Šta je novo?

Diskusije o referentnim Konfiguracijama

SeeBeen

Jež
Učlanjen(a)
10.01.2005
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD ThreadRipper 3960X
Matična ploča
Asus ROG Zenith II Extreme Alpha
RAM
8x8GB Corsair Vengeance RGB Pro @ 3600MHz
GPU
MSI GeForce RTX 3090
Storage
4x Samsung 980 Pro 1TB
Zvuk
Integrale + Logitech Z-5500
PSU
Asus ROG Thor 1200W
Kućište
Lian Li PC-011D XL
Monitor
3x 27"
Miš & tastatura
ZSA Moonlander + Logitech MX Master 3
Laptop
MBP 14 M1
Mobilni telefon
Samsung S22 Ultra
Pametni uređaji
Smartwatch
Steam
coola_m
Pristup internetu
  1. Optički internet
Na predlog korisnika Abacus pravim ovaj thread.

U ovom threadu mozete videti koja je referentna konfiguracija za Maj/Jun 2007. "Referentna" kao neki minimum ispod koga ne bi trebalo ici pri kupovini nove konfiguracije! Ovde sada trenutno mozete videti samo AMD konfiguraciju!

CPU: AMD Athlon64 X2 3600+ (Dual Core, Socket AM2)
MoBo: Biostar TA690G AM2 (Socket AM2, AMD 690G Chipset, VGA integrated) - Telix
MEM: 2x1 Gb ili 1x1 Gb PQI DDR2 @667MHz
HDD: Western Digital Caviar WD2500JS (250Gb, 7200RPM, Sata2)
OPT: Pioneer DVR112D
CASE: Codegen/Blueberry - Vise informacija ovde

Konfiguracija je bez monitora, tastature, misa i zvucnika!

Inace i ovde se diskutovalo o tome koliko je LC power napajanja kome crklo , pa ih bas i nije bilo puno. A sto se tice unutrasnjost istog , i po izradi , a i po tezini ( kako ih neki kvalifikuju) su sasvim OK . Jedini minus im je ventilator koji je uglavnom crkavao cak posle godinu dana . To vam moze potvrditi i servis firme koji ih uvozi .

Za ostali deo konfiguracije se slazem da je trenutni best buy

Poslednja izmena od urednika:
Ja bih rekao da nije , sem sto su doticne integrisane ploce iz prvog posta stigle u spomenutu firmu koja ih za sada jedina uvozi , uz malo update-ovanja biosa , sa 1 Gb Ram (eventualno 2 Gb , cene pocinju da rastu ) , konfiguracija je stvarno best buy .
(Jos ako stavite dva hdd-a u raid 0 ... i malo jaci procesor )

Procesor nema potreba da bude jaci od 3600+,jer se na toj ploci kolkuje bar na 2.5Ghz(Bez dizanja napona).I to je donja granica za ovaj CPU,jer doticni(uz RAM sa kojim se slaze) moze bez problema na 2.9-3Ghz sa manjim povecanjem napona(~1.4V)

ideja za modove, i admine

premestite sve postove u novu temu koja se zove DISKUSIJA O REFERENTNIM KONFIGURACIJAMA gde bi svako mogao da kaze svoje misljenje. u tom slucaju bi ovde ostali samo postovi sa konfama, a u drugoj temi bi mogao svako da kaze sta misli o njima.

Tek sada videh temu.
Ovo je referentno jos uvek, ako mozes da nadjes procesor.
PS predlog je da napisete referentnu graf. kartu koja se moze kupiti kao najisplativija, pored osnovne konfiguracije.
moj predlog 8600gt Palit ili ati 2600xt asus.

Poslednja izmena:
evo jedne zanimljive konfiguracije, koja ne kosta mnogo, a idealna je za filmove/muziku/net/office i igranje u umerenim rezolucijama:

c2d e2160 (~100% oc :-devil-:)
asus p5k
2x1gb geil ultra 800mhz
palit 8600gt sonic+
wd4000aaks (400gb, sata3.0, 16mb, 7200rpm)
pioneer 212d
thermaltake purepower tr2 470w
cm centurion 534

trebalo bi da moze da se uglavi u 500eur...

evo jedne zanimljive konfiguracije, koja ne kosta mnogo, a idealna je za filmove/muziku/net/office i igranje u umerenim rezolucijama

imas zanimljivo vidjenje konfiguracije za filmove/muziku/net/office. predpostavljam da ti je dupli procesor potreban da bi jedan kucao tekst u wordu a drugi svirao winamp?

Poslednja izmena:
nisam ja ni rekao da je c2d potreban za word i net. niti bi to mogao da kaze neko ko za slicne potrebe koristi xp1700+.
nisi naveo sta podrazumevas pod 'najjeftinija konfiguracija', ali povrsnim prelistavanjem jednog domaceg casopisa vidim da skoro svaka firma kao najjeftiniju konfiguraciju u svojoj ponudi ima nesto ovako:

sempron 3000+
512mb ram
80gb hdd
no-name 350w napajanje
i sl.

meni ovo nije dovoljno ni za xp! :D ne, ozbiljno, ovo je stvarno nesto sto bih preporucio samo nekome ko ukljucuje racunar vikendom da odigra partiju linesa i eventualno proveri postu preko dial-upa. :d
vec stize vista sp1 i vrlo brzo ce postati ono sto je xp sada - najrasprostranjeniji operativni sistem. i sta cemo onda?

mada, prihvatam tvoje zapazanje da imam zanimljivo vidjenje konfiguracije za filmove/muziku/net/office. ja zaista ovu kucnu masinu koristim za to, s' tim sto imam obicaj povremeno da se bavim amaterskom video montazom, amaterskom obradom zvuka, nekim renderovanjem, itd. verovatno otud i potice takvo moje vidjenje kucne konfiguracije. :)

ta konfiguracija koju sam naveo glatko ce gurati win vistu bar jedno tri-cetiri godine. dodavanjem neke bolje graficke kartice (npr. 8800gt) zaista postaje ozbiljna igracka sprava...

meni ovo nije dovoljno ni za xp :D

stvarno ne znam kako to? ja skoro da nisam primetio razliku u windowsu kad sam sa athlona xp1600+ presao na pD805.

vec stize vista sp1 i vrlo brzo ce postati ono sto je xp sada - najrasprostranjeniji operativni sistem. i sta cemo onda?

onda? ostacemo na xpu kao i do sada :) nisam video da je vista donela nista revolucionarno i vredno ulaganja nekoliko stotina evra samo da bi se u lepsem gui-u kucao word dokument. vista za mene ima smisla samo na veoma jakim masinama za veoma ozbiljne poslove (pricam o nekim 3d animacijama i quad core procesorima).

ta konfiguracija koju sam naveo glatko ce gurati win vistu bar jedno tri-cetiri godine. dodavanjem neke bolje graficke kartice (npr. 8800gt) zaista postaje ozbiljna igracka sprava...

konfa koju si predlozio je dobra konfa, ali ne za to za sta si je predlozio. c2d procesor jednostavno NIJE kucni procesor za ljude koji kuckaju word! to je gaming masina, i to dosta dobra.

povremeno da se bavim amaterskom video montazom, amaterskom obradom zvuka, nekim renderovanjem, itd.

i ti sebe smatras prosecnim korisnikom kompjutera?! :p

ja kuci sem 2 pentiuma D imam i jedan XP1600+ sa 512mb rama, i zaista ne osecam nikakvu razliku kad sednem za njega. naravno na njemu ne guram korel fajl od nekoliko stotina megabajta, niti pustam rendere, ali za word, filmove i net je vise nego dobar.

a posto je taj sempron bolji od mog xp-a, mislim da je sve jasno :)
jos ako mu dodas 512mb rama moze odlicno i da sluzi za obradu slika u psu ili neki lagani dizajn. naravno sve amaterski.

Poslednja izmena:
stvarno ne znam kako to? ja skoro da nisam primetio razliku u windowsu kad sam sa athlona xp1600+ presao na pD805.

ne kazem da mi nije dovoljno zbog semprona, nego zbog 512mb rama. ;)

onda? ostacemo na xpu kao i do sada nisam video da je vista donela nista revolucionarno i vredno ulaganja nekoliko stotina evra samo da bi se u lepsem gui-u kucao word dokument.

zaista, vista nije donela nista revolucionarno, bar bih ja kao "ljubitelj" microsofta mogao da pricam o tome...
ali, ako vec kupujem novi racunar, ne kupujem ga da bih ostao na skoro sedam godina starom operativnom sistemu.
sad, ne znam ja ko kakve potrebe ima i kome je kakav os potreban/dovoljan. nisam ja kriv sto je razlika izmedju xp-a i viste otprilike kao razlika izmedju dve 'revizije' jugo floride. ali, ako tako gledas, taman mogu i da instaliram npr. win98 i da kuckam u wordu...

c2d procesor jednostavno NIJE kucni procesor za ljude koji kuckaju word!

khm, khm:

nisam ja ni rekao da je c2d potreban za word i net

dakle, stvar je jasna - c2d nije neophodan, niti optimalan za word.
niti je bilo ko tvrdio da jeste.

i ti sebe smatras prosecnim korisnikom kompjutera?!

o tome ti govorim. naveo sam da se povremeno kod kuce bavim za racunar zahtevnijim stvarima, tako da definitivno nisam u poziciji da sudim sta je potrebno i dovoljno prosecnom peri pericu.

ja kuci sem 2 pentiuma D imam i jedan XP1600+ sa 512mb rama, [...] ali za word, filmove i net je vise nego dobar.

ne znam, ja drzim 768rama. kada izvadim modul od 256mb dodje do ozbiljnijih usporenja. mada, kazem, imam obicaj da se izivljavam, npr. nekoliko firefox prozora punih tabova istovremeno, itd. nesto je bolja situacija u xp sp1.

a posto je taj sempron bolji od mog xp-a, mislim da je sve jasno
jos ako mu dodas 512mb rama moze odlicno i da sluzi za obradu slika u psu ili neki lagani dizajn. naravno sve amaterski.

slazem se. s' tim sto bih ja dodao i hdd od 160gb, jer sam klaustofobican. :)
:wave:

Moj predlog ja da bude vise referentnih masina za razlicite korisnike.
npr. 1.office 2.home 3.gamer ili tako nesto
Jasno je da nije ista konfi za rad u wordu i exelu; za gledanje filmova slusanje muzike net i po koji pasijans ; i za igranje unreal 3 i halo 3 bar sa svime iskljucenim
jer ipak su to aktuelne igre, igre prema kojima sada treba uzeti komp - referentne igre

Diskusije o referntnim Konfiguracijama

Posto je trenutna referentna konfiguracija mnogo jaca i drugacija od prvobitne "referentne" moramo da menjamo celukupnu zamisao thread-a. Ja ne zelim da sam sve sastavljam i da namecem svoju volju i/ili objektivnost oko sastavljanja...

Pa sam mislio da imamo 3 referentne konfiguracije.

1. Office - Za net, muziku, filmove, office. Do 200€ do 250€
2. Gamer - Za sve gorenavedeno i igrice. Od 400€ do 500€
3. Entushiast - Isto za igrice, ali je budzet 700€.

Napravite kompletnu konfiguraciju bez monitora za bilo koji segment (moze i za sva 3), pa cemo sve lepo da prodiskutujemo, i one koje se najbolje uklapaju ce biti stavljene u Sticky.

Takodje, ako mislite da moze da se uvede jos neka kategorija, slobodno postujte.

P.S Nije bitno da li je AMD ili Intel based

Poslednja izmena:
Npr...

AMD Athlon 64 X2 (dual core) 4000+ Box, Socket AM2 - 60e
Gigabyte MA69VM-S2, AM2, AMD 690 - 54e
DIMM 1GB DDR2/667MHz Apacer - 20e
Samsung 160GB, 7200RPM, SATA-II - 46e
DVD+-R/W drive Pioneer DVR-112D black - 28e
Frontier-Vito Aurora, midi-towe - 26e
tastatura + mish 10e

= 244e

Ultra jeftina konfiguracija:

Izmene:
AMD Sempron LE-1100 Box, Socket AM2, 1.9GHz - 34e
ECS GeForce6100SM-M, AM2 - 42e
DIMM 1GB DDR2/667MHz Apacer - 20e
Western Digital 80GB Caviar (WD800BD) - 39e
DVD+-R/W drive LG GSA H55N - 26e
Frontier-HB, midi - 23e
tastatura + mish 10e

= 194e

Ako bi se kupovale komponente na raznim mestima i sklapale, moglo bi do 20e jeftinije...
@ imtel cenovnik

Poslednja izmena:
Moze neka nova kategorija, da se zove Game Geek or something i da kosta 1000-1200e. To da bude neka ultimate gaming konfiguracija:

Intel P35.....................................................................100e
Intel C2D 6850 3.0 GHz..................................................200e
nVidia 8800 Ultra...........................................................500e
4GB Geil Ultra+ 1066MHz.................................................200e
320GB HDD 16MB Buffer..................................................80e
Neko Thermaltake/Chieftec napajanje sa 500-600W.............100e
I neki 15cm cooler.........................................................20e

Poslednja izmena:
Verovatno sve ovo može i drugačije, ali evo mog mišljenja ako u obzir uzmemo cenu i kvalitet :
1. Office (da ne škripi ni pod vistom)
Case MS Industrial Ceres 400w dual fan
MB ASUS M2A-VM AMD 690G
CPU AMD Sempron LE 1100
RAM 2x512DDR2 667 Kingston
HDD 160GB WD S-ATA2 8m
DVD-RW LiteOn DH-20A3P-06C
Modem 56k Conexant
Komplet tastatura i miš Pleomax PKC800
Cena: 16.900,00 din.
Mislim da nema smisla smanjivati cenu ovog računara sa manjim HDD-om i manje memorije, kantom od kućišta i DVD-ROM-om umesto DVD-RW-a, ovako imamo pun komfor u radu.

2.'Običan' gamer
Case MS Industrial Neptune 400w 12cm fan (ultra tih, na napajanju priključci za S-ATA diskove i 6-pinski džek za VGA)
MB Gigabyte GA-M56S-S3 nForce 560
VGA Gigabyte GV-NX86T512H nVidia 8600GT 512DDR3
CPU AMD Athlon X2 4000+ 2m
RAM Geil GX22GB6400DC (2x1GB 800MHz 5-5-5-15)
HDD Hitachi 160GB S-ATA2 8m
Modem 56k Conexant
Cena: 30.500,00 din.

3. Enthusiast gamer
Case CHIEFTEC BH-01B-B-B 400W
MB Gigabyte GA-P35-DS3R Intel P35 + ICH9R
VGA GAINWARD 8800GT 512DDR3
CPU Intel Core 2 Duo E4500 4m
HDD Hitachi 320GB S-ATA2 16m
Modem 56k Conexant
Cena: 56.000,00 din.

3. Enthusiast gamer
Case CHIEFTEC BH-01B-B-B 400W
MB Gigabyte GA-P35-DS3R Intel P35 + ICH9R
VGA GAINWARD 8800GT 512DDR3
CPU Intel Core 2 Duo E4500 4m
HDD Hitachi 320GB S-ATA2 16m
Modem 56k Conexant
Cena: 56.000,00 din.

Po meni, HDD od 320gb je besmislena investicija (500gb je neki best buy) a mislim i da enthusiast gamer konfiguracija ne može da prođe bez neke X-Fi kartice i 5.1 sistema od bar 100 evra.

Po meni, HDD od 320gb je besmislena investicija (500gb je neki best buy) a mislim i da enthusiast gamer konfiguracija ne može da prođe bez neke X-Fi kartice i 5.1 sistema od bar 100 evra.

Kad pogledam sta si ti kupio za 100k dinara mogu odmah da ti kazem da nemas pravo glasa.

e4x00 procesor u konfiguraciji od 100k dinara :shock: :hair:

evo kako su to ljudi sa notebookreview.com foruma napravili...
http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=139863
znaci odredili su par sajtova (ovde bi trebalo par prodavnica, gde je izbor i cena na zadovoljavajucem nivou) i podelili ih na nekoliko kateogrija tako da svako moze da nadje sta njegovom dzepu odgovara...mislim da manje-vise slicne komponente koje oni navode, mogu da se nadju i kod nas, naravno, za visu cenu :)

:wave:

Poslednja izmena:
e4x00 procesor u konfiguraciji od 100k dinara :shock: :hair:

Pa koji će mi nešto bolje? Overklokovao sam ga na 3Ghz i šljaka k'o lud :) Ubeđen sam da je pametnija investicija bilo uzeti dobru zvučnu za razliku u lovi u odnosu na E6XXX seriju.

Vrh Dno