Šta je novo?

Dobih neku ponudu od ptt Srbija za dvosmernu kablovsku TV-In

D-KEE je napisao(la):
njihova racunica je sledeca: teoretski jedno 10 Mbit-no cvoriste ide na 50 kablovskih modema, uzimajuci predpostavku da nikada ne surfuju (tj ne povlace maksimalan protok) svi racunica je da je garantovani protok oko 128-256 KBajta/s .....naravno fora je i u ogranicenju interneta pa ces tih 400 MB potrositi za 5-6 sati a sta ces ostatak meseca??? 2 GB mozes bez ikakvih problema da potrosis za dan.... i za svih ostalih 50 korisnika isto vazi - svi ukupno ce da potrose svoj internet za nekoliko dana tako da njihov ukupni link i i ne mora da bude ko zna koliko veliki za sve korisnike. u SAD procenat korisnika kablovskog interneta je oko 60% a u evropi je taj procenat oko 10%...kod nas verovatno i manji :(
oni za sada ne zele da se obecavaju kule i gradove, pa su odredili 400 MB za mesecni download, izmerice saobracaj preracunace koliko to njih kosta, i na kraju ce reci sta nude i po kojoj ceni. znaci ove cene i ova ponuda je "testna" i nikako je ne treba uzeti za ozbiljno (jer je veoma smesna).

E, pa sta bi vi kada zivite u ovoj usranoj zemlji. Posle ovog usranog modema i smrdljive centrale, ja bih bio srecan i sa 100 MB dl mesechno. Ali ozbiljno. Nema brige. Dace oni veci dl, ali ce da deru po usima i pitanje je ko ce to moci da plati.

Zbog kontradiktornosti informacija dobijenih od istoh izvora pokusao sam da dodjem do jos nekih i pozvao broj telefona sa pamfleta. Nemojte mi zameriti na opisivanju celog toka razgovora, ali to ce mozda dati vise svetla o ozbiljnosti ljudi koji ovo prave i njihovih mogucnosti da naprave "pravu stvar". Javila mi se zena. Fino sam joj objasnio da zelim da se raspitam vise o KDS-u, posebno internet delu. "Sad cu da vas prebacim nadleznom kolegi." Prebacivanje veze do kolege koji sedi 3 metra od nje je trajalo par minuta jer se cini da ni ona ni kolega nisu znali kako tacno da upravljaju telefonskim uredjajem. Dobro - recimo da je zabuna. Ono sto mi je covek veoma ljubazno i bez izvrdavanja objasnio su sledece stvari:

1. TV i Internet usluga bi trebalo da startuju istovremeno u periodu od 1. Maja do Jula.
2. Internet usluga ce kostati 720 din. (u tu cenu je ukljuceno i mesecno iznajmljivanje kabl modema ) sa zagarantovanim protokom od 128-256kbit i mesecnim ogranicenjem saobracaja od 400MB. Moguce je doplatiti jos protoka u paketima od 200-400MB po okvirnim cenama od 300-500din.
3. Link ka inostranstvu je obezbedjen preko PTT providera (!!!), barem po saznanju coveka zaduzenog za objasnjenja krajnjim korisnicima i on ne zna koliki je link ka inostranstvu ovog providera. Pogledom na web stranicu ptt.yu sam saznao da je njihov link 18Mbs. (covek mi je rekao da je 8 Mbs ali je verovatno video vest na njihovoj stranici koja obavestava korisnike da je velicina mailbox-a povecana na 8Mb sa prethodnih 5Mb).

E sad ajmo ovako - ja potrosim 60 sati neta mesecno (uplatim 50 ali zbog nocnih tarifa i sl. imam u sustini 60 sati) - to je 216000 sekundi. Po svakoj sekundi u idealnim uslovima imam protok od 3.6 Kbajta sto mi daje 777600 Kbajta sto je jednako 760Mb. Za ovo provideru uplatim 1100 din. a telefon me izadje jos nekih 400 din. KDS internet za istu kolicinu podataka ce me doci oko 1250 din. Protok ce mi biti oko 12.8 Kbajta po sekundi sto ce mi pruziti mogucnost audio/video konferencije sa ljudima na net-u, igranje igara i sl. *******cije koje nisam mogao da praktikujem sa 33.6 modemom. Doduse sa protokom i ogranicenjem koje imam tih 800MB ce mi potrajati duplo manje od onih preko modema - osim ako sam sebe ne budem ogranicavao samo na surf i mail i ostale aktivnosti koje sam mogao preko modema.

Sve u svemu - nit' sam sta dobio (dobro ajde ne bas nista), niti sam sta izgubio. Surf ce mi biti malo lagodniji u slucaju da nema 3000 korisnika u isto vreme na netu. Nece mi biti zauzet telefon i to je otprilike to.

E sad, zastro sam uopste pominjao one prilicno neumesne primedbe o nepoznavanju koriscenja telefona i o kolicini linka ka inostranstvu. Zato sto - tri dana posto mi je dosao pamflet od PTT druga kablovska (privatna) kompanija je dosla sa svojom ponudom kablovske televizije koja je samo malo bolja od PTT-ove. Predstavnici PTT-a jos nisu dosli ni u jedan od ulaza u kojima je podeljen pamflet, jer (po objasnjenju ljubaznog gospodina) nemaju dovoljno ljudi ovi iz Pupina (dobro bili su u ulici Dzordza Vasingtona cini mi se i obisli nekih 10-20 ulaza u cetvrtak). Internet uslugu koju ja smatram bitnom jos nisu siguni kako ce da izvedu i po kojim uslovima te se frljaju ciframa bez reda i poretka. Za to vreme privatnik im upada u teritoriju i nudi istu uslugu, samo sto nikad nece dobiti internet zato sto mu PTT nece dati prikljucak na optiku po razumnoj ceni (a i zato sto ce im biti direktna konkurancija). Na kraju samo mogu da ocekujem da kao i sa slucajem struje jednog dana dobijem racun od 40.000 din za 3.000 GB protoka dok sam bio van kuce!!! The bottom line is: Je**s ti drzavu u kojoj svaka dobra ideja se pretvori u Titanik (setimo se pesme Rambo amadeusa i pevajmo u horu). Na zalost - posle pocetnog entuzijazma moram da se spustim na zemlju i zakljucim kao i u jednom thread-u pre - nece u ovoj zemlji biti interneta onakvog kakav ga svet vidi jos dugo dugo. Ulozice silnu lovu u dobru opremu koju ce da instaliraju nedovoljno placeni inzenjeri stare skole i onda ce sve to da vode gomila priucenih tipova od kojih niko ne zna sta je dobar posao i sta su potrebe korisnika. To je ona stara prica – imacemo struje ako budemo cekali do 12 sati uvece da kuvamo rucak za sutra i ukljucimo bojler.

Nazad
Vrh Dno