Šta je novo?

Diskusije o referentnim Konfiguracijama

SeeBeen

Jež
Učlanjen(a)
10.01.2005
Poena
380
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD ThreadRipper 3960X
Matična ploča
Asus ROG Zenith II Extreme Alpha
RAM
8x8GB Corsair Vengeance RGB Pro @ 3600MHz
GPU
MSI GeForce RTX 3090
Storage
4x Samsung 980 Pro 1TB
Zvuk
Integrale + Logitech Z-5500
PSU
Asus ROG Thor 1200W
Kućište
Lian Li PC-011D XL
Monitor
3x 27"
Miš & tastatura
ZSA Moonlander + Logitech MX Master 3
Laptop
MBP 14 M1
Mobilni telefon
Samsung S22 Ultra
Pametni uređaji
Smartwatch
Steam
coola_m
Pristup internetu
  1. Optički internet
Na predlog korisnika Abacus pravim ovaj thread.

U ovom threadu mozete videti koja je referentna konfiguracija za Maj/Jun 2007. "Referentna" kao neki minimum ispod koga ne bi trebalo ici pri kupovini nove konfiguracije! Ovde sada trenutno mozete videti samo AMD konfiguraciju!

CPU: AMD Athlon64 X2 3600+ (Dual Core, Socket AM2)
MoBo: Biostar TA690G AM2 (Socket AM2, AMD 690G Chipset, VGA integrated) - Telix
MEM: 2x1 Gb ili 1x1 Gb PQI DDR2 @667MHz
HDD: Western Digital Caviar WD2500JS (250Gb, 7200RPM, Sata2)
OPT: Pioneer DVR112D
CASE: Codegen/Blueberry - Vise informacija ovde

Konfiguracija je bez monitora, tastature, misa i zvucnika!

Fale im graficke kartice?

Aha! Ok, sorry.Da, ovo jeste neki minimum ispod koga ne treba ici. Enivej, podrzavam ovu akciju.

Poslednja izmena:
Ovo je samo kao neka starter tema, jos nismo dobili blagoslov od redakcije, ali se radi na tome...

Zasto u referentne konfe ubacujete memoriju od 533, a stavljate Hdd od 160.
Mozda je bolje staviti memoriju od 667 (ipak je to neki prosek koji moze da odradi i koji clock), a 80Gb je sasvim dovoljno takvoj kofiguraciji.

Alo narode pa ako svako bude davao svojih 5 centi ima da ova tema ode na 300 strana. Pa zamislite kako bi to izgledalo?! Siguran sam da svako od nas ima neeko svoje vidjenje trenutnog minimuma, ali ovaj tred uglavnom sluzi ljudima koji tek kupuju racunar ili nisu bili u dodiru sa racunarima dugo vremena (u smislu pracenja hardvera)! E sada ako oni budu citali prepucavanja tipa bolje 120 nego 160 ili bilje 533 nego 667 jos ce vise da se zbune. Eto, mojih 5 centi :)

P.S. molio bih odgovorne ako je moguce da ne bude replay-a na prvi post, inace tema nema smisla.

Poslednja izmena:
@Johnny B.

Jerbo neko kupuje minimum da bi radio office, gledao filmove, slusao muziku! A ne klokovao! Bolje je uzeti veci HDD, 160Gb je sada minimum!

Zasto u referentne konfe ubacujete memoriju od 533, a stavljate Hdd od 160.
Mozda je bolje staviti memoriju od 667 (ipak je to neki prosek koji moze da odradi i koji clock), a 80Gb je sasvim dovoljno takvoj kofiguraciji.

HDD od 160-200GB ima najbolji odnos GB/euro i trenutno je najisplativije kupiti hdd ovih kapaciteta. Sto se memorije tice s'obzirom da su ovo referentne konfiguracije sa integrisanom grafikom gde korisnicima nije bitno da izvuku svaki atom snage putem overclocka iz komponenti mislim da je 533 memara sasvim ok. Sto se ostatka konfe tice, GA m55plus-s3g je super izbor zbog dve stvari: 4 PCI slota i odlicna integrisana grafika. Jes' da je chipset nesto stariji ali zato ima 2xIDE (eh bar da nf5 ima ovako nesto). Jedina stvar koju bih ja promenio u spisku komponenti za AM2 konfu je procesor: Razlika izmedju semprona 3000+ i Athlona 3000+ je svega 9e (sudeci po IT berzi) pa ipak mislim da je zbog ovako male razlike u ceni isplativije uzeti Athlon.

Zato sto je konfiguracija basic (iako ima DC procesor i 2/1 Gb rama). DAAMIT-ov X1250 radi sasvim solidan posao, onom kome je potrebna neintegrisana grafika uvek moze da uzme 7300GT GLH!\\

P.S Promenicu koncept sledeceg meseca!

Poslednja izmena:
Dobra ideja.
Iako je ovo "minimum ispod koga ne bi trebalo ici", taj minimum je za svakoga razlicit, ali ok ste odmerili, svako moze oduzeti i dodati nesto ovoj konfiguraciji.

Ali ono sto mi nije jasno je Blueberry kuciste, iako je estetski lepo (vidim svi ga valjaju), kakav je kvalitet napajanja koje dolazi sa njim ? Ono sto je na mene ostavilo utisak je da je to najlakse kuciste+napajanje koje sam u zivotu podigao. Necu da gresim dusu, nemam prakticnog iskustva sa njihovim napajanjima, ali ne odaju mi utisak kvaliteta. Ova koja sam video imaju usb prikljucke sa strane, sto po meni nije prakticno.

Vec za destak evra vise tu su osnovna Cooler master mozda i Chieftec kucista, ili za iste pare Eurocase (gotovo besuman). Recimo int. nForce 430 se prilicno greje i nije lose dodati dodatno hladjenje ploce.

Hardver ove konfiguracije uopste nije neozbiljan, treba obratiti paznju na napajanje koje ce ga cuvati.

Temi je prirodnije mesto u podforumima: Desktop računari i/ili Šta da kupim od konfiguracija i laptopova
Nego u forumu Domaće tržište iliti GDE da kupim? - Gde ima, pošto, kad stiže?

Poslednja izmena:
Razumem potpuno, zato planiram od sledeceg meseca da stavim amd konfu u rejonu od xx do xx evra, isto i za intel... Mada, to ce biti vrlo nezahvalan posao, jer svako ima svoje licne preferencije!

nece... sto se tice AMD konfe tu nema mnogo filozofije:
1. MB: ploca 690G AMD best buy definitivno (integrisan ATI X1250 u severnom mostu)
2. cpu: cene AMD dual core procesora su se srozale poslednjih par meseci pa bih ovde stavio 3600+ ili 3800+
3. memorija: cene memorija su takodje u ofsajdu pa bih ovde stavio npr. 2x512mb 667 ili cak 800mhz
4. HDD: 160GB sata2 minimum.

Znam, pogledaj prvi post jos jednom!

Ljudi, gde da vam Pioneer bude referentna optika ?!?

Predlozi su dobrodosli... Al' na PM...

LC Power!

to samo ako nisi bash normalan. To se ljudi samo u srbiji pale na LC, use google i skontacjete da je to krsh nevidjeni. Bio je u vestima jednom test napajanja pa je LC od jedno 50 napajanja bio na poslednjem mestu.

Dobri moj isnogood-e

Ma nee nije bilo na poslednjem mestu,nego je samo malo crklo za vreme testiranja:D
Opet to ne mora bas nista da znaci.

to samo ako nisi bash normalan. To se ljudi samo u srbiji pale na LC, use google i skontacjete da je to krsh nevidjeni. Bio je u vestima jednom test napajanja pa je LC od jedno 50 napajanja bio na poslednjem mestu.

Samo ti čitaj vesti i gledaj te testove...
Koliko si napajanja do sada promenio i koliko si ih otvarao?

0 otvarao ...jako mnogo imao-probao.....
Ali ja sam sebe ne smatram struchnjakom u toj oblasti, ima ljudi koji su mnogo struchniji od mene i verujem im na rech.

Gledam % vracjenih i gledam % koliko ljudi oko mene je zadovoljno.

I onda izmucjkam testove shto sam nashao po netu, % vracjenih i % spaljenih mashina sa takvim napajanjem i zakljuchim....LC SUCKS!! Mada eto.....ja i dalje kazhem...ja nisam struchnjak. Sada u srbiji makar ima 100 vrsta napajanja nije ko pre 2-3 godine ...LC i Chieftec i ener na kashikicu......Ne mogu da verujem da sada neko preporuchi LC....

Samo ti njima veruj :)

Evo meni je teralo lc napajanje staru mashinu koja je bila god dana 24/7 klokovana. Em se nije chulo em nije bilo nikakvih problema. Tek kasnije lc je pocheo da biva shkart, dok prve serije napajanja su bile dobre.

Isto vazi za codegen. Drugaru isto od 420w tera 4 harda c2c klokovan na 3ghz, 2 giga rama, 8600gts jedno 5 meseci i pritom mu nije nishta trokiralo ili crklo

Meni nije bitno dal je napajanje ultra mega giga quad mega sli ready. Bitno mi je da ako crkne dotichno, da ne povuche ostatak kompa. Kod lc napajanja znam 1 sluchaj crkavanja i tu je preziveo ceo komp [javi se misticx :d]

Poslednja izmena:
Mali ti uzorak ;)
No nebitno, ovo je meni ovde zadnji post poshto sam rekao svoje mishljenje a ne zhelim da ulazim u raspravu. Samo mislim da svi morate da priznate da sada im daleko boljih napajanja kod nas od jednog LC i da je glupo preporuchivati LC.

Pa što ne preporučiš neku bolju kupovinu za te pare? :S:

iznogud ... daj ne lupetaj.
LC je sasvim solidno napajanje za te pare.
Ako imas nesto bolje\pametnije daj napisi

Nazad
Vrh Dno