Šta je novo?

Dobiti edu.yu ili ac.yu itd.

EagleOne

Čuven
Učlanjen(a)
05.07.2000
Poena
619
Kako? Da li neko zna proceduru za registrovanje domain name-a sa extenziom edu.yu, ac.yu i sl. Recimo da je u pitanju site studenata ili site sa naucnim materijalom, za koji ne zelim .com ili co.yu (firma:(). Da li je to uopste moguce, a da nisam neki od fakulteta ili visokoskolskih ustanova/instituta ?

tnx zoni

ZoNi je napisao(la):
http://www.nic.yu/pravilnik.html
Da i mislio sam tako... Pa nista kada moze Miki Panjkovic moci cu i ja :D

ZoNi je napisao(la):
eh... pa, Miki je akademik... mislim - ima akademiju(!?), zato on moze sve ;)

...ovo je dobro :D :D Miki Akademik :D :D

svaka cast ZoNi ;)

Poz. A

Da li bi neko mogao da mi objasni zasto su .YU domeni besplatni ali mogu samo da ih registruju pravna lica. Zar nije bolje da se uvede zakon da i fizicko lice moze da registruje .YU domen ali da plati neku cifru (npr. 300-500 din)? Time bi olaksali zivot nama (fizickim licima) jer ja pokusavam vec nekoliko meseci da izvucem taj famozni dokumenat o registraciji preduzeca, a i drzava bi zaradila neki dinar. Inace ja sam na kraju nasao papir od ortaka koji drzi trafiku ali sam pri tome izcimao milion ljudi i bez potrebe gubio vreme i zivce, a moglo je da se desi i da ne nadjem na kraju. Verujte mi, bilo bi mi mnogo lakse da sam mogao odmah da ga platim. Ali opet u slepackoj drzavi vladaju slepacka pravila...

u krajnjem sluchaju ti registruj firmu :)

Roy Jones Jr. je napisao(la):
Da li bi neko mogao da mi objasni zasto su .YU domeni besplatni ali mogu samo da ih registruju pravna lica. Zar nije bolje da se uvede zakon da i fizicko lice moze da registruje .YU domen ali da plati neku cifru (npr. 300-500 din)? Time bi olaksali zivot nama (fizickim licima) jer ja pokusavam vec nekoliko meseci da izvucem taj famozni dokumenat o registraciji preduzeca, a i drzava bi zaradila neki dinar. Inace ja sam na kraju nasao papir od ortaka koji drzi trafiku ali sam pri tome izcimao milion ljudi i bez potrebe gubio vreme i zivce, a moglo je da se desi i da ne nadjem na kraju. Verujte mi, bilo bi mi mnogo lakse da sam mogao odmah da ga platim. Ali opet u slepackoj drzavi vladaju slepacka pravila...
kao sto si rekao, ortak sa trafikom, drakstorom ili mesarom ti zavrsava posao.... mislim da je trenutni zakon imbecilan pogotovo zbog toga sto samo pravno lice moze da registruje i to samo jedan domen... ali, kao sto neko rece, radi se na tome i nadam se da ce do kraja godine biti nekih rezultata...

П Р А В И Л Н И К
о условима и начину уписа назива домена у Регистар југословенских Интернет домена
Верзија: 1.0 (од 25. децембра 2002. године)
.
.
.
Члан 2.
Организација yuTLD регистра
(1) Регистрација назива домена обавља се у оквиру следећих поддомена yuTLD регистра:
• .yu – намењен свим заинтересованим лицима;
• .co.yu – намењен пословним организацијама;
• .org.yu – намењен непрофитним организацијама;
• .аc.yu – намењен искључиво високошколским установама;
• .edu.yu – намењен образовним институцијама и организацијама;
• .gov.yu – намењен искључиво државним институцијама;
• .in.yu – намењен искључиво физичким лицима.
.
.
.
Члан 3.
Појам регистранта
Назив домена у оквиру yuTLD регистра могу да региструју:
• физичка лица, југословенски држављани, са пребивалиштем у СРЈ ;
• страна физичка лица, под условом да имају дозволу за стално настањење у СРЈ;
• физичка лица, југословенски држављани, који немају пребивалиште у СРЈ, само преко заступника који има пребивалиште, односно седиште, у СРЈ и који је југословенски држављанин;
• правна лица, југословенски држављани, са седиштем у СРЈ;
• правна лица, страни држављани, које немају седиште у СРЈ, само преко заступника који има пребивалиште, односно седиште, у СРЈ и који је југословенски држављанин.
.
.
.
Члан 10.
Број домена које регистрант може да региструје
Регистрант може да региструје један или више назива домена у оквиру yuTLD регистра.
.
.
.
Члан 14.
Накнада за регистрацију и обнављање назива домена
(1) За регистрацију назива домена, као и за обнову регистрације, плаћа се накнада.

Izvukao sam neke zanimljive delove pravilnika koji bi trebalo da vazi sada. Medjutim ja nisam cuo za in.yu domen koji je namenjen iskljucivo fizickim licima. Takodje nisam znao da fizicko lice moze da registruje domen. A nisam znao ni za mogucnost registracije vise domena po jednom licu kao ni za to da se YU domen placa. Da li nas neko za*ebava sa ovim zakonom ili je stvarno tako kao sto pise??

Ako je ovo predlog a ne i vazeci zakon onda ok. Medjutim nisam siguran da ce biti usvojen uskoro, jer sam na linku koji si ostavio video da su oni imali neku javnu raspravu jos pre dva meseca (21 februar 2003) i posle toga niko nista ne pominje. A i sam predlog datira iz decembra 2002. Ne razumem se bas u pravne poslove, ali da su hteli da ga isteraju do sad bi to vec bilo uradjeno. Ali ok videcemo kako ce situacija da se odvija dalje i kad ce novi zakon da stupi na snagu jer ovo je definitivno mnogo bolje od ovoga sad.

Nazad
Vrh Dno