Šta je novo?

Dizanje takta procesora

• Začetnik teme Začetnik teme cilset
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

cilset

Slavan
Učlanjen(a)
10.02.2005
Poena
319
Posle podizanja takta procesora na 200mhz i mnozioca na 12, sistem nece da se podigne, cak ni biosa nema! Sta da radim? Ploca je MSI K7N2 Delta2, a procesor Barton2500+ (otkjucan). Da li je moguce da je nesto pregorelo?

Moguce je da je graficka riknula, jer kada sam skinuo vga kabl bilo je par vanica!

Moguce je da je graficka riknula, jer kada sam skinuo vga kabl bilo je par vanica!

Ma nije. To oce da se desi ali ne mora grafika da crkne. Meni se na sestrinom kompu stalno deshva kad skidam monitor i nishta radi sve. To ti varnichi masa. Neshto nije uzemljeno kako treba.

Samo ti uradi clear cmos. Iskljuci kom iz struje. Otvori kucishte i nadji jumper za clear cmos. Prebaci ga u drugi polozaj, sachekaj 10-15s, mozesh i vishe ne smeta. Onda vratish jumper kako je bio zakachish komp u struju i upalish.

mesto gde se na plochi nalazi Clear CMOS jumper vidi u uputstvu za plochu ako ga imash, mada zna to da bude lepo obelezeno na plochi.

ili napolje baterijicu(lakshe po meni) ne mozesh da je promashish😀

Uradicu to sutra. Da li je normalno ovo da se desi, ako se pretera sa overclockom?

jeste, clear cmos pomaze

kad se pretera sa OC'om normalno je da mozes uci u bios posle reseta,safe mod itd. ali i ovo je slucaj tako da opushteno...clear cmos ce vratiti plochu u zivot
loco1tn.gif

Izvadio sam bateriju. Radi sada normalno na 200x11.

kad se pretera sa OC'om normalno je da mozes uci u bios posle reseta,safe mod itd. ali i ovo je slucaj tako da opushteno...clear cmos ce vratiti plochu u zivot
loco1tn.gif

Pa i nije bas normalno da se moze uci u bios bas tako lako kada se pretera sa OCC-om.

Na svakoj ploci na kojoj sam do sada preterao, moralo je da se skine baterijica sto kaze Shiki.

Hmm,da ne bi pravio novu temu da pitam ovde onda,imam amd athlon 3800+,u biosu nemam mnozioc,tj nema nigde da se podesava,samo mogu da menjam fsb,to sam stavio na 222MHz,sad je takt procesora 2.64GHz,sve sam pretrazio i nema mnozioc da se podesava...
Znam da kad bih smanjio mnozioc na 11 ili pak 10 mogao bih da dosta povecam mnozioc i izvukao bih 3GHz bez problema...

Znam da kad bih smanjio mnozioc na 11 ili pak 10 mogao bih da dosta povecam mnozioc i izvukao bih 3GHz bez problema...

:trust: :zgran: :S: AAA?

a i ako nadjes nesto, mocices samo da smanjis...

Kada se pretera sa OCC-om, nekada i u vecini slucajeva nije dovoljno skinuti bateriju, vec se mora clearovati cmos kao sto rece fain2daniel.

Kada se pretera sa OCC-om, nekada i u vecini slucajeva nije dovoljno skinuti bateriju, vec se mora clearovati cmos kao sto rece fain2daniel.

Pa kad isklujucis kabal napajanja i izvadis bateriju na 20-ak sekundi to ti je isto kao da si jumperom uradio clear cmos.Sve se ponisti na default vrednosti,a to je ipak lakse i brze uraditi nego traziti uputstva za plocu koja ko zna gde su kod vecine ljudi, mislim bacena u neku kutiju i traziti gde se nalazi jumper za clear cmos. Sve u svemu efekat je isti, bar je kod mene bio svaki put.

Pa dobro, jumper za cmos nije tesko naci.

Pa kad isklujucis kabal napajanja i izvadis bateriju na 20-ak sekundi to ti je isto kao da si jumperom uradio clear cmos.Sve se ponisti na default vrednosti,a to je ipak lakse i brze uraditi nego traziti uputstva za plocu koja ko zna gde su kod vecine ljudi, mislim bacena u neku kutiju i traziti gde se nalazi jumper za clear cmos. Sve u svemu efekat je isti, bar je kod mene bio svaki put.

Eh, nece da moze uvek. Vadjenje baterije meni nije pomoglo na intel 815, vec samo jumperisanje. Tako da je moguce da vadjenje bat bas ne upali sa svim plocama.

na mojoj ploci se cmos clearuje samo preko jumpera, nikako vadjenjem baterije.

najbolje bi bilo prvo procitati dokumentaciju koja je stigla uz plocu, da bi se video kakav je pravilan postupak.

na mojoj ploci se cmos clearuje samo preko jumpera, nikako vadjenjem baterije.

najbolje bi bilo prvo procitati dokumentaciju koja je stigla uz plocu, da bi se video kakav je pravilan postupak.

Apsolutno se slazem sa tobom... u zavisnosti od ploce do ploce... ako ne postoji jumper ili "hot" taster za clear CMOS, onda je predvidjeno vadjenje baterija, a u bilo kom drugom slucaju treba postupiti po predvidjenom postupku! :rtfm:

Nazad
Vrh Dno