Šta je novo?

Dobre radne stolice

Znam par ljudi koji imaju problema sa kicmom. Jedno od nji je i moja supruga. Drugi je kucni prijatelj sa degenerativnim problemom. Nikom od njih ortoped nije preporucio da menjaju stolicu nego da rade vezbe, da setaju itd.

Pisem ovo zbog ljudi koji tragaju za pristojnom stolicom, da ne misle da je samo stolica od >600€ dobra. Svaka stolica koju mozete podesiti da u njoj radite sa ispravljenim ledjima je OK. Najbolje je da ne verujete ni meni nego da pitate ortopede.

Znam par ljudi koji imaju problema sa kicmom. Jedno od nji je i moja supruga. Drugi je kucni prijatelj sa degenerativnim problemom. Nikom od njih ortoped nije preporucio da menjaju stolicu nego da rade vezbe, da setaju itd.

Pisem ovo zbog ljudi koji tragaju za pristojnom stolicom, da ne misle da je samo stolica od >600€ dobra. Svaka stolica koju mozete podesiti da u njoj radite sa ispravljenim ledjima je OK. Najbolje je da ne verujete ni meni nego da pitate ortopede.

Zanimljivo... A pretpostavljam da su svi probleme sa kicmom zaradili samo zato sto te vezbe nisu radili. Glupost... Ako sedis veci broj sati dok radis treba ti bolja stolica i dzabe sto ti radis vezbe kada ogroman broj sati i dalje provedes sedeci. Isto tako kod gomile stolica je polozaj takav da se kicma krivi - dakle o strucnosti tog istog lica ja ne bih rekao vise ni reci...
Druga stvar je - nadji ti kvalitetnu stolicu koju mozes prilagoditi idealno svojim recima za te pare...

Treba na vreme kupiti dobru stolicu da ne bi doslo do toga da neko mora da ide kod ortopeda ili bar dobrom stolicom smanjiti taj rizik ako vec ne moze u potpunosti da se spreci. Da li se to moze uraditi i nekom jeftinijom stolicom? Stvarno ne znam i necu da rizikujem, ja sam odmah isao na Aeron na proverenu stolicu (pre nego sto sam se opekao sa 2 kineske stolice od toga jedna kopija Aerona za koju sam mislio ma to je to kakav Aeron zasta da bacam pare) i na kraju smatram da sam odlicno investirao za dugorocni period i zbog zdravlja (smanjio sam rizik od pojave degenerativnih bolesti), imam mnogo prijatniji osecaj pri sedenju zbog kvalitetne stolice i finansijski ce mi se isplatiti zato sto ovaj Aeron iako polovan ima da mi traje godinama. Naravno svakako je jos bolje raditi neke vezbe da bi ojacali neke misice ili sta vec koje ce spreciti da se sto manje "trosi" kicma pri sedenju. Dakle i jedno i drugo je preventivno delovanje a kada vec dodje do toga da se ide kod ortopeda onda nijedna stolica i vezbe ne pomazu vec posle samo moze da se deluje da se uspori propadanje.

I savete lekara ne treba uzimati zdravo za gotovo zato sto medicina nije egzaktna nauka vec se stalno nesto menja u zavisnosti od novih saznanja pa tako ono sto se danas smatralo da je zdravo i korisno mozda ce za nekoliko godina biti nezdravo i stetno, ali da je covek stvoren da se krece to je cinjenica i 100 godina je veoma mali period za evoluciju. Zato instalirajte program Eyes Relax koji podesite da vas na svakih 20 minuta podseca da malo ustanete i protegnete se i odvojite oci od monitora i gledate u daljinu.

I ono sto mogu da kazem kao malo bolji poznavalac stolica je da vecina kineskih stolica onih koje koriste bar 80% ljudi u Srbiji kao da su napravljene da ti namerno uniste kicmu koliko nemaju ni e od ergonomije, mozda ne u prvih nekoliko godina ali to kasnije svakako dolazi na naplatu.

Poslednja izmena:
^^
Ja napisah za koga je post, ne znam sta ti odgovaras? Vas nekoliko ste uvrteli sebi u glavu da sto vecu gomilu kesa istresete da cete imati zdraviju kicmu. U redu. Verujte u to. Nemam volje da razuveravam ikoga. Daj samo prestanite ubedjivati druge u to. Dosadni ste ko vegani.

Pretpostavljam da si ti ortoped-programer, pa mozes da sudis o necijem znanju? Daj, uozbilji se.

I opet ponavljam, ne verujte nikome osim onima kojima je to posao.

Poslednja izmena:
Zanimljivo... A pretpostavljam da su svi probleme sa kicmom zaradili samo zato sto te vezbe nisu radili. Glupost... Ako sedis veci broj sati dok radis treba ti bolja stolica i dzabe sto ti radis vezbe kada ogroman broj sati i dalje provedes sedeci. Isto tako kod gomile stolica je polozaj takav da se kicma krivi - dakle o strucnosti tog istog lica ja ne bih rekao vise ni reci...
Druga stvar je - nadji ti kvalitetnu stolicu koju mozes prilagoditi idealno svojim recima za te pare...

Šta reći...

Samo da dodam da je trebalo pisati ledjima a ne recima za te pare...

^^
Ja napisah za koga je post, ne znam sta ti odgovaras? Vas nekoliko ste uvrteli sebi u glavu da sto vecu gomilu kesa istresete da cete imati zdraviju kicmu. U redu. Verujte u to. Nemam volje da razuveravam ikoga. Daj samo prestanite ubedjivati druge u to. Dosadni ste ko vegani.

Pretpostavljam da si ti ortoped-programer, pa mozes da sudis o necijem znanju? Daj, uozbilji se.

I opet ponavljam, ne verujte nikome osim onima kojima je to posao.
Ajde procitaj moj post jos jednom molim te... Ja dolazim u kontakt sa dosta medicinara i pricao sam i sa ortopedima, i sa opstom praksom i sa kiroprakticarima. Neki su mi cak rekli da bi idealno bilo stajati i raditi sa glavom da gleda pravo, ali opet rekli da i to nije zdravo sto ti svaki stomatolog moze reci - nek ti pokaze svaki stariji stomatolog butine pa da vidis sta je ispucalih vena od stajanja. Svaki iole ozbiljan ortoped(ili bilo ko) koji se razume u posledice takvog sedenja ce ti reci da je sve od sledeceg potrebno:
1) svako odredjeno vreme ustani, prosetaj i razgibaj se
2) radi vezbe redovno (ima gomila vezbi i ne samo za kicmu)
3) sto bolja stolica (probaj sedeti u stolicama do 300 eur ili od 300 eur vise sati svaki dan pa ces videti koliko su lose, ili npr. kako svaka vec posle godinu dve nije ista vec tipa sundjer nestane, mrezica se pokida/olabavi - dakle nije samo pitanje udobnosti vec i kvaliteta - ja sam u proteklih 6 godina izmenjao stolica da sam mogao aerona uzeti i bio bih miran 12 godina).
4) sto u ravni tako da rukonasloni i stoj su u istoj visini
5) monitor u ravni sa glavom tako da ne krivis glavu

Svako ko ti izostavi neku od ovih osnovnih stvari nije upoznat sa materijom - znaci niti ima iskustva, niti prati medicinska istrazivanja. Imas ti onkologa kod nas kojima je to posao pa su manje znali od mene koja bi terapija odgovarala za specificni tip raka, pa im onda pokazes u poslednjih par godina na jednom sajtu sto je za medicinska istrazivanja (ne pricam o onim lecenje petrolejom i tim glupostima sajtovima, vec prava istrazivanja), i onda se sokiraju kako nisu znali za to. Jednostavno gomila nasih doktora je vezano za to sta je naucila dok se skolovala i nesto iskustva, a u to vreme se mnogo manje sedelo i radilo sa ljudima koji uglavnom imaju aktivne poslove. Mozes i sam da nadjes istrazivanja razna u vezi sedenja i slicno ako mi ne verujes. :)

Taj ortoped neznalica je operisao vise ljudi nego sto si ti napisao postova ovde. A nerado operise. Ali dobro, sad ocekujem konstataciju tipa: zato nam i jeste tako kako je umesto da odustanes od teze...
Kakva istrazivanja u vezi sedenja? Narucuju industrijalci svakakva istrazivanja. Izmedju ostalog i da pusenje nije stetno. Ako mislis na 'kako zauzeti optimalan polozaj' to je nesto drugo. Tamo nema teze da stolica mora da kosta toliko i toliko da bi mogao da sedis dobro u njoj.
Mozemo ortopeda ostaviti po stranii pogledati te tvoje tacke. Sve sem tacke 3 nije vezano za cenu, a i to si ti interpretirao kako tebi odgovara. Dobra stolica ne mora biti i udobna u smislu "mogu i da spavam" u njoj. Ona samo mora omoguciti da sedis u dobrom polozaju. Najveci problem i jeste odrzati pravilan polozaj kod sedenja.

Ja ne sporim kvalitet i ergonomiju HM stolica. Ima HM i jeftinijh, a i dalje dobrih. Cak i onih bez ikakvih podesavanja.

I meni se svidja i Aeron i Mira i ova i ona od 600+€. Odlicne stolice. Samo... ne lece ledja i nisu jedine na kojima mozes zauzeti dobar polozaj. Ko voli, nek' izvoli. Ko ima problema sa ledjima, nek' prica sa ortopedom jer mu probleme Aeron 100% nece izleciti.

@code381
Iako nam premise i zakljucci nisu isti, hvala ti na svim korisnim informacijama oko cena, mesta za kupovinu, utisaka o kvalitetu i osecaju sedenja u stolici.

Taj ortoped neznalica je operisao vise ljudi nego sto si ti napisao postova ovde. A nerado operise. Ali dobro, sad ocekujem konstataciju tipa: zato nam i jeste tako kako je umesto da odustanes od teze...
Kakva istrazivanja u vezi sedenja? Narucuju industrijalci svakakva istrazivanja. Izmedju ostalog i da pusenje nije stetno. Ako mislis na 'kako zauzeti optimalan polozaj' to je nesto drugo. Tamo nema teze da stolica mora da kosta toliko i toliko da bi mogao da sedis dobro u njoj.
Mozemo ortopeda ostaviti po stranii pogledati te tvoje tacke. Sve sem tacke 3 nije vezano za cenu, a i to si ti interpretirao kako tebi odgovara. Dobra stolica ne mora biti i udobna u smislu "mogu i da spavam" u njoj. Ona samo mora omoguciti da sedis u dobrom polozaju. Najveci problem i jeste odrzati pravilan polozaj kod sedenja.

Ja ne sporim kvalitet i ergonomiju HM stolica. Ima HM i jeftinijh, a i dalje dobrih. Cak i onih bez ikakvih podesavanja.

I meni se svidja i Aeron i Mira i ova i ona od 600+€. Odlicne stolice. Samo... ne lece ledja i nisu jedine na kojima mozes zauzeti dobar polozaj. Ko voli, nek' izvoli. Ko ima problema sa ledjima, nek' prica sa ortopedom jer mu probleme Aeron 100% nece izleciti.

@code381
Iako nam premise i zakljucci nisu isti, hvala ti na svim korisnim informacijama oko cena, mesta za kupovinu, utisaka o kvalitetu i osecaju sedenja u stolici.

3) STAVKA koju je n1tr0 izneo u svom postu,se odnosi na istrajnost i kvalitet stolice (kupis jednom i miran si vise godina) a nije mislio SUVO da stolice uopste nisu dobre,vec jednostavno da je njihova istrajnost maximalna 3 godine a kasnije se deformisu.Zato i predlaze da se kupi sto skuplja stolica kako bi istrajala dugi niz godina kada se vec daju pare za skupocenu stolicu od 300e pa na vise :)

Ja sedim na stolici duze od 3 godine, a nije tog cenovnog ranga. Mlatite praznu slamu i razvodnjavate. Od citave price o cuvanju zdravlja sa skupim stolicama (sa cime se ne slazem) docicemo do kvaliteta koji ja ne sporim...

^ Koju stolicu trenutno koristis? Kako mozes da setapujes "idealni" polozaj ako stolica nema kvalitetno odradjeno podesavanje dubine sedista, rukonaslona (visina,sirina-"dubina")lumbar support, tilt mehanizam...

Kakve veze ima moja stolica? Ako te bas zanima, ima negde u ovoj temi koji je model. Zaboravio sam.

Ja sedim na stolici duze od 3 godine, a nije tog cenovnog ranga. Mlatite praznu slamu i razvodnjavate. Od citave price o cuvanju zdravlja sa skupim stolicama (sa cime se ne slazem) docicemo do kvaliteta koji ja ne sporim...

Kakve veze ima moja stolica? Ako te bas zanima, ima negde u ovoj temi koji je model. Zaboravio sam.

Ovo je komedija za citanje...
Pa ti sam sebe potapas sa postovima. Takodje sam pricas kako je bitno da stolicu prilagodis da lepo sedis u njoj - pa koja to stolica moze izdrzati 3 godine i da ima sva podesavanja i uz to da je jeftina. Podeli lepo sa ljudima - i mene isto zanima. Ako postoji takva, ja je sutra kupujem i to vise komada...

@bmibmc

Interesuje me jer si u postu iznad napisao da koristis 3 godine "neku stolicu - naziv modela i marku ne znas/zaboravio si?" koja je odlicna i danas, ispunjava sve uslove koje sam nabrojao u mom prethodnom postu i cenovno je visestruko jeftinija od drugih alternativa pomenutih na prethodinim stranicama.

Ovde se prica o ergonomiji - ne o stolici koja ispunjava samo bazicnu funkciju. Nekom i celeron/yugo/konferencijska stolica... "zavrsava" posao, ali nemojte iste porediti sa ozbiljnim modelima koji ispunjava vecinu uslova kvalitetnog ergonomskog setup-a.

za 500-600 eura mozete kupiti Steelcase Let B, Amiu - Herman Miller Sayl - Ergohuman. Kvalitetne stolice vredne kupovine,a jeftinije od navedenih na nasem trzistu ne postoje. (mozda pogledati Antaresove modele ~300 eura - mada je neko na prethodnim stranama napisao da je iste testirao na sajmu i da je kvalitet izrade prilicno losiji od gore pomenutih stolica)

Poslednja izmena:
Ma, sto ti ne odgovoris konkretno, mudrijasu, koji ti je ortoped predlozio da zamenis stolicu i da ces resiti problem sa ledjima? Ne tebi, bilo kome. Skeniraj nalaz slobodno.

Necu da pisem o mojoj stolici jer nema veze sa diskusijom da li je jedino stolica od 600+ eura dobra (i to polovna) ili moze i jeftinija za pristojan kvalitet i polozaj.

Ti iz 6 pokusaja nisi uspeo da nadjes sebi stolicu, a zakljucujes kojesta. Nemaju ortopedi pojma kad savetuju, zna programer. Jedino s cim mogu da se slozim da za tebe i jeste stolica od 1.5k jer ne znas sta ti treba i odgovara.

Ne vidim zašto kukaš toliko - čoveku odgovara stolica...
Pogotovo ljudi koji se bave programiranjem imaju dobre plate, a na stolicu gledaju kao na zdravlje.

A ima i ona koja važi uvek što se tiče tehnike:
Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

@bmibmc

Interesuje me jer si u postu iznad napisao da koristis 3 godine "neku stolicu - naziv modela i marku ne znas/zaboravio si?" koja je odlicna i danas, ispunjava sve uslove koje sam nabrojao u mom prethodnom postu i cenovno je visestruko jeftinija od drugih alternativa pomenutih na prethodinim stranicama.

Ovde se prica o ergonomiji - ne o stolici koja ispunjava samo bazicnu funkciju. Nekom i celeron/yugo/konferencijska stolica... "zavrsava" posao, ali nemojte iste porediti sa ozbiljnim modelima koji ispunjava vecinu uslova kvalitetnog ergonomskog setup-a.

link

Ne pricam ja o ergonomiji. Mozda ti pricas o tome. Ja tvrdim da za OK stolicu ne moras da das 600eura minimum. Nije ergonomsko savrsenstvo, nije najkvalitetnija, nije bez mana. Posao radi 4,5 godine (nasao sam racun).
Ako vec mislis na svoja ledja, uplati termine na bazenu, vise ce ti pomoci od najbolje stolice na svetu. Ako imas ozbiljnije probleme sa ledjima/kicmom, posavetuj se sa ortopedom.

Dakle, ako izvalis 600-1500€ za stolicu jer volis brend, volis dizajn, volis da je posedujes, ima se-moze se, srce ti isce, volis podesavanja u sitna crevca, da je sve modularno i zamenjivo i hiljadu drugih stvari - skidam kapu, kupi, pa napisi posle godinu dve kakav je osecaj, da li se sta promenilo u tvojoj percepciji itd. Sve postujem. Ali pricati kako stolice kvalitetom ispod Miree i Aerona (visi cenovni rang) nisu za sedenje i kako unistavaju kicmu je ******stina. Ako pratis trziste stolica, videces da i HM i steelcase i ostali imaju jeftinije stolice koje su takodje udobne i kvalitetne.

@ bmibmc

Ti imas skroz pogresno misljenje a to je da ocekujes da stolica leci ledja. Nijedna stolica na svetu ne moze da izleci ledja vec dobra stolica treba da omoguci da ne dodje do ostecenja. I to ne samo ledja vec i vrat, ruke i noge. Velike kompanije kao sto su Microsoft, Google, Facebook ili kod nas Nordeus koriste uglavnom Aeron stolice (ili redje neke druge Herman Miller modele ) koje u Evropi kostaju preko 1.200 evra, e sad ti mozes da im "otvoris oci" i ustedis im brdo novca. A ogroman novac u stolice ulazu zato sto im radnici nisu lako zamenljivi pa ulazu u njih tako sto kupuju ergonomske stolice koje ce minimalizovati povrede na radu (ostecenje kicme, vrata ili npr bol u rukama) sto moze trenutno ili trajno spreciti radnika da obavlja svoj posao pa se moze odraziti na njihov profit, dalje ako sede u tako kvalitetnim stolicama koje ce sedenje uciniti veoma prijatnim onda imaju i zadovoljnog radnika na poslu sto svakako povecava produktivnost.

Ma, sto ti ne odgovoris konkretno, mudrijasu, koji ti je ortoped predlozio da zamenis stolicu i da ces resiti problem sa ledjima? Ne tebi, bilo kome. Skeniraj nalaz slobodno.

Necu da pisem o mojoj stolici jer nema veze sa diskusijom da li je jedino stolica od 600+ eura dobra (i to polovna) ili moze i jeftinija za pristojan kvalitet i polozaj.

Ti iz 6 pokusaja nisi uspeo da nadjes sebi stolicu, a zakljucujes kojesta. Nemaju ortopedi pojma kad savetuju, zna programer. Jedino s cim mogu da se slozim da za tebe i jeste stolica od 1.5k jer ne znas sta ti treba i odgovara.
Citiraj mi gde sam ja rekao da ce resiti problem sa ledjima??? Ja sam govorio o prevenciji problema sa ledjima...
Ja nemam problem sa ledjima, vec sam rekao da sam pricao i sa ortopedima i sa drugim ljudima koji su strucni u vezi toga. To sto tvoj poznanik ortoped operise ljude ne znam kako potvrdjuje da je upoznat sa tim koliko kakva stolica utice na kicmu.

Ti jos nisi okacio tvoju stolicu da vidimo - okacio si dead link...

Odakle to da nisam uspeo da nadjem stolicu - znam ja koju stolicu bi uzeo, ali je skupa, pa gledam da li postoji bilo sta jeftinije sto je bar priblizno tom rangu. I ne znam sto tebe vredja sto je neko spreman da potrosi odredjenu svotu novca na stolicu... :d

10-12 sati svakodnevnog rada u stolici koja ne ispunjava osnovne ergonomske uslove svakako ce posle odredjenog vremena prouzrokovati "neke" probleme sa kicmom. Ne smatras valjda npr. da treba stavljati jastuk izmedju stolice i ledja kao sto je radio ceo i ostatak ekipe iz Nordeus-a (kacena je slika na prethodnim stranama) na stolicama iz tog cenovnog ranga. Koliko mi je poznato cak je i zakonom regulisano da osobama cije je radno mesto/posao vezan za dugotrajni rad na racunaru potrebno obezbediti npr. i odmarac za noge..

Steellcase Amia i Ergohuman mi deluju kao najbolja kupovina do 600 eura (smatram da nema potrebe izdvajati vece sume od navedene za stolicu,bolje preostali iznos novca utrositi na godisnju kartu za bazen,teretanu...

Kao sto vidis iz citata i ja smatram da nema potrebe izdvajati sume vece od 600 eura, isto tako smatram da su stolice od 100-200 eura promasena investicija.Nalazost u prethodih par godina promenio sam vise od 10 razlicitih stolica ( drvene trpezarijske, metalne konferencijske, kancelarijske, radne iz Forme Ideale-a...) i sada znam da su iste bile samo gubitak novca/vremena/zdravlja.

*** i molim te nemoj vise spominjati pricu o ortopedima i njihovim savetima jer sam zahvaljuci jednom takvom I*D*I*O*T*U vec 6 meseci na "rehabilitaciji" - isti slucaj je i sa fizijatrima (a veruj mi da sam pokucao na dosta vrata u ovoj Srbiji i potrosio poprilicnu sumu novca za koju sam mogao kupiti solidan automobil - vecina pismenih glava odavno je napustila ovu rupu od zemlje)

Ako pratis trziste stolica, videces da i HM i steelcase i ostali imaju jeftinije stolice koje su takodje udobne i kvalitetne.

Ako pratis trziste stolica videces da su navedeni modeli u mom prethodnom postu najeftiniji iz ponude ovih marki dostupni na nasem trzistu...

Imas ime, pa guglaj ako je link mrtav. Ako te interesuje.
I vidis kakav si ti. Sada bi malo da tabiris po mojoj stolici umesto da potkrepis svoju tezu o cuvanju ledja sa skupim i lomljenju ledja sa jeftinim (osim da si ih ti 6 promenio jer ti toboze ne valjaju). Ponavljam, moja stolica je nebitna, odgovorio sam keptu.
Problem, prevencija. Kontekst ostaje isti. Ponovio sam 10x svoje stanoviste.

@code381
Ja ocekujem da stolica leci ledja? Sta pricas ti? Pa ti navodis prevenciju kao lajt motiv svoje kupovine. Ja mislim da je nesto drugo u pitanju.
Da te ja pitam nesto. Da li si ti ikada bio zaposlen u nekoj nasoj ili stranoj kompaniji? Cudno mi da pises o dobrobiti zaposlenog kroz stolice.

@kept

Osnovne ergonomske uslove - uopste nemam problem sa 'osnovnim ergonomskim uslovima'. Mislim da ova moja to ima (liftomat, rukonasloni po visini i vertikalni pivot, tilt sa otporom, lumbalna podrska po visini podesiva, naslon za glavu) + jedan modifikovani sto jer je bio prenizak (sad je drugi koji je vec bio OK), podigao monitor sa postoljem i to je to. Bez potrosenih milion.
Ne znam ko je Nordeus, pretpostavicu neka programerska firma (da ne guglam). Sramota je ako nisu obezbedili stolice koje su podesive.

Procitao sam i drugi pasus tvog posta. Eto i slazemo se, cak, za bazen.
Moguce je da nisi mogao pronaci OK stolicu za sebe. Postujem tvoj stav da za 100-200€ nema dobre stolice (iako se ne slazem, jer mozda ova samo meni odgovara).

Bez obzira na tvoje lose iskustvo sa o*, ima i OK ljudi medju njima, a mozda je i do percepcije. Recimo, moju zenu su poslali na posao sa komisije, a njen direktor je dovezao nazad u bolnicu jer su joj suze same isle od bolova. Neki su bili samo za operaciju, neki ovo-ono, ali eto, na kraju se dobro zavrsilo. Kakvi god da su, strucniji su od internet meistera.

Nisam valjda prepisao od tebe 4.-ti pasus.

Dobre radne stolice za kompjuter

Imas ime, pa guglaj ako je link mrtav.
Ima ime, ali im sajt ne radi a tu stolicu nigde ne mogu naci online, a ako je pod drugim imenom kako da je prepoznam ako ne znam kako izgleda?

A opet o strucnosti pojedinih doktora u ovoj zemlji necu da pricam - pricao sam ti o iskustvu sa onkolozima i to je dovoljno da znas kakvo je stanje. Svi specijalisti bi trebalo da prate istrazivanja i njihove rezultate u svojim oblastima, i da nastave da uce tokom zivota a ne da ostanu na onom sto su naucili kada su to postali i prema tome se orjentisu. Koliko godina ima taj ortoped - ja cu da nagadjam da je stariji od 40, a verovatno i 50 i da internet slabije koristi (mozda i ne) i sigurno ne posecuje sajtove poput ncbi...

Poslednja izmena:
Ima ime, ali im sajt ne radi a tu stolicu nigde ne mogu naci online, a ako je pod drugim imenom kako da je prepoznam ako ne znam kako izgleda?

U pravu si, oprosti.
Link, pa imas ovaj slovenacki pdf. 590/SY sa BR760. A i taj youtube link je prikazuje

Ima svakakvih dr. Slazem se. Ovaj je dobar, operise ljude. Stalno se oni usavrsavaju, hteli-ne hteli. Ali, nije on u pitanju. Osnovno je da ledjni misici pomazu kicmi (zdravoj/bolesnoj) da nosi teret. Nijedan sedeci polozaj nije optimalan. Jednostavno nismo za to jos evolourali. Ja sam malopre guglao za optimal posture i izadje neki bbc clanak da noge i ledja trebaju biti pod 135 stepeni. Naravno, i brdo drugih stranica, ukljucujuci i stolice bez naslona, ali sa nekim klececim elementima. U nedostatku obrazovanja, ja slusam struku. Cak ni ne pitam puno.

Meni je kod sedenja problem samo donji deo, sa leđima mi je uvek sve ok i nista mi ne smeta.

Ali donji deo mi skoro svaka stolica ubija posle dužeg sedenja :(.

Jel može neko ko je probao da mi opiše šta je toliko dobro kod Aerona i sličnih stolica i da li je efekat stvarno toliko dobar?

Razumem deo sa ventilacijom, ali meni je najbitnije da nemam utisak da sedim na nečemu tvrdom.

Da li je na aeronu ona mreža na kojoj se sedi zategnuta ili daje "mekani" osećaj?

Ne umem ni da pitam to što hoću, ali ako može neko ko je probao da malo pojasni taj osećaj u donjem delu :D.

Ali donji deo mi skoro svaka stolica ubija posle dužeg sedenja :(.
Meni kod svake do sada jeftinije taj deo bio skoro ok (sto se tice tvrdoce, ne sto se tice znojenja i temperature), ali kod svake posle par meseci ode u tri lepe i kao da sedis na parcetu drveta...

Ti celu svoju teoriju zasnivas na recima jednog ili dva ortopeda, jer zivis u pogresnom uverenju da su se oni tokom specijalizacije bavili bilo cim slicnim. Nista slicno nisu ni videli, a kamoli se time bavili. Uostalom, pogledaj plan specijalizacije ortopedske hirurgije i traumatologije, pa proceni sam koliko su strucni - od strane 174 - http://www.zdravlje.gov.rs/downloads/2013/Decembar/Decembar2013PravilnikSpec.pdf

Ja ne mogu da procenim koliko su oni strucni na osnovu 1001 pdf-a. Nisam bio ni na jednom predavanju, polozio nijedan ispit, izlecio nijednog coveka - oni jesu! Kako ja (ili bolje reci ti) da sudim njima o njihovoj strucnosti? Kako? Sa kojim autoritetom? Na osnovu guglanja?

Ne mogu da se slozim ni sa tim da je ista 'moja teorija'. Nema tu nikakve teorije. Ako hoces zdrava ledja, vezbaj ih. Isto vazi i za sve ostalo. Stolica je samo jedan deo napora ka tom cilju. Po meni mala, po ostalima ovde veca ili velika.

Kog guglanja, okacio sam ti link i broj strane na kojoj se nalazi program specijalistickih studija. Posto te mrzi da citas nekoliko strana - ne bave se time uopste, jer nije relevantno. Drugim recima, ortopedi nisu autoriteti per se u polju ergonomije.
Naravno da stolica ne moze da zameni vezbanje, i naravno da vezbanje moze minimizirati, cesto i ponistiti negativne efekte sedenja, ali ovo je rasprava o stolicama, i tvoje upadice su u tom smislu cist off-topic, pa cak i flejm.

Samo ti nemoj o prici van teme, zivota ti.
A za ovo ostalo, sta da ti kazem? Potvrdio si ono sto sam i ja rekao. Nemam sta da dodam.

Nazad
Vrh Dno