sa kombinacijom instaliram XP, pa Vistu pa Linux pa preko GRUBa postavim bootovanje, ali mi se tafa butuju XP i Linux, ali Vista nece (ima je u spisku, ali se ne pokrece).

Ne mora nista da se krije,samo redosled je bitan, a on je kako si i naveo: xp,vista,linux. E sad kako ti se dogodilo da ne radi, bas mi nije jasn😵vo sto sam napisao je isprobano jedno 6-7 puta na 5 razlicitih masina i nikad nisam imao problem. Ako vec imas instaliran i Xp i Vistu, mogao bi da probas sa vistabootom da rekonstruises boot za vistu, ako vec ne radi( nece ti pokvariti Linux.

Meni najsigurnije da iskopcas taj disk sa XP-om i Linx i onda instaliras Vistu na drugi hard.Posle ako hoces vistu samo picis F8!

@Nikolaus: Mudro, veoma mudro, to mi nije palo na pamet 😀 Ovo cu da pokusam oma ujutru... Samo, da li ce mi posle kad vratim particiju od XPa njegov boot biti OK? ne znam bas tacno kako funkcionisu bootovi od XPa i Viste... 😀

@3opah: Vistu mogu u stvari da pokrenem samo na jedan nacin, a to je ako uradim poravku njenog boota, ali onda da bi usao u XP ili Vistu moram da u GRUBu prvo izaberem Windows, pa onda da biram XP ili Vistu, a ja 'ocu sve na jednom da imam 😀

@Thierry Henry: Da, to sam zaboravio da pomenem, sve je na jednom jedinom hardu 😀

Takodje sam probao i Acronis, ali mi se zabaguje i onda nece nista da mi bootuje

Mislim da neces morati sve da reinstaliras, samo iskljuci particiju od XPa, popravi bootovanje Viste preko instalacionog DVDa il CDa il cega vec, vrati XP i onda u GRUBu samo dodaj za bootovanje Viste. Naravno vodi racuna na koju particiju ces da pokazes ka Visti, najbolje proveri sa onom alatkom za particije, zaboravio sam kako se zove...

Mislim da neces morati sve da reinstaliras, samo iskljuci particiju od XPa, popravi bootovanje Viste preko instalacionog DVDa il CDa il cega vec, vrati XP i onda u GRUBu samo dodaj za bootovanje Viste. Naravno vodi racuna na koju particiju ces da pokazes ka Visti, najbolje proveri sa onom alatkom za particije, zaboravio sam kako se zove...

Mislio sam naravno na onu Linuxovu alatku za particije 😀😀

Nazad
Vrh Dno