Šta je novo?

Dobre radne stolice

***,na cemu su ljudi sedeli pre 20-30 godina dok rade/igraju na kompu....

Ja mislim da su u dobroj meri bile zastupljene obicne kuhinjske ili trpezarijske stolice ili neke bas najobicnije stolice/fotelje za ured....a znam jednog lika sto je sedeo na gajbi od flasa i tvrdio da mu je to bilo udobno 😂

I eto stigosmo do stolica od 700 eura u 3 p.m....(?!)...valjda su ljudi danas evoluirali pa imaju 2,5 metra i 200 kg a nekada su bili mnogo manji....ili manje su izvoljevali 😉

Ja mislim da su u dobroj meri bile zastupljene obicne kuhinjske ili trpezarijske stolice ili neke bas najobicnije stolice/fotelje za ured....a znam jednog lika sto je sedeo na gajbi od flasa i tvrdio da mu je to bilo udobno 😂

I eto stigosmo do stolica od 700 eura u 3 p.m....(?!)...valjda su ljudi danas evoluirali pa imaju 2,5 metra i 200 kg a nekada su bili mnogo manji....ili manje su izvoljevali 😉
Da vidis tek koliko auta kostaju a sva voze od a do b

A mozda da sam sve vreme sedeo na gajbi, sad bih vec imao operaciju diska iza sebe, a ovako nisam ni blizu operaciji iako nisam bez tegoba?
Takodje, velika je razlika izmedju nekoga ko za vreme posla sedi sve vreme i nekoga ko je vise u pokretu.

Pa ako idemo tom logikom, možemo nazad i do srednjeg veka, pa da se zapitamo kako su ljudi onda živeli pa sada izvoljevaju, tipa hoće centralno grejanje, pijaću vodu u stanu itd. :)
Pa nema potrebe za tako dalekom prosloscu,u srednjem veku nisu postojali kompjuteri...a pre 20,30 godina jesu,i ne samo da su postojali nego su ljudi na njima radili,igrali se,sedeli ispred kompjutera po 8 sati itd,itd,vrlo slicno kao danas....

Ali ne znam da li su tada stolice na kojima su sedeli kostale po 700 eura🤣

Da li mozes da okacis kratak review, posto razmisljam da penzionisem Markusa, ubi me g***ca I donji deo ledja. Svakako cu otici I pogledati uzivo u Delight-u
Imaju obe prednosti i mane. Pogotovo, ako ih kupujes nove kod nas.
Vidim vec da cu morati da se raskucam.
Pisacu samo objektivne razlike. Znaci nista sta se meni vise svidja i to, nego razlike koje svako moze da primeti, posto su bukvalno babe i zabe koliko se razlikuju.
Od sada "G" ce biti gesture "L" ce biti leap dvojka.
Odozgo na dole:

1. Naslon:

G - Tvrd u gornjem delu, flexibilan od sredine na dole. Konvencionalan osecaj sa tvistom. Nagib moze mnogo vise da se zategne. Moze da se zakljuca na 4 polozaja (uspravan koji ima lufta i 3 nagiba). Ima za npr. 10 stepeni veci nagib na najnizem podesavanju. "Pokretan naslon" levo desno je baziran na nenormalno komplikovanom mehanizmu koji se uglavnom sastoji od plasticnih delova i zbog toga ume da se rasklacka i da krcka. Deo za podesavanje lumbalnog dela (!!!na mojim ledjima!!!) je ostar (izrazen u jednoj liniji) i jako izrazen. Slaba potpora, ustvari nema nikakve potpore za najnizi deo ledja iznad trtice u skroz zavaljenom rezimu

L - Ceo fleksibilan. Kompletno neobican osecaj. Nagib ne moze nenormalno jako da se zategne. Moze da se zakljuca na 5 polozaja (uspravan sa mozda 1cm lufta i 4 nagiba). Ima manji nagib za 10 stepeni na najnizem podesavanju. "Pokretan naslon" levo desno je kombinacija materijala (neobicno mekan naslon) i dosta jednostavnijeg mehanizma (kada pomeras ledja levo desno sic se pomera par cm u suprotnom pravcu po osovini na kojoj je postavljen). Lumbalni deo je slabije izrazen. Tockicem za dubinsko podesavanje jacine lumbalnog dela vise pojacava pritisak iznad trtice, a manje samu izrazenost plasticnog dela za lumbalni deo ledja koji se pomera gore dole. Bolja potpora najnizeg dela ledja iznad trtice u skroz zavaljenom rezimu (pogotovo kada zategnes tockic za dubinsko podesavanje "lumbalnog" dela)

i "G" i "L" imaju tipican steelcase fazon da imas osecaj kao da ti obgrle ledja. "L" malo vise nego "G".

2. Rukonasloni:

G - Superiorniji u svakom pogledu u odnosu na ne samo druge modele steelcase-a, nego i bilo koje druge marke......osim....u slucaju ako hoces da ti rukonasloni budu postavljeni pozadi blizu naslona.

L - Na najvisem podesavanju imaju tendenciju da se klackaju blago napred nazad. Inferiornije iskustvo za nesto sto kosta preko 1k eur. Thingiverse je pun modela za 3d stampu koji resavaju taj problem.
E, sada dolazimo do onoga sto sam na pocetku napisao....."pogotovo u slucaju, ako ih kupujes nove kod nas"....
Koji je problem? Problem kod nas je sto u osnovnoj verziji kada narucujes Leap dolazi sa rukonaslonima koji idu samo gore dole i nemaju nikakvo drugacije podesavanje.
Doplata za 4D rukonaslone cini mi se da je 230 eur 😖. Konstrukcija 4D rukonaslona je bezveze. Vremenom se rasklackaju i dobijaju asimetrican otpor. Npr. leva strana postane teza da se namesti, a desna se namesta mnogo lako. Moze da se rastavi i da se zategne sa srafcigerom. Sa 4D rukonaslonima jedino sto je bolje od "G" je sto mogu vise pozadi da se postave blizu naslona.

3. Sic:

G - Tvrd na prvu loptu. Fleksibilan prednji deo na delu noge sa zadnje strane kolena. Zahteva relativno dug period privikavanja. Prilikom regularnog sedenja trtica moze u pocetku da zaboli, ali se naviknes vremenom. U zavaljenom polozaju trtica posle navikavanja i dugog perioda koriscenja i dalje ume da zaboli. Pogotovo, ako zadignes noge na sto ili tabure. "G" definitivno nije za to. Maltene sva tezina bude na jednoj tacki na sicu u tom scenariju. Sic na "G" je siri, pogotovo u kombinaciji sa rukonaslonima koji su postavljeni skroz pozadi i zbog toga nema nikakve "barijere" sa strane. Dobro za ljude sa trudnickim kukovima i ko voli indijansko sedenje. Podesavanja za sic su superiornija i preciznija.

L - Meksi i puniji na prvu loptu. Vise fleksibilan prednji deo....deluje da postaje fleksibilan maltene na poslednjih 30% dela sica. Posle "G" trebalo je mozda 3-4 dana navikavanja i to iskljucivo za skroz zavaljeni rezim kada se zadignu noge na nesto. Mehanizam koji automatski izvlaci sic prilikom zavaljivanja je superiornija varijanta za dizanje nogara na sto/tabure. Sic je uzi nego na "G" pogotovo zbog rukonaslona koji su postavljeni u liniji sa kukovima. Podesavanja su inferiornija, ali adekvatna.

4. Hidraulika:

G - Bolja. Odzivnija

L - Losija. Slabija, manje odzivna.

5. Zvezda:

G - Kod nas po difoltu plasticna

L - Kod nas po difoltu aluminijumska

6. Tockici:

G - Kod nas po difoltu plastikaneri za tepih

L - Kod nas po difoltu hibridni. Gumeni sa strane, plasticni u sredini. Bolji za parket.

7. Opsti utisak:

G - Teska, masivna, rigidna, kompleksna.

L - Laksa, prakticna, jednostavnija, pametna upotreba fleksibilnih materijala.

Imaju obe prednosti i mane. Pogotovo, ako ih kupujes nove kod nas.
Vidim vec da cu morati da se raskucam.
Pisacu samo objektivne razlike. Znaci nista sta se meni vise svidja i to, nego razlike koje svako moze da primeti, posto su bukvalno babe i zabe koliko se razlikuju.
Od sada "G" ce biti gesture "L" ce biti leap dvojka.
Odozgo na dole:

1. Naslon:

G - Tvrd u gornjem delu, flexibilan od sredine na dole. Konvencionalan osecaj sa tvistom. Nagib moze mnogo vise da se zategne. Moze da se zakljuca na 4 polozaja (uspravan koji ima lufta i 3 nagiba). Ima za npr. 10 stepeni veci nagib na najnizem podesavanju. "Pokretan naslon" levo desno je baziran na nenormalno komplikovanom mehanizmu koji se uglavnom sastoji od plasticnih delova i zbog toga ume da se rasklacka i da krcka. Deo za podesavanje lumbalnog dela (!!!na mojim ledjima!!!) je ostar (izrazen u jednoj liniji) i jako izrazen. Slaba potpora, ustvari nema nikakve potpore za najnizi deo ledja iznad trtice u skroz zavaljenom rezimu

L - Ceo fleksibilan. Kompletno neobican osecaj. Nagib ne moze nenormalno jako da se zategne. Moze da se zakljuca na 5 polozaja (uspravan sa mozda 1cm lufta i 4 nagiba). Ima manji nagib za 10 stepeni na najnizem podesavanju. "Pokretan naslon" levo desno je kombinacija materijala (neobicno mekan naslon) i dosta jednostavnijeg mehanizma (kada pomeras ledja levo desno sic se pomera par cm u suprotnom pravcu po osovini na kojoj je postavljen). Lumbalni deo je slabije izrazen. Tockicem za dubinsko podesavanje jacine lumbalnog dela vise pojacava pritisak iznad trtice, a manje samu izrazenost plasticnog dela za lumbalni deo ledja koji se pomera gore dole. Bolja potpora najnizeg dela ledja iznad trtice u skroz zavaljenom rezimu (pogotovo kada zategnes tockic za dubinsko podesavanje "lumbalnog" dela)

i "G" i "L" imaju tipican steelcase fazon da imas osecaj kao da ti obgrle ledja. "L" malo vise nego "G".

2. Rukonasloni:

G - Superiorniji u svakom pogledu u odnosu na ne samo druge modele steelcase-a, nego i bilo koje druge marke......osim....u slucaju ako hoces da ti rukonasloni budu postavljeni pozadi blizu naslona.

L - Na najvisem podesavanju imaju tendenciju da se klackaju blago napred nazad. Inferiornije iskustvo za nesto sto kosta preko 1k eur. Thingiverse je pun modela za 3d stampu koji resavaju taj problem.
E, sada dolazimo do onoga sto sam na pocetku napisao....."pogotovo u slucaju, ako ih kupujes nove kod nas"....
Koji je problem? Problem kod nas je sto u osnovnoj verziji kada narucujes Leap dolazi sa rukonaslonima koji idu samo gore dole i nemaju nikakvo drugacije podesavanje.
Doplata za 4D rukonaslone cini mi se da je 230 eur 😖. Konstrukcija 4D rukonaslona je bezveze. Vremenom se rasklackaju i dobijaju asimetrican otpor. Npr. leva strana postane teza da se namesti, a desna se namesta mnogo lako. Moze da se rastavi i da se zategne sa srafcigerom. Sa 4D rukonaslonima jedino sto je bolje od "G" je sto mogu vise pozadi da se postave blizu naslona.

3. Sic:

G - Tvrd na prvu loptu. Fleksibilan prednji deo na delu noge sa zadnje strane kolena. Zahteva relativno dug period privikavanja. Prilikom regularnog sedenja trtica moze u pocetku da zaboli, ali se naviknes vremenom. U zavaljenom polozaju trtica posle navikavanja i dugog perioda koriscenja i dalje ume da zaboli. Pogotovo, ako zadignes noge na sto ili tabure. "G" definitivno nije za to. Maltene sva tezina bude na jednoj tacki na sicu u tom scenariju. Sic na "G" je siri, pogotovo u kombinaciji sa rukonaslonima koji su postavljeni skroz pozadi i zbog toga nema nikakve "barijere" sa strane. Dobro za ljude sa trudnickim kukovima i ko voli indijansko sedenje. Podesavanja za sic su superiornija i preciznija.

L - Meksi i puniji na prvu loptu. Vise fleksibilan prednji deo....deluje da postaje fleksibilan maltene na poslednjih 30% dela sica. Posle "G" trebalo je mozda 3-4 dana navikavanja i to iskljucivo za skroz zavaljeni rezim kada se zadignu noge na nesto. Mehanizam koji automatski izvlaci sic prilikom zavaljivanja je superiornija varijanta za dizanje nogara na sto/tabure. Sic je uzi nego na "G" pogotovo zbog rukonaslona koji su postavljeni u liniji sa kukovima. Podesavanja su inferiornija, ali adekvatna.

4. Hidraulika:

G - Bolja. Odzivnija

L - Losija. Slabija, manje odzivna.

5. Zvezda:

G - Kod nas po difoltu plasticna

L - Kod nas po difoltu aluminijumska

6. Tockici:

G - Kod nas po difoltu plastikaneri za tepih

L - Kod nas po difoltu hibridni. Gumeni sa strane, plasticni u sredini. Bolji za parket.

7. Opsti utisak:

G - Teska, masivna, rigidna, kompleksna.

L - Laksa, prakticna, jednostavnija, pametna upotreba fleksibilnih materijala.
Hvala na review-u. Obzirom da ja volim i da se zavalim i dignem noge na sto, deluje mi da mi leap vise odgovara, rukonasloni mi ne igraju nikakvu ulogu, barem ne znam da bi mi znacilo.
Drugo zbog cega vise naginjem ka leap-u je zbog lumbalnog dela, deluje da je bolje odradjeno i da ce me manje boleti kicma.

Hvala na review-u. Obzirom da ja volim i da se zavalim i dignem noge na sto, deluje mi da mi leap vise odgovara, rukonasloni mi ne igraju nikakvu ulogu, barem ne znam da bi mi znacilo.
Drugo zbog cega vise naginjem ka leap-u je zbog lumbalnog dela, deluje da je bolje odradjeno i da ce me manje boleti kicma.
Nema na cemu.
I ja isto. Da sam mogao da prihvatim realnost gde je ok da se spichi 4k eur na stolicu, uzeo bih leap lounge sa tabureom realno. Ali em je cifra, em mora da se ceka dugo.

Budi svestan da steelcase kada isprobavas nije isto kao i HM. Kod nitee mozes ceo dan da izblejis tamo. Kod dilajta mali je prostor, mnogo ljudi cirkulise, stalno ti neko stoji nad glavom.....zbrzana pricha.....nije to najbolje reseno. Imaju prazne prostorije sa budalastinama tipa projektorima i drugim glupostima koje niko ne koristi. Umesto da su tamo gurnuli stolice i rekli ljudima sedite, blejite, zovite nas kada ste spremni da se oprostite od para, gurnu te u hodnik od kancelarije da isprobavas tamo stolice po par minuta.

Nema na cemu.
I ja isto. Da sam mogao da prihvatim realnost gde je ok da se spichi 4k eur na stolicu, uzeo bih leap lounge sa tabureom realno. Ali em je cifra, em mora da se ceka dugo.

Budi svestan da steelcase kada isprobavas nije isto kao i HM. Kod nitee mozes ceo dan da izblejis tamo. Kod dilajta mali je prostor, mnogo ljudi cirkulise, stalno ti neko stoji nad glavom.....zbrzana pricha.....nije to najbolje reseno. Imaju prazne prostorije sa budalastinama tipa projektorima i drugim glupostima koje niko ne koristi. Umesto da su tamo gurnuli stolice i rekli ljudima sedite, blejite, zovite nas kada ste spremni da se oprostite od para, gurnu te u hodnik od kancelarije da isprobavas tamo stolice po par minuta.
Rekose mi iz Delight-a da nisu vise u Airport City-ju nego kod Zmaja u Zemunu, pa ne znam dal mislis na taj showroom.

Sada nalazi u AFI City Zmaj, Zmajeva 12b, zgrada B.

Pa nema potrebe za tako dalekom prosloscu,u srednjem veku nisu postojali kompjuteri...a pre 20,30 godina jesu,i ne samo da su postojali nego su ljudi na njima radili,igrali se,sedeli ispred kompjutera po 8 sati itd,itd,vrlo slicno kao danas....

Ali ne znam da li su tada stolice na kojima su sedeli kostale po 700 eura🤣
Čuj 700 ima ih i po 1700. Ja sam uveren da je to zbog toga što tad nisu znali do kakvih problema sa kičmom i još ponečim će dovesti toliko sedenje. Mislim da se nekad mislilo da ko sedi u kancelariji se sačuvao dok ovi što stoje kao prodavci dobijaju proširene vene i slično. Kako su dobijali probleme od sedenja tako su udavršavali stolice da teše svaki od problema. Dodatno dok je nekad bilo daleko manje programera daleko je bilo manje tržište za te stolice pa nije bilo toliko para za proizvođače da im je bio zanimljiv taj segment. Više su se bavili foteljama za ditektore. I sve ide u logičnom sledu mislim dok sa stolova za stajanje ne dođemo do ko zna lakvih odeja i rešenja.

sta je ovo cudo? jel probao neko

Prilozi

• 2024-12-02 01_16_06-GRÖNFJÄLL kanc. stolica s ruk._nasl. za glavu, Letafors siva_crna - IKEA -...png
    2024-12-02 01_16_06-GRÖNFJÄLL kanc. stolica s ruk._nasl. za glavu, Letafors siva_crna - IKEA -...png
    275.1 KB · Pregleda: 109
pocastio i ja sebe za Novu godinu :)

mirra2_01.jpg

Ja sedeo u njoj danas i deluje mi da ce ispod butina da me boli od ove prednje sipke osecao sam neki pritisak. A bila mi je favorit pa sam onda seo u onu Sayl i cak mi se vise svidela jer je jednostavna.
Nisam pametan, rekli su mi da mogu da dodjem da radim jedan dan iz njihovog office-a da sedim po par sati u svakoj :)

taj prednji deo moze da se savije, sto sam i uradio :) ima mehanizam ispod

Pa sto mi prodavac ne rece to, on mi jos skrenuo paznju na to da se kao ljudi zale, mada moguce da mi je to vec bilo spusteno kad sam isprobavao ali cu svakako obratiti paznju na to

ili mozda na tom modelu nema, mislim da se to doplacuje, kao upgrade (ova moja je fully upgraded), postoji vise upgrades, drugaciji naslon, 4D nasloni za ruke, tilt limiteri, drugaciji tockici

Poslednja izmena:
Meni je HM Sayl kao decija stolica 50e nivo. Sedalni deo ok, ali ruke i naslon zasu. Ona "mreza" kao da cu propasti kroz nju i uzas za ciscenje.
Plastikaner nasloni za ruke koji ce landarati.
Mozda je ok za niske osobe gradjene kao kruska.
Ne moze ni da prismrdi Mirra i Aeron.

Ja sam na Sayl sedeo kratko u par navrata; u nekoj firmi gde je to bila "pomoćna" stolica. Stolica koja je bila korišćena od strane zaposlenih, pa onda zamenjena.
Meni je bila prilično udobna. Za cenu koju košta sasvim dobra stolica.
Na Aeron sam sedeo samo kada sam je isprobao u radnji. Po mom mišljenu, najprecenjenija stolica. Za relativno malu doplatu može se kupiti Embody ili čak i za isto ili nešto manje novca Leap stolica. Obe su, opet po mom mišljenu, značajno bolje - udobnije stolice.

Treba mi heavy duty stolica za kućni rad, znači 110 kg mase koja ima naviku da se duboko zavali sa podignutim nogama na stolu. Gledajući na netu naleteo sam na ovu koja mi izgleda najrobusnije. Jel ima neko saznanja o ovoj firmi.

Vjeruj mi, ako tražiš robusnu stolicu da se zavališ, ove s plastičnim naslonima za ruke u koje je ušrafljen naslon apsolutno nisu ni blizu.

Tu se zavalis i pukne plastika na naslonu i mozes da je bacis. Plus plasticna petokraka ali to te nece izdati pre naslona. Sa 110kg nece ti trajati 2 godine. To je sve samo ne heavy duty.
Razmisli dobro i da li zelis "koznu" stolicu za duze sedenje? Ulepices se. Mislim da si omasio potpuno model.
Moj savet ti je metalna petokraka, stof na sedalnom delu, mrezica na ledjima, naslon samostalno vezan sa sedalni deo ili osnovu, sve ostalo mislim da je greska.

Markus ce te za iste pare sluziti 3x bolje iako na prvi pogled ne izgleda impresivno. U tom cenovnom rangu nemas bolju stolicu.

Ideja mi je bila da pronađem stolicu iz američkih filmova, znate onu kada se debeli šef neke radionice sve sa tregerima zavali u stolicu veličine kreveta i ležerno se ljuljuška. Ok Markus ali nikako mi nije jasno zašto prave stolice sa tako visokim naslonom kao u kolima gde onaj naslon za glavu ima ulogu prilikom sudara da spreči nekontrolisani trzaj unazad,

Da mozes da naslonis glavu kad se zavalis?! :unsure:
Kada sedis uspravno ne treba ti ali kada su duboko zavaljen treba ti. Ja ne bih uzeo stolicu bez naslona za glavu. Isto tako ne bih nikada vise u zivotu ni koznu stolicu dzabe da mi daju. Uvek sam morao jastuk da stavljam na sedalni deo jer sam se lepio na nju. Cesto je nesto stajalo i na naslonu. Bar 10 godina imam kombinaciju stof dole, mrezica pozadi i ne menjam.

Pusti filmove, taj na filmu ne sedi u stolici 8h svaki dan. Ako neces da se slikas u njoj razmisli dobro kakve su ti potrebe. Ne znam koliko godina imas i koliko si stolica zamenio do sada ali uzmi u razmatranje ljudi koji 30 godina sede u raznim stolicama. Cisto da ne moras bas na svojim greskama da ucis, ustedeces dosta para.

Ideja mi je bila da pronađem stolicu iz američkih filmova, znate onu kada se debeli šef neke radionice sve sa tregerima zavali u stolicu veličine kreveta i ležerno se ljuljuška. Ok Markus ali nikako mi nije jasno zašto prave stolice sa tako visokim naslonom kao u kolima gde onaj naslon za glavu ima ulogu prilikom sudara da spreči nekontrolisani trzaj unazad,

Ovo je za tebe: https://www.hermanmiller.com/products/seating/lounge-seating/eames-lounge-chair-and-ottoman/ Doduše malo je skuplja od Markusa. :)

Znam to je kultni dizajn iz 50ih jedinoo što je malko skuplja.:)
a šta mislite o ovoj

Nazad
Vrh Dno