Šta je novo?

Dize 12 volti na 13+

vanjad

Slavan
Učlanjen(a)
17.05.2006
Poena
319
Primetio sam ovo jer mi je stalno ukljucen onaj system health monitor ili kako to vec zovu. To mi se ranije dosta retko desavalo, kada recimo nesto igram, a to je dosta retko. Digne mi 12 volti na 13.1-13.2 ponekad. Jel to moze biti opasno, tipa da pregori ploca, i kolike su otprilike tolerancije. Ploca je ASUS A7C266-C, XP2200+, napajanje frontier 400W.

Ja mislim da i nije problem neki ali za svaki slucaj potvrdi to recimo u biosu ili everestu ili necemu slicnom pa ako bas jest onda probaj sa drugim napajanjem i stvar ce da se resi sama :)

ako ti se pregreva cpu, zameni napajanje...

Pa sad ne znam kako da to nazovem, da li pregrevanjem, ali dosta je vruc proc. Nikada nisam pomislio da je ovo problem. Pogledao sam u biosu, iste su vrednosti.

Poslednja izmena:
a7v8x (i -x), koje inace imaju VIA chipset, znale su da se ponasaju bas tako. obicno je zamena napajanja resavala problem. naravno, kad vec menjas uzmi neko drugacije od tog dosadasnjeg.

Ne znam koje je drugarovo polovno, ali to cu uzeti.:d

uzmi pa probaj, ako ti resi problem, kupuj

13+ volti moze da osteti hdd, optiku ili plocu, dakle sve sto radi na 12V.
Zameni napajanje dok je vreme.
pozdrav.

A jel zna neko u kojim se granicama krecu tolerancije za napon sto se tice 12 V?

Ja mislim da i nije problem neki ali za svaki slucaj potvrdi to recimo u biosu ili everestu ili necemu slicnom pa ako bas jest onda probaj sa drugim napajanjem i stvar ce da se resi sama :)
Gde bre nije problem, sta pricas bre, voltaza mu je 10% izvan specifikacije... :trust:

U slucaju da zamena napajanja ne pomogne... Stara je ploca, kondenzatori su pri kraju. Menjaj ih ili menjaj celu plocu ako je jeftinije. Imao sam isti slucaj s jednom masinom koju sam popravljao... Radila je na 13.5V ali pocela je da se pregreva konstantno i dok je idle. Vent na NB je poceo da se topi, cooler vreo da rukom ne smes da pipnes i radi raga matora i dalje :d
Resavaj to ASAP!!! Nije za zezanje, pitanje je dokle ce raditi.

Gledao sam i ranije kondenzatore, ali uopste nisu "naduvani".

Sad sam merio unimerom i voltaza se zaista krece oko 13 V. Dakle mora se nesto ciniti. Jel bi promena kondenzatora sta tu mogla promeniti. Ima recimo 5-6 vecih oko procesora i mnogo manjih. Ja bi da izmenjam ove vece. Jos jednom da napomenem, nisu naduvani. Inace sam probao sa drugim napajanjem i ista prica. Dakle nije do napajanja. A zar ne bi kompjuter trebao da blokira i slicno ukoliko se pretera sa voltazom?

Znaci gledam, i dosta ljudi ima ovo na ovoj ploci:
http://www.benchmark.co.yu/forum/archive/index.php/t-24192.html
http://www.resellerratings.com/forum/archive/index.php/t-33214.html
bill, The case fans I have connect to the 4pin interface, not the (is it the molex connector, the 3pin one). Thus, they don't repot any rpm's.

mrpurple, The psu is codegen 300W psu. I know the 12V is way too high. I searched the matter from google and found out there were numerous people who had the same problem. Someone had taken the extend to buy a quality 350W psu, with no difference. The 12V was still alot higher than it should be.
Asus probe actually reports the 12V to be 13.6V and alarms constantly.

I've given the issue a rest, since my computer doesn't lock up (even though the stock speed of this cpu is 1533MHz (athlonXP1800+)). And the reseller told me that everything's normal on my system. If it fails, I'll bring it back :)
-M

Poslednja izmena:
Posto napajanje nije u pitanju ostala je samo ploca... Pod uslovom da su kondenzatori (u koje sumnjam od samog starta) zamena ce sigurno pomoci, nemas frke. Jako je jednostavan zahvat, to mogu i u TV servisu da ti zamene :p
A imas i Cika Peru gore ;)

Ma to ce majstor ja da skemba. Nego, jel moguce da dize voltazu zbog nedovoljno snaznog napajanja, to sam procitao na nekim od ovih foruma.

Tesko. Probao si vec sa drugim i opet isto

a sta ako je to drugo iz istog cenovnog (kvalitativnog) ranga ?

moguce je, komponente traze svoju porciju ampera, ovo ne moze da odstanca toliko i pokusava to da nadoknadi burekom i kiflama, tj voltima...

Poslednja izmena:
Pa najverovatnije ce biti neko sklj, naravno.

Ko je rekao burek, kifle?! :d Nikad ne iskljucujem ni tu mogucnost. Ali kapirao sam da je covek probao neko jace napajanje...

logicno je i za ocekivati da je probao jace napajanje ili nekog drugog proizvodjaca...

Probao i trece napajanje i opet ista situacija.:trust:

Poslednja izmena:
onda ti definitivno nije u redu ploca

Da, i ja mislim isto.

I naravno sad zaplet, na Chieftecu 450W voltaza pala za 0.5-0.6V, ali opet je isla do 12.5. Strasno.

Koliko se secam bila je neka afera oko Asus ploca klase A7V266 i sl da su po default-u dizae voltazu na 12.7-13.0V i sta god da se uradi to je oko 12.7V. Svojevremeno sam ugradio sigurno 100nak ploca te klase i niti jedna (ma koje napajanje da je) nije imala napon manji od 12.7V

Mislim da sta god da uradis neces postici nista bitno, tako da je 12.5 ok napon

+12.5V je OK, kao sto je vec receno... nije savrseno, ali OK je, radice... takodje, kao sto je vec receno, tolerancija je +-5%, sto znaci rang od +11.4V od +12.6V.

+13V vec nije OK. Kraj price.

kod mene varira napon od 12.74 do 13.06V,ploca je gigabyte 7VT600,napajanje neko kobian 300w,temperatura ploce 27-28,a napajanja 30 stepeni,ovako radi vec 3 godine!moracu da zamenim napajanje,da vidim sta se desava,mislio sam da je ovo normalan rad...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno