Šta je novo?

DivX stuff

• Začetnik teme Začetnik teme big
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Piraterija???

@Bahati [SiD], zasto se i DiVx smatraju kao piraterija? OK, warez, ali site-ovi sa DiVx subtitles se ne mogu smatrati ilegalnim sadrzajem. Pogotovo ako postoji thread sa objasnjenjem kako konvertovati u DiVx kompatibilni format na ovom forumu http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=52942. 😡 I sad, mogu da dam decku link ka nekim site-ovima, ciji su link-ovi recimo na http://www.divx-digest.com, ili jednostavno da mu kazem da u pretrazi internet sa recju "subtitles"na Google-u. I, to je piraterija? :trust:

Poslednja izmena:
Slažem se sa idavikom. Ako su linkovi ka titlovima piraterija, onda sklonite one silne thread-ove u vezi konverzije DVD-a u DivX. I, molim, bez objašnjenja da se ti autori ograđuju od zloupotrebe tutorijala... Jer to je notorna glupost.

Zašto je to notorna glupost? ja se zaista ograđujem od zloupotrebe. Jel to znači da treba da se ukine polaganje vozačkog ispita, jer ljudi to mogu da zloupotrebe i gaze ljude kolima po ulici?

@Voodoo_NBGD, upravo o tome govorim. Ronnie Coleman je napravio paralelu, ako... onda...ili...
Zasto je piraterija traziti link ka subtitles sites, a nije thread o DiVx produkciji?
Voleo bih da neki moderator ili vise njih objasni ovo.

nisam moderator, al' 'ajde da dobacim...
prvi post Bahati [SiD] je editovao zato sto je big trazio serijski br. za neki program, a ne zbog trazenja titlova.
a, ako cemo vec, titlovi bi i mogli da se podvedu pod krsenje autorskih prava, posto su dijalozi u nekom filmu deo tog autorskog dela.
a konverzija dvda u divx nije piraterija, posto covek ima pravo da napravi backup dvd-a koji poseduje i koji je platio.

Bas to...
Uopste nije poenta u titlovima, vec je big trazio serial za neki prog...

dusans je napisao(la):
nisam moderator, al' 'ajde da dobacim...
prvi post Bahati [SiD] je editovao zato sto je big trazio serijski br. za neki program, a ne zbog trazenja titlova.
a, ako cemo vec, titlovi bi i mogli da se podvedu pod krsenje autorskih prava, posto su dijalozi u nekom filmu deo tog autorskog dela.
a konverzija dvda u divx nije piraterija, posto covek ima pravo da napravi backup dvd-a koji poseduje i koji je platio.

OK, ako je tako.
Ali...
Subtitles su piraterija, konverzija DVD u DiVx nije? Recimo, uradim konverziju, a ne znam nemacki, pa moram da subtitle koji je na srpskom takodje konvertujem. Po cemu se ove dve operacije razlikuju? Zar film ne podrazumeva fakticki vecu vrednost, odnosno polaganje autorskog prava, nego li subtitles, koje cak ne radi vlasnik prava na taj film?

idavik je napisao(la):
OK, ako je tako.
Ali...
Subtitles su piraterija, konverzija DVD u DiVx nije? Recimo, uradim konverziju, a ne znam nemacki, pa moram da subtitle koji je na srpskom takodje konvertujem. Po cemu se ove dve operacije razlikuju? Zar film ne podrazumeva fakticki vecu vrednost, odnosno polaganje autorskog prava, nego li subtitles, koje cak ne radi vlasnik prava na taj film?

iskreno, voleo bih da sam bas mnogo pametan i nacitan, pa da mogu sve u detalje da objasnim.
uglavnom, mislim da je ovako:
kupis film i radis s njim manje-vise sta hoces - kopiras ga, vadis titlove i ostalo i to je ok dok ga ne menjas i ne delis drugima... znaci, kupovinom si stekao pravo da napravis kopiju koju ces da akas, a original da cuvas (recimo).
a ako ga dalje distribuiras, time krsis autorska prava.
u svedskoj je, recimo, jedan od ministara (mislim za privredu, nisam bas siguran) trazio od muzickih kuca da skinu zastitu od kopiranja sa audio diskova, posto zastitom onemogucavaju musterijama da muziku koju su platili prebace u mp3 plejer ili da naprave kopiju diska za kola. cini mi se da nije konkretno donet nikakav zakon po pitanju ukidanja zastite (ili sam ja propustio), ali su izdavaci (opet koliko sam ja primetio) prestali da stavljaju zastitu.

Mozemo mi polemisati nadugacko i nasiroko da li su titlovi piraterija ili nisu. Sve zavisi iz kog se ugla gleda, pa tako postoje argumenti i za i protiv i misljenja i za jedan i za drugi stav, ALI... Tamo neko u svetu ko ima dovoljno moci i autoriteta je rekao da to JESTE piraterija i time je stavio tacku na to :S:

U tom smlislu svidelo se to nama ili ne trazenje titlova i/ili linkova ka istim je zabranjeno prosto da Bench ne bi zadesila ista sudbina koju je dozivela svima nama poznata Livada.

Konverzija u DivXs sama po sebi nije zabranjena, pa tako vi mozete sa DV kamerom da snimite nesto sto cete kasnije prebaciti u DivX i to naravno niko ne moze da vam zabrani ili da backup legalno kupljenog DVD-a prebacite na CD iskljucivo za licne potrebe itd. Granica kada to postaje ilegalno/nedozvoljeno i kada to prelazi u pirateriju je sasvim jasna i smesno je praviti se sad blesav i naivan u fazonu "nije mi jasno sta tu nije dozvoljeno i zasto..." 😀
Zato je vodic sam po sebi dozvoljen jer je uopsten i nigde u njemu se ne pominje i ne podstice kucna radinost zarad distribucije ispod tezge tako napravljenih DivX-a 😉

Zar nemam prava da razmenjujem files, od cega nemam finansijsku ili bilo koju drugu dobit?
Ne razumem kako se razmena subtitles smatra piraterijom, ako niko ne moze dokaze nameru da te files koristis u komercijalne svrhe?
Ako imam prava da uradim konverziju DVD u DiVx kompatibilni format, i upotrebim za licne potrebe, bez trgovine, odnosno sticanja dobiti, zasto ne bih imao prava da razmenjujem te files? Ako ce neko koristiti takvu mogucnost za ostvarivanje dobiti...
@Crni, iskreno, nisam nigde pronasao na internetu da su subtitles proglaseni piraterijom. Baci neki link.
Smatram da jedna diskusija na ovu tematiku ne bi skodila, pa makar da se pomeri u Benchmark hardware community.

Nema sta da se diskutuje, prihvatite to tako kako jeste i titlove trazite na drugom mestu.
Zamisli na sta bi lichio forum kad bi svako zatrazio titl/pesmu/melodiju za mobilni ili sl. Uzas 🙂
Jeste stav malo tvrdji, ali ti si ipak nov na forumu, pun elana, pa normalno je da trazis svako malo nesto da isteras, lepo je to, ali, zaboravi i za tako nesto se svi snalazimo na nekom levom mestu, ne na forumu.
Mi smo tu prichu prosli sto puta i necemo da je ponavljamo 😉

idavik je napisao(la):
Zar nemam prava da razmenjujem files, od cega nemam finansijsku ili bilo koju drugu dobit?
Ne razumem kako se razmena subtitles smatra piraterijom, ako niko ne moze dokaze nameru da te files koristis u komercijalne svrhe?
Ako imam prava da uradim konverziju DVD u DiVx kompatibilni format, i upotrebim za licne potrebe, bez trgovine, odnosno sticanja dobiti, zasto ne bih imao prava da razmenjujem te files? Ako ce neko koristiti takvu mogucnost za ostvarivanje dobiti...
Tom logikom ja mogu recimo da kupim XP Home za 75€, napravim jednu legalnu kopiju kao svoj licni backup, a onda taj isti ISO fajl razmenim sa ortacima za dz naravno jer ne zelim da ostvarim finansijsku dobit kako bi to onda bilo legalno 😀

Ti polazis logikom P2P mreza koje se samo bave neprofitnom razmenom fajlova za koje se po default-u "pretpostavlja" da su legalni 🙂, pa ih opet gase iako su argumenti za to veoma klimavi, ali moze im se :S:

Bench prosto ne zeli da ima ikakve veze sa bilo cim sto iz daleka mirise na p od piraterije, pa je zato i uvedeno to pravilo.

Sto rece Ji ima gomila alternativnih linkova gde se ljudi snalaze...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno