Šta je novo?

Dodatno hladjenje&buka

q3railer

Čuven
Učlanjen(a)
21.06.2004
Poena
645
Razmisljam se da dopunim racunar sa jos par kulera koji bi poboljsali cirkulaciju vazduha u kucistu...To mi je palo na pamet posto sam primetio da se kuler na mom Athlon-u 64 3200+ u ovim toplijim danima penje do 5200 obrtaja, a to hukanje mi strasno smeta, pogotovo ako recimo prebacujem film sa DVD-a u DIVX, i posto je opterecenje procesora 100%, kuler se zavrti na 5200, temperatura ne prelazi 50C, a ja recimo nesto citam u sobi, to poprilicno dekoncentrise...E sad, razmisljam se da montiram 2 kulera koji ce izduvavati topao vazduh iz kucista i to na mesto ispod napajanja, ali hteo bih da montiram i jedan na providnu stranu kucista, posto isto ima mesto za 1 kuler...Pretpostavljam da bi se smanjila buka na CPU kuleru, ali kakvu buku bi sad proizvodili dodatni kuleri, i koliko snage u pogledu napajanja treba, posto je moje napajanje CHIEFTEC 360W uz CHIEFTEC BX kuciste? Ako neko ima neki predlog nek javi...I da ne bih pisao 2. post, interesuje me gde bi mogao da nabavim memoriju 1GB (2x512MB Kit) DDR/400MHz CORSAIR ValueSelect, CL2.5, trazio sam svugde, ali slabe vajde...gledao sam cak i kod jednog od generalnih uvoznika, a vec 1-2 meseca nista...Vec imam istu takvu memoriju, pa bih da je podignem na 2GB, a ne bih eksperimentisao sa drugim proizvodjacima...

i ja imam bx kuciste i amd64 ali na 3000+. pravo da ti kazem drzao sam jedno vreme 4 kulera unutra i dosta su bucni, pa sam resio da menjam cpu cooler. kupih cooler master ultra vorex koji se vrti na 1600 obrtaja i sa zatvorenom stranicom se uopste ne cuje, naravno sve ostale kulere sam izbacio napolje. tek sad kad napolju krenu temperature preko 30 razmisljam da stavim jedan dodatni unutra da malo ubrza strujanje. veruj mi to je jedino resenje za tisinu u prostoriji

ClassicDVD je napisao(la):
i ja imam bx kuciste i amd64 ali na 3000+. pravo da ti kazem drzao sam jedno vreme 4 kulera unutra i dosta su bucni, pa sam resio da menjam cpu cooler. kupih cooler master ultra vorex koji se vrti na 1600 obrtaja i sa zatvorenom stranicom se uopste ne cuje, naravno sve ostale kulere sam izbacio napolje. tek sad kad napolju krenu temperature preko 30 razmisljam da stavim jedan dodatni unutra da malo ubrza strujanje. veruj mi to je jedino resenje za tisinu u prostoriji

Dobro, to je OK, ali meni se bas i ne menja originalni kuler na CPU-u, raz**bacu nesto...Hmm, razmislicu pa cu videti sta cu i kako cu...Hvala na savetu u svakom slucaju...

Ja sam stavio jednu 12-icu ispod dvd uredjaja da uvlaci vazduh u kuciste i box ventilator ne prelazi nekih 3300 rpm pri full load-u, dok u idle radi na ~1000 rpm

Dakle samo stavi 1 silent 8" ili 12" da ti uvlaci vazduh i resio si problem...

Poslednja izmena:
Predlog: ja licno koristim najjeftinije ventilatore 8ice koje kostaju 100-150din, slabo se cuju, ionako mi se najvise cuje vent. od 6600gt graficke, chipseta i boxprocesorski od semprona64. Imao sam i neke titan-ove koji su merili i obrtaje ali su bili bas bucni jer su se obrtali na vise od 3000rpm, pa kad sam promenio athlonaxp (TbA) za semprona64 koji se znatno manje greje, onda sam mogao za kuciste da stavim i slabije kulere. Drzao sam prvo dva, sad sam ostavio samo jedan da izduvava.
Pa tako, em_jeftino/em_tiho &mirna_Bachka!

Duke Nukem je napisao(la):
Ja sam stavio jednu 12-icu ispod dvd uredjaja da uvlaci vazduh u kuciste i box ventilator ne prelazi nekih 3300 rpm pri full load-u, dok u idle radi na ~1000 rpm

Dakle samo stavi 1 silent 8" ili 12" da ti uvlaci vazduh i resio si problem...

Da uvlaci vazduh, zar ne treba da ide obrnuto, uvlacilo bi topao vazduh iz sobe+prasine na kilo...Jedino da povezem usisivac sa jedne strane da izduva prasinu:D

Veruj mi da je vazduh koji uvlaci iz sobe hladniji od onog u kucistu...

A za prasinu... higijena je cudo :)

Poslednja izmena:
Ma kakvo uvlačenje! Predlažem "uvlakačima" da uključe mozak, a ako je to malo teže, neka izmere temperaturu u kućištu kad ventilatori uvlače, pa neka ih onda okrenu obrnuto i neka opet izmere.

Naravno da ventilatori trebaju da izvlače vruć vazduh , pre svega, a svež vazduh će lako naći gde da uđe. Zavisno od kućišta, najpre treba staviti ventilator da izvlači vazduh iznad procesora, tj. onaj ventilator ispod napajanja.

Ako ima mesto za još jedan da izvlači vazduh pozadi, treba i njega staviti. Tek onda treba sa prednje strane dodati ventilator koji bi uvlačio vazduh i time pravio bolje vazdušno strujanje kroz kućište i lakše terao topao vazduh na gore, uvlačeći svež, hladan i teži vazduh. Topao vazduh onda izvlače oni ranije ubačeni ventilatori.

Naravno da se povećava količina prašine u kućištu i tu se otprilike završava, a i počinje korisnost posta iznad u rečenici da je higijena čudo, ako smem da citiram. ;)

kućište sa strane:
.................................................
napajanje...................................
ovaj izvlači.................................
................................... ovaj uvlači

Može da se ubaci i još jedan da uvlači. Prema ličnom iskustvu, uvek treba bar jedan više ventilator da izvlači vazduh, i voditi računa da je količina vazduha koja se izbacuje iz kućišta uvek veća od one koja se ubacuje, a ventilatori moraju biti razumno raspoređeni, u skladu kako je to projektant kućišta predvideo - ukoliko nije neki dreš u pitanju.

Recimo, kada bi prednji fan koji uvlači okrenuli naopako, ne bi ništa dobili, isto kao što se dugoročno ništa ne dobije ako se fan pozadi naopako okrene, tj. da uvlači vazduh. Onda se samo vrti isti vazduh preko procesora, koji izbacuje posle napajanje, a sve ostale komponente ostaju bez svežeg vazduha. Generalno - jako loš potez. Pridržavajte se skice i neće biti nikakvih problema sa temperaturom.

nidza je napisao(la):
Naravno da ventilatori trebaju da izvlače vruć vazduh , pre svega, a svež vazduh će lako naći gde da uđe.
Apsolutno ne !
Svez vazduh (tacnije hladniji od onog u kucistu) treba da se ventilatorom ubacuje u kuciste cime dobija jos koji stepen nizu temperaturu !!! Probaj sa experimentom kuci, stavi jedan termometar ispred i iza ventilatora (sobnog velikog) i vidi koji ce pokazivati nizu temperaturu ;)

Pitanje: kako ces se bolje rashladiti, ako stavis jedan ventilator da ti izvlaci topao vazduh iz sobe, ili taj isti ventilator da uduvava svez vazduh u sobu !!!

Nego, svako novo leto donosi nova pitanja !!! Ja sam mislio da je tema oko vazdusnog hladjenja komponenata u kucistu zatvorena za svagda, ali avaj....

Ako mozemo da se slozimo da su minimum 2 dodatna ventilatora potrebna (jedan da uvlaci a jedan da izvlaci) i ako se slozimo da uvlaci odnapred-odole (hladniji vazduh je uvek sto nize), a izvlaci odnazad-odgore (vreo vazduh oko procesora pri vrhu)... treba samo napomenuti sledece: ako imate prostora stavljajte 12-tice ventilatore veci protok vazduha cak i na manjim brojevima obrtaja i birajte ventilatore sa kuglicnim lezajevima (ball-bearing) manje se cuju u duzi vek trajanja !!!

Ja sam kod mene stavio dva (8-cu i 9-ku) sa strane da duvaju unutra u plocu i graficku, pozadi jednu 12-cu da izbacuje, i jednu 8-cu sa druge strane da mi duva izmedju hardova

Halo,jel neko zaboravio na "search" opciju na benchmark sajtu?Ovo je toliko puta "ispucavana tema" da sam uchestovao barem 20 puta.Ima o tome sve lepo objasnjeno tj.shta uvlachi,gde,buka u db. i ostalo.......malo samo truda u pretrazi sajta.

DARK SIDE je napisao(la):
Halo,jel neko zaboravio na "search" opciju na benchmark sajtu?Ovo je toliko puta "ispucavana tema" da sam uchestovao barem 20 puta.Ima o tome sve lepo objasnjeno tj.shta uvlachi,gde,buka u db. i ostalo.......malo samo truda u pretrazi sajta.

Verujem da se o vazdusnom hladjenju dosta pricalo, sta da kazem sem, lenj sam da searchujem:d , ukapirao sam poentu, zbog strujanja jedan ce uvlaciti vazduh, a drugi sa druge strane izvlaciti i tako ce vazduh stalno strujati u kucistu...Hvala svima na savetima, sad jos samo ja da iskombinujem nesto od toga i bice extra...

Poz:wave:

Imam isto kuciste... i napajanje... gledano sa prednje strane, sa desne i leve sam stavio dve 9 da uvlace vazduh... jedna 12 izvlaci vazduh... a napajanje mi ima dve osmice, jedna je naspram cpu kulera tako da i ona izvlaci vazduh... masina je dosta bucna a pogotovo kada mi se zavrti kuler na grafickoj x800 na 96%... ali meni nesmeta... jedino je poceo da mi se cuje chipset kuler... na Asusovoj ploci a8n-e... dobro poznata po tome...

mozda ce ti biti smesno...
stavi obican sobni ventilator da duva direktno u otvoreno kuciste. toliko je veliki i jak da ti nece trebati ni jedan dodatni u kompu. to sam davno probao i klokovali smo masinu bez ikakvih problema. kad se gleda sa strane, izgleda debilno, ali je veoma funkcionalno. ;)

a gde da stavi noge, ako mu kuciste stoji dole ili ako mu stoji na stolu, gde da stavi tast. i misa ;)
i stvarno na sta ce to izgledati :lol:

ako je sto sa stranicama u vidu ploce, a vecina je takva, kuciste sa spoljne strane, vent u njega, a ploca od stola stiti noge od duvanja vazduha.
Istina, sve to zaista lici na cirkus, ali funkcionise.

DA CIRKUS KOLORADO MORACU TO DA PRIMENIM POSTO SAM VEC MENJAO VENTILATOR NA GRAFICKOJ I OPET SE CUJE.BOZE KO DA PALIM TURBALJKU:crash:

neki ljudi nikad ne nauce da koriste pretragu: "stisavanje ventilatora"

ima x tema i sve se svodi na smanjivanje voltaze date ventilatoru.

nidza je napisao(la):
kućište sa strane:
napajanje...................................
................................... ovaj uvlači

Kod mene je ovako:

napajanje............................
ovaj izvlaci..........................
ovaj izvlaci..........................
..........................hard disk i ispred njega kuler koji kao izvlaci,ali udara u zid kucista....
................................ovaj uvlaci

Jel bi trebalo nesto da promenim? Svi kuleri su 8cm

Onaj ispred harda treba da uvlaci...:bottle:

Nazad
Vrh Dno