Šta je novo?

Dodavanje novog stampaca - HELP

• Začetnik teme Začetnik teme olfrud
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

olfrud

Čuven
Učlanjen(a)
13.08.2002
Poena
619
Zelim dakle da instaliram odgovarajuci stampac (HP 7585B) u XP-u. Ja taj stampaci zapravo nemam, medjutim treba mi zbog odgovarajuce mogucnosti, i koristim ga u "print to file" modu. Kada pokrenem dodavanje novog stampaca u 98se, on je tamo postojeci i napravim ga bez problema. Njega medjutim nema u xp-u, pa me zanima postoj li nacin da xp koristi nekako taj driver iz 98(posto je u pitanju stampac, pa pretpostavljam da ne bi bilo problema sa kompatabilnoscu). Ako moze kako to da uradim?

U prvi mah, mislio sam da je problem odgovarajuci .inf, tj kako win-u reci sta hocu da instaliram. To sam resio tako sto sam sve inf-ove iz 98-ce, prekopirao u jedan dir, i pri dodavanju novog stampaca on je od tih izabrao odgovarajuci, i ja dobih listu koju sam trazio. Potom kada je trazio destinaciju drivera, ja ga lepo odvedem do iste(to je naravno driver sa instalacionog CD-a 98). I kada je mrmut trebao samo da uvije cokoladicu u papir, pri finisiranju instalacije, on kaze:"printer driver was not insalled. Operation could not be completed."
Toliko o mojim pretpostavkama kompatabilnosti drivera za 98 sa XP-om. :cuss: 🙁 😕

to je kao da si upotrebio drajvere sa linux-a...

nadji drajvere za taj stampac za winxp/2000 pa stavi lepo njih

Miroslav je napisao(la):
to je kao da si upotrebio drajvere sa linux-a...

nadji drajvere za taj stampac za winxp/2000 pa stavi lepo njih

Pa jedino mi to preostaje, samo sam to hteo da izbegnem posto nemam @world-a, a posto sam na staroj, analognoj centrali world mi i ne radi bog zna kako. Cudno je samo sto ti driveri za 98 postoje unutar win98se, dok u xp-u ne postoji taj model.

Da li si sasvim siguran da ti neki drugi stampac pod XP-om ne bi dao one mogucnosti (i adekvatno odstampao u fajl) koje su ti potrebne. Sta je to sto HP 7585B poseduje, a nema neki drugi (slican) HP sa spiska u wXP.
Ja licno mislim da je velika verovatnoca da bi i sa nekim drugim mogao da resis problem. Osim mozda u slucaju ako npr. HP 7585B imas na poslu pa bi onda .prn fajl kod sebe kreiran, zeleo da odstampas tamo. Cak i u tom slucaju bi vrlo verovatno mogao da se resi problem (sa adekvatnim setovanjima).
Mislim, mozda nedovoljno shvatam koji je obim problema - pa cu biti zahvalan ako naucim nesto novo.

Evo ovako. Probao sam mnooooge verzije stampaca da mi prave odgovarajuci file, ali nijedan ne valja.
Evo o cemu se radi:
Crtez se pravi u Corelu. On se pomocu datog stampaca (kada se snima file umesto prn se promeni samo extenzija na plt) konvertuje dakle u format koji CNC masina prepoznaje, i uz pomoc koje ona iseca , obradjuje... razno razne materijale. Zasto bas taj, ne znam zapravo ni ne poznajem mnogo masinu. Lokalni neki prijatelji se poceli baviti prodajom namestaja, pa im vec duze vreme crtam razne sare itd. Kuci kad nacrtam, moram da nosim kod njega to da konvertujem .cdr u .plt, pa tek onda se ide na masinu. Zato bi bilo lakse da ja od kuce (imam XP) vec nosim gotove filove, i da se pravac to nosi na izradu. I tu je nastala muka. Ali pre ili kasnije docicu do drivera.
E sad koliko si naucio, ne znam, ali ako jos neshto mogu da pomognem, pitaj.
:wave;

`fala olfrud, ako sam dobro shvatio tebi treba stampac koji ima mogucnost da korektno snimi i u .plt

Medjutim, zasto uopste taj .cdr stampas na (.plt) fajl, kada corel ima nativnu podrsku za .plt :

Iz corel-a, Save As>Save as type> i iz liste ekstenzija izaberes PLT (HPGL..).
To onda odneses na masinu i ona secka sta treba.

DS9 je napisao(la):
`fala olfrud, ako sam dobro shvatio tebi treba stampac koji ima mogucnost da korektno snimi i u .plt

Medjutim, zasto uopste taj .cdr stampas na (.plt) fajl, kada corel ima nativnu podrsku za .plt :

Iz corel-a, Save As>Save as type> i iz liste ekstenzija izaberes PLT (HPGL..).
To onda odneses na masinu i ona secka sta treba.
Da, ima. Ali kada se tako snimi file, masina nista nevidi. A i logicno je da kada su ovi kupovali makinu, ovi sto su im to postavljali, ne bi dzabe instalirali taj stampac. Zar ne?

Ok.
Koliko ja vidim na hp-ovom sajtu, oni ne podrzavaju 7585 u w2k/xp pa mi se cini da nema resenja za winXP i ovaj ploter (hp vise ne proizvodi ni potrosni materijal za 7585b, a podrsku daju samo telefonom). Jedino bih jos probao da eventualno pod korelom u Options>Save iskljucim kompresiju, ili da eventualno instaliram neki stariji corel koji moze da sacuva u .plt, pa da se proba kako to masina vidi.
Ipak mi se cini da je za ovo najzgodnije ostati na 98ici.

Mozda ti bude zanimljiv ovaj deo iz hp faq-a o pen ploterima (u koji spada i 7585b)

ISSUE: What kind of graphics capabilities do HPGL pen plotters have?

SOLUTION: The HPGL pen plotters are limited to printing vector image drawings and do not support much of the graphic capabilities provided by most Windows graphics programs. For example, the HPGL pen plotter will not print bitmap images or raster images of any sort. Additionally, HPGL pen plotter are limited to simple vector fonts and will not print the windows TrueType fonts.

ISSUE: Can an HPGL pen plotter be upgraded to the newer HPGL/2 graphics language?

SOLUTION: No. There is no upgrade path that would convert an older HPGL language plotter to a newer HPGL/2 language plotter.

ISSUE: What kind of support is available for an HPGL pen plotter?

SOLUTION: Telephone Support.

Izgleda da je ovo odgovor zasto nema doticnog u XP-u, a ima ga u 98-ci. Nema mi onda druge, nego da stavim 98. Ali sad pitanje jedno: 98se mi je jos ranije prso, ali nisam se obazirao jer me XP super sluzi. Sad kada bhi instalirao 98, vise u XP ne bih mogao ulaziti, ili... tj zelim pitati, ako koristim XP, mogu li da instaliram 98, a da se pritom i dalje sluzim XP-om.

Koristi se stampac HP 758B zato sto je to HPGL stampac. Masina verovatno ima HPGL a ne HPGL/2 pod kojim rade svi novi stampaci (ploteri). Cudim se da za to sto radis koristis Corel. Preporucio bih ti da predjes na AutoCAD. Prvi razlog za to je preciznost koju ne mozes postici u Corel-u (odnosno mozes ali uz veci utrosak vremena) a drugi razlog je to sto sam AutoCAD ima drajver za HPGL stampace (izmedju ostalih i taj koji ti treba) koji se moze koristiti samo iz CAD-a. Te drajvere ima i poslenja verzija, AutoCAD 2002. Predpostavljam da si do sada koristio Corel pa si po inerciji poceo sa njim da radis. Moze ali to nije prirodno okruzenje za taj posao. Ako ipak nastavis sa Corel-om crtez snimi kao DWG i ucitaj ga u AutoCAD pa iz njega samo napravi PLT fajl. Corel 11 moze da snimi DWG fajl i za verziju AutoCAD 2002.

pantas je napisao(la):
Koristi se stampac HP 758B zato sto je to HPGL stampac. Masina verovatno ima HPGL a ne HPGL/2 pod kojim rade svi novi stampaci (ploteri). Cudim se da za to sto radis koristis Corel. Preporucio bih ti da predjes na AutoCAD. Prvi razlog za to je preciznost koju ne mozes postici u Corel-u (odnosno mozes ali uz veci utrosak vremena) a drugi razlog je to sto sam AutoCAD ima drajver za HPGL stampace (izmedju ostalih i taj koji ti treba) koji se moze koristiti samo iz CAD-a. Te drajvere ima i poslenja verzija, AutoCAD 2002. Predpostavljam da si do sada koristio Corel pa si po inerciji poceo sa njim da radis. Moze ali to nije prirodno okruzenje za taj posao. Ako ipak nastavis sa Corel-om crtez snimi kao DWG i ucitaj ga u AutoCAD pa iz njega samo napravi PLT fajl. Corel 11 moze da snimi DWG fajl i za verziju AutoCAD 2002.
Ovo nisam znao. Veoma korisne informacije. Naslucivao sam da se crtezi mogu crtati i u autoCad-u, ali corelom se veoma dobro sluzim ( ACad u zivotu nisam koristio), pa nisam imao potrebu razmisljati u tom pravcu, mada cu od sad morati.
TNX

Nazad
Vrh Dno