Šta je novo?

DMA za windows XP???? kako??

mikelebg26

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
09.10.2005
Poena
319
Pre par dana sam nesto nacuo da kad se ukljuci (enable) DMA za hard disk, kao navodno dolazi do rasta performansi samog sistema, kao i u igrama. E sad, ja sam nesto gledao tamo u device manageru, i disk drives, medjutim nigde nisam nasao opciju za to DMA. Imam Maxtor S-ata HDD od 160GB. Gledao sam zatim nesto u onim IDE/ATA ATAPI Controler properties, i tu ima neka opcija transfer mode gde pise: DMA if avalable. Da li znate sta to znaci i sta zapravo DMA enable znaci za sistem????

dma=direct memory access, odnosno po mom objasnjenju nacin protoka podataka
u ide/ata controler procitaj current transfer mode ako je chekiran dma if avalable. dma za ceo sis znaci bolju komunikaciju ram-a i drive-a(hd, cd, dvd)...

Za taj SATA Maxtor trebalo bi da ti UDMA5 mod ukljucen, po "difoltu" (u device manageru: ispod DMA if availible), osim ako imas prikljucen taj HDD na neki SATA Silicon Image chip (u tom slucaju je UDMA6) - bar tako je kod mene.

Ok! Kod mene u device manageru, kad odem na opciju IDE ATA/ATAPI controllers stoji sledece:
Intel 82801EB Ultra ATA storage controllers
Intel 82801EB Ultra ATA storage controllers
Primary IDE Channel
Primary IDE Channel
Secundary IDE Channel
Secundary IDE Channel
Od svih ovih opcicija samo prvi primary IDE channel (boldovan) u properties ima DEVICE 1"transfer mode😀MA if available" i "current transfer mode:Utra DMA mode 2" i DEVICE 2 "transfer mode😀MA if available" i "current transfer mode:Utra DMA mode 2". Za ostale primary i secundary IDE channel opcije u properties stoji DEVICE 0 "transfer mode😀MA if available" i current transfer mode: not applicable" i DEVICE 1 "transfer mode😀MA if available" i current transfer mode: not applicable". Drugi (boldovan) Secundary IDE Channel i properties stoji DEVICE 0:"Transfer Mode😀MA if Available i Currnet Transfer Mode: Ultra DMA Mode 5" i DEVICE 1:" transfer mode😀MA if available" i current transfer mode: not applicable" .
Da li je sve to normalno tako da stoji??? Molim pomoc ili objasnjenje sta to sve znaci!!!!

Uredjaji koji su ti u UDMA2 modu su ti cd/dvd rezaci/citaci (sta god imas od ovih ovde), a uredjaj koji ti je u UDMA5 je Maxtor SATA HDD. Sve je normalno, tako da ne moras da se brines 🙂

Nazad
Vrh Dno