Šta je novo?

Diskusija o plaćenim klaud servisima

red baron

Slavan
Učlanjen(a)
25.01.2007
Poena
330
Da li koristite neki od plaćenih servisa za skladištenje većih količina podataka u terabajtima a ne 2GB, 15GB, 50GB koliko se dobija za džabe kod nekih?

Pre dva meseca sam počeo da koristim Onedrive sa njihovim 1TB uz koji ide i Ofis. I to sve zajedno košta nekih 600 i nešto dinara.

Ovog meseca sam za probu kupio i Dropbox Professional i krenuo da skladištim fajlove i tamo.

Gugl drajv nisam razmatrao jer mi se ne sviđa njihov interfejs i koncept bez klasičnih deljenih foldera ali koristim njihov Google Drive File Stream u okviru G Suite, preko firme.

Ono što mogu da kažem je da Onedrive šije Dropbox po brzini. Međutim Dropbox ima više prostora (za više para) i neke alate koji su meni korisni kao što je transfer, file request.
Preko file request neko može da vam aploduje do 100GB iako nema Dropbox, i to preko linka koji mu vi date.
Transfer je u suštini isto što i wetransfer samo što je u Pro varijanti moguće transferovati do 100GB dok plaćeni wetransfer nudi do 20GB.

Brzina kod Droboksa je zapravo najveća mana. Kada se prebaci neki folder koji sadrži npr. nekoliko stotina fajlova, Dropboks ima indeksiranje koje traje dosta dugo a onda krene da prebacuje nekim manjim brzinama, pa prekine, pa opet indeksira..... dok Onedrive kreće odmah sa aplodom maksimalnom bzinom.

Aploud kod Droboksa mi nije veći od 64 Mbps a često zna da bude 24-32. Za daunlod ide do 120 Mbps maksimalno (96 Mbps najčešće). Onedrive mi izvlači maksimum iz konekcije - 150 Mbps za aplod, 400 Mbps daunlod.

Google Drive File Stream - tu mi je brzina aplouda do 80 Mbps.

A ovo su limiti u saobraćaju koje sam iskopao pretražujući po netu do sada. Neke od ovih podataka je teško naći jer ili nisu dostupni uopšte pa se saznaju upitom podršci ili su "skriveni" negde po njihovim forumima.

Uglavnom, evo:

Dropbox Plus, Professional
  • Maksimalna veličina fajla za aplod preko brauzera je 50GB (za veće fajlove potrebno je koristiti desktop aplikaciju)
  • Oganičenje deljenja je 200GB dnevno po šering linku. Posle toga sledi suspenzija na 24h. Može se napraviti novi link kada stari bude blokiran ali će biti potrebno više od 24h da taj novi ponovo postane dostupan.
  • Limit za skidanje celog foldera preko brauzera je 25GB ili 10000 fajlova. Ovo je zbog toga što oni moraju da zipuju sadržaj.

Onedrive Premium
  • Dnevni limit za deljenje je 50GB po onome što mi je rekla podrška
  • Limit za skidanje celog foldera preko brauzera je 100GB što je dosta više od Dropboksa

Da zaključim, meni je Onedrive pobednik zbog jednostavnosti korišćenja i ogromne brzine sinhronizacije koju nudi. Za Dropbox se razmišljam da li da zadržim jer je nesnosno spor zbog indeksiranja (za 12000 fotki mi je radio ceo dan pa sam ga prekinuo).

Dobrodošli ste da napišete i svoja iskustva u korišćenju plaćenih klaud servisa.

Poslednja izmena:
Po meni je mega.nz najbolji cloud servis, a za transfer mi je multcloud najbolji.

Multicloud u dž varijanti beše više ne nudi ono "jobs" / "tasks" ili kako su već nazvali ? Mogućnost da kreiraš task da se svakih X odradi "sync" sa jednog cloud provajdera na drugi?
Ne sećam se više zašto sam prestao da koristim taj servis pre X meseci...

Mega nisam probao, probao sam Crashplan koji ima neograničen bekap, čini mi se. Ali on je baš za sinhronizaciju namenjen; nema strukturu i opcije deljenja kao ostali servisi. Sync mi ne odgovara jer se plaća na godišnjem nivou pa ga nisam ni testirao.
Uglavnom, odustajem od Dropboksa definitivno. I daunlod mu je spor čak.

Mislim da ću za sada koristiti 2TB opciju kod Onedrive ali istražujem i mogućnost da se ušemim sa još petoricom za "Onedrive Business Plan 2" gde se dobija do 25 TB po čoveku za 10 dolara po nalogu.

Ostalima mogu da preporučim da pogledaju i opciju "Office Home" gde se za 850 dinara mesečno može spojiti 6 naloga i svaki od njih ima po 1TB + Ofis paket. Tako da za nekih 150 dinara imate 1TB ako se povežete sa drugarima u taj paket. Imate 1 mesec besplatno pa probajte.

Cloud mail. Ru koristim godinama. 100gb lifetime

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Koristim onedrive uz office 365 home i nemam takvu brzinu nekad up nece preko 1mb pa i manje. google drive mi je brži, takodje google team. Google uz google suite nudi cuvanje fajlova do 30 dana i ako neko od korianika obrise, medjutim admin vidi sta je delete ali nesto bas i ne vraća. Dok kod onedriva ima lepo restore na datum u zadnjih 30 dana. Takodje ransomware kriptuje google drive i steam, dok onedrive ima detekciju promene velikog broja fajlova pa zaustavlja, a uspit lako se moze cratiti na juče. Sto se brzine tiče mega.nz mi je najbrži, onedrive najsporiji, ali nakvise korisnih opcija. Mozda je u pro ta ogromna brzina.

Koristim onedrive uz office 365 home i nemam takvu brzinu nekad up nece preko 1mb pa i manje. Sto se brzine tiče mega.nz mi je najbrži, onedrive najsporiji, ali nakvise korisnih opcija. Mozda je u pro ta ogromna brzina.
Pozdrav, to isto imam i ja (samo uz Ofis personal). Za sinhronizaciju koristim desktop aplikaciju, inače su brzine preko brauzera jadne - verovatno u rangu u kojem si opisao.

kod onedriva ima lepo restore na datum u zadnjih 30 dana.
Da, to su korisne opcije i obrisani fajlovi se ne računaju u prostor na disku tako da je po mom mišljenju hipotetički moguće privremeno skladištiti nekoliko terabajta (do 30 dana) na tu foru.
U dropboksu koji sam uzeo za probu, drže obrisano 180 dana i ima dugmence "deleted files" koje prikazuje sve fajlove u folderu koji su nekada bili tu. A može se koristiti i klasični restore foldera na određeni datum ili kada je izvršena određena promena.

Od aplikacija sam još probao VipDrop na Vipu koji ima 100GB za 150 dinara ali preko koje se ne naplaćuje protok mobilnog interneta čak i ako se preko nje pristupa na Gugl drajv/ Onedrive / Dropbox, što može da bude zgodno. Probao da strimujem film preko nje dok sam bio napolju i radi :)

OneDrive koristim u okviru Office 365 pretplate, a koristio sam ga ranije i besplatno i dobar mi je. Služi mi najviše za fotografije.

Na cloud.mail.ru mi stoje najvažniji fajlovi već godinama, nikada nisam imao ni najmanji problem.

a06b057ac4c782320a915b904ca210f9.jpg

Ja slike drzim na 2 mesta. Ruski i Google photos. Nikad se ne zna

Da li je neko probao Unlimited Team Drive Google Lifetime koje prodaju po ebay-u za par dolara?

ca3a81f1f09a364802770218b83d20b4.jpg

Čitao sam ja neke diskusije stranaca ali se nešto plaše da to dodaju zbog mogućih posledica.

Inače ako se učipi 5 osoba sa 12 dolara mesečno za Dži suit Biznis dobija se taj neograničen prostor. Ali moraju da imaju svoj domen. A čini mi se da ima neka fora i da se uzme ako je samo jedna osoba, čitao sam ranije.

tvoju mail adresu ubacuju kao klijenta u nekom gsuite biznis paketu i dodeljujuti team drive, imaš i dalje svoj privatni drive, ali uz njega dobijaš i team disk, gde google stream koristiš kao desktop aplikaciju za sinhronizaciju (koja i je bolja od sadasnje google backup). Međutim mana je što imaš admina koji ima pristup i taj storge može dodeliti drugom, kao i da svakog trena može uraditi opoziv na tvoj nalog.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno