Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo su vremena kada treba najvise pozicija imati kao liquidity provider... dex menjacnice dobijaju i kad cena ide i gore i dole plus ti rade DCA na obe strane...
 
Sve ovo jako podseča na uvertiru krize 2007-09. godine.

Tada je zbog visoke cene nafte, koja je posledično prouzrokovala inflaciju, FED podizao kamatnu stopu sve dok je u junu 2006. godine nije dogurao na 5.25%. To je pokrenulo dobro nam znanu hipotekarnu krizu.

Ukratko za neupućene. Veliki broj zajmoprimaca nije mogao da vrati hipoteke, banke su preplavile tržiste nepokretnostima, to je izazvalo kolaps cena nekretnina. Usled nesolventnosti dužnika banke i građevinski investitori pretrpeli su ogromne gubitke. Mnogi su bankrotirali. Kulminacija je bio bankrot Lehman Brodersa 2008. godine.

Situacija 2022. godine izgleda mnogo gora. Cena nafte raste, i po svemu sudeći tek će na jesen i zimu, kada stupe na snagu EU sankcije na uvoz nafte. Inflacija je mnogo veća nego ona koja je prethodila krizi 2007-09 godine (jula 2006. godine iznosila je 4.30%). Fed je krajem prošle i početkom ove godine oklevao sa dizanjem kamatnih stopa, zbog gomile zombi korporacija koje vegetiraju na državnim dotacijama i jeftinim kreditima + imeprativ svih imeprativa, održavanje socijalnog mira (obojene revolucije su USA izum, pogoršanje ekonomskih uslova građana glavno je gorivo za revolucionarna dešavanja. Raskol između plave i crvene Amerike već deluje nepremostiv, samo im fali još drastičan pad platežne moći grđana). Zbog oklevanja im je inflacija u maju dogurala na 8.6%. Mada, može biti da su svesno inflacijom pokušali da ispeglaju pad profitne stope korparacija nastao u pandemiji tj. kompanije su povećale cene proizvoda da ne bi morale smanjivati plate radnika (štrajkovi, masovni nemiri). Na taj način su kompanije koje imaju fiksnu kreditnu kamatnu stopu dodatno pogurale inflaciju tj. sebi su omogućile jeftinije servisiranje duga. Međutim, one kompanije i grđane sa fleksibilnom kamatnom stopom kredita tek očekuju ozbiljne nevolje (neminovan veliki broj stečajeva). Trenutna kamatna stopa je 1%, u junu će verovatno biti 1.5%, a u julu 2%.... Glavno pitanje koje se nameće: koja je gorna granica kamatne stope potrebna da pokrene novu spiralu hipotekarne krize? Prag bi morao biti svakako niži od 5.25%, jer je pandemija platežnu moć dobrog dela građana već ugrozila. Da ne bi izazvali novi hipotekarni slom 2019. godine kamatnu stopu su zadržali ispod 2.5%. Sa trenutnom inflacijom od 8.6% teško da mogu ostati ispod 2.5%....

Naravno, sve izneto nije negativno. Naporotiv. Ovo je za trejdere idealno vreme. Kripto je sam po sebi volatilan a ove okolnosti tu volatilnost još će više istaći. Stoga može bit i mnogo više prilika za hvatanje dipova nego kod redovnih korkcija. Verovatno i “spirala smrti” i “odskoka mrtvih mački”, tipa Luna.

Uzgred, bilo bi dobro da se cena odbije od 200 MAW, ili pak u nešto nižoj zoni žutog okvira (proboj FIB -0.236) pa odatle povratak na 200 MA i potom neko vreme fletlajn oko 200 MA. Čisto da se tehnički indikatori pripreme za novi dip. Ne bi valjalo da već sada testiramo donju liniju kanala (plava linija).

https://www.binance.com/en/trade/BTC_USDT?layout=pro&theme=dark&type=spot

Izvinjavam se na malo dužem postu.
 
Malo filozofskog posta..u kriptu sam od 2013..nekad sam zaradio nekad gubio ali izuzimajuci cenu koja je visa nego sto sam ocekivao tipa pre 5-6 godina sve ostalo je debelo ispod mojih ocekivanja o kriptu pa cak i gore..i dalje upotrebna vrednost nikakva tj sad i gora.
Lakse sam pre 5-6 godina kupovao BTC i podizao pare nego sad..i mnogo su bile manje provizije..sad svuda neke velike provizije da kupis BTC sa parama i da podignes ,i to ako podizes to 100 nekih prepreka uvek..to stvarno pre nekoliko godina nisam ocekivao u 2022 ..ocekivao sam da ce kupiti btc i prodati za pare biti laganica uz neku minimalnu proviziju tipa max 1%..medjutim nista od toga..jos gore nego sto bilo.
I onda ovo sa Lunom mi ubilo svaku zelju da ulozim i 10 eura vise u kripto. Tolike pare pokradene i nikom nista kao fora idemo dalje.
Pa sad to dalje bar za Altove posle LUNE tesko ..mislim da vecina izgubila poverenje a bogami i para i para.
 
Ovo nije dno, nemamo odbitat, nismo oversold jos uvek.
BTC is approaching RSI levels last seen at the 2015 & 2018 Bear Market Bottoms

Ja čekam neku vrstu kapitulacije, -20,25% u danu na BTC i sa tim ETH ispod $1k, biće lepo uhvatiti to za neki veći bounce pa onda kasnije razmisliti da li izaći iz tih spot pozicija ili ostati. Ovo je već 11. nedelja u crvenom, nalazimo se na 200 weekly MA, i sve više mislim da je sve oko FED-a već priced in debelo, ne bi me čudilo da objave neke pozitivne ili bar "malo manje" negativne vesti. Podigli su i dizaće kamatne stope dovoljno da unište ekonomiju ali ne i dovoljno da uspore inflaciju.
 
Uz splet srecnih okolnosti ovaj pad ETH mi je bas dosao na ruku. Morao da istresem dobar deo na 2k. Kraj ove agonije ne vidim. Mislim da ce ETH da se uvalja debelo ispod 1k. Ako ETH ode na 500-600 gde ostale mozemo videti? Oporavak ce trajati poprilicno dugo. Ko ce imati strpljenja da mirno ceka i kupuje da bi eventualno za dve, tri godine kesirao veliko je pitanje
 
Pošto ne mogu da nađem kako da ispravim link nakačen u prethodnom mom postu, ovde kačim novi za nedeljni čart BTC-a.


Nadam se da je ovaj ispravan.:)
 
I danas se nastavljaju teški minusi glavnih indeksa na berzi. Nažalost, verovatno će se preliti i ovde na kripto tržište. Biće dobro ako BTC ne potone ispod 20 k, mada mislim da će to biti teško. Verovatno ide ovo još dole 😑😑
 

Prilozi

  • IMG_20220613_232344.jpg
    IMG_20220613_232344.jpg
    143.3 KB · Pregleda: 69
Poslednja izmena:
xx789 ta tri broja imaju poseban razlog? 😀
pa ne :)
Tako uvek gledam da postavljam ordere na šlb broj, jer kad god sam ranije postavljao na okrugao broj sam mašio za par $ :)
Gledao da budu iznad 20k, jer mislim da će se formirati tu negde privremeno dno, a i natempirao sam da mi liq. price tek oko 5k, pa sam bar sa te strane miran.
 
21789 je probijen. Prebrzo klizimo. Koliko su se ovih dana rokali altovi toliko BTC sad nadoknadjuje, altovi jacaju odnos trenutno. Nesto mi je sumnjivo, mirise na masakr u najavi 😬
Izgleda je celsius sad u problemu, iako Alex stalno negira.

Navodno se vija njihov liq. price koji je malo iznad 20k ako je verovati ovim dušmanima sa twitter-a, pa ko trejduje aktivno može lagano postaviti i koji order ispod 20k.
 
Poslednja izmena:
Ovo mi je prvi bear market (u kriptu sam oko godinu ipo), i sad mi je drago sto sam 2 stvari ispostovao :

-sve mi je na cold walletu (ovde sam na gubitku jer ne mogu lako da trejdujem, ali kopam i holdujem, ionako bas i nemam vremena i zivaca za trejd)

-sve mi je u ETH i BTC (doduse malo vise u ETH nego sto bih voleo, propustio sam da prebacim jos malo u BTC kad je odnos bio 0,075)

Nema nekog velikog straha, ubedjen sam da ce se cene vratiti.. Da li za 6 meseci ili 3 godine, nije mi mnogo vazno.. Do tad treba biti strpljiv i pojacavati zalihe novcica povremeno.

Drz'te se ljudi, posle kise dodje sunce 👍
 
Početkom godine je Simke1984 napisao da ima stepenaste ordere za ETH do 1000$ i će ta cena doći samo ne zna tacno kada. Pomislio sam da je tu bas preterao. 🤣 kako neiskusno sa moje strane. Simke1984 svaka čast
oko 1k ce verujem biti privremeno dno za sad.
Lagano samo sa ulazima u altove a i eth, jer nisi ni svestan koliko jos treba da svi popadaju dok ne stigne do dna 😀

Samo lagano i držte gaće 💪🏼🤞
 
Najbolje sad uci u terra altove. Bilo koji, jer su svejedno na nuli. Btc ce na kraju da padne x10 tj na 6.9k kako je krenulo. Poza 69 za sve stize :)
 
Ne razumem zasto bi sada kupovao ako ocekujes da BTC padne na 6.9k i samim tim padom ce povuci celo kripto trziste na dole.

Zasto bre ljudi jednostavno ne rasprodate sve (ako vec niste u dolarima) i udjete u Short poziciju i kada padne cena na toliko koliko ocekujete zatvorite Short poziciju i izmete pare, easy money zar ne?
 
Tesko je da se shortuje jer cena nece tako brzo na taj nivo. Budes likvidiran 100 puta do tad tako da za to vise nemam para. Probao sam pa znam.
Terra mreza je pukla skroz i u zadnjem padu btca, gotovo da su lunc i ustc ostali netaknuti. Nema vise gde. U medjuvremenu u sred ovog bear perioda bas ta terra moze da ode to the moon samo je pitanje vremena. Ustc mi je coin u kojem sam all in pa kako bude a u kriptu je sve obrnuto moguce od ocekivanog.
Mnogi kazu da taj projekat vise nece da dotakne velika lova, ali kitovi ce da udju kad tad ili ce da vrate ustc kako bi ceo kripto povratio poverenje. Bas sam ubedjen u to pa dosta rizikujem sa ustc i ne diram vise nista
 
Poslednja izmena:
ubo i prob'o ga sl :)
22789, 21789, 20789 su novi.

Novi krug, nova sreća,
nekad manja, nekad veća
bravo za nivoe za ulaz.
A gde ti je TP ako nije tajna?
(pitam jer sam skoro poceo sa futuresima da trgujem, pa ucim, proveravam sebe...)
 
Tesko je da se shortuje jer cena nece tako brzo na taj nivo. Budes likvidiran 100 puta do tad tako da za to vise nemam para. Probao sam pa znam.
Terra mreza je pukla skroz i u zadnjem padu btca, gotovo da su lunc i ustc ostali netaknuti. Nema vise gde. U medjuvremenu u sred ovog bear perioda bas ta terra moze da ode to the moon samo je pitanje vremena. Ustc mi je coin u kojem sam all in pa kako bude a u kriptu je sve obrnuto moguce od ocekivanog.
Mnogi kazu da taj projekat vise nece da dotakne velika lova, ali kitovi ce da udju kad tad ili ce da vrate ustc kako bi ceo kripto povratio poverenje. Bas sam ubedjen u to pa dosta rizikujem sa ustc i ne diram vise nista
Znaci hipoteticki trebalo bi ustc jednog dana da se vrati na $1 sto bi bilo nekih 115X u odnosu na sadasnju cenu?
 
samo terru prarim mesec dana pa ne vidim ostalo a i ne propustam mnogo.
Tako sam odigrao pa eto mozda me do kraja godine obraduje neka extra zarada kao i vlasnike lunc mada manje verovatno za lunc. Verovatno se mnogi ne slazu ali bas naprotiv ja kupim jos ;-)
Obrati paznju na logo ciona...americka zastava. To ili ce da potone ili ce da opali na 1$ :)
USTC : United States Coin....krastavac mnogo ga pratim sta cu :p
Samo da ode na dolar i zavrsio sam sa kriptom... ako ode i na 0 opet sam zavrsio...haha
Ps
Marko crni marko samo se ti smej :)
 
Tesko je da se shortuje jer cena nece tako brzo na taj nivo. Budes likvidiran 100 puta do tad tako da za to vise nemam para. Probao sam pa znam.
Terra mreza je pukla skroz i u zadnjem padu btca, gotovo da su lunc i ustc ostali netaknuti. Nema vise gde. U medjuvremenu u sred ovog bear perioda bas ta terra moze da ode to the moon samo je pitanje vremena. Ustc mi je coin u kojem sam all in pa kako bude a u kriptu je sve obrnuto moguce od ocekivanog.
Mnogi kazu da taj projekat vise nece da dotakne velika lova, ali kitovi ce da udju kad tad ili ce da vrate ustc kako bi ceo kripto povratio poverenje. Bas sam ubedjen u to pa dosta rizikujem sa ustc i ne diram vise nista
Како мислиш нема више где? Ако гледамо исти устц, он је тренутно на 0.008? Итекако има где чини ми се, верујем да су људи слично говорили и када је био на 0.08. У оваквим стварима лако се скидају нуле, а устц на 0.0008 је исто што и бтц на 2к, што изгледа теже достижно. Али исто и твој портфолио који је 100% у њему губи један зарез.
А ово за крипто и поверење, сумњам да би се китови вратили у нешто због тога. А и враћање китова значи пумпање цене до 1$, и шта онда, сви тада продају, и опет имамо пад, и где је ту поверење. А да не причам о томе што би китови онда били нечији exit liquidity, сумњам да ико жели такво улагање.

Наравно, желим ти срећу, јер устц на неким висинама би значио и бтц на шест цифара, маркет кеп у небо, и распипање капитала свуда, а сви би то волели.
 
Nista pokusacu i ne odustajem. Bice tu burna na terra mrezi. Vec je izglasano nesto i treba da se implementira. Volume je mali, mc mali, supply partikularan sa tendencijom burna, niko ga nece...ima jos par dobrih stvari...
Samo nas nekoliko malih smo tu koji cekamo exit...
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno