Šta je novo?

Hardver Dobar Displayport kabl !

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Radiohead

Poštovan
Učlanjen(a)
14.01.2021
Poena
75
Jel ima neko preporuruku za kvalitetan Dport kabl.
Treba da stavim GTX 1070 u kompjuter.
Iz dva razloga mi treba Dport kabl.

Prvi razlog je sto imam i televizor (iz potpisa) prikacen na kompjuter, a ova GTX 1070 ima samo jedan HDMI izlaz, tako da TV ostaje na HDMI.

A drugi razlog je da bih mogao da monitor (iz potpisa) da koristim u 144 Hz.
Monitor je Freesync i sa trenutnom RX 470 radi u 144 Hz, ali sam citao da bi se G Sync aktivirao u Nvidia drajverima pa da se koristi kao Freesync mora Dport kabl.
Sve i da ovo nije tacno, svakako mi je potreban zbog prvog razloga.

Duzina je dovolljna da bude 1,8m, mada moze i 3m.
1440P/144 Hz treba da potera, jel to standard 1,4 ?

Znaci kvalitetan kabl od dobrog prozivodjaca mi je potreban.
Post automatically merged:

Jel ovo ok izbor ?
Mada pise da je verzija 1.2.
Jel mora da mi verzija bude 1.4 ?

Ovaj je malo skuplji, al pise da je 4K.

A u opisu oba kabla stoji da je 4K maksimalna rezolucija ???

Razlika izmedju 1.2 i 1.4 verzije u količini podataka koju mogu da prenesu, 1.4 može da podrži 4k do 120Hz a 1.2 samo do 75Hz, tako da je tačno da je podržavaju 4k oba kabla.

1.2 može 1440p u 144Hz, ovde imaš ukratko: https://www.cablematters.com/blog/DisplayPort/displayport-1-4-vs-1-2

Ja sam kupovao displayport kablove u Gigatronu (Hama) i AVMarket-u (https://www.avmarket.rs/kabl-displayport-1-4-8k-1-5m-5m.html#1044=676).

Oba su dobrog kvaliteta ali obrati pažnju na to da HAMA kabl nema kukice kod konektora kojima se zakači za karticu i monitor. Objašnjenje je da je prikladniji za laptop računare jer ako slučajno povučeš kabl, samo kabl ispadne a ne i ceo laptop.

Ok, tako sam i ja nesto saznao u medjuvremenu.
Dakle jurima 1.2 verziju.

A sto se tice kukica, pa ne verujem da ce mi trebati, mada mozda i pojurim, leba ne jede :)

To je onda to, samo izaberem duzinu 2 metra.

Konacno sam stavio ovu GTX 1070 u svoj racunar.
Privremeno (do ne stigne dport kabl) prikacio nju/racunar preko HDMI na monitor.
Sam Windows instalirao drajvere i u Nvidia Control Panelu je odmah stiklirano 144 Hz.
Izgleda da moze i preko HDMI-ja da se ostvari 144 Hz

Nego gde u ovom Panelu treba da se stiklira G-Sync ?

Monitor mi je Freesync i on je ukljucen u meniju monitora.

ALI IZGLEDA NEMA G-SYNC dok se ne poveze preko dport kabla.

Poslednja izmena:
Mene ce 2m izaci tri puta skuplje :D, al nije sad ni toliko bitno.
Porucio sam kabl.

Ubodem ga i onda cu moci da ukljucim G Sync u opcijama, to mi je kljucno, za fps >60.

Hdmi 2.0 gura kod mene 240hz fullhd. Dell Alienware. Doduse fabricki.

Hvala za info, znacice drugima.

Ali kao sto sam napisao, ova MSI GTX 1070 ima samo jedan HDMI, a on je rezervisan za TV.
Zato sam svakako morao da jurim dport kabl, da bih racunar povezao sa monitorom.

ALI IZGLEDA NEMA G-SYNC dok se ne poveze preko dport kabla.
Tacno tako, kada se ubode dp onda se dobije opcija za g-sync, isto imam gtx 1070 iste muke :D
Dp kabl sam kupio u radnji u NS, ne znam koje je oznake, na dobar dan treba mi kabl-izvoli-hvala :D Ovde
Sto se tice kukica, meni jedna nije htela da se uvuce kad pritisnem kabl, pa sam mukom izvlacio iz kartice, resio sa mini brusilicom :D

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    77.5 KB · Pregleda: 15
Mene ce izaci oko 2100din sa sve postarinom.
Pozlaceni kontakti, kukice, ovo ono.
Al nije bitno, bitno da mi odradi posao, jeb&s 1000 din :)

Sutra mi stize.

Stigao mi je kabl iz AVMarketa.

Deklaracija
  • Proizvođač: Goobay
  • Naziv i vrsta robe: Kabl
  • Zemlja porekla: Kina

S obzirom da sam platio 2x vise nego sto je neko okacio ovde u temi i nisam bas nesto zadovoljan.
Kukice mi deluju da ne drze dovoljno jako, mada nisam kabl vadio vise iz monitora/graficke.
Al ono sto cime definitivno nisam zadovoljan, sto kabl nije zilav kao recimo HDMI, da moze da se savija na sve strane bez gubitka kontakta/slike.
Prikacio sam kabl i monitor dao sliku, ukljucio G Sync sve ok i poguram kuciste nazad do zida i nestade slika na monitoru.
Kabl mora iz graficke bez previse uvijanja da stigne do monitora.

Al dobro, bitno da je odradjuje posao.

Kasnije instaliram svez Windows i BF1 MP here I come (back) :)

Sad je ukljucen u opcijama monitora Free sync i u Nvidia control panelu G Sync, da li treba da iskljucim Vertical Sync takodje u Nvidia control panelu ?

Poslednja izmena:
Treba da je ON, evo ti moja podešavanja pa vidi jel ti odgovara

Manage 3d settings
Global settings
Vertical sync on

Use NVIDIA color settings
Hightest 32
RGB
10 bpc
Full

Adjuct desktop color settings
Use NVIDIA settings

Set up G-SYNC
1. Enable G-SYNC...
Enable for full screen mode
2 AOC
3.Enable settings for the selected display model checked

A drugo pitanje, da li je normalno kada je istovremeno prikacen i HDMI (na TV) i Dport (na monitor), da kada ukljucujem racunar, slike ima samo na TV-u do trenutka logovanja u Windows ?
Znaci celo vreme boota (bios) i ucitavanja Windowsa je na TV-u, a kada dodje do logovanja onda dobijem sliku na monitoru, a na TV-u nestane (sto je i logicno jer je podeseno da monitor bude primarni izbor).

Siguran sam da bi slika bilo celo vreme na monitoru kada bih otkacio HDMI kabl, al ne znam zasto to radi ?
Kad su bila 2x HDMI sa RX 470, uvek je slika bila samo na monitoru, od ukljucenja do Windowsa.

WIN+P (taster WIN+P je tvoj prijatelj)... Tu biraš kako projektuješ sliku da li na monitor, tv, da li je slika extended između ta dva uređaja ili svaki prikazuje svoju sliku.

Ovo za logovanje ne znam zašto je tako (verovatno jer si odnos između TV i monitora regulisao kroz drajvere grafičke (ja to tako radim)), ali mi to deluje i kao potpuno nebitan podatak, jer svakako ne možeš ništa raditi (bilo da sliku računar za vreme logovanja baca na monitor ili na TV) sve dok računar ne digne sistem, a kad digne sistem onda je sve ok.

Svaki za sebe, nije extended.

Al glupo je sto moram da ukljucujem TV ako recimo zelim u bios da udjem ( ili da cupam hdmi kabl). Mada tek treba svez Windows da instaliram.

Kad je samo displayort kabl u monitor, onda je slika na monitoru i prilikom boota.

Cudna stvar, da HDMI preuzme samo sliku na sebe prilikom bootaa

Imao sam sličnu situaciju, tv i monitor na hdmi, drugi monitor na DP. Uspeo sam samo da namestim da boot bude na drugom hdmi monitoru zamenom portova u koji su kablovi priključeni ali nisam nikad uspeo da prebacim da boot ide preko monitora sa DP.

To je onda to, da ne gubim vreme na to onda :)
Ionako ce, kad budem stavio svez sistem, boot trajati koliko, mozda 10-15s dok ne udje u Windows.

Imao sam sličnu situaciju, tv i monitor na hdmi, drugi monitor na DP. Uspeo sam samo da namestim da boot bude na drugom hdmi monitoru zamenom portova u koji su kablovi priključeni ali nisam nikad uspeo da prebacim da boot ide preko monitora sa DP.

Malo carolije velikih majstora :D

Slucajno sam provalio da, kada prvo ukljucite monitor i sacekate par sekundi da izbaci No signal, pa onda ukljucite racunar, tada sasvim normalno daje sliku i pre samog Windowsa.
Graficka i monitor iz potpisa.

Nazad
Vrh Dno