Šta je novo?

Do jeseni 2024. USB-C će postati standardni port za punjenje mobilnih telefona, tableta i kamera u EU

^U pravu si, licno sam se oslanjao na kratke vesti i komentare, ipak su vodili racuna o standardima za punjenje, sto je onda odlicna vest. Trenutno stanje je katastrofa, dzabe usb c kad ne puni odgovarajucom brzinom... Konacno da se to promeni za 2 godine...

Ovo je ništa drugo do klasično reketiranje Apple-a od strane EU birokrata.
EIiqMHxWkAAUPej.jpg

Mogli bi da se pozabave punjacima za laptopove :)
Dva najnovija HP laptopa što koristim rade odlično sa Xiaomi 65W GaN chargerom, preko USB-C porta. Fabrički su stigle one špagete od power kabel + glomazni ac/dc adapter + kabel sa USB-C portom. Koristim Xiaomi jer je mnogo manji i lakši i ima samo taj jedan kabel.

Isti punjači (i kablovi) pune i pw-bank i telefone sa USB-C portom. Huaweiju radi i brzo punjenje.

Meni je skroz cool da sve radi na isti punjač i kabel.

Standardizacija znači i da bi na svakih nekoliko godina trebalo da se uradi revizija standarda u skladu sa napretkom tehnologije. A kao bitno je da opet svi nastave da poštuju isti standard.

Meni se taj xiaomi gan punjac usija kad nesto punim pa sam batalio da ga koristim. Za sada punim sve uredjaje usb-c punjacem od mbp.

Da, zaista se ugreje, ali GaN tranzistori i podnose više temperature.
Imam i Ugreen-ov GaN, takođe 65W. Nešto je veći i nešto se manje greje. Mada, mislim da je to samo zbog toga što je smešten u veće kućište.

Poenta priče je da se standardizuje punjenje prenosnih uređaja.

Standard se revidira svakih par godina da se uskladi novim tehnološkim trendovima, a poenta je da važi isti za sve. Tako funkcionišu standardi u brojnim drugim oblastima.

Zamislite da Apple, HP, Sony ili Samsung naprave svoj priključak za svoj monitor, ili svoj priključak za svoj miš, ili svoj slot za svoju memorijsku karticu?!? Nemate pojma kako bi tehnološki sektor izgledao da standardi ne postoje.

Da se ja pitam, i battery pack-ove za uređaje bih standardizovao 10-15-20 tipičnih, i samo takvi bi mogli da se ugrađuju. Uz naravno revizije svakih par godina.

Slazem se, krajnje je vreme da se standardizuju usb portovi posto ih danas ima na gotovo svim uredjajima i svi su razliciti :)

Ni sam ne znam koliko razlicitih kablova imam u fiokama.

Mi smo se u kući konačno potpuno prebacili na USB-C. Oba laptopa, oba telefona, slušalice bubice i over-ear, power bank. Sad kad krenemo negde najčešće ponesemo samo jedan laptop punjač pošto sa njim radi brzo punjenje na telefonima i na oba laptopa. Sad se razmišljam da kupim neki 150-200W GaN punjač sa 3-4 porta da mogu sve odjednom da punim :) A imam brat bratu 25-30 kablova po fiokama, a na kraju koristim one koje sam originalno dobio sa uređajima, dodatna 2 u kolima, i jedan za putovanja.

@momsab

Sony je ipak planirao da mem. stick nametne kao standard, a ne da ga zadrži kao ekskluzivu za svoje uređaje. Nije im prošlo, i to je ok. Još gore bi bilo da im je ostalo eksluziva samo ZA Sony.

Mi smo se u kući konačno potpuno prebacili na USB-C. Oba laptopa, oba telefona, slušalice bubice i over-ear, power bank. Sad kad krenemo negde najčešće ponesemo samo jedan laptop punjač pošto sa njim radi brzo punjenje na telefonima i na oba laptopa. Sad se razmišljam da kupim neki 150-200W GaN punjač sa 3-4 porta da mogu sve odjednom da punim :) A imam brat bratu 25-30 kablova po fiokama, a na kraju koristim one koje sam originalno dobio sa uređajima, dodatna 2 u kolima, i jedan za putovanja.
Meni su se dva malecka 65Watna od kojih jedan ima dva priključka pokazala kao najbolje rešenje za putovanje, i mnogo gadgeta.

Nažalost, ne mogu se potpuno osloboditi mini usb. Kindle, BT zvučnik, punjač za bateriju fotoaparata... Ali za to je dovoljan još jedan dodatni kabel. Napajanja su ista ona dva GaN.

U pravu si, ženin fotoaparat je na micro usb...

Kupite prelaze sa USB C na mikro USB i mirni ste. Nema brzog punjenja ali može da se dopuni.

Ohoho, pa konačno se neko setio da potera priču o punjačima i konektorima, o ovome sam mislio još pre deset+ godina kako smara što nije regulisano. Što se mene tiče mogu da donesu da moguće usb-c i buduće iteracije konektora u zavisnosti kako tehnologija bude napredovala i thunderbolt lightning kako već, mada bi tu problem bio ekskluzivitet i privilegovanost na strani epla.

Nazad
Vrh Dno