Šta je novo?

DIY: Demontaza klime

BugSu

Slavan
Učlanjen(a)
01.12.2005
Poena
305
Pozdrav svima, nisam nasao slicnu temu pa otvaram ovu.
Posedujem MDV OF 18btu bez garancije koju bih da zamenim sa 12btu inverter a MDV bih prebacio u kucu za potrebe hladjenja (retko ce se koristiti) sa danasnjim cenama razmisljam da uradim demontazu i montazu MDV klime sam, najvise me brine da ne iscuri gas, od alata imam sve potrebno, jedino cu morati 2m ceva za 18btu da uzmem.
Jel ima neko iskustva sa ovim i na sta da se obrati paznja?

P.S Ugradnju nove 12btu bih prepustio servisu zbog garancije.

Kad vec dolazi majstor da ti ugradi novu klimu, pogodi se sa covekom koliko treba da mu doplatis za demontazu i montazu stare klime. 50% doplate na cenu ugradnje nove klime je fer i korektno za obojicu. Neka ti uradi i servis te stare klime, sve ukupno 20.000 bombona.

Ne moze da montira startu klimu jer nije u istom gradu, 200km razlike, a demontazu stare klime naplacaju 4000rsd..

Da bi se sačuvao gas koristi se neka mašina koja se zakači za klimu. Teško da možes to sam, tih 4000 hiljada će mnogo više da te izađu kada budeš morao da dopuniš gas.

Sto se tice demontaze, tacnije cuvanja freona prilikom iste, potrebno je klimu upaliti na hlađenje i podesiti najmanju temperaturu. Otvoriti matice servisnih ventila na holenderima spoljne jedinice, te zavrnuti imbus kljucem prvo tanju cev, sacekati neko vreme minimum 30ak sekundi, i nakon toga zavrnuti i debelu cev, pa ugasiti klimu. Na ovaj nacin freon ostaje sacuvan u spoljnoj jedinici..

Prilozi

• 761B6944-37D3-4143-971F-00D58BC900A5.jpeg
    761B6944-37D3-4143-971F-00D58BC900A5.jpeg
    634.1 KB · Pregleda: 40
Da bi se sačuvao gas koristi se neka mašina koja se zakači za klimu. Teško da možes to sam, tih 4000 hiljada će mnogo više da te izađu kada budeš morao da dopuniš gas.
Ta masina se zove rekuperator, i sluzi da se gas sacuva ali od ispuštanja u atmosferu, jer zavisno od freona 1kg freona je isto kao par stotina kg do par tona CO2 pustenog niz vetar.

Iskoristi ovo sto je optokapler napisao za gas,vakumiranje ti i je treba toliko za hladjenje,izbaci barem tih 60% vazduha iz sistema na 'sisicu' i samo pici...

1733694003790.jpeg
Donji ventil,skines navoj servisnog dela. Prepoznaces po debljem bakru,verovatno 12stica.
Tu,kao na ventilu gume za auto,imas iglicu koju mozes da pritisnes i tako se odrzacuje sistem bez vakumiranja.
Naravno,savet je uvek da imas vakuum pumpu,ali za stare on off klime, retko koja je vakumirana ako nije neglaseno,,tako da sad kupovati vakum pumpu i manometre za 15000din moze biti nepotreban trosak.
Generalno,imas gomilu klipova kako se ovo radi na YT.
Al samo disclaimer,ako nisi siguran u ovo sto radis,bolje nemoj,izvizdaces kilo R22 u atmosferu a to nije bas pohvalno.
Mozda jos bolje,kad ti majstor vec ugradjuje novu klimu,nek ti vakumira i ovu i mirna backa.

To propirivanje instalacije umesto vakuumiranja okacite macku o rep. Pogotovo sa R32 gasom kod kojeg moze izrazito doci do samozapaljenja i nepravilnog rada. Kad se freon sacuva prilikom demontaze na nacin koji sam opisao u prethodnom postu, prilikom ponovne montaze potrebno je povezati sve kako je bilo i vakuumirati prikljucivanjem vakuum pumpe na servisni ventil. To je jedini pravilan nacin da se klima montira i da se sigurno izbaci sva preostala vlaga i vazduh iz sistema. Nakon toga pustiti gas u sistem preko ventila na holenderima i gotovo.

Hvala na odgovorima. Jasan mi proces, gledao sam na YT klipove ali sam ipak i ovde pitao jer mi demontaza delovala veoma jednostavno pa sam mislio da je nesto propusteno.

Mene sad samo zanima sto mi majstori nisu vakumirali novu klimu kad su ugradjivali, nije trebalo?

Zato što traži vreme, a vreme je novac, a treba i da ih zoveš za koju godinu kada krene da zeza ponovo da ti uzmu pare.

Ma ne treba vakumiranje, do 3 metra (cuvena majstorska)
Salu na stranu,naravno da treba,pogotovu ako grejes,opada ti kapacitet. Procesom vakumiranja se uklanja sva vlaga iz sistema,koja moze korozivno delovati na kompresor etc.
Sad ne mozes nista da uradis,osim da kazes da tj rekuperatorom sve izvadi, vakumira ponovo i sipa 32ku po gramazi.

Da, koristim za grejanje i ima 11m cevi...dodje mi da ih zadavim.

U tom slucaju, trebace i duze da se radi proces povrata freona u spoljnu jedinicu. Bar minut minimum nakon zavrtanja tanje cevi. Sve zbog dodatne duzine instalacije i vece kolicine freona.

Aj barem reci, da za tih 11 metara,jer su dosuli gasa? Preko 5 bi trebalo,zavisi od specifikacije klime.

naravno da nisu, al to je druga klima, ne vezano za ovu temu, tako da smo otisli u offtopic.
MDV koju skidam ima 2m cevi i ne znam kako je montirana jer nisam bio prisutan.

U tom slucaju, trebace i duze da se radi proces povrata freona u spoljnu jedinicu. Bar minut minimum nakon zavrtanja tanje cevi. Sve zbog dodatne duzine instalacije i vece kolicine freona.
Zdravo. Ako moze pomoc kako da odradim demontazu klime sad zimi? Naso sam negde da mora da se klima greje toplim vazduhom da bi se pokrenuo kompresor i da bi se prikupio freon?

Zdravo. Ako moze pomoc kako da odradim demontazu klime sad zimi? Naso sam negde da mora da se klima greje toplim vazduhom da bi se pokrenuo kompresor i da bi se prikupio freon?

Ako ti temp prostora nije ispod 16-17c onda nece trebati zagrevanje senzora, vec samo podesis hladjenje na najnizu temp i uradis onako kako sam opisao postupak u nekom od prethodnih postova.

Ako je pak temperatura prostora manja od 16c, moraces da grejes senzor. Otvori poklopac tj digni masku unutrasnje jedinice, nadji senzor sobne temperature koji obicno bude u gornjem cosku desnog filtera, i u njega uperi fen za kosu ili ga zagrej nekako. Klima na hladjenje najniza temp i to je to..

Ako ti temp prostora nije ispod 16-17c onda nece trebati zagrevanje senzora, vec samo podesis hladjenje na najnizu temp i uradis onako kako sam opisao postupak u nekom od prethodnih postova.

Ako je pak temperatura prostora manja od 16c, moraces da grejes senzor. Otvori poklopac tj digni masku unutrasnje jedinice, nadji senzor sobne temperature koji obicno bude u gornjem cosku desnog filtera, i u njega uperi fen za kosu ili ga zagrej nekako. Klima na hladjenje najniza temp i to je to..
Aha znaci to nije vezano za spoljnu temperaturu i za spoljnu jedinicu vec za unutrasnju? To me je zbunjivalo. Hvala na pomoci

Nazad
Vrh Dno