Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sa raspadom dolara i hiperinflacijom u US, BTC bi stvarno mogao do 1M za dva meseca

jbt sad počinjem da razmišljam o par kila zlata da uzmem, Morbiuse ....
 
Nego obavio sam neplaniran trade. Nadam se da ce biti uspesan. Iz nekog razloga jedan od novcica koje imam ( Strax ) je skocio 40% i bila bi prava steta ne unovciti ga, tako da sam prodao jednu kolicinu. Taj novcic je odlican za stejk zbog dobrog APY-ja. Mislim da je trenutno oko 45% godisnje ukljucujuci i Masternode. Sve u svemu ideja je da se vratim u njega na 0.5 po novcicu ( ili cak i nize zavisi od razvoja situacije ) a prodao sam ga na 0.72 u proseku. Tako da cu imati izbor ( ako dodje ta cena ) da zaradim cistih 20k + od trade-a ili da odem all in u isti novcic i uvecam portfolio za dodatnih 60k novcica i eventualno pravim jos jedan Masternode ( za koji mi treba 100k novcica ali snasao bih se za ostatak ) koji donosi recimo oko 3200 novcica mesecno cisto. Slatke muke. 😀

P.S.
Osim naravno ako novcic ne ode na 1.2$+. U tom slucaju ako neko ima telefon suicide hotline-a neka pise u PP. 😀
 

Prilozi

  • Screenshot_20230330-141254.png
    Screenshot_20230330-141254.png
    1.1 MB · Pregleda: 246
Mora screenshot jer voli da obriše tvit. 😁
 

Prilozi

  • IMG_20230330_174736.jpg
    IMG_20230330_174736.jpg
    147.9 KB · Pregleda: 152
Raspad dolara i hiperinflacija u USA. Kako me ove prognoze vraćaju u detinjstvo...
To je bilo na konto onog VCa što se kladio da će btc za 90 dana da bude na $1M, zbog hiperinflacije.

Medjutim nije on problem, nego počeli od pre par dana i na Fox News i CNN da govore o raspadu dolara i hiperinflaciji koja će uslediti ako BRICS sa Arapima batali dolar i predju na Yuan. Stara narodna kaže, gde ima dima ima i vatre.
 
Žena ekspert u studiju kaže da ako svi to odrade u isto vreme da onda ode sve u ...
Fora je u njihovim mejnstrim medijima, koji su kontrolisaniji od ovih naših.
Da to priča Alex Jones ok, ali da se tamo mase plaše njihovim najgledanijim njuz kanalima, evo ne znam 🤷‍♂️

Ali sve to na stranu, niko ne zna šta će biti bukvalno sutra, nebitno je više gde i šta čuješ.

Morbius je u pravu što se zlata tiče, tozla brt, back to the roots ....
 
hiperinflaciji koja će uslediti ako BRICS sa Arapima batali dolar i predju na Yuan. Stara narodna kaže, gde ima dima ima i vatre.
naftabareli.png

Onda to prebacimo u dolare
racunnafta.png
Van dolara mogu trgovati suverene zemlje a to su one koje imaju trgovinski suficit.
Ovi ostali koji su duzni MMF i Svetskoj Banci dolar mogu samo da placu.
 
Nisam ekspert po tom pitanju, ne tvrdim ništa pa da sad treba da branim to, evo ga sam taj klip pa neka priča sam za sebe, nemam više šta da dodam na tu temu.

 
Kada budu srusili sistem bezvrednog dolara, eura, dinara etc, pojavice se u vidu spasioca kroz formu digitalnih valuta. Sa svim limitima koji iz toga proizilaze...
Setite se samo kako su kamiondzije u Kanadi prekinuli blokadu kada su im blokirali sredstva na racunima. Ajmo momci, igrali ste se, vratite loptu i razlaz...
 
To su dva ista sistema. Ako se srusi sistem dolara rusi se i CBDC. CBDC ce samo uvesti laksu i rigorozniju kontrolu, pokusace da zameni cash i neke bankarske usluge / provizije.
 
Žena ekspert u studiju kaže da ako svi to odrade u isto vreme da onda ode sve u ...
Fora je u njihovim mejnstrim medijima, koji su kontrolisaniji od ovih naših.
Da to priča Alex Jones ok, ali da se tamo mase plaše njihovim najgledanijim njuz kanalima, evo ne znam 🤷‍♂️

Ali sve to na stranu, niko ne zna šta će biti bukvalno sutra, nebitno je više gde i šta čuješ.

Morbius je u pravu što se zlata tiče, tozla brt, back to the roots ....
Kod ovog scenarija jeste mozda zlato neki izlaz ali ako se to desi propašće i institucije gde držiš zlato pod ugovorom, ti nemožeš sada tako lako da kupiš zlato i držiš pod tvojom lozinkom na primner. Eto pitam iskusne šta misle o tome da se odluči neko danas da kupi 5 kg zlata kako će ga kupiti i držati kući u sefu, gde predlažu da uložim u zlato gde da ga držim najsigurnije?
Kroz banke? A šta ako propadnu?
 
Najpametnije: kupis i nikome ne pricas, cak ni zeni. Stavis ga u sef u kuci i mirujes. Napravis sistem da ako ti se desi neki nemili slucaj da aplikacija posalje mejl ili poruku zeni, deci ili porodici da imaju par kila zutog kao uspomenu na tebe. Kazes: meni nece trebati, ja sam presao igricu...

Ako banke naprave neki picvajz ili drzava donese neki dokument osta ti bez zlata.

Ja mojima ne bih smeo da prijavim, oci bi mi izvadili da znaju da smo pod kesom. Bilo bi kao u Tesnoj kozi....
 
dolar će na kratak rok ugasiti GC1, a btc ima solidnu pozitivnu korelaciju sa zlatom i negativnu sa dolarom... uvek treba gledati ta dva kada se pozicionira za btc, naravno korelacija nije uvek tu prisutna, ali kada jeste, onda je ne treba ignorisati.
 
Imamo temu za zlato.
 
dolar će na kratak rok ugasiti GC1, a btc ima solidnu pozitivnu korelaciju sa zlatom i negativnu sa dolarom... uvek treba gledati ta dva kada se pozicionira za btc, naravno korelacija nije uvek tu prisutna, ali kada jeste, onda je ne treba ignorisati.
kratak rok ovde je do godinu dana... ne mislim uvek na godinu dana kada spomenem kratak rok, češće su to rokovi oko 3-6-9 meseci, kratak kratak je par nedelja max
 
@dboj
Sto za večeru je postavljen i isčekujemo uskoro vaše goste.
Nakon večere služićemo Kohibu uz konjak u muškom salonu vaše vile.
Za to vreme se opustite dok mi vodimo računa o vašem portfoliju.
 
Evo jedan malo drugaciji pogled na inflaciju i sta je najvise izaziva:

Pogledajte prilog 383273

Chart inflacija/nafta

Pogledajte prilog 383248

Period 1965-1982 je u americi poznat kao "velika inflacija" i imala je kako se vidi na chartu 3 pika 70, 75 i 80te godine. Od ww2 je na snazi bio "breton vuds" sporazum koji je dolar vezao za zlato. 1964 amerikanci ulaze ozbiljnije u rat u Vijetnamu, drzava pocinje trositi vise nego sto prihoduje, dolar gubi peg sa zlatom i tada krece prvi talas inflacije. U oktobru 1971 Nikson je izasao iz "breton vuds" sporazuma i to je kraj jedne ere a pocetak druge ere ili "petrodolara" ali transformacija je trajala par godina.

1. 1973 godine zemlje OAPEC (arapski proizvodjaci nafte) zbog pomoci izraelu u ratu protiv egipta i sirije uvode sankcije (kako to cudno zvuci) SAD, UK, kanadi, holandiji i japanu na naftu.
To podize cenu nafte globalno sa 3 na 12$ i krece ozbiljnija inflacija koju tadasnji guverner FED-a Burns obara podizuci referentnu kamatu malo iznad stope inflacije sto je tada bilo 13%.
1974-te Nikson salje tadasnjega ministra finansija Williama Simona (danas Janet Yellen) u Saudijsku Arabiju koji pravi dil sa saudijcima da im amerika pruzi vojnu zastitu a oni zauzvrat naftu prodaju iskljucivo u dolaru a za sav visak prihoda kupuju americke obveznice i tako finansiraju americki deficit. Saudijci pristaju uz uslov da njihova kupovina americkih obveznica bude tajna. Taman je sve krenulo nekim normalnim tokom a onda opet naftni sok 2 ovaj put zbog iranske revolucije.

2. 1979 Iranska revolucija. Pre revolucije Iran je proizvodio oko 6 miliona barela nafte dnevno i kada su krenuli strajkovi to je palo na oko 1,5 miliona barela i nastao je manjak od 7% ukupne proizvodnje u svetu sto je izazvalo skok sa 15$ na 40$ i napravilo najveci talas inflacije do tada. To je ono vreme kada su nasi ocevi vozili na par/nepar. Tada FED preuzima Paul Volcker i krvnickim podizanjem kamate na blizu 20% sa povremenim popustanjima pravi dva talasa recesije. Zanimljivo za to vreme je novoizabrani Ronald Regan na inauguraciji u januaru 81 izjavio "In this present crisis, government is not the solution to our problem, government is the problem." i daje odresene ruke Volckeru koji prvo obara kamatu na 14% ali u julu je inflacija opet krenula sa 9 na 10% pa vraca kamatu na 19% i totalno je ubija uz naravno veliku recesiju ali i ozdravljenje americke ekonomije koja nakon toga ulazi mozda i u najzdraviji period nakon ww2.
3. 2008 opet krece cena nafte da skace ali ovaj put je vise bila spekulacija, kineska privreda je rasla jako brzo i povecavala se potrosnja a proizvodnja je bila konstantna. Posto sam tada trgovao na berzi i pratio vesti oko nafte tada su forsirane price da nafte ima za jos par godina, puno se pricalo o bio dizelu, isplativosti eksploatacije iz uljnih skriljaca i cena je u jednom trenutku eksplodirala ali zbog ekonomske krize nije imalo vremena da preraste u vecu inflaciju.
4. Ovo je do sada najslozenija situacija. Prvo smo imali pandemiju koja je omogucila da dosta zemalja a ponajvise kina napuni rezerve nafte po jako niskim cenama. Ona se tek nedavno otvorila a plus dobija "prijateljske cene" kao i indija iz rusije sto je do 30$ jeftinije od trzisne. Uz normalne cene gasa to je ogromna prednost u odnosu na evropu i japan.

Kada je poceo rat u ukrajini imali smo nagli skok cena nafte ponajvise zbog straha sto je uz sve ostalo pojacalo inflatorni udar. Ipak su zalihe prikupljene u koroni omogucile da se to vrati u neke normalne tokove i smanji pritisak sa te strane plus oslobadjanje 300 miliona barela iz americkih strateskih rezervi koje uskoro trebaju biti nadoknadjene.

Pogledajte prilog 383314

Bitna stvar je i struktura americkog duga. Zbog zatehnute geopoliticke situacije kina je pocela izvlaciti pare iz obveznica i tako direktno prestala finansirati americki trgovinski deficit.
Od 2016 je izvukla preko 380 milijardi iz obveznica.

Pogledajte prilog 383306

Procenat duga u odnosu na ukupan dug:

Pogledajte prilog 383307

Tu se vidi da je pocetkom 2011 godine kina drzala preko 8% ukupnog americkog duga i najvise uz FED tada pomogla da se sanira kriza 2008. Od pocetka 2008 do kraja 2010 FED je upumpao 1,5 trilion dolara a kina 680 milijardi $ u obveznice sto je dobrano pomoglo da oni tada nemaju vecu inflaciju. Sada je to palo na ispod 3%. Rusija je u periodu 2007-2013 dosla do 165 milijardi ali je nakon problema 2014 do 2018 izvukla sve pare. Sve su to pokazatelji u kom pravcu kina ide i da ocekuje zaostravanje odnosa sa amerikom sto se tice ekonomije.

Sta je trenutno najveca opasnost po zapad? Arapski svet polako izlazi iz trvenja jer shvata da zapad svim silama gleda da se oslobodi ovisnosti od nafte i zna da nema jos puno vremena. Njihove lidere je sada jako tesko uceniti ili korumpirati posto su dovoljno bogati i obrazovani i jedina opasnost im preti bas od zapada. Sada nakon sto su se rusi umesali u siriji a amerikanci se povukli iz avganistana shvataju da je pravi trenutak da se oslobode ovisnosti o dolaru jer svakako dosta roba koja njima treba dolazi iz azije ili juzne amerike. Mozemo vec reci da smo u tranziciji iz petrodolara u neki novi sistem koji tek treba da se ustanovi. Amerika je svesna da mora menjati politiku i zato pokusavaju vratiti proizvodnju kuci jer oni imaju i energiju i resurse i hranu i tehnologiju samo jos da objasne alavom biznisu da mora kuci ako planira robu prodavati u americi.
Kina ce tu imati najvise stete jer nece vise moci imati te ogromne stope rasta ali svakako je taj rast bio vestacki jer su pravili milionske gradove u kojima niko ne zivi, gradili brze pruge kojima niko ne putuje i sada i njih ocekuju inflacija i problemi ali ne treba sumnjati da ce vlasti to znati iskontrolisati milom ili silom.

Oko odnosa zapad-arapi je jako zanimljivo desavanje na SP u kataru gde su pokazali zapadu preko zabrane alkohola i propagiranja lbgt da su svesni svoje uloge u danasnjem svetu jer tako nesto da se desilo u evropi ili juznoj americi verovatno bi se pola reprezentacija vratilo kuci. Ali posto znaju da bi to uvredilo domacine koji imaju gas i naftu morali su ostati.

I sada mehanizmom OPEC+ kontrolisu proizvodnju i gledaju da balansiraju, da previse ne podignu cenu i dovedu do sloma ekonomija po svetu ali i da ne daju da previse pojeftini pa tako sebi smanje prihode. Nisu ni rusi bas toliko naivni pa dali evropljanima da napune skladista gasa prosle godine (a ne treba sumnjati da ce i ove godine naci nacin da urade isto) tek tako jer slom ekonomije ne odgovara nikom. Onda se svi hvataju oruzija i krecu da otimaju gde ima.

Hiperinflacija na zapadu mislim da nije realna jer to znaci 50% mesecno pa tako godinu dana sto bi za kratko vreme obezvredilo sve kredite sa fiksnom kamatnom stopom a to zapad ne moze dopustiti. Imaju oni puno prostora u standardu da istrpe ove stope od 10% godisnje bez vecih problema samo mora lagano da se narod navikava uz vecitu "borbu" protiv iste. Ako mi zivimo na 16,1% sa 3 puta manjim primanjima i oni ce preziveti.

Posto niko ne spominje srbiju evo malo i nas.
Kod nas je zvanicna inflacija 16.1% bila u februaru.
Kurs je zacementiran na 117,5 a to se radi na sledeci nacin.
Manjak u budzetu finansiramo izdavanjem obveznica ili uzimanjem kredita gde stignemo i od koga stignemo na preko 6% u eur/dolar.
Onda te devize stavimo u devizne rezerve, naprintamo dinare i ubacimo u trezor pa tako punimo manjak u budzetu i drzava isplacuje plate i penzije.
A kada te dinare prezaduzeni narod vrati u banke da one ne pomisle to da vrate u devize pa u centrale na zapad NBS im jos jednom na te dinare da 5.75% kamate

Pogledajte prilog 383319

Ovo je trenutno stanje REPA, 2,5 milijarde eura u dinarima placamo kamatu 5,75% sa izgovorom da banke to ne plasiraju u narod pa naprave jos vecu inflaciju.
A prava istina je da ovde vise nema ko da uzme kredit jer su svi prezaduzeni i preko svojih mogucnosti, a ovo im dajemo da bi platni bilans bio sto manje u minusu.


A kripto samo bez euforije, standardna pojava je da se komplet berza pa tako i BTC duva za presek 31.marta jer gomila kompanija drzi na stanju akcije drugih kompanija i onda im svima bilansi izgledaju bolje na kvartalnom kada se malo nazida.
Fjucersi se isto prepakuju jer isticu u petak.
Pogledajte prilog 383320


Pogledajte prilog 383321
Sa ovakvim se predznanjem ide u kafanu...
 
-Evo drugari na osnovu prethodnih ciklusa kako bi moglo da se pretpostavi narednih par meseci

1. nakon proboja trenda u prethodnim ciklusima smo imali spike koji za nijansu predje 0.618 Fib izmedju (V)rha i (D)na

2.Taj kandle obicno zatvori odmah ispod 0.5, sto je siguran znak korekcije.

-E sad kao varijacija, ovog puta se moze zatvoriti izmedju 0.618 i 0.5 ali ja sam uzeo pretpostavku da se desi kao u prethodna dva ciklusa

3.Sama korekcija.U 1.ciklusu smo imali blagu korekciju.0.5 izmedju spike(1) i D ,odnosno 0.382 izmedju close(2) i D.

-U zadnjem ciklusu smo imali Kovid paniku pa je spike bio dosta dubok a sam close je bio na otporu , odnosno na 0.618 izmedju 2 i D

- Ako se rukovodim predhodnim primerima , ocekujem da se ponovo desi spike oko 0.618 izmedju V i D a to je oko 48K. Zatim da zatvori ili odmah ispod 0.5 (oko 42k) ili izmedju 0.618 I 0.5 .

-Sama korekcija ima vise varijacija.Ja sam nacrtao sa dubokim spikeom do 25k I close na Fibb-u izmedju 28 I 29K

-Kako ocekujem da S&P BRZO ode preko 6K, nije iskljuceno da korekcija bude i blaza I bez tako dubokog spkikea.Recimo (Spike)izmedju 31k I 32 ili na sam otpor

P.S. Da ne bi ovo nekima izgledalo previse zamrseno, evo postavljam patron prethodnih ciklusa kao I predvidjanje za ovaj ciklus na osnovu tih patrona
P.P.S Samo jos da dodam, da se pre proboja Otpora moze ocekivati korekcija ka 25k pa i nize, i da je ovo naravno uproscen crtez i nista ne ide pravolinijski.Tek radi neke predstave sta mozemo ocekivati
 

Prilozi

  • 1.ciklus.png
    1.ciklus.png
    150.5 KB · Pregleda: 95
  • 2.ciklus.png
    2.ciklus.png
    226.9 KB · Pregleda: 82
  • OVAJ CIKLUS-PREDVIDJANJE.png
    OVAJ CIKLUS-PREDVIDJANJE.png
    164.1 KB · Pregleda: 143
Poslednja izmena:
BTCUSD_2023-03-31_15-21-22.png

Danas u 17h se zatvaraju martovski fjucersi. Jos uvek ovo prati nasdaq samo posto je kapital ositao iz amerike na ostrva market misli da moze bez amerike. Ja mislim da nece moci ali vidcemo, market je taj koji odlucuje.
 
price is always right... čekamo za početak sve "gromade" da popucaju, da govorimo o despair momentu

β³... dok ekviti ne vidi dno, neće ni kripto. kada krene limit down market, 99% altova će da isčezne.
 
price is always right... čekamo za početak sve "gromade" da popucaju, da govorimo o despair momentu

β³... dok ekviti ne vidi dno, neće ni kripto. kada krene limit down market, 99% altova će da isčezne.
Zato treba profitirati sada dok raste, a ko nezna to da iskoriti neka čeka dno.
 
Zasto nema nikako tog velikog pada, ja sve cekam da dokupljujem 😆
 
Niko nije rekao da će biti velikog pada. Ja mislim da ćemo još jednom ispod 25k, ali nisam siguran da će to biti u skorije vreme.
 
Bila već 3 komada oko 16k, ko je tri puta uzeo na 16 i prodao tri puta na 24 dobar je 150%
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno