Šta je novo?

DMA Problem

GoldenDragon

Čuven
Učlanjen(a)
29.03.2004
Poena
604
Cao,

Nedavno sam kupio Maxtor Serial ATA 120GB hard disk. Imam MSI KT6 Delta plocu sa integrisanim SerialATA kontrolerom. Namestio sam disk, instalirao SerialATA drajvere is ve je naizgled radilo OK. Ali uz ovaj disk imam jos i 4 IDE uredjaja: Maxtor 30GB 7200obr hard disk (primary master), NEC DV5700B (DVD player primary slave), TEAC W522 CDRW (secondary master) i MSI DR8 DVD+/-RW (secondary slave). I sad je problem sto posle instalacije drajvera za SerialATA, Teac rezac je radio u PIO modu, tj. DMA je bio iskljucen. Sad sam dodao SerialATA RAID drajvere i sve je bilo OK, tj. TEAC se vratio u DMA mod. Ali posle dva-tri dana je MSI DVDRW presao u PIO mod.

Kako da sam podesim DMA za sve uredjaje? Koje VIA 4in1 drajvere da instaliram? Gde da pronadjem VIA DMA Utility jer tog programa nema na VIA sajtu, a znam da je nekada postojao za Win98?

Unapred zahvalan,
Milan

Poslednja izmena:
http://www.msi.com.tw/program/support/download/dld/spt_dld_detail.php?UID=474&kind=1
http://www.msi.com.tw/program/support/bios/bos/spt_bos_detail.php?UID=474
Na dnu strane (drugi link) su via4in1. Zanimljivo je sto nije obelezeno koja su verzija - a poslednji su v4.51 (dakle, ako vec nisi, prvo probaj ove koji su dati na msi sajtu, a ako i sa njim imas problem onda skini via4in1 hyperion 4.51).
Inace, mozda bi trebao da update-ujes bios, vidim da se neki od njih tice sata.
Btw, izasao je nov drajver za muzicku na toj ploci, od pre par dana (19. april).

Inace mislim da je via dma tool bio deo ranijih via4in1 drajvera i da je izostavljen u novijim (mozda gresim, nadam se da ce neko drugi biti precizniji). Kako imas relativno noviju plocu, verovatno je zgodno drzati se onog sto je dato na cd-u odnosno sajtu. S obzirom da je tvoja konfiguracija ne previse tipicna, mozda bi najvise pomoglo da msi-u opises problem.

Ne znam, al` da imam toliko ide uredjaja verovatno bih ozbiljno razmisljao i o jos nekom pci kontroleru na ploci - mislim, oni sada i nisu nesto skupi.

Poslednja izmena:
Hvala za linkove, ali ja vrlo redovno posecujem sajt MSI-a i redovno skidam i bios i drivere za plocu i graficku. Imam najnoviji BIOS, i najnovije drajvere. BTW, za zvucnu, drajveri koje su postavili pre neki dan su cude! Zvucna je odlicna, zaista nemam reci koliko je dobra. Planirao sam bio da kupim neki SB Live ali zaista nema potrebe za tim.

Inace se problem nekako resio posle nekih novih peripetija. Kada sam resio problema sa TEAC rezacen, problem je presao na MSI rezac. Obrisao sam secundary IDE channel, i posle restartovanja su krenuli problemi sa nepoznatim HDC uredjajem. Ali posle 5 restartovanja, sve se vratilu u normalu. I sada sve radi. Ako se to javi ponovo, pisacu MSI-u.

Milan

Nazad
Vrh Dno