Šta je novo?

Display Driver Has Stopped Responding... :mad:

Borgof

Slavan
Učlanjen(a)
01.12.2009
Poena
395
Moja oprema  
CPU & Cooler
R7 5700X3D
Matična ploča
TUF GAMING B550-PRO
RAM
32GB Crucial Balistix
GPU
RTX 3070 Gaming X Trio
Storage
1TB nvme + 2TB WD Black
PSU
SS650
Kućište
H510
Monitor
LG 32"
Miš & tastatura
G502 X & Nuphy Air 75
Laptop
HP Envy X360 13" Ryzen 4700U
Mobilni telefon
Note 20 Ultra
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ovako ljudi,
Sastavio sam sebi komp od polovnih komponenti ~pre godinu dana. C2DE8400, 4GB DDR3, ASUS P5KC i HIS HD4670. Komp je radio normalno, zatim je 4670 zamenjena sa GTX260 (2*6pin), a zatim je napajanje (LC550 koji je vec bio RMA) isto crklo (otisli su kontakti na 24pin kablu), u svakom slucaju posle zamene za drugi, vec popravljani LC koji sam vratio nakon sto je pocelo da kulja i smrdi, uzeo sam povrat novca i doplatio za Chieftec GPS500A8. Komp je radio super posle toga.
Zatim dolazi nova promena HW-a CPU je zamenjen sa Intel Xeon E5440 a GPU sa Asus 5850 TOP i tada pocinju muke sa Display Driver has stopped responding and has recovered. Nakon sto sam povecao napon karte za 50mV i spustio klokove (~50MHz za GPU i ~50MHz za mem.) radilo je normalno, naravno pre toga sam probao druge drivere i onaj M$ FixIt.

U svakom slucaju sumnjao sam da je ili PSU ili GPU, mada da otkazuje GPU kontam da bih dobijao artefakte ili bsod-ove, kojih nije bilo. Kako mi je bilo zao da se rastajem od tog 5850 promenio sam komplet platformu (AsRock P67 Pro3 + Celeron G550 + 4GB DDR3). Svaka sumnja ka GPU je otklonjena kada je probano u drugoj masini pre par dana i nakon rada bez greske karta je otisla novom vlasniku kako bih ja uzeo manjeg potrosaca (HD7770). Medjutim danas mi je stigao HD7770 i nakon 40-60 minuta CSS-a opet mi je zakucao monitor i izbacio doticnu gresku: "Display driver amdkmdap stopped responding and has successfully recovered.".
Dakle nemoguce je da je kartica, ploca cpu i ram su promenjeni, samo su napajanje, hdd, kuciste i dvd/rw ostali.

Pri svakoj promeni platforme/hw-a je radjena sveza instalacija sistema (osim danas), igre mi stoje van sistemske particije, greska se (bar sa HD5850) pojavljivala na sledecim sistemima iskljucivo u 3D modu: Win 7; Win 8.1; Win 10 TP. Svaki sistem je bio 64bit.

Da li je moguce da ovo napajanje nije moglo da pogura E5440+P5KC+HD5850TOP+4GB, a sada i ove manje potrosace koje sam uzeo, ili su se gremlini nastanili u ovom Asgardu?

Poslednja izmena:
meni deluje da divljaju naponi,mozes sa sentinelom da iscekiras hdd-ove oni su osetljiviji i u smartu bi trebalo da se pokazu greske prilikom variranja napona,mada ne mora da znaci.mozes i sa hwmonitorom cisto najgrublje moguce da iscekiras napone,mada senzori na ploci su daleko od pouzdanih.obavezno uzajmi neko provereno napajanje,nemoguce da niko sa foruma u NS-u nece da ti izadje u susret.

meni deluje da divljaju naponi,mozes sa sentinelom da iscekiras hdd-ove oni su osetljiviji i u smartu bi trebalo da se pokazu greske prilikom variranja napona,mada ne mora da znaci.mozes i sa hwmonitorom cisto najgrublje moguce da iscekiras napone,mada senzori na ploci su daleko od pouzdanih.obavezno uzajmi neko provereno napajanje,nemoguce da niko sa foruma u NS-u nece da ti izadje u susret.

Sto se tice toga, nije se niko javio osim jednog kolege iz Zrenjanina, a tamo necu ici sigurno jos par nedelja.
E sad imam ja neka dva kineza 400-500 W koje se iskreno bojim da stavljam, pa makar i probe radi :).
HW monitor mi nije pouzdan, znam da bios i HWMon imaju velika odstupanja jedno od drugog.
Sto se Sentinela tice, citiram:"The hard disk status is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found and there are no spin up or data transfer errors."

Ovaj Chieftec je jos pod garancijom, ali cisto sumnjam da bi ga primili nazad, a da im nosim ceo komp... ne radi mi se na laptopu iskreno, ne treba mi to nuzno zlo :D

hvmon.jpg

EDIT: zaboravio sam da dodam da je kuciste provereno, temperature su sve jako niske, imam 2 CM 120mm, jedan napred i jedan nazad.

Poslednja izmena:
rasklopi komp,povezi ga van kucista,isprobaj te kineze ali budi pripravan,ne da bi ih stalno zaposlio,vec da iskljucis tog cifteka iz jednacine.nema potrebe da prepecas grafe furmarkom,neki unigine je dovoljan.nisam ni rekao da su aida i hwmonitor realni dijagnosticki alati,vec eto da sa njima cisto odokativno vidis stanje sa naponima,mozda daju neki trag.

sad vidim da te ploca nema senz za +12v...

furmark prosao 2.5 min, temperatura 51 stepen :D, nema errora... jos malo pa na posao, sad cu poterati heaven da vidim.

Na Shefu :), a prosao je i 3-4 kruga heavena, 1440x900 high+4xAA+Teselation Normal...
Stvarno ne kontam, probacu kad se vratim sa posla da igram kantere neko vreme da vidim koliko ce se desiti puta.

e ne'am pojma,iscekiraj ram,dosta tih gluposti se meni licno desavalo na njanjavim modulima,doduse nikad kres drajvera na radeonu,to je uvek bilo vezano za preterivaje sa klokom. :)

jesi siguran da je hardware u pitanju, tj. da je nešto falično?
ponekad se komponente krljaju međusobno sa sistemom.
ako ti se nastavi ista situacija, probaj da se pozabaviš sa timeout detection recovery i registrima vezanim za kontrolu drajvera na Windowsu.
imao sam sličan problem koji je rešen sa tdrdelay=8

Sto se tice memorije imao sam 3 razlicita seta: 2x2 ddr3 Silicon P., pa 3x2 ddr2 samsung i apacer, i sada 2x2 ddr3 nisam ni gledao koje su. A desavalo se na svim kombinacijama.
Drivera sam menjao 3-4 kombinacije, ali nisam zabelezio koje. Win saam vec rekao koji sam furao, jedino mi se nije desavalo na linux mintu, ali u njemu nisam ni terao 3d aplikacije.
Ono sto sam zaboravio da napomenem je da mi je sa 5850 gotovo minut-dva nakon ulaska u igru (css prevashodno :)) izbacivao error, to je na default naponu i klokovima. A kada sam je downclockovao i overvoltovao drzala je i po 2-3 sata. A sada mi se na def. sa 7770 (1020/1150) desilo nakon sat vremena, sto mi opet deluje bolje.
U svakom slucaju mislim da nisam napomenuo, ali taj 5850 TOP ima 8+6pin prikljucke, za razliku od referentnog 6+6, te sad razmisljam da nisam mozda presisao napajanje dugotrajnim koriscenjem takvog setupa, pa da sada nece ni sa ovom "slabijom" kartom da radi normalno.

Sto se tice memorije imao sam 3 razlicita seta: 2x2 ddr3 Silicon P., pa 3x2 ddr2 samsung i apacer, i sada 2x2 ddr3 nisam ni gledao koje su. A desavalo se na svim kombinacijama.
Drivera sam menjao 3-4 kombinacije, ali nisam zabelezio koje. Win saam vec rekao koji sam furao, jedino mi se nije desavalo na linux mintu, ali u njemu nisam ni terao 3d aplikacije.
Ono sto sam zaboravio da napomenem je da mi je sa 5850 gotovo minut-dva nakon ulaska u igru (css prevashodno :)) izbacivao error, to je na default naponu i klokovima. A kada sam je downclockovao i overvoltovao drzala je i po 2-3 sata. A sada mi se na def. sa 7770 (1020/1150) desilo nakon sat vremena, sto mi opet deluje bolje.
U svakom slucaju mislim da nisam napomenuo, ali taj 5850 TOP ima 8+6pin prikljucke, za razliku od referentnog 6+6, te sad razmisljam da nisam mozda presisao napajanje dugotrajnim koriscenjem takvog setupa, pa da sada nece ni sa ovom "slabijom" kartom da radi normalno.

reakcija na spuštanje klokova i dizanje voltaže može da ima veze u odnosu na ovo što sam ti napisao. probaj da proveriš.

Videcu, ali sada sam na poslu, kada dodjem kuci veceras (ako me zenka ne zarobi) pozabavicu se time.

Evo da se javim, nisam imao vremena ranije da odigram bilo sta. Igrao sam kantere jedno sat-dva, dve tri partije dote 2 i nista... ama bas nista, a i pustio sam neko vece jedno sat dva heavena na high.
Sad mi stvarno nista nije jasno. Jeste da mi je drago sto se nije desilo ni jednom i da mi budi nadu da je verovatno trebao da padne jos jedan restart cycle izmedju stare i nove karte, odnosno drivera (posle onog obaveznog nakon instalacije), ali mi je sumnjivo.

Tesko, posto vise nemam tu plocu ;), zato me i cudi sve... Inace 5 sati gejminga juce bez stucanja. Kontam ono neki dan bese neki gremlin, posto sa 5850 nisam mogao na def klokovima ni 5 minuta da izvucem. Covek kod koga je otputovao nema nikakvih problema ( ima 1kW :d). Bice da se tripovao chief.
Inace u biosu su svi naponi u plusu od po koji mV.

^
Ja Chief-a ne volim, da ga ne vidim. Imao sam slučajeve da "teškaši", npr., iz davne Turbo serije, nisu hteli uopšte da rade, ako nisu opterećeni iole jačom grafikom i ostalim komponentama. Još iz tog doba ih zaobilazim. Tvoje je malo novijeg datuma, ali opet.. Naravno, ne mora da znači ništa što pominjem, možda su gremlini, što kažeš :)

Poslednja izmena:
imao sam isti slucaj, na jednoj ploci drajver za graficku stane pa opet krene u idle, u igrama bez problema radi, na drugoj ploci sve ok sa istom grafickom, radi se cisto o nekompatibilnosti komponenata verovatno

To sam ja imao na laptopu jefnom prilikom, i resio sam vracanjem na prethodnu verziju. Nije mi se desavalo u idle (odnosno u 2d) vec iskljucivo u 3d. Secam se da je u kombustoru i u heavenu pucao pri 4+AA i Teselation normal+. Sve dok upravo preko tih testova nisam nasao stabilne nize klokove i napon.
Da se ponovim za sada se desilo samo jednom sa ovim HD 7770 prilikom prvog pokretanja kantera i to je to.
Sve u svemu sam odlucio da prosledim Chiefteka dalje, a da uzmem sebi neko modularno, posto svakako imam sve crne komponente, a i kuciste i backpanel od MB, pa da uklopim to sve lepo do daljnjeg.

Nazad
Vrh Dno