Šta je novo?

Div VS. Layout.

mikihog

Čuven
Učlanjen(a)
02.04.2004
Poena
620
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
U cemu je razlika izmedju crtanja Layouta u Dreamwaveru i ubacivanja DIV-a.
koliko ja znam, mogu se postici isti rezultati, ali crtanje layouta mnogo lakse od pisanja tacnih brojki za pozicioniranje i odredjivanje dimenzija celija kod DIV-a.
Ili, mosda Div ima neke prednosti za koje ja ne znam?

U cemu je razlika izmedju crtanja Layouta u Dreamwaveru i ubacivanja DIV-a.
koliko ja znam, mogu se postici isti rezultati, ali crtanje layouta mnogo lakse od pisanja tacnih brojki za pozicioniranje i odredjivanje dimenzija celija kod DIV-a.
Ili, mosda Div ima neke prednosti za koje ja ne znam?
U sustini nikakva razlika. To su isti elementi (oba su DIV tag), jedina razlika sto si i primetio da dreamweaver sam automatski dodaje CSS klasu sa tacnim apsolutnim dimenzijama. Kad bi obicnom divu doda istu tu klasu dobio bi isti LAYER. U zavisnosti od dizajna i potreba koristices ono sto ti treba. LAYER-a (DIV sa apsolutnim dimanzijama) je prevashodno namenjen ako radis neki fiksni dizajn. A DIV moze da se ponasa na najrazlicitije nacine.
poz

Poslednja izmena:
dIV

U sustini nikakva razlika. To su isti elementi (oba su DIV tag), jedina razlika sto si i primetio da dreamweaver sam automatski dodaje CSS klasu sa tacnim apsolutnim dimenzijama. Kad bi obicnom divu doda istu tu klasu dobio bi isti LAYER. U zavisnosti od dizajna i potreba koristices ono sto ti treba. LAYER-a (DIV sa apsolutnim dimanzijama) je prevashodno namenjen ako radis neki fiksni dizajn. A DIV moze da se ponasa na najrazlicitije nacine.
poz

Pa dobro, ali zasto vecina ljudi koristi insert DIV komandu kada je LAYOUT laksa za manipulaciju?

Pa dobro, ali zasto vecina ljudi koristi insert DIV komandu kada je LAYOUT laksa za manipulaciju?
Da li vecina vise koristi insert div ne znam, ali ja se ne secam kad sam zadnji put nacrtao layer (mozda i nikada). Po meni kao sto sam rekao crtanje layera ima jedino smisla ako np. preko nekog dizajnu, slike, skice iscrtavas layere, i tako ih rasporedjujes za buduci sadrzaj koji ce se pojaviti u njima. Nisam rekao da su DIV (LAYER) sa aposlutnim dimenzijama iskljucivo za fiksni dizajn sajta. Dobar primer je najupotrebljevanija forma sajta u zadnje vreme 3 kolone ( http://www.bigbaer.com/css_tutorials/css_three_column_liquid_maxheight_02.htm ). Tu su upotrebljeni raznorazne variajnte CSS na div-u. Ne znam uopste kakve bi prednosti tu imalo crtanje i ovih osnovnih kolona , a kamoli kasnije pri ubacivanje divova u div, kad sa insert div tacno znas sta radis i gde stavljas. I onda lepo rucno preko style ili klase dodajes osobine divu sa razmatranjem odnosa sa roditeljima i decom. Rezime bi bilo da sa insert DIV imas bolju kontrolu, cak i kad od njega hoces da napravis layer.
Za one koji koriste Dreamweaver samo kao WYSIWYG a bez gledanja ili vrlo malo poznavanja koda, layeri su sigurna metoda dizajna i izrade. Nece nigde da pobegnu i uvek ce biti tamo gde ih nacrtas 🙂

A jel znate kako ja to radim? Imam u CLCL definisano: <div class=""></div>, <div id=""></div> i sl. Nikakav DW, nikakvi bakrači. 😉

Nazad
Vrh Dno