Šta je novo?

DIY voda - prvi put

emaniac

Slavan
Učlanjen(a)
30.01.2005
Poena
379
Kao sto rekoh u 'Koje su dimenzije s939 ? ' tredu zavrsio sam nosac za Diabolikov K7 vodeni blok i uspeo da ga montiram na moj Venice. Evo i nekoliko slika kako to sve izgleda.
Radijator, pumpu i 'rez' sam izdvojio u staro atx kuciste, samo da ne bude sve rasuto po stolu.
Nije reprezentativno ali radi posao 😛
Idle cpu temp je posle sat vremena blejanja identicna kao sa TT Sonic Tower-om, dok je full load temp oko 7C niza od vazdusnog. Napominjem da je voda mlaka, tj. ceo dan je stajala u rez-u u mojoj sobi.

Prilozi

• Image00001.webp
    Image00001.webp
    107.6 KB · Pregleda: 77
  • Image00002.webp
    Image00002.webp
    64.7 KB · Pregleda: 71
  • Image00008.webp
    Image00008.webp
    21 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
...

Prilozi

• Image00003.webp
    Image00003.webp
    23.1 KB · Pregleda: 64
  • Image00004.webp
    Image00004.webp
    34.2 KB · Pregleda: 80
  • Image00005.webp
    Image00005.webp
    65.8 KB · Pregleda: 88
  • Image00006.webp
    Image00006.webp
    118.6 KB · Pregleda: 76
  • Image00007.webp
    Image00007.webp
    65 KB · Pregleda: 77
Papir na predposlednjoj slici je samo za leak test, za svaki slucaj, da ne prodjem k'o AnimaN :crash:

Prilozi

• Image00009.webp
    Image00009.webp
    63.8 KB · Pregleda: 106
  • Image00010.webp
    Image00010.webp
    78.6 KB · Pregleda: 86
  • Image00011.webp
    Image00011.webp
    51.7 KB · Pregleda: 123
  • Image00012.webp
    Image00012.webp
    165.8 KB · Pregleda: 95
Sto ne spakova to sve u jedno kuciste???
Inace mi se svidjaju ove diode u WB-u 🙂

Ovo je prosto privremeno, cisto da vidim isplati li mi se da pravim svoje.
Ovoliki radijator tesko da bi stao u bilo koje kuciste koje ima da se kupi kod nas😛
Debeo plexy, pa rekoh 'ajde da ga iskoristim, oduvek sam hteo da turim u kuciste neki svetleci
plexy😉
A papir sluzi, osim da vidim ako procuri i da ne kapne voda na graficku pa da bude smoke on the water.
Do malopre sam se igrao sa procesorom, podigao sam mu napon na 1.5*110% u biosu, sto cpu-z meri kao 1.632 i sad prolazi long cpu S&M na 2800MHz, dok temp ne prelazi 38C mereno iz RT i SmartGuardian-a a do 52C iz Lukijinog A64Info-a.
Idle temp mi je u ovom momentu 26C u RivaTuner-u.
Pitanje za iskusnije vodenicare : dokle smem da dizem napon ovom procesoru (Venice 3200+) ?

Ja sam na vazduhu hladnom isao do 1.8V za testove.... Prime 95 sam radio na 1.56V na 2.7GHz 5 sati u zatvorenom kucistu....

Zaboravio sam da napomenem da mi to treba za 24/7 na vodu...sorry

Pa mislim da moze oko 1.6V... Mislim i da crkne posle par meseci.... Kupis Venice-a za 30-50e i teras dalje :smash:

Slobodno stavi 1.65V, kod drugara se moja stara venecija voza tako 24/7 vec 6 meseci, a pre toga kod mene 3 meseca, sve na 2.7GHz 😉
EDIT:
Kod njega je na BOX cooleru

Poslednja izmena:
Potvrdjujem, 1.65V bez problema moze za svaki dan.

Pa nije procureo, papir sam sklonio posle sat vremena, smorio me 😛
Medjutim, da li ja nisam dobro savijao creva ili sta vec, nisam postigao ocekivane razlike u temperaturi a OC sam povecao za samo 100MHz (sa [email protected] na [email protected]).
Nisam zadovoljan tako da sam vratio vazdusno, pa cu videti drugi put...

Pa nije procureo, papir sam sklonio posle sat vremena, smorio me 😛
Medjutim, da li ja nisam dobro savijao creva ili sta vec, nisam postigao ocekivane razlike u temperaturi a OC sam povecao za samo 100MHz (sa [email protected] na [email protected]).
Nisam zadovoljan tako da sam vratio vazdusno, pa cu videti drugi put...

Mozda je u pitanju granica CPU-a.

BTW, Socket939 je nezgodan za stezanje, a primecujem da su opruge koje si stavio prilicno male. Znam da je jedan moj poznanik dobre rezultate postigao tek kada je W/B stegao zestoko, i to sa oprugama koje su otprilike kao unutrasnje opruge ventila za klasican automobilski motor!

Vrlo je moguce da cpu ne moze vise u mhz, ali da se ni temperature ne promene bar za 10 stepeni ?
A opruge su iz kompleta za vesanje ovog TT Sonic-a i prilicno su tvrde. Mogao sam jos da ih stegnem ali sam se u jednom momentu uplasio da ne pukne plexyglass...
Ako su mi dobitci sa ovim Diabolikovim sistemom minimalni, da li bih vise dobio ako bih kupio fabricki cpu blok i nov radijator za keca ili golfa ?

Poslednja izmena:
A jel si ti merio temperature ITE-om ili si to odradio nekom sondom? Moguce da software gresi. Mada ni blok nije neko cvece, a verovatno je i pumpa budzevina da budemo realni.

Vrlo je moguce da cpu ne moze vise u mhz, ali da se ni temperature ne promene bar za 10 stepeni ?
A opruge su iz kompleta za vesanje ovog TT Sonic-a i prilicno su tvrde. Mogao sam jos da ih stegnem ali sam se u jednom momentu uplasio da ne pukne plexyglass...
Ako su mi dobitci sa ovim Diabolikovim sistemom minimalni, da li bih vise dobio ako bih kupio fabricki cpu blok i nov radijator za keca ili golfa ?

Pa tacno je da bi temperatura trebalo da se promeni vise, ali razlike treba da budu najuocljivije pri maximalnom opterecenju, narocito treba da bude uocljiv pad temperature pri promeni opterecenja sa MAX na ZERO. Znas li koliko je DeltaT (Temp CPU - Temp vode)?

Ne znam kako procenjujes da su tvrde, ali po mom iskustvu tako male opruge sa tankom zicom tesko mogu da budu dovoljno tvrde. Da ih ima 4 bilo bi OK, ali samo dve...

Taj blok je izradjen po ugledu na stari Danger Dan Maze3, nesto je veci od njega, kanali su siri i izbocina u sredini je povecana. Kontaktna povrsina mu je dobro poravnata. Mozda bi se dobili bolji rezultati kada bi se u centralnoj izbocini napravilo nekoliko kanala.

Swiftech-ovi (na primer) blockovi (kako Storm, tako i Apogee) bi sigurno dali bolje rezultate, ali bi te i kostali poprilicno. Ako si zainteresovan, mogu ja da ti pozajmim jednu svoju kopiju Storm-a G4, pa ako si zadovoljan...

Poslednja izmena:
Temperature sam merio ITE-om, jer mi je pre nedelju dana crk'o AG.
Poredio sam sa max temperaturama koje sam dobijao sa TT Sonic-om u identicnim uslovima.
Tvrdocu opruga sam procenio na stisak prstima, nemam pravi reper...
Na kontaktnoj povrsini postoji malecko ostecenje dugacko oko 1mm i siroko oko 1/2mm, mislim da je plice od debljine obicnog papira, ali dovoljno duboko da se oseti na dodir.
A pumpa je akvarijumska, mislim da je 400L, rece mi Dijabolik, al' sam zaboravio...
Sto se tice pozajmice, vrlo rado prihvatam, hvala, ali sad sam malo u frci nekoliko dana pa posle...ako nije problem.

Temperature sam merio ITE-om, jer mi je pre nedelju dana crk'o AG.
Poredio sam sa max temperaturama koje sam dobijao sa TT Sonic-om u identicnim uslovima.
Tvrdocu opruga sam procenio na stisak prstima, nemam pravi reper...
Na kontaktnoj povrsini postoji malecko ostecenje dugacko oko 1mm i siroko oko 1/2mm, mislim da je plice od debljine obicnog papira, ali dovoljno duboko da se oseti na dodir.
A pumpa je akvarijumska, mislim da je 400L, rece mi Dijabolik, al' sam zaboravio...
Sto se tice pozajmice, vrlo rado prihvatam, hvala, ali sad sam malo u frci nekoliko dana pa posle...ako nije problem.

Ostecenja koje pominjes se ne secam, ne iskljucujem da je tako bilo posle izrade. Ako se popuni pastom ne bi trebalo da stvara probleme, narocito ne ako nije u centru.

Ovaj blok sasvim pristojno radi sa slabim pumpama. Mozda bi se performanse malo i poboljsale ako bi stavio vece barbove.

Kada se resis da isporobas W/B javi na PM. Samo imaj u vidu da je za ovaj (Storm G4) potrebna jaka pumpa da bi pokazao prave mogucnosti.

Nazad
Vrh Dno