Šta je novo?

dns.adguard alternative

dj90

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2014
Poena
245
Jel postoji neka alternativna adresa za dns adresu dns.adguard

kada se povežem na neki wifi nekada mi ne rade neki sajtovi

ja kad kucam nextdns.io piše onemugućeno povezivanje

Pa udji na sajt, registruj se, isprati setup guide

A to sto ti nekada ne rade neki sajtovi, portali i sl. ce uvek da se desava, ne moze da blokiras reklame a da sve radi kao kad ne blokiras

Moraš da se registruješ i onda dobiješ svoj custom private DNS.

Uzeo sam da probam nextdns, ali opera insistira na tome da koristi neki svoj DNS. Isto i edge i chrome. Zapravo cloudflare, ali ne znam odakle povlaci to podesavanje
Koristim adguard home na raspberry pi i ruter je podesen da ga koristi kao dns server. Onda u adguard home podesavam upstream odnosno pravi dns server koji ce se koristiti ako adresa nije blokirana. To radi na svim uredjajima, cak i na ovom windows, ali ne radi u browserima.
Iskljucio sam sve vpn jer su oni podesavali proxy. uradio sam flush dns, ali nista ne pomaze.
U operi mogu da navedem samo DoH adresu, a ne ip od raspberry pi.

Isključi secure DNS. I ako imaš čime, blokiraj TCP/UDP port 853 i UDP 443.

Provalio sam gde lezi problem. Imao sam instaliran cloudflare warp. Iako je bio iskljucen i nije ni imao mogucnost da se ukljuci sa windowsom, on je preoteo podesavanja cim je bio isntaliran. izbrisao i momentalno je proradio normalni dns. Neverovatno stvarno.
Anyway, dobro radi nextdns. Ubacio sam i adguard block listu tako da mozda i izbacim adguard home u nekom trenutku.
Ne dozvoljava koriscenje svojih listi iako ima denylist gde se mora kucati jedan po jedan domen.
Kod adguard je mala prednsot sto mogu da biram dns upstream pa mogu po uredjajima da se igram i koristim recimo smart dns za jedan od uredjaja.

Ja koristim adguard DNS ali ne javni. Mislim da su isti ili NextDNS ili Adguard DNS.

Da imam neogranicen broj onih kverija, stavio bih na router.

Napravio sam onaj DDNS (noip) da mi automatski linkuje IP adresu kad se promjeni.

Ako bih stavio DNS adrese na router da li vi radio DDNS na routeru, da se ne radi to preko racunara u mrezi.

Sta mislite da li vrijedi subsrcribe mozda za neki DNS, meni je extra stvar?

Malo vise mi se svidja Adguard od NextDNS jer su mi podesavanja nekako preglednija i jednostavnija

Poslednja izmena:
Ima, možeš da vidiš kad se uloguješ na svoj nalog. Ima i nekih podešavanja oko toga.
S tim što preko njih koristiš DNS-over-TLS/QUIC/HTTPS, što znači da niko treći ne može da vidi DNS request/response u plain textu, kao što inače može kad ne koristiš nextdns, ili neki drugi servis..
Pod aktivnost se naravno misli samo na DNS..

Laičko pitanje:
Ko garantuje da nema nekih logova vezanih za tvoju aktivnost?
Nema garancije. Javni DNS-ovi su free, jer prodaju podatke koje prikupe. Isto kao i "free" VPN-ovi. Subscribe type DNS-ovi rade isto, stim da imaju više podataka.

Moram u ovoj temi da spomenem Mullvad VPN koji ima 2 custom private DNS servera koje daju svojim korisnicima i koji su konfigurabilni. Konfigurabilni u smislu da se može aktivirati DNS AdBlocker sa njihove strane na njihovom serveru. Tako da nisu potrebne nikakve aplikacije, podešavanje neta, i ostale gluposti. Ko hoće neka proba mesec dana za 5 eura. Lepo radi.

Nazad
Vrh Dno