Šta je novo?

Display ili grafika?

rdjavi

Cenjen
Učlanjen(a)
03.07.2009
Poena
169
mozda je stvar ocigledna, ali bi zelio da mi neko to potvrdi jer do sad nisam imao iskustva sa ovakvim kvarom. da li je ovo otisao display ili grafika? display je bio odavno ostecen udarcem sa strane malo ali je radio. od nedavno je poceo da treperi na mestima gde je udaren i jedanput je ceo ekran zabrljavio kao na slikama.
Fotografija0016.jpg
Fotografija0018.jpg

Jesi probao da ga priključiš na externi monitor?

Meni izgleda kao da je displej.

Prebaci ga na neki monitor, pa ako bude sve normalno onda je displej 100%.

probao sam ali nista se ne desava. ne znam da li je dovoljno samo ukljuciti kabal od monitora i upaliti laptop, ili treba pritisnuti i neki funkcijski taster? pritiskao sam sve tastere i nista, i fn i F2 zajedno jer je na njemu nacrtan monitor. laptop je msi ex623, i mislim da sam nekad negde procitao da im bios nesto ne valja i da se ne moze prikljuciti monitor na njega i da treba da se uradi update biosa kojeg nisam radio jer mi nije trebalo da palim monitor.

Poslednja izmena:
Probaj podesiti grafiku da odgovara rezoluciji monitora. I onda standardno fn i f2.

ovo pie na zadnjoj verziji biosa na msi sajtu:
Fixed Fn+F2 hot key did not work under WinXP with NVidia MXM.
pa ne znam sad da li bi trebao da radi monitor kad se upali laptop jer se to gore izgleda odnosi na kopcanje monitora iz xp sistema.

kako da podesim grafiku kad ne mogu da vidim nista. kad se laptop upali, post test tj. slova na sekundu budu normalna pa se onda zabrljaju i ekran bude kao na slikama i ne mogu nista da uradim.

Poslednja izmena:
Jedino da instaliraš taj zadnji bios pošto je na njemu ispravljen taj problem. Skini BIOS nabaci na fleš drajv (fat32), i instaliraj ga iz BIOS-a.

Poslednja izmena:
al druze ne mogu da udjem u bios. napisah vec da kad se upali laptop, slika bude normalna na sekund pa onda se ekran zabrlja i nista se ne vidi i onda ga ugasim kratkim pritiskom na dugme.

Nisam 100% siguran, ali po svemu sudeći to je do displeja.

I zaboravio sam da ne mozes uci u bios. Zalutao mi mozak.

cekacemo da se javi neko ko je 100% siguran.

ma znam ali bi trebao da budem siguran sta mu je otislo da znam koliko ce kostati popravka. display nov izadje oko 150 evra pa mi se to ne isplati ni popravljati, bolje uzeti neki polovan laptop.

koji je lap u pitanju, molim te to mi odgovori, vazno mi je jer mi nije jasno otkud cena od 150 evrova za displej , to sa zamenom ne bi trebalo da predje 50,60 a ako imas nekog da ti zameni, dosta manje,a zamena je vise nego jednostavna, imas dosta displeja na prodaju na limundu,ali o tom potom ako se slozimo i izakljucimo da je on otisao
evo kako bi ja postupio, a na osnovu nekih mojih iskustava
95% mislim da je graficka
nadji klip na youtube , tipa deasemblly model xxxxx pomocu kome ces locirati gde se nalazi graficka karta, ako ne mozes da se snadjes nikakav problem , samo posalji marku i model lapa pa cemo zjednickim snagama da utvrdimo gde je graficka postavljena
kad lociras gde je graficka mozda skines samo neki poklopac, da bolje pridjes mestu graficke , znaci nikakavo detaljno rasturanje za sada
onda ukljucis lap i kada dobijes tu sliku koju sada dobijas , odnosno te sive linije pritisnes tu gde je graficka ,malo tamo malo vamo, sanse da tako dobijes sliku su 50%
ako je dobijes mozda ce raditi tako nekoliko dana mozda ce se odmah kada popustis izgubiti , onda jednostavno zakakuj parcetom ttvrdog sundjera ili plastike
i teraj dok radi
kada ti se i ako ti se ovo opet desi
onda ide rasturanje i ploca u rerenu ali o tom potom
moj savet ti je da zaboravis na rebauling ili ti prekuglavanje ili preduvavanje to cete kostati oko 6 hiljada dinara a bez ikakave garancije

upalio sam ga i pritiskao grafiku ako je to sto je na slici i nista se ne desava. a i cvrsto stoji u slotu i hladnjak je pritiska odozgo tako da moje pritiskanje i ne znaci nista.

da, tu je grfika ,ukljuci i lap i malo pritisni u jedan cosak malo u drugi malo po sredini
pa vidi sta ce biti, stetu sigurno neces napraviti
vidim da je gafika neintegrisana , mozda da je izvadis i malo ocistis kontakte i u slotu i na kartici
javi pa da teramo dalje

Poslednja izmena:
evo opet sam ga palio i pritiskao i nista. ma sumnjam na display jer kako sam i napisao bio je puknut odavno ali je radio. pri vrhu je bila tanka bela horizontalna linija preko celog ekrana i u zadnje vreme je pocela da se podebljava i da treperi. kad pocne da treperi onda sistem pocne da zamrzava pa sam morao da ugasim laptop i kad ponovo upalim slika se normalizuje. pred kvar slika ispod linije je pocela da se iskrivljuje a iznad linije je bila u redu dok jednom citav ekran se nije zamutio kao na slikama i od tada nema slike.

jesi li probao da upalis i onda stitskas samo f2 ili f10 koji je vec za ulaz za bios
mozda tako udjes u bios a onda bi trebalo da baci sliku i na eksterni monitor

bas zato sto je poceo da zamrzava sistem sumnjam ili na graficku ili neki kontakt na ploci

gledao sam cene nezgodna dimenzija displeja i zato skupa

probao sam, del je za bios i vidi sad sta se desava, znaci pre je bilo ono kao na prvim slikama sto sam postavio. sad kad udje u bios, slika se polako popravlja i na jednom delu je plava a na drugom zabrljana. to sto sam oznacio crvenom bojom to su fleke od kvara koje su bile i ranije kad je ekran udaren pa su se pojavile i ekran je radio normalno.
Fotografija0028.jpg

nista drug, ne javlja se, nema nista. e sad, koliko je to merodavno ako to spajanje na monitor nije moguce zbog greske u biosu.

vidi posto menja situaciju na monitoru kada udje u bios, i da kazemo na bolje
to mi je jos jedan pokazatelj da je grafika u pitanju
sad zavisi sta odlucis da radis uopste sa laptopom

prvo bih ponovio da skines karticu i ocistis slot , recimo pumpa za bicikl da izduva eventualno iz slota prljavstinu
a zatim tvrdom gumicom za brisanje ocistis i kontakte na kartici
kad si vec u radnji isto ucini i sa memorijama

pa probas tako obe varijante i sa ulaskom u bios i sa ulaskom u win

jos jedna stavr koja moze pomoci je da izvadis pateriju i konektor od napajanja i onda jedno pet sest puta drzis pritisnuo dugme za paljenje po 20 sekundi,

pa opet probas obe varijante

ako ne bude promene a sracunas se da u krajnjem slucaju ako je displej 150 evrova i odlucis se za kupovinu drugog onda
ides na pecenje graficke kartice u rerni

mada ako to dobro uradis nece joj biti nista u smislu neces je pokvariti ako je isparavna a ako je neispravna mozes je popraviti na taj nacin

znaci zagrejes renu na 200 stepeni izvadis resetku iz rerne stavis aluminijumsku foliju preko , lepo to zategnes , poravnjas
stavis graficku tako da procesor graficke bude gore , pod coskove kartice postavis kuglice od folije , da ne bi kartica lezala na foliji nego da ima malo lufta,
ubacis u zagrejanu rernu na 9 minuta, ni slucajno vise
posle 9 minuta polako izvadis ostavis malo da se ohladi, vratis karticu vratis kulere i probas
kod 95 posto ljudi koji su ovo radili a i ja stvar uspeva
ako paljivo odradis to sa rernom nece biti grafickoj nista
poslednjih 10 godina sam radio u firmi koja je proizvodila ploce sa mnogo vise komponenata nego sto ima ploca od laptopa i one se pustaju da prodju kroz reflow ili ti rernu koja ima pokretnu traku a unutra duva vruc vazduh
princip je isti sve su ostalo nijanse

samo lepo ocisti pastu sa grafickog procesora
i ako na kartici ima neka plastika zalepljena li nesto slicno skini za ostale komponente ne brini

ovde se sasvim lepo vidi kako da skines graficku i memorije a i sve ostalo

http://www.youtube.com/watch?v=l-3i8mns68g

uradicu to sutra pa cu javiti sta se zbiva.

vidi posto menja situaciju na monitoru kada udje u bios, i da kazemo na bolje
to mi je jos jedan pokazatelj da je grafika u pitanju
sad zavisi sta odlucis da radis uopste sa laptopom

prvo bih ponovio da skines karticu i ocistis slot , recimo pumpa za bicikl da izduva eventualno iz slota prljavstinu
a zatim tvrdom gumicom za brisanje ocistis i kontakte na kartici
kad si vec u radnji isto ucini i sa memorijama

pa probas tako obe varijante i sa ulaskom u bios i sa ulaskom u win

jos jedna stavr koja moze pomoci je da izvadis pateriju i konektor od napajanja i onda jedno pet sest puta drzis pritisnuo dugme za paljenje po 20 sekundi,

pa opet probas obe varijante

ako ne bude promene a sracunas se da u krajnjem slucaju ako je displej 150 evrova i odlucis se za kupovinu drugog onda
ides na pecenje graficke kartice u rerni

mada ako to dobro uradis nece joj biti nista u smislu neces je pokvariti ako je isparavna a ako je neispravna mozes je popraviti na taj nacin

znaci zagrejes renu na 200 stepeni izvadis resetku iz rerne stavis aluminijumsku foliju preko , lepo to zategnes , poravnjas
stavis graficku tako da procesor graficke bude gore , pod coskove kartice postavis kuglice od folije , da ne bi kartica lezala na foliji nego da ima malo lufta,
ubacis u zagrejanu rernu na 9 minuta, ni slucajno vise
posle 9 minuta polako izvadis ostavis malo da se ohladi, vratis karticu vratis kulere i probas
kod 95 posto ljudi koji su ovo radili a i ja stvar uspeva
ako paljivo odradis to sa rernom nece biti grafickoj nista
poslednjih 10 godina sam radio u firmi koja je proizvodila ploce sa mnogo vise komponenata nego sto ima ploca od laptopa i one se pustaju da prodju kroz reflow ili ti rernu koja ima pokretnu traku a unutra duva vruc vazduh
princip je isti sve su ostalo nijanse

samo lepo ocisti pastu sa grafickog procesora
i ako na kartici ima neka plastika zalepljena li nesto slicno skini za ostale komponente ne brini

ovde se sasvim lepo vidi kako da skines graficku i memorije a i sve ostalo

http://www.youtube.com/watch?v=l-3i8mns68g

Mikav svaka tebi cast na trudu i zelji da pomognes coveku ali moras biti svestan da ovako mozes da mu naneses nepopravljivu stetu.
Rdjavi, za neke probleme trebas da imas malo strpljenja. Kapiram da ti je frka al ovo je problem koji neces resiti za jedan dan preko foruma.
Ako ti je skupo da das 150e za zamenu displeja tek ce ti biti skupo kad budes ukapirao da si nepovratno zeznuo plocu.
Pretrazi tredove ovde, malo procackaj po netu videces da niko ne savetuje pecenje u rerni jer sto stvari moze da krene lose.

Moj savet ti je da odnese u neki servis (pogledaj imas ovde na pocetku grupe spisak) da ti utvrde sta je tacno - to te nece puno kostati.
Ako ti potvrde da je lcd posle toga proveri sve domace oglase i ljude koji imaju delove (pcberza, benchmark, limunodo..) za taj model.
Mozda mozes da nadjes neki drugi koji moze da "stane" takodje se raspitaj.
Ako nema tamo, nadji nekoga u inostranstvu od familije, prijatelja itd i zamoli nek ti kupe recimo ovde:

http://www.ebay.de/sch/i.html?_nkw=msi+ex623&rt=nc

imas celu masinu za 110e a videces dole da ima ispravnih ploca, graficke itd...takodje imas isti ebay u Engleskoj, Amazon i sl.
Novi replacement ekran (16", 1366, glossy) ti u US kosta oko 210$.

http://www.screentekinc.com/MSI_EX623--16-inch--1366x768-wxga_hd-laptop-lcd-screen.shtml
http://www.laptop-lcd-screen.co.uk/...-MEGABOOK-EX623-16.0-LAPTOP-SCREEN__17106.asp

Kada nadjes zamenski deo ako ti deluje komplikovano ili nisi nesto siguran da ne zeznes, javi se na pm sredicemo to. Pozz.

malo pazljivije citaj poruke
nikakva nepopravljiva steta ne moze da se nanese jer je graficka neintegrisana
znaci samo nju treba skunuti i u rernu

na njoj nema komponenata tipa elektroliti koji se navodno naduvaju ,pri ovom postupku i slicno
mada i da ima nista ne skodi , sve mi se cini da su zagovornici toga ljudi koji rade po servisima pa savetuju nikako u rernu
donesite kod nas mi imamo ove masine one masine ali ne mozemo da damo garanciju narad
dalje, covek je lepo rekao da ne bi davao 150 jevrova za displej vec bi razmislio o kupovini drugog laptopa
znaci ne zeli da se zamlacuje sa nabavkama cekanjem itd
a ima ovo na ebay ima ono samo da se vidi da li moze da upasuje

donosenje iz inostranstva familija prijatelji itd je vise sira nego leba,sto kazu u mom selu

a bilo koja intervencija na hardveru pa i najobicnija zamena diska moze na sto nacina krenuti lose

VlaJko79, hvala za savete i za linkove! rado bi ja njega odneo u servis da mi je blizu negde, najblizi jo oko 100 km. nije mi bas zurba za popravak, imam komp, ali bi volio znati sta mu je otislo pa da znam cenu popravke i sta mi je ciniti.
mislio sam da ce se javiti neko ko je imao ovakva iskustva pa da moze da kaze sta je u pitanju.

MIkav, gledaj sta se sad zbiva. otkopcao sam konektor od displeya sa ploce pa onda ustekao monitor i izbacio je sliku. slika je opet zabrljana ali se vide slova u biosu koja su zabrljana sto bi trebalo da znaci da je grafika otisla?
Fotografija0033.jpg
a ni ovaj monitor mi nije bas ispravan, i on brlja nekad pa cu sad da probam sa drugim monitorom.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno