Šta je novo?

"Dnevni" Posao

Marvel092

Cenjen
Učlanjen(a)
19.09.2011
Poena
169
Ako je topic na bas pogresnom mestu nek moderatori pomere..ali nije za oglase posto ovde vise mislim na preporuke itd sta ostali clanovi znaju i predlazu..

Interesuje me da li znate neke dnevne poslove sto se rade par sati za lupam 5-10 evra po Beogradu..otkud znam nesto kao deljenje flajera i ostalog itd.. ili nesto sasvim trece.. da li znate gde mozete da se javite za takve poslove i ostalo?

Prijavi se u neku omladinsku zadrugu i objasni sta zelis, mozda mogu da ti pomognu. Ja ih ne znam puno, ali sam bio jedno vreme uclanjen u oz "Tragac".
Znam neke drugare i drugarice kojima su tako nasli neke sporedne poslice, cak i samo vikendom, za dodatnu kintu/dzeparac.

Ako nemaš preko 27g (čini mi se da je to granica posle koje se plaća značajno veći deo državi), i ako se ne "gadiš" fizikalije, pravac u neku zadrugu (ja sam godinama radio preko studentske zadruge Gradac, imaju kacnelariju u centraljnoj čitaonici u Studenjaku). Radi se sve i svašta (selidbe, istovar uglja, ispomoć na gradilištu), a dnevnica je bila ~20Eur. I da, najbolji poslovi su kad radiš za državu :D, seli se ministarstvo nečega iz jedne u drugu zgradu: dođeš prvi dan, oni ni ne znaju da se sele, dobijaš čaj/kafu, čekaš tu 2-3-4h, pošalju te kući - dnevnica legne; drugi dan znaju da se sele, ali se svađaju ko će u koju kancelariju, ko se seli prvi ko poslednji, opet čekaš par sati i ne radiš ništa - dnevnica legne; i onda treći dan odradiš svojih 7-8h... bila su to dobra vremena :)

Poslednja izmena:
Mozda je tako u Bg ali u Va.. ja se npr ne stidim najgoreg fizikalisanja i cak vise volim tako nesto da radim nego da sam npr na pokretnoj traci u Gorenju gde bih odlepio za 7 dana :d

Hladnjaca, nosenje najtezeg tereta.. nema problema, cak i za 10e dnevno. Problem je sto posla apsolutno nema.

Dok sam bio u osnovnoj skoli isao sam u pivaru par dana ali nisam mogao da dodjem na red od likova iz srednjih skola i studenata, ajde kapiram njima je potrebniji kes, ja klinac pa se i nisam trudio.

Samo par godina kasnije kada sam ja bio u slicnoj situaciji 2-3 meseca nisam mogao da pocnem da fizikalisem ni preko veze :d Ja i par ortaka, sredio nam neki lik posao u hladnjaci, steka se kes za more- ma idealno. Ispalili su nas svaki put kada smo dosli. To je bilo pre 10 god skoro.

Svi ostali pokusaji su bilo jos gori, ovde se za najgore poslove bore ljudi koji imaju decu i koji jedva sastavljaju kraj sa krajem. Gradi se sve manje, kopa se sve manje.. Planirao sam da fizikalisem nesto pocetkom leta ali sam pesimista u svakom slucaju.

Kapiram da je u BG bolja situacija al' svejedno, cini mi se da nikada nije bilo tezi naci sezonski posao.

Ma nikada nije bilo teze naci bilo kakav posao.

Kriminal je zakon. Upadnes u pozitivnu kvotu kod apelacionog suda i vozi. Ne moze ti niko nista. :)

Za 10e dnevno mozes sljakati kao pomocnik nekom zanatliji, moler, perketar, gipsar, keramicar, vodovodzija... Ako vec nisi gadljiv na poslove ja uvek preporucujem zanatlije jer od toga moze da se zivi a naucis stvarno svasta i nikada ti u kuci majstor nece trebati. A sve i da ti treba odradice ti vec neko koga vec znas iz te price. Ja sam tako radio jedno vreme prepodne posto popodne radim u firmi i pored moleraja koji stvarno nije nauka znam da sljakam gips i sebi vec planiram da radim gajbu po svojoj meri.

Pa ja to i radim ali za 0e dnevno :) Dobro ne bas za 0e ali recimo za deo troskova zivotnih.. Cale je od jednog od najboljih privatnika u Va [o kome su i novine pisale] i vlasnika uspesne firme sa 15-ak zaposlenih [druga firma] dosao do zanata posle bombardovanja.

Nemam ja problem sa tim, pomazem mu kad god mogu [proizvodnja i prerada namestaja i tapetarske usluge].

E sad posto sam mator konj i jos zavrsavam faks nemam nikakav problem da asistiram kad god treba [da se ne lazemo nije u pitanju tezak rad] Ali znam kakva je situacija u Va. U sustini ja sam optimista ali nije ista situacija ovde i u BG [a mogu da zamislim kakva je situacija u istocnoj i juznoj Srbiji.. ]

Ali delimicno si u pravu, ko zivi i BG i hteo bi da zaradi nesto moze da bude pomocnik, segrt itd i da zaradjuje od 10-30e dnevno a provereno znam za slucaj jednog lika koji nista specijalno ne pomaze majstoru, bukvalno bleji uz minimum rada a zaradjuje 30e dnevno jer se majstor [stolar] ubija od posla u bg i dnevno zaradjuje skoro kao neko mesecno u Despotovcu :d

Tako da neka slicna opcija dolazi u obzir u Ns, Bg ali uz kompromise oko slobodnog vremena, skole, faksa a cini mi se da to ne odgovara bas pokretacu teme :)

Poslednja izmena:
Nauci programiranje pa radi za 15e ali na sat :)

To samo ako si izuzetno iskusan ali pre će biti za oko 4e/h

Ne mislim kod nas, radis odavde za preko, 20usd na sat se lako nalazi. Ja sam cak imao poslic koji su mi placali 50USD sat.

Za 4e na sat ne bi ustao iz kreveta, iskreno :)

Pa recite koji programski jezik je potreban/trazen, pa da krenemo da ucimo :)

Nauci programiranje pa radi za 15e ali na sat :)

Ovom logikom si 'ladno mogao da mu predlozis i da nauci da operise i tako zaradjuje i vise od tih 15e. Mislim da je momak pitao vise za neki usputni poslic koji se moze obavljati bez nekog velikog ulaganja. Naveo je primer deljenja flajera ili fizikalisanje...

Da bi krenuo da zaradjuje od programiranja neophodno mu je vise meseci ucenja (nekome vise,nekome manje).

Ne znam za pokretaca teme, ali meni nije problem vise meseci ucenja (daleko bolje neko vise godina :)). Jel moze to "van" faksa? Od cega da se krene...?
Programiranje me zanima, a to sto je placeno dodje kao bonus. Radio sam davno u paskalu i excelu, ali se na tome zavrsilo.
A da operisem ucim na faksu :)

Kreni od C-a da pohvatas osnove programerskog razmisljanja i proceduralnog programiranja(mada bi pre svega toga ako vec nisi,trebao da se pozabavis algoritmima,posto kazes da si radio paskal onda si sigurno upucen barem u neke osnovne). Kasnije kada ovladas njime predjes na C++,uceci njega upoznaces se sa osnovama objektno orjentisanog programiranja,sta su klase,objekti,templejti,metode,atributi itd. Nakon toga put ti je sirok... Najvaznije (pored iskustva koje se stice godinama) ti je da naucis da razmisljas na taj nacin,kada to naucis sintaksu bilo kog jezika savladas za nedelju dana.

E sad posto sam mator konj i jos zavrsavam faks...

Ne znam koliko je to godina, ali da ti odmah kazem da to batalish i krenes da se sam usavrshavas (net je najbolji fax) u necemu sto najbolje znas, jer tebe niko nece zaposliti zato sto imash fax, vec zato sto nesto znash da radis, a to na faksu neces nauciti...

Ne znam koliko je to godina, ali da ti odmah kazem da to batalish i krenes da se sam usavrshavas (net je najbolji fax) u necemu sto najbolje znas, jer tebe niko nece zaposliti zato sto imash fax, vec zato sto nesto znash da radis, a to na faksu neces nauciti...

Apsolutno, prosto je neverovatno koliko polupismenih ljudi dolazi sa brendiranih univerziteta... o nekom IT znanju mogu da sanjanju... svaki 10-i zna ponesto, svaki 100-i vredi zaista... istina nemoj da batalis, gleda se papir, ali zaboravi da je to dovoljno :)

ja vala svasta na faksu naucih, stavari koje nema na netu, a na ono sto ima ne bih nikad naisao. :) to sto vecina ljudi na faks ide po diplomu, a ne po znanje to je druga prica. i to tuzna, zato sto im uspeva...

E al vidis, ja sam sa solidnim predznanjem otisao na taj faks a tamo sam dosta toga naucio :) Faks je u sustini lak jer me materija zanima :D [menadzer u turizmu i lovnom turizmu] i za 4 godine je bilo dosta prakticnih stvari, svake godine terenske vezbe, razni tripovi po prirodnjackim muzejima, pucanje od vazdusare do magnum karabina, predavanja itd. E sad, ja sam sa jos 2 ortaka iz Va poprilicno bio odsutan na tim ekskurzijama :d pa sam opet tata te materije u odnosu na strebere :) Jedini problem je sto sam u poslednje 2 god. dao 2 ispita :d a pre toga sam polako laganeze 9 po 9 kucao..

Dobili smo cak i sertifikate, kao ocenjivaci lovackih trofeja samo nam nisu jos poslali iz ministartsva :d A i pitanje je koliko od sinoc vredi diploma :d

Moze da se nauci nesto na faksu ali da, u pravu si- veoma tesko i stvarno treba nauciti neke stvari van faksa inace si ugasio..

Poslednja izmena:

Kako da ne, zato 80% mojih poznanika koji su završili elektrotehniku ili mašinstvo u roku i sa dobrim prosekom, odmah posle fakulteta su se pozapošljavali po Evropi, preko Švedske, Holandije, Belgije, Švajcarske, pa sve Kazahstana i to za masne pare... :)

Moj predlog - da se obratis nekom ko zna nekog gradjevinarca. Pare za gradjevinu su ekstra + naucis brdo stvari + mene banuju kad pricam o ovome :d

Primera radi, ako majstor radi (a sada je sezona) kucu, tu je potrebno = 1 majstor + 2 ili tri pomocnika. ako je veci projekat onda je jos bolje jer je i veca lova. ja sam pretprosle sezone kao pomocnik uzimao 20 evra plus dosta bonusa (plati poslodavac hranu a mi pare u dzep) a prosle sezone sam sam gradio kucu 2 meseca, sa svoja tri pomocnika i tu su pare jos vece (iskreno mi je bio nevidjen zent da sam preuzmem projekat jer sam morao da guglam kako i sta, kao da sredujem neki Google server)

Pare su vece, jer niko nece da prihvati da radi posao ako ne stavi u napred na papir, i onda odokativno na svoju realnu procenu doda par hiljada evra za konacnu kucu/zgradu i isporuci konacnu cenu poslodavcu. a na ovome sto oce kucu/zgradu je da izabere jeftinije majstore - ako ih nadje.

samo jos da dodam ako nekog zanima - kuca koju sam ja gradio, momak koji se vratio iz inostranstva je pitao - kolko pare da mu se napravi kuca u sremcici od 270 kvadrata (neka italijanska arhitektura) sa odredjenim specifikacijama (cigla po duzini a ne sirini, ta i ta izolacija, instalacije te i te, takve i takve ploce i slicno) i da se uracuna i cena placa da on moze da se useli odma, i ja i dva drugara smo radili za skoro 8.000 evra manje od lokalnog gradjevinara. Ima ljudi koji tako hoce projekat a ne zanima ih koja je cena cega na stovaristu i koja je realna cena projekta, a ima i ljudi koji bi da im se izgradi earthquake-proof kuca od YTONG blokova :S:

Poslednja izmena:
Ako sam dobro shvatio, vi ste uzeli da gradite tu kuću a nikada to niste radili i usput si istraživao po internetu kako i šta?
Pa bolje da je platio tim gradjevinarima 8000 više :)

necemo u offtopic :) Javi se da skoknemo do Sremcice da vidis kucu ;)

Okaci slike ovde :p

^nisam bas skroz procitao tvoju pricu o gradjevinskom poslu a ni to nije kao sto je nekada bilo.. Do 2008. i famozne ekonomske krize u Srbiji se ludacki gradilo, pa samo u Va je potraznja stanova bila 10x veca od ponude a sada je obrnuto :d

Secam se price ortakovog brata kako ode u maju na gradjevinu u Ns i za 1 mesec zaradi za kompletno letovanje. Prosle godine na jesen jedan ortak se iscimao da radi isti posao u NS, duplo vece izrabljivanje a vise od duplo manje placaju. Odustao je posle 7 dana jer se ne isplati crnciti od 07h-17h za smesan kes. Kazu i ostali radnici pricaju kako je bilo do te 2008..

E sad, nije svuda ovako, naravno, ali..

Beogradska okolina - sigurno ce biti posla za 20 evra dnevnice (koju nemas gde da potrosis i odes kuci da spavas) a ako iko ponudi manju lovu oteras ga u tri lepe i to je to. Biti pomocnik na gradjevini znaci da ces bar 50% vremena da stojis ispred mesalice i da pravis malter ili cement sto realno vredi i vise od 20 evra, jer je klasican sizifovski posao. ali su dobre pare, to mu zaista dodje oko 600 evra mesecno ako ima i bonusa za hranu i slicno, ili ako imate popust ili poznanstva po stovaristima i slicno.

Ok, zato kazem da nije svuda kao sto sam ja naveo ali da je losije nego pre [manje posla i losije placeno] to stoji.

Za 20e dnevno bih radio sta god hoces, zrtvujem mesec dana za 500,600e, malo li je? Ali u Va nema nista od toga..

Vrh Dno