Šta je novo?

Dobar PCI IDE/RAID kontroler?

H.U.D.

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2003
Poena
620
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. ADSL
Iako sam bio vredan, te malo search-ovao po forumskim odajama, nisam nashao neku previshe korisnu informaciju o dotichnim kartama, pogotovo trenutno dostupnim na nashem trzzishtu..

Ono shto mi treba je:
dodatni IDE kanal(i) zbog poveccanog broja IDE uredjaja ( josh jedan HDD)

Ono shto zzelim je:
da na tom dodatnom kanalu mogu da rade i optichki uredjaji ( DVD, CDRW,...) kao i HDD-ovi, kao i eventualna moguccnost postavljanja RAID podsistema ( koji mi trenutno ne treba, ali ako je na nekoj dobroj karti inkorporiran i dotichni kontroler, neccu da se bunim - od vishka glava ne boli;))

Ono shto imam/imaccu je:
3 HDD-a ( Maxtor 80GB 2MB, WD 160GB 8MB, Maxtor 30GB 7200rpm), 1 HDD rack ( Chieftec aluminum), 1 CDRW LiteOn52327S, 1 DVDROM LiteOn JLMS XJ-HD166S;
pored toga ( a bitno za ovu 'operaciju'): Epox 8RDA+ rev.2.2, PSU Tagan 380W

Ideja je: 2 HDD-a u kuccishte dole, WD 160GB kao primary master, DVDROM kao primary slave, CDRW kao secondary master, Maxtor 80GB kao secondary slave; 1 ( onaj od 30GB) u rack da se sheta, na dodatni kontroler - osim u sluchaju da nadjem informacije da je taj kontroler bolji za sistemski disk od onoga onboard

Molim iskusne pojedince da podele svoje svekoliko iskustvo u vezi sa ovom materijom, kao i da daju upute ka kvalitetnim uredjajima i mestima gde se isti mogu nacci kod nas

hvala i pozdrav

i niko ne zna bash nishta o ovome?

auuu, breee... sramota, za forum na takvom glasu;)

pozdrav

P.S. izvinjavam se zbog up-ovanja thread-a, stvarno mi je bitno da sakupim shto vishe informacija o ovome

2 najcheshca su Silicone Image i Promise Fast Track (malo skuplja varijanta). U principu i prvi (od oko 17-18€) i drugi (oko 90-95) rade posao...

evo sta ja mogu da kazem... skoro je do mene stigao neki STlab sa ITE cipom, probao ga u masini sa Abit nf7, nije radila druga grana, tj. nije radila dobro, sistem je usporen, windows se dize po 5min... onda ga stavim na neku staru LX i tu rade obe grane, ali izgleda da drajver za win2000 nesto nije u redu (nakon instalacije istog vracao mi je plavi ekran prilikom boot-a)...

probao da upgrade-ujem bios na kontroleru i onda shvatim da STlab ovo nikad nije ni proizvodio (zvanicno), ista kartica na sajtu je sa drugim cipom, probao sa ITE sajta ali verifikacija biosa ne prolazi (kao da bios ni ne moze da se update-uje)...

raid nisam ni pokusao, izgleda ce mi ostati ovo kao lepa uspomena....

uzgred, vecina ovih kontrolera ne podrzava ATAPI uredjaje, pa se treba dobro raspitati pre kupovine koji cip i slicno...

ima i neki test na benchmarku od pre par godina...

na kraju ispada lakse uzeti plocu sa SATA kontolerom + jos 2 standardna IDE to je idealna kombinacija.... a onda procitas da su integrisani SATA raid kontroleri shit i tako u krug :)

Secam se da je za te kontrolere pre vazilo da bas i ne
rade sjajno sa optickim uredjajima, ne znam da li se
od tad nesto promenilo po tom pitanju.

gorang je napisao(la):
skoro je do mene stigao neki STlab sa ITE cipom, probao ga u masini sa Abit nf7, nije radila druga grana
Da nismo uzeli isti primerak kontrolera?
Ja sam svoj vratio i uzeo Kouwell sa Silicon Image 0680 chipom. Jeste skuplji, ali ima maksimalni protok od 120MB/s sa 2 Maxtora DM+9 80GB (sa ST Lab-om max 80MB/s)
Nisam probao flash, ali ima i ATA133 bios i raid bios

[Mancha] je napisao(la):
Ja sam svoj vratio i uzeo Kouwell sa Silicon Image 0680 chipom. Jeste skuplji, ali ima maksimalni protok od 120MB/s sa 2 Maxtora DM+9 80GB (sa ST Lab-om max 80MB/s)
Nisam probao flash, ali ima i ATA133 bios i raid bios
Cena ???

I ja sam, u medjuvremenu, od druga dobio preporuku za Silicon Image 680..
Josh samo da ga i nadjem kod nas:p

Kako stvari stoje, i za kontroler i za HDD ( WD PATA 160GB 8MB) ccu da chekam do septembra, neshto su se ulenjili uvoznici..

pozdrav

hmeh - evo ja imam jedan taj SI 680 u izvedbi ST Labsa, samo nigde ne mogu da nadjem BIOS update za njega ? podrska je uzas...

Ja ga imam u Zoltrixovoj izvjedbi, nekih godinu i po dana, sa dva maxtora po 40 giga. Sve radi od prvog dana solidno. Solidno zato shto nisam odushevljen brzinom. Prilikom formiranja raida 0 stavio sam optimimizaciju za manje fajlove (nemam pojma koja je velichina klastera). Sada ne pipam nishta dok ne bekapujem sve podatke na dvd, zatim cu se pozabaviti brzinom. Znachi za preporuku.

Nazad
Vrh Dno