Šta je novo?

DIVX codeci ????

• Začetnik teme Začetnik teme BigBoy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

BigBoy

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
675
U poslednje vreme se pojavilo xxx kodeka i kombinacija istih kako za zvuk tako i za sliku sto u mnogome otezava gledanje. E sada sta sve instalirati i da se sve moze gledati. Probao sam standardni divx5.02+ffdshow+ac3 codec+???? Da li je sve to potrebno??? Zasto se komplikuje????

Ajde ako neko zna neka napise sta je NEOPHODNO da bi se sve moglo lepo pustiti!

PozdraV

...a za audio mp3, AC3 i eventualno wma.
E sad, postoji jos gomila Plugin-ova za titlove, razne efekte sa slikom i zvukom, ali nisu neophodni. Znaci, 3 za video + 3 za zvuk + dobar player po izboru pusta sve filmove.

Instaliraj Codec Pack. Trenutno je aktuelna verzija 5.0.3.8.
Evo spiska šta sve ovaj codec sadrži:
Dekodér pro DivX 5.0.3
Dekodér pro XviD 16.02.2003
Dekodér pro DivX, XviD - FFDShow 03.01.2003 alpha
Dekodér pro titulky g400 2.7cz,eng
Dekodér pro titulky DVobSub 2.23cz,eng
Dekodér pro OGG Vorbis 0.9.9.5
Dekodér pro AC3 0.63
Morgan Multimedia Stream Switcher 0.97ß
Sa ovim codecom ćeš moći da gledaš skoro sve filmove.
Ja imam slabiju mašinu i ovaj Codec Pack super odrađuje posao.
Inače možeš ga skinuti sa http://www.codecpack.com
Iskrena preporuka :wave;

Uopste Ti nije potrebno toliko stvari.
Stavis ffdshow i gotovo je sve (imas i DivX i Xvid). WinXP vec ima MP3 codec za zvuk tako to nije potrebno staviti, eventualno ako bas hoces zbog necega AC3, stavi ga.

E sad pod Linuxom isto skines jedan od ovih codeca npr.:
http://axljab.homelinux.org:8080/cvsdownloads/archives/mplayer/libavcodec-20030127.tar.bz2 - sto je u stvari isto sto i ffdshow za Win jer koriste istu libavcodec biblioteku.

http://download.divx.com/divx/divx4linux501-20020418.tgz -sto je DivX ali za Linux

Ovo vazi ako opet hoces da stavis Mandrake sa ATI-jem. Samo da znas da moze :beat: .

grozda je napisao(la):
DivX je glavni za komprimovanje.
1. Posto vise nije besplatan pojavio se
2. XviD (naopako DivX) kao besplatna alternativa.
Jedna stvar mi samo nije jasna... zašto bi onome ko piratiše filmove bilo bitno da li koristi piratski divx ili besplatni xvid?

jddipqd je napisao(la):
Jedna stvar mi samo nije jasna... zašto bi onome ko piratiše filmove bilo bitno da li koristi piratski divx ili besplatni xvid?
Pa mozda mu je bitno da ga ne grize savest 😀

Matthias je napisao(la):
Uopste Ti nije potrebno toliko stvari.
Stavis ffdshow i gotovo je sve (imas i DivX i Xvid). WinXP vec ima MP3 codec za zvuk tako to nije potrebno staviti, eventualno ako bas hoces zbog necega AC3, stavi ga.

FFDShow zna i da odmogne 🙁 Probaj recimo film Simone ili 8 Mile. Jedini način da ga pustiš kako treba je da odčekiraš div3 u FFDShow, dakle bez njega.

Eto jel vidite zasto sam postavio ovo pitanje? Svako nesto drugo predlaze! Inace masina je kumova i to IBM II 350MHz sa GeForceMX400 64DDR + tv-out koju je kupio samo da bi gledao filmovi (iskreno, drugo bash nista i ne radi sa kompjuterom), tako da mu je to 100% primarna stavka. Potrebno je da sve radi kad ubaci CD, da ne bude Codec Error ili slicno! Stavio sam mu po redosledu: divx, ac3, mp3 i ffdshoh. Konkretno znam da je bilo strasnih problema sa LOTR2 i to sa cd2 dok je na cd1 sve islo bez problema! Sada sam ponovo stavio w98 i samo divx 5.02 kao i ac3 (blade) i radi sve dobro, ali nemam kod sebe novijih filmova da probam.

Konkretno pitanje: Da li se filmovi kompresovani sa xvid codecom mogu gledati sa divx codecom?

PozdraV

BigBoy je napisao(la):
Konkretno pitanje: Da li se filmovi kompresovani sa xvid codecom mogu gledati sa divx codecom?

PozdraV

Ne, znaci opet moras jos nesto staviti kao npr. taj ffdshow😛

Ajme...

Svako govori svoja iskustva, a ona se razlikuju.
Verovatno je da sem codeca i druge stvari imaju uticaj - driver za video karticu u prvom redu, pa program za playback i tako dalje.

Sve u svemu ako neko ima problema, treba malo sam da se pomuchi, ovakvi saveti chesto ne vrede puno.

Ja nisam imao skoro nikada probleme sa playback-om. Takodje ne znam zasto se govori da DivX vishe nije besplatan, kada se chak i pro verzija mozhe osloboditi Gain-ticklera za 30 sek (u to se rachuna i brisanje iz startupa).
I Simone (2 CD Xvid sa *******im IVTC, koji su radili papci ochito) mi radi bez ikakvih problema sa FFDShow, uzgred.

Za zvuk je potreban povremeno stari DivX 3.11 codec, tamo postoji divx audio codec, koji je zapravo wma. A za AC3 je definitivno najbolji AC3filter 063b.

I naravno nemojte nikada instalirati kojekakve Angel Potion i slicne brljotine. Ne verujte onima koji su rezali CD, potrazhite najnoviji FFDShow na Netu.

Drajveri ne bi trebalo puno da uticu, ako su pravilno instalirani i da su sto noviji.
Mislim da najveci problem prave ovi koji nestrucno kompresuju te filmove. Zbog takvih covek mora imati sto vrsta kodeka.:rocket:

Matthias je napisao(la):
Drajveri ne bi trebalo puno da uticu, ako su pravilno instalirani i da su sto noviji.
Mislim da najveci problem prave ovi koji nestrucno kompresuju te filmove. Zbog takvih covek mora imati sto vrsta kodeka.:rocket:

Josh te kako da utichu drajveri. A nazhalost jesu daleko od savrshenstva.
Kao da se rade na brzaka i nedovoljno testiraju.

Nestrucna kompresija je problem svakako. No to ne znachi da treba imati 100 codeca na mashini. Dosta je imati nekih 6 da bi sve radilo.
Ja imam samo FFdshow, DivX 3.11 (zbog divx audio-a), AC3 i to je sve.

A nije sva nestruchnost u loshem baratanju codecom. Ovi mamlazi shto rade filmove koji su na Netu chesto ochito pojma nemaju o nekim starima kao sto je IVTC, kako namestiti jachinu zvuka, A/R , koja rezolucija je optimalna za odredjenu duzhinu itd...

Drunk Devil je napisao(la):
Josh te kako da utichu drajveri. A nazhalost jesu daleko od savrshenstva.
Kao da se rade na brzaka i nedovoljno testiraju.

Nestrucna kompresija je problem svakako. No to ne znachi da treba imati 100 codeca na mashini. Dosta je imati nekih 6 da bi sve radilo.
Ja imam samo FFdshow, DivX 3.11 (zbog divx audio-a), AC3 i to je sve.

A nije sva nestruchnost u loshem baratanju codecom. Ovi mamlazi shto rade filmove koji su na Netu chesto ochito pojma nemaju o nekim starima kao sto je IVTC, kako namestiti jachinu zvuka, A/R , koja rezolucija je optimalna za odredjenu duzhinu itd...

Posto ima mamlaza na internetu koji nemaju pojma ja ne bih da budem jedan od njih i da nemam pojma (nije da cu da kodiram video, ali bih voleo da znam dosta o tome). Dakle, zelim jedan opsiran odgovor. Zamisli da radis u nekom racunarskom magazinu, u FAQ sekciji i dobijes pitanje:

Sta je sve potrebno znati i koje programe koristiti pri kompresiji videa? Sta je sve potrebno znati i koje kodeke treba imati instalirane da bi svi filmovi radili na mom racunaru?
Potpis: Uspaljena tinejdzerka koja zeli da gleda filmove

Daj ne budi lenj i pomozi ljudima pa da okoncamo ovu diskusiju sa smeskom! 😀

A zašto jednostavno ne instalirati AceMegaCodecsPack (fajl od cirka 25 MB raznih codeca) i završiti posao? Provereno sve radi....

br@in je napisao(la):
Posto ima mamlaza na internetu koji nemaju pojma ja ne bih da budem jedan od njih i da nemam pojma (nije da cu da kodiram video, ali bih voleo da znam dosta o tome). Dakle, zelim jedan opsiran odgovor. Zamisli da radis u nekom racunarskom magazinu, u FAQ sekciji i dobijes pitanje:

Sta je sve potrebno znati i koje programe koristiti pri kompresiji videa? Sta je sve potrebno znati i koje kodeke treba imati instalirane da bi svi filmovi radili na mom racunaru?
Potpis: Uspaljena tinejdzerka koja zeli da gleda filmove

Daj ne budi lenj i pomozi ljudima pa da okoncamo ovu diskusiju sa smeskom! 😀

Hmm, ovaj potpis i nije u skladu sa tekstom iznad (..jedan ...voleo da...) . 😀

Ako mislish da sa tim 'Uspaljena...' primamljujesh odgovore... eh, budi malo obazriviji. :rocket:

Kompresija videa je jako kompleksna i opshirna tema.
Svo sto mogu da dam je link na mom sajtu: http://www.pootnik.com

-Osnove Digitalnog Videa.

Kodiranje necesh nauchiti ako ne probash. A i onda treba dosta vremena i eksperimentisanja.

Za reprodukciju ti je dosta ono sto sam naveo u prethodnom postu plus neki softverski DVD plejer, za DVD, SVCD (i VCD). Eventualno josh Apple Quick Time player. Ostalo imash u Win Media Player.

Hvala za pootnik. Tvoj sajt? Tako nesto mi je trebalo posto imam dosta prevoda na hrvatskom, od kojih su neki pisani cistim slengom tako da ih je tesko iz prve razumete. Jesu li svi titlovi "nasom rukom" pisani tj. jesu li svi na srpskom?

PS> izvinjavam se za uspljenu tinejdzerku. To je trebalo da bude fazon, a ne da mi trazis gramaticke greske 😀 .

Ispravka:

Potreban je još i OGG DS filter.

A danas sam dobio par AVi-ja sa Open DML formatom (neka ekstenzija AVI-ja) . Tako da sam morao da skinem sa sourceforge.net i to čudo od 70-ak KB...

Ovo inače nisu codeci, zapravo OGG je jednim delom audio codec, a drugim delom je to container. Iako se obično koristi ekstenzija AVI to nije to. Prednost OGG-a je na primer brži seek, mogućnost smeštanja titlova u isti fajl sa filmom itd.
A ovaj Open DML je koliko vidim neki superindex za AVI.

Drunk Devil je napisao(la):
Ispravka:

Potreban je još i OGG DS filter.
Da, njega sam zaboravio 🙁
Javljaju se u poslednje vreme neki filmovi koji ga traze, ali i dalje preko 90% filmova je odradjeno DivX3 + MP3 kombinacijom, pa ce u vecini slucajeva to biti sasvim dovoljno 🙂

BigBoy je napisao(la):
Eto jel vidite zasto sam postavio ovo pitanje? Svako nesto drugo predlaze! Inace masina je kumova i to IBM II 350MHz sa GeForceMX400 64DDR + tv-out koju je kupio samo da bi gledao filmovi (iskreno, drugo bash nista i ne radi sa kompjuterom), tako da mu je to 100% primarna stavka. Potrebno je da sve radi kad ubaci CD, da ne bude Codec Error ili slicno! Stavio sam mu po redosledu: divx, ac3, mp3 i ffdshoh. Konkretno znam da je bilo strasnih problema sa LOTR2 i to sa cd2 dok je na cd1 sve islo bez problema! Sada sam ponovo stavio w98 i samo divx 5.02 kao i ac3 (blade) i radi sve dobro, ali nemam kod sebe novijih filmova da probam.

PozdraV

E, vidis i ja sam imao problema sa LOTR2 jer mi je trazio xvid, a kad sam ga instalirao nisam imao nikakvih problema, cak je i titlove odmah ubacio. Nikakve razlike nije bilo izmedju prvog i drugog CD-a, sto znaci da ima veze i kako su narezani.

OxyS je napisao(la):
E, vidis i ja sam imao problema sa LOTR2 jer mi je trazio xvid, a kad sam ga instalirao nisam imao nikakvih problema, cak je i titlove odmah ubacio. Nikakve razlike nije bilo izmedju prvog i drugog CD-a, sto znaci da ima veze i kako su narezani.
Moguce je da mu je dosla kombinacija gde je prvi cd bio spakovan sa divx3, a drugi sa xvid-om (tako je jednom ortaku doslo pod ruke), pa je zato imao problema sa drugim cd-om...

Nazad
Vrh Dno