Šta je novo?

Dobra 2D kartica sa hardverskom mpeg dekompresijom ?

MirosIav

Slavan
Učlanjen(a)
19.01.2006
Poena
304
Zbog kupovine Sky Star 2 satelitske kartice, moram da uzmem i novu graficku (AGP), pa mi je potrebna mala pomoc pri izboru ...

Pre svega mi je bitno da ima hardversku mpeg dekompresiju ( sto je pozeljno za SS2 ), ali i dobru 2D sliku, kao i lep prikaz videa. Igre mi nisu bitne, sta radi - radi, sta ne radi - tough luck. Bilo bi lepo i da je tiha :).

Sta mi preporucujete, Atija ili nVidiu, koji cipset, kojeg prozvodjaca ? Ne bih davao neke silne pare, jer znam da i najjeftinije graficke ovih dana ispunjavaju ono sta trazim, no ne znam koje. Prvo na pamet pada neki Asus Ati 9xxx, ali dalje ne znam ...

Trazio sam neke thread-ove o ovome ovde na forumu, ali nisam uspeo, ako neko zna neki, neka da link ...

hardwersku mpeg podrsku ? :trust: Za koji mpeg ? mpeg2-dvd ? Ne znam kako sky star 2 dekodira signal, tj ne znam u sta ga dekodira, ali bi taj posao ta kartiac trebala da radi.

To otprilike znaci da video koji se prikazuje ( divx, DVD, TV, SatTV, ... ) dekodira graficka kartica, a ne centralni procesor. Konkretno, kod mene na Duronu na 1300 MHz sa Voodoo-om 3, opterecenje dok se gleda TV kroz ChrisTV je bilo oko 30%, dok je sa Atijem 9600Pro ( koji sam uzeo u medjuvremenu ) oko 5-10%, a kada se ukljuci neki filter je oko 25%.

Poredjenja radi, kada se gleda nekodiran satelitski program, opterecenje je 30-50%, dok je kod kodiranih opterecenje 80-90%. HDTV secka, pa cu ocigledno uskoro i procesor morati da menjam :). Nisam jos valjano podesio SkyStar ...

Sto se odgovora na moje pitanje tice, detaljnije trazeci sam naisao da je kod Atija to hardversko dekodiranje pocelo od generacije 9500 ( http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=78463 ), a kod nVidie od GF4 ( http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=19723 ).

Da se ovde moze staviti 2D na pretragu, ne bih ni pitao ...

Inace, SkyStar 1 kartica ima ugradjen mpeg dekoder cip, dok se kod SkyStar 2 to softverski obavlja, tj. kartica se po tom pitanju oslanja na graficku i CPU.

Sve u svemu, meni se 2D slika na ovom Atiju svidja. U ostrini nema razlike u odnosu na Voodoo ( na 1280x960 @ 85 Hz ), dok su boje malo toplije. Video je kod Voodoo-a malo zamucen i sivkast, dok se kod Atija s vremena na vreme mogu primetiti tackice, no samo ako gledas kvalitet filma, a ne radnju :).

ati je bio uveo pre nvidie hardware-sku podrsku za divx reprodukciju (gf4 nije imala tu podrsku za divx, mozda tek od nekog jaceg fx modela ili tako nesto) i to je imala recimo i 9600se koju sam imao (a koja je slabija ,ali i novija, od te 9500) . a inace za mpeg mislim da odavno imaju kartice podrsku (koliko se secam ati je poceo sa rage IIc cipom sa podrskom za mpeg , veroatno je bio mpeg 1 , ne znam...). uglavnom kada radi hardwaresko ubrzanje za divx na ati-u slika mora da bude bolja od softwareske varijante podesene na maksimum.bas mi je ta razlika u kvalitetu prikaza (u korist hardware-skog , naravno) ostala u sjajnom secanju i nabijao sam to vlasnicima nvidia-e na nos ;) drugim recima nisi se uopste zeznuo za 9600pro a nije losa i danas za igre (ja sa nabudzenom 9550 igram quake 4 sasvim ok na high i aa 2x 1024x768 ...).

poz

Poslednja izmena:
nista od te divix podrske na tim kartama nema. Ima samo detektovanje kodeka i dodatno peglanje slike, nazovite to kako hocete, ali CPU i dalje dekodira ceo format. To sto je ati rekao da ima podrsku za hw divix dekoding mislio je na hardwerski de ringing , slicno podesavanjima u kodeku za peglanje "kockica" i to je sve, ostatak je marketing i laz. Hardwerski dekoding je podrzan samo za DVD reprodukciju, a 7xxx seriji nvidija kartica i HDTV dekoding.

Sto se gledanja TV-a tice, graficka karta tu APSOLUTNO nista ne dekodira tako da te CPU usage sto dobijate mozete macku o rep... CPU usage zavisi i varira sa radom filtera, ako filter ima vise posla usage je veci. Evo meni je sa Chris TV-om usage malo 40%, pa malo 15% pa malo 80%, zavisi koji kanal gledam i kolko greedyH filter koji koristim ima posla. Sa DScalerom mi je CPU usage 100% konstatno. (iako ne uzima mnogo tredova pa tih 100% pravi osecaj u radu kao da je 15%)

Znaci hardwerska podrska za divX reprodukciju nije isto sto i hardwerski dekoding Razlog: kodeci i nacin enkodinga /dekodinga u divX i xvid formatima se stalno menjaju samim tim karta napravljena pre pola godine ne bi mogla da dekodira novi divX kodiran film jer je algoritam izmenjen. DVD algoritam se ne menja, zato se i zove DVD STANDARD sto divX recimo nije, niti ce biti.

Poslednja izmena:
@gx-x
naravno ne radi kartica celu reprodkuciju (dekodovanje) divx-a, i mislio sam samo na to peglanje slike. bas to peglanje slike koje radi pomaze tj. manje je opterecenje cpu-a a bolja je slika nego kada se radi software-ski... secam se ,svojevremeno,da je opterecenje cpu-a bilo oko 45-50% bez i oko 33-40% sa ukljucenom akceleracijom(ukljucivala se iz divx playera koji se dobija u z codec, kasnije je automatski prepozavao ati-a pa nije moralo rucno da se ukljucuje).

poz

Poslednja izmena:
sve je to super, samo ne vidim kako ce ta karta da pomogne u dekodiranju signala sa skystar 2 kartice...Taj signal je nesto sasvim peto i nema nikakve veze sa implementiranom tehnologijom ATI i nvidije.

gx-x je napisao(la):
sve je to super, samo ne vidim kako ce ta karta da pomogne u dekodiranju signala sa skystar 2 kartice...Taj signal je nesto sasvim peto i nema nikakve veze sa implementiranom tehnologijom ATI i nvidije.

pa ja sam sve ono pisao samo zato sto je MirosIav spominjao mpeg i divx akceleraciju kod nvidia-e i ati-a ... znaci nema bas veze sa skystarom nego sa tim njegovim delom posta...

poz

Nisam ni ja mislio da graficka sama dekodira bilo kakav video, ali poboljsanja u odnosu na prethodnu govore da nekog njenog udela u tome ima. Negde nema - QuickTime video, u kojem mi snima digitalni foto aparat i dalje isto opterecuje CPU.

Sto se tice SkyStar 2 kartice i toga kakve veze ima graficka sa videom koji dolazi iz nje ne znam tacno, ali sam u dosta rasprava video da ljudi preporucuju da se uzme kartica sa hardverskim mpeg dekodiranjem, jer se time rasterecuje CPU, pa sam zato i pitao od koje generacije to pocinje, da ne bih previse novca davao ulazuci u igracke sposobnosti kartice koje mi nisu na prvom mestu.

Usput, i kod mene je je opterecenje u DScaler-u 60-90% sa pixel with namestenim na najvise, no to npr. Voodoo nije uspevao da izvuce bez trzanja ...

eto, a bas taj ATI ima hardwersko ulepsavanje QT-a i RealMedia plejer formata.

Hardwersko mpeg dekodiranje pocinje sa GeForce 6600 serijom. Znaci totalno hardwersko, ne samo peglanje slike. Ovo vazi SAMO za mpeg2 tj DVD format.

Poslednja izmena:
samo da se nadovezem da za to hw dekodiranje na nvidiji treba imati onaj ... nvidia decoder... koji se uz to dodatno placa i meni se nesto opako krsio...

sta se bre placa ? Ne treba ti nista, samo skines nvidia purevideo drajvere sa njihovog sajta, fora je sto rade samo sa nekim programima, recimo windows media plejerom i jos nekima, ne radi sa power DVD-om to znam. Pojavi ti se u tray-u ikonica za pure video kad pustis DVD iz MP-a (mislim da mora bar verzija 9), onda tamo otvoris opcije i namestas kako oces.

evo jedan odlican opsezni pregled tehnologije, poredjenje kvaliteta sa ATI tehnologijom blah blah...

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2305

obavezan read !

Poslednja izmena:
ja ga uz 6600gt nisam dobio |P
sto se drajvera tice, cini ti se samo... i dalje ti treba dekoder, ali sa nekim starijim verzijama drajvera ti dekoder ne bi ni radio... no ko sto vec rekoh ja ga svojevremeno probao i nije mi se dopadao...
no ja sad tek citam sta pokretac topica ustvari hoce...
da mu kartica DEKODIRA kodirane kanale, sto mu trenutno cpu radi... mislim wtf?!? to definitivno pure NE radi...

ma ok, pazi pure je odlican za gledanje DVD-a, ja nisam koristio nvidia plejer vec MP10 i posle sam poredio sa PowerDVD-om i ima razlike, naravno u korist PureV-a, samo ga treba podesiti, posto on ima i klasicne filtere, a ima i te napredne koji koriste hardwer.

Sto se pokretaca topika tice, da , on zeli da mu kartica radi ono sto skystar kartica treba da radi,a mislim da to ne postoji, eventulano mozda neki matrox, editing edition tipa g2500 ili sl. Ali to su paketi od 1000e pa navise...

Nazad
Vrh Dno